Przechowywanie żywności
HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - pracownik pomocniczy gastronomii 941203
Słownik pojęć dla e‑zasobu
To proces samozniszczenia tkanki mięsnej, zachodzący z udziałem enzymówenzymów. Polega on na ciągłym rozkładzie białek i na przemianach tłuszczu, które pojawiają się, gdy mięso jest przechowywane w niewłaściwej temperaturze (ok. 18‑20°C). Wówczas na mięsie pojawia się mokra powierzchnia przekroju, kleista tekstura, kwaśny i nieprzyjemny zapach.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To reakcja zachodząca w wyniku złego przechowywania surowca, np. mięsa, w zbyt wysokiej temperaturze. W wyniku ogrzewania surowca zachodzą reakcje pomiędzy cukrami redukującymi (czyli takimi, które redukują inne cząsteczki, a same się utleniająutleniają) a aminokwasami. Efektem takiej reakcji jest brunatne zabarwienie produktu. Przede wszystkim jednak następuje pogorszenie wartości odżywczych i właściwości sensorycznychwłaściwości sensorycznych surowca.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To proces odwrotny do sorpcjisorpcji. Polega na uwalnianiu się gazów z powierzchni lub ze środka produktu spożywczego. Desorpcja może być wywołana np. podwyższeniem temperatury. Desorpcja dotyczy takich produktów spożywczych jak owoce, warzywa, mięsa, wędliny. Wykorzystuje się ją np. podczas konserwowania niektórych produktów, gdyż pozwala na usunięcie z produktu wody (np. podczas liofilizacji, czyli suszenia produktu spożywczego).

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To proces, który występuje podczas przechowywania żywności. Przy zachowaniu optymalnych warunków przechowywania zachodzą procesy, które mogą poprawić cechy organoleptyczne produktów spożywczych. W niektórych przypadkach dojrzewanie jest bardzo korzystnym procesem, a w przypadku serów, mięsa czy win wręcz niezbędnym.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,88530,22294538,w-lodowce-czy-poza-nia-na-pewno-wiesz-jak-przechowywac-te.html [dostęp 24.11.2021 r.].
To proces rozkładu związków organicznych, przede wszystkim białek i pochodnych. Gnicie jest skutkiem działania bakteriibakterii gnilnych działających na powierzchni i wewnątrz surowca.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To proces rozkładu tłuszczów, który zachodzi spontanicznie przy dłuższym ich przechowywaniu. Jełczenie jest efektem utlenianiautleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy wiązań estrowych, które są zawarte w tłuszczach. Proces ten ma wpływ na pogorszenie się cech sensorycznychcech sensorycznych tłuszczów oraz na obniżenie ich wartości odżywczej.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/jelczenie-tluszczow;3917628.html [dostęp 24.11.2021 r.].
To proces, w czasie którego występuje ożywienie zarodka rośliny. Rozwijający się zarodek zużywa składniki odżywcze zawarte w produktach.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
http://msgastro.pl/porady-kulinarne/przechowywanie-produktow-zywnosciowych-gastronomii-wyzwanie-zasadami/ [dostęp 24.11.2021 r.].
Jest to komora mroźnicza do przechowywania żywności mrożonej, w której jest utrzymywany zakres temperatur pomiędzy -18°C a -25°C.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To jedna z czynności wykonywanych w magazynach produktów spożywczych. Polega na pobraniu towaru z magazynu (pobraniu produktu, np. z półek magazynowych) do wydania poza magazyn zgodnie z zamówieniem (np. kuchni zakładu gastronomicznego czy sklepu). Jeśli kompletację wykonujemy z różnych produktów spożywczych przechowywanych w różnych rodzajach magazynów czy chłodniach, np. mięso mrożone, warzywa świeże, mąka, to tworzy się z nich zbiory. Proces kompletacji odbywa się w strefie magazynowejmagazynowej oraz poza nią, w ściśle wyznaczonym obszarze do tego strefie.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Magazyn podręczny, pośredni, który znajduje się na terenie działu produkcyjnego zakładu gastronomicznego. Przechowuje się w nim produkty pobrane z magazynu, które służą do bieżącej produkcji.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://www.xxlgastro.pl/pl/blogs/blog/jak-przechowywac-zywnosc-w-restauracji/ [dostęp 24.11.2021 r.]
Stanowią zespół pomieszczeń z komorami chłodniczymi przeznaczonymi do przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych. W każdym pomieszczeniu lub w komorze chłodniczej panują takie warunki, które są dostosowane do przechowywania konkretnych grup surowców spożywczych (np. komora chłodnicza owoców i warzyw nietrwałych czy komora chłodnicza mięsa). Przykładowo w komorze chłodniczej owoców i warzyw nietrwałych obowiązująca wilgotność to 80‑85%, temperatura to +4 do +8°C i sztuczne oświetlenie, zaś w komorze chłodniczej mięsa obowiązująca wilgotność to 70‑90%, temperatura to 0 do +4°C i sztuczne oświetlenie.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/wlasciwe-przechowywanie-zywnosci-i%20produktow-w-gastronomii [dostęp 24.11.2021 r.]
To magazyny, które służą do przechowywania surowców i produktów, które nie psują się szybko i łatwo. Należą do nich np. magazyn artykułów suchych, magazyn kiszonek, magazyn win i wódek, magazyn ziemniaków i warzyw korzeniowych. Przykładowo w magazynie artykułów suchych obowiązująca wilgotność to 60%, temperatura to +15 do +18°C i sztuczne oświetlenie (choć dopuszczalne jest również oświetlenie naturalne pośrednie). W magazynie kiszonek obowiązująca wilgotność to 70‑80%, temperatura to +6 do +15°C i sztuczne oświetlenie. W magazynie win i wódek obowiązująca wilgotność to 60‑80%, temperatura to +10 do +18°C i sztuczne oświetlenie. Zaś w magazynie ziemniaków i warzyw korzeniowych obowiązująca wilgotność to 85‑90%, temperatura to +6 do +10°C i sztuczne oświetlenie.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/zarzadzanie-lokalem/wlasciwe-przechowywanie-zywnosci-i%20produktow-w-gastronomii [dostęp 24.11.2021 r.]
To proces, który zachodzi w każdej żywej komórce. Podczas oddychania złożone związki organiczne ulegają rozpadowi na dwutlenek węgla i wodę (oddychanie tlenowe) lub prostsze związki organiczne (oddychanie beztlenowe).
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/oddychanie-roslin;3949814.html [dostęp 24.11.2021 r.].
To proces psucia się mąki i jej zbijania się w grudki. W wyniku tego procesu mąka nabiera wilgociwilgoci i zapachu pleśnipleśni. Samozagrzewanie jest efektem przechowywania mąki w niewłaściwych warunkach, np. w podwyższonej wilgotnościwilgotności i temperaturze.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To proces pochłaniania jednej substancji, zwanej sorbatem, np. gazów czy par cieczy, przez inną substancję, zwaną sorbentem.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Polega na wyparowywaniu wody przez powierzchnię surowców roślinnych.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
http://msgastro.pl/porady-kulinarne/przechowywanie-produktow-zywnosciowych-gastronomii-wyzwanie-zasadami/ [dostęp 24.11.2021 r.].
To naturalny proces zachodzący w owocach (np. gruszach, bananach, morelach) i warzywach (np. ziemniakach, sałacie). Wynika z aktywności enzymów. W trakcie utleniania enzymatycznego powstaje ciemne zabarwienie surowca. Proces ten może zostać przyśpieszony niewłaściwym przechowywaniem produktów.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
To podstawowe mierniki jakości produktów spożywczych, czyli cechy takie jak wygląd, zapach, smak, struktura i konsystencja. Oceny walorów dokonuje się organoleptycznie.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Produkty, których okres przechowywania nie przekracza 28 dni. Do kategorii warzyw nietrwałych zaliczamy np.: warzywa liściowe (sałata krucha i masłowa, cykoria liściowa, szpinak); młode warzywa sprzedawane w pęczkach (natka, jarmuż); brokuły; groch zielony; kukurydza cukrowa; ogórki; młoda cukinia; melony; papryka słodka; dojrzałe pomidory; szparagi; letnie odmiany kalafiora oraz pieczarki.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Zawartość pary wodnej w powietrzu.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Tadeusz Barowicz, Janusz Barowicz, Konserwowanie i przechowywanie żywności, Bauer‑Weltbild Media, Warszawa 2008.

Wszystkie miejsca (pomieszczenia, pojazdy), w których przechowywana lub którymi przewożona jest żywność, muszą być utrzymywane w najwyższej czystości i w dobrym stanie technicznym. Utrzymywanie wysokich standardów czystości jest także podstawowym obowiązkiem osób zatrudnionych przy obrocie artykułami spożywczymi.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynachProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach
( z ang. First In, First Out)
Oznacza, że towary, które pojawiły się w magazynie najwcześniej, opuszczą go jako pierwsze.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/z-praktyki/bezpieczny-przeplyw-towarow-w-magazynie-produktow-i-surowcow-zywnosciowych-3660.html [dostęp 21.10.2021].
To proces zbijania się produktu w grudki, np. mąki, cukru czy soli. Proces ten jest związany z wysoką wilgotnościąwilgotnością w miejscu przechowywania produktu. Efektem tego jest rozwój pleśnipleśni.
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Spowodowane są utlenianiem tłuszczów i witamin.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Tadeusz Barowicz, Janusz Barowicz, Konserwowanie i przechowywanie żywności, Bauer‑Weltbild Media, Warszawa 2008.
Są związane z rozwojem i aktywnością drobnoustrojów, np. pleśni, bakterii.

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Tadeusz Barowicz, Janusz Barowicz, Konserwowanie i przechowywanie żywności, Bauer‑Weltbild Media, Warszawa 2008.
To różne surowce (np. mięso, owoce, grzyby) lub produkty przetworzone (np. zupy warzywne, wołowina pieczona) i częściowo przetworzone (np. mizeria, tatar), przeznaczone do spożycia przez ludzi. (Definicja zgodna z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28.01.2002 r.)

Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności
Marzanna Zienkiewicz, Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Część 2, WSiP, Warszawa 2020.