Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Zapoznaj się z treścią zadania. Swoją odpowiedź zapisz w formularzu. Następnie zapoznaj się z filmem i sprawdź, czy twoje wyjaśnienie jest prawidłowe.

Po wzięciu do ust niewielkiej szczypty mąki ziemniaczanej, zawierającej głównie skrobię, początkowo nie odczuwamy żadnego smaku. Po krótkim czasie i wymieszaniu skrobi ze śliną zaczynamy odczuwać smak słodki.

R1KosV3qNpVPZ
Wyjaśnij – uwzględniając procesy, które zachodzą w jamie ustnej – w jaki sposób dochodzi do opisanej zmiany smaków. (Uzupełnij).
R1XCraQ2OhfIb1
Film nawiązujący do treści materiału - dotyczy właściwości fizycznych i chemicznych disacharydów i ich znaczenia biologicznego.
Polecenie 2
RACLxvcklsSgj
Dokonaj podziału dwucukrów według wybranego przez siebie kryterium. (Uzupełnij).
Polecenie 3
RsYlXQlr11nac
Porównaj reakcje kondensacji i hydrolizy. Wypisz podobieństwa i różnice. (Uzupełnij).