Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Scenariusz lekcji

  1. Cele lekcji

    1. Wiadomości

      Uczeń:

      1. zna nazwy produktów żywnościowych;

      2. zna podstawowe nazwy kontenerów dla produktów spożywczych;

      3. wie, jak wykorzystać poznane formy w odpowiednim kontekście językowym;

      4. wie, jak grupować produkty żywnościowe;

      5. zna odpowiednie kontenery w zależności od produktów.

    2. Umiejętności

      Uczeń:

      1. potrafi zastosować nowopoznane słownictwo w odpowiednim kontekście językowym;

      2. potrafi dopasować kontenery odpowiednio do produktu;

      3. potrafi grupować produkty żywnościowe;

      4. potrafi dopasować kontenery w zależności od rodzaju produktu.

  2. Metoda pracy

    1. dokonywanie podziału produktów spożywczych na grupy,

    2. łączenie produktów żywnościowych z odpowiednimi kontenerami.

  3. Forma pracy

    1. praca indywidualna w oparciu o kartę pracy ucznia,

    2. praca w klasie.

  4. Środki dydaktyczne

    Karta pracy ucznia, tablica.

  5. Przebieg lekcji

    1. Faza przygotowawcza

      1. Sprawy organizacyjno - porządkowe:

        • powitanie,

        • sprawdzenie listy obecności.

      2. Określenie celu i formy pracy na lekcji.
        Podanie i zapisanie tematu lekcji „Food and drink”.

    2. Faza realizacyjna

      Karta pracy ucznia [1] Zadaniem uczniów jest dopasowanie odpowiednio produktów do właściwej im grupy.
      Jako warm‑up nauczyciel może przeprowadzić z uczniami rozmowę dotyczącą ich preferencji.
      Poniżej przykładowe pytania:

      What vegetables do you like?
      What is your favourite fruit?
      What meat do prefer for dinner?
      Do you take a lot of pepper and salt in your food?

      Complete the columns.

      Karta pracy ucznia [2] Nauczyciel prezentuje przyniesione przez uczniów rekwizyty tj. bochenek chleba, puszkę coli oraz inne, jednocześnie nazywając je odpowiednio w języku angielskim. Wspólnie z uczniami formułują zasadę dotyczącą kontenerów, tj.: liczenie niektórych produktów następuje najczęściej przy użyciu kontenerów.

      Put the correct words into the gaps.

      KEY:
      cup of coffee
      loaf of bread
      tin of corn
      can of Coke
      glass of tea
      piece of cheese

    3. Faza podsumowująca

      Omówienie zadania domowego.

      Add two words to each phrase.

      A piece of ………………….
      A can of ………………….
      A glass of ………………….
      A cup of ………………….
      A carton of ………………….

  6. Bibliografia

    brak

  7. Załączniki

    1. Karta pracy ucznia

      1. Complete the columns.

      2. Put the correct words into the gaps.

        a …………………..… of milk
        a …………………….. of coffee
        a ........................ of bread
        a ........................ of corn
        a ........................ of Coke
        a ........................ of tea
        a ........................ of cheese

    2. Zadanie domowe

      Add two words to each phrase.

      A piece of ………………….
      A can of ………………….
      A glass of ………………….
      A cup of ………………….
      A carton of ………………….

  8. Czas trwania lekcji 45 minut

  9. Uwagi

    Na lekcji poprzedzającej nauczyciel prosi aby uczniowie przynieśli następujące przedmioty na kolejne zajęcia:
    Karton mleka, filiżankę, bochenek chleba, puszkę kukurydzy, puszkę napoju.

RpGleVLLyILjD

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 113.88 KB w języku polskim
R10uREWwzfkHa

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 1.02 MB w języku polskim