Fermentacje_w_procesach_przygoteOyeOyBOOKMOBI%'/6=D Kl RYaip3w} t""$&( *,.0J24C68P:ޟ<+=>+@+B/ D/YF0HWJWLX0NXP[R^WT`VTAXTZT\X^]6``ObcFd#fhjl9ncprtmvxz$|s~% M  4 n n p s w zL z z {9 m + + ,5)x.} 477:K>agʶ 8͵1Kv}Nϩ җ5ӄִپB>{F}  =bȆ  -"Y$TkMOBIeM}2PEXTH pl:Fermentacje w procesach przygotowywania żywnościl3calibre (5.42.0) [http://calibre-ebook.com]dUnknownq,b6ee6392-2725-4264-b24f-3b167546c14ap4calibre:b6ee6392-2725-4264-b24f-3b167546c14a EBOKj(2023-11-11T12:55:46.634045+00:00    , -kindle:embed:001Dt   trueFermentacje w procesach przygotowywania żywnościSpisreściFermentacje procesachrzygotowywania żywno܅71o4lZsiadłeleko,ogurt,iwpwin0chleb,rożdżówka –o(odukty,tórepotykamyaxego.zyśe łączy?wiesz,eowytworzeludziedatkystują`współcz(nnazX>miiotechngicznyma/ok?OwwrColn)z ׃Їmaupieczonageuabci?ω żnzyarzaneJzVemPliwia#zebiegcjipemejarax#ciasȂx!.en inZzodz0y0al@rghzmych,toso( cyjn3tdmAmdańynrozwijceję nypukowła[.aPolegdpohdźnajsznijsymaterQ.g$lockqu8?gg>Abyumiećrusw􃷋zagaٟ(pomni`o(:!>Nau0ao??//">whٝbyfermen𦥶̩~zy0Ѐ0ciuhn_בw//WW//WW>oت(Hunxχ?G??Dž??//??>wskjyewy)oęomdž4//uzas1룬wykonia(sz(gólqyn9ci1trakcieka`goowooi5oGoo//oo]rojekt誹 ewadzdd`Qpozwal,n8wnjiPjidyfikhwy\go"jpwy uazu'6//w5,leocejogmbp:pagebreakp6psizh7φ1.І \p󃇃aref="javascript:void(0);w2154aa">Fa6ЁgG>estnadekemt zɜ#olegaSamJ@stju:mianppływx_>enzymOwyzǃǃǃǂ"#2154aa">drożdże bakterie.estoeden podstawowychrocesówiotechnhgiczn.^p>Pyjog`zachć!warunkgrczonegostępuuڂ_}e(alkohxwa,ǀmlekbaleɐ(uxałwׁP__ocHaWPmbp:pagebXkO2OOize="7xbߊߊ2.Ƅ'a F؄Cwiesz,ؑHlerob,byCa pusXtZ„wśnte”iah?å9YHt@,Xenoe?Yjejbte䟴yarsk(,RbecyteiHuwVejdlaczdłeHmaV†nikhoz@a '?rlizujniżawykonalecg  imXecindex0084"Pign="baseline8"_1/'' ,1o771127777777xezruduppجpytxblockqu7ϋĠDؐdQ1!փ77Zn!d0L̄777j➋mq temperatupan cej uqczasieaDω//////Ue2dІ^łatCiidnrWoττϜ疧9,A[mporzątzw.wy.)ygot(zbędn0yni)قRxZweryfohipzę,_dzaqϒwg@łączoninsk.śliQ0O8samonakshyqu,Jzdmiyfi`nyfekt.pobserwsformn0niosek.waga:,asyipsopdorosłǒooooo    GAProblbadaw:rA(߁>âآwysokixze?NCoXptbnea> 20 drożdżyiekarniczych (świech);
=/li>    ށGG@Instrukcja:V`W 1.mć 0cee,ęrurazAi.szystkładnikiobrzey szaj. 2.ołowpowstałej(1nipłóż(ugi 0////3.o rw(pdajrzy/czterykИb@y temp.–30°C1do쇯 4_www}tak5.bMdwak. 30nWWWW6遥anotujbsHacjeW//+g3tizrwr4f4f4fród`:roMarӍz.o.,icenCY-SA0.U焃υG„1b1b1b">Poleie 1Wwra!O"1WOZapisHί:nio˛prowadzonegoadci߄؀oGGυGwuPb>O(7>pangMf1f2f5ϫߕA-WGW>Wwsoσ_ggWσGGW/gg?ω///.m/////og/_kpߥ/,fniuożdżiekar`ch mąką,ukremuracym (sacharo)BąɁm@zaKćzrostczynu (tzw. „cPcia(”),tójeskutki wydzielaęazu,owjwynikuihodcesu.aref="javascript:void(0);߉2154aa">fermentilkohwej Nj>.ڄ[@ u`ałJzymazynhuXtwarzezVe.Ł)yo9ka, te,akpewn(,podwyżsjemperatulegowXen9nadHso@ obupr"eżo.lat2dwrjyygot` niu,uje*(tweρ=wspomny:p,zPȔmliwyyłb(biegej)wȘ(uwagę, jiezazwyQ (لodzbliż ׇ1ǻסcǵDoświadczenie 2<Zastanówię odpowiedzayie,akiazestroduktemQcesuermentacjilkoh@wej. tymeluykonajniar ׆imgecindex0020"ign="baseline12"^11/׈׈rzygotujiezbędneynnip`prządy.weryfikpowionąipzę,`zewadzającGwgałączonejnstruk.eśliQaszożliwciamodzielnego?d7y, poz9zedjęciamidyjbieg.apiobserwxrsformuł niniosekrHnahemiczy(is㊀steczkowy)pchhw zlewce.sup(mallϏ303333">    hGG>Problbadaw:rA(߁>ʚywcz udrdży?F4/WPh)GGHka_WWGazem,tóryЗa8wy GGB)GG@tlenekęgla(͢1٢8φ">)ߌiPGG>CoPh0tnewρ^HvalueǂOOOO05hOO45O14OOiekarn@ych (yech);ggliǍ`LJǂWWcukieruraczany (sXarozaww''wwq3wwwWWwoda (letI-emp.ߌߙ#0ߌ߃487`߃'OOGOOH4_OOWWJwenna/WWolbtakorPmYrurkąɾą????86???WWkǁwwǃǃOǃǂWW łyżeczkaGCInstrukcj'W1.׏lbo pojemnościk5oymiesЃ49niel!ilPyrazruegonoo 2.ˊęamkniją3ylot@inurz aceׂׂׂ> 4.bserwujchodzЂmiefekt@eyćAoczpoilkunastuinut)癿gf3//tiz4f4f4fródło:roMarӱz.o.,icen1CY-SAP0י焃υG„1b1b1b">Poleie 2Wwra!O"1WZPsHacje wnioskiorzeprowadzonegoświadczeniarazównanieeakcjiachodzącej zlewce.Obserwacje:؀r)71pangcolor="#f1f2f5A〴303333">     Na!/GKυ>WnioskiwsoσggfoσGGW,/߆khq)OOO">Rapiszeszyc؝hlechemii,bdję, następYumieśćꅰ wyznac(ymolug="3G77׎ong6472">Zalogujięby dailustrę?oo߁Go7/tPze4f4f4fŹdło:romarp..o.,icencja:CY-SA 3.0. Wo煯ׅ_lpg1b1b1b(aXodąennPjest܀pcharakterystycz dlalenkuęgla(__Yimgcindex0067"lign="baseline18"1x).oykounr139hmożemy`tem(dnostwierdzić, 88tenca8XduktnzP:cesuerment`ikoh0wejrze(wadzacbydwaOK(wXzypad///(85//+?///)taxletni),"na}nizachodzejukłxl{pow`subHi apuu.ʌфeol –wzekrg@9grupyPrusz:zyedak??9102??;6F4GGGubpocioru8pgx1OMO">WZ,nzy(0azywytwarzzr d8,ozRuklukozę (po1 soowoc)aeЩ H 4ߋ biegzgodP8wem:OOdžM@dž56dždž58N90ރWRmW Źhdł(Ag(szkaiȠ,i@:CY 3.0.vGG߄Gϐ&ch ?_}9׎7777ѣ'[4''''''WżyliśXburPZ,hięcay.׳PdXueUܾ(izw.zż,wupodpływjedno0sdziałaniaody enzymów,rzekształcaię glukoz`(cukier8osty), ta koleilegacesowiermentacjilkoholowej.

<r="#1b1b1b">Pcenie 3h/"2>ZapoznajS8poniżsxidjęciaXobrazującɈaygotowywaniaiashdrożdżHgo.΀ęp,ykostZobytąużped ,woi0słowwyjaśnij,laczBdżmoPiekarnikozaw`je wyb׊"3πȋoooiSlajd 1 477oTσ"ign="`ter8imgecindex0014.baseline622">4Phsize4f4f4fkład`iғ>wwowwwwwwwt Źród :omorrowp.z.o.,ipcja:CY-SA 3.0. o4DžTsu small>Odpedź:['WW/+303333">    w1 pangf1f2f5lj3/߄ÄW:romarp.7⁗pNJdž/۴ǴǴu"ydczaie czyhleba.ڱdYonhH(toe.in.!HdukpiwainasokoJnchjІ7/ߊgwmaHiałfilmm ozyt:jakis%mЉtmać偀olskalImybHXQHosób䐆tzw.irytusktyfikiy?Feh_Y=u.Ϳymynimobapokgólnynęapelniz؁*eYpyw܃(????6?'''&08''960'540'߄??wwwwrdostęppdresaref="/view/ource/Rr3fhYBsiPQOH2154aa">H5>Otr!wrokЌva_____WWVKtׅWxPǝa׆Gg׆G_GGTomorrowDŽ?e3238???94?    1 pangf1f2f5ǃ//߄="3WWׄWווGromarƕuote>PokażdpowiedźCiekawostka>_Zapoznajię poniższymaiałem, dqszZ,akrzebiegaPoces9dukcjinaakalЁQmysłową.O///7//.Nailmie:dstawionotapyrwych. 777767>f5>Ot(rw`mknie~a___Y3_tze="2ǃ4f4f4pptׅOxE}dž/g//O770 ŹródP:ariuAdryan,nFek,aezar (https://commons.wikimedia.org),ongleur100oooiFalkueGGGAKeirnConno'$rgeo0ooovMacLezpinpete؀P@Tomorrowp..o.rzysztofʪrski,iXcja:CY-SA 3.0?g2e8wwww77777ׄOײׂWynadańrchegiczn świadczą tyżePWOOOOOL72OO68G146oo>emutmywapnjekohhwszermacjfig,aktyli o.Џ:tyeytwarzjuż rożytChch,ersEgipcie. G؀R8"byłyHumoewt3wwt9wwww臠ko!trakroctośc świąt@aleów赸czascztbies.Džyozń ؊odą,Ȃwatakpoou)zazaj0rzyń.o//,1//+49/11///sqg\mianiskzać-u,am0ognąćIaturalnejj`doW//04//+2/"13///.br(??pójIwysoj`owsitarabsal(micyzyprЁgoub`)momatn8wadr2`ksirSposóbڕ:lsЖ ox(jemnicą"E08t„ driecWWR10WWWozw.RxycЋzoHt1;pcyj͆؟__9x__Y30____Ў//*27///.GGGE9er/5W/158_"1aOOOO3tizeO{4f4f4f">Cerka 8Adhjącaę>Ҵ[Xbokŵturugimtarożytnymaństwemozwijająctradycjęrodukcji piciaina.eta\ejre1pochodząwiązane ucztowaniXHzndozisiaj,leeużnnacze,łypu „libacja” (do8:AleJ)8̄teky,dstóregoao bardzołychlośXczysteIo,ypȅhnaeśćómow Dionizosa.< Źród:astrow,stępnyterneccommons.wikimedia.orgymepublic@. ߅߅mbp:pagebreakp6em7xb1b1b1b">3.ertlekwp="1PZtypwhtakiakefir,Е,iszoog0kiapu̐yarszcziswójwaśsmzawę.in.artemunisowi.owj0n9cesbeztlen0jVaref="javascript:void(0);2154aa">f΃jvauk0wywoł0j[bak0iY(cWi߂߂Bacilluscidiact脖). trImHnu懏,uhHDuԀukszaękutkbniżmꃊHstopniowmX@d؁ a9W__">ZejsyCsprawia, pecko (głóɗze) )a QclegPdturz(potȂ1mpimy „Bur)LJLJLJLJLJǟ8oHrȂU,؅od8eliser (tóg)Yotrzymatzw.watkyskdjuї5raziewܝlPozyG,aQtłuڎș,a؈ idxetapbrـ(ׂ>1.ŁhpiHsЙstydroli%c dwu)u ()Byy8.ҵcjy zebP uۄ`odp0edjena;eIpisQ8 ocPn¸ɉX:ߋ߿Njlign="cerPimgpdex0109.basne1586"390/ԃ234f4f4f">Re_ׇؔ)gg Źho:gszLicz,i`cja:CY 3.0τGGGϔ22drughie,Yyl϶͒glukX`mwc8zitrowOO0752??wG ejLJσσσσϒGGGϒNapoطe}hh(np.ogurtkefir,{yBsp3pi. –a用ricechuelet.haryzujzo(m.in.yżs)swajalnYjnik odżywczx, rapoݻiHmj (waelsóbYtoaX`>*m8iywa@yma blockquoteoooomSlajd 1 2wׂה021640426߄??ontize="2">Surowcemotrzymywaniaogurtuest1eleko (najczęściejie).ohgorodukcjiykostujeięakterie0eałeczkamiułgarskimi.<B88wnieżozazemysmczp777bPoe 5/OG2Za80z poniższąalhHzdjęć wymykłady,txtwarzanychizastoso9fermenta jO'"3πȆSlajd 1 677o,σalign="ؑ8imgecindex0073.baseline622"16/ͅKiszapustyogórkqnadaimharژPycznymakqśtnympxb`ichow;OWWoWWWWWWW Mike̅t,otionsCapital.com,dyJKztofawo,stępwne:ww.f kr#z 2go>    w1 pangf1f2f5lj3/߄ __W__:romarVOOO77ϧCiekstkkądbiordziur sezwajcS?br(>W t`j(eraa0dXcesyWyjne.½kwasugozajuiAropPibacaumցjy؀octyH؃p.ׇhrej%ami`takż0odatlenekOOwęgla(ǏOK111OO18G@=ׄ>).azen`mo:uwolnićdc efe ,aPgciasywstbi0sca0ɵhzmrozmiwiśni.becnośćregularn9hrzȏby࢐wżynikiktP(okrejaa,emka[z ec!c1aażytScji.WИ/.02H//*586?74GGGG Ser?kiϙ___>Oryginal؂kixielkci??/??G@Dieeeger,dyKrtofʰ,stHwyn@e:mmons.wmedia.org 2>Zd, napoje zؤ `taholu,yjakHnoiwo,ozostawionerzezłuższyzas otwartychaczyniach,waśnieją.estopowodowazocesem fermentacjictoweju/a1b1b1b">tóryolegamiaptanolusy (wy) zodzidpływ8za9ego@ietrzulenu, uałXmikroorgzmów (bakteriiubrzyb).Љ*enożddćShci8stępuc)rnaeak:p>ReOtra;wbok_____gge;tOpD磺ނ𒿆/g璿/O77Trrowp..o.-SAe3238ߜߜ߉ߜߜߜߜ߅77g6474suPsmallyOd;ź8WWwW30333    wpangf1f2f5ǃ//߄="3WWDŽWǓǓGromar7灗mbp:pagebreak/G7ǩdsuɓ?divH><peight="0pt"idthc>Fermentacjalkohwa mlekYsąrocesamiPzebiegającyw warunkacheztlenowych.

Odź:ӀJς303333">    oπo7σ1pangf1f2f5GGGW'+L/߆3Asiz24f4f4f"> Ź[o:romarp..o.,iе:CY-SA 3.0. &o>drdׂjekomH(e0byro؃t; żyżogacukrp(nXsk!Yowoców)wołupalkohXwą;myśspywcqwyżm.in.Xiekarnic(kheЁ'w耻 gelNj">enyǂ率ςς(gri//(ἔށ''!νnuζXaυupsilonμmuοomicrh*,zyt.*nzýmē „Iaر”)upaiałekc2zględemudhataliza (uliwi a)biegAluPbiocheznhύψ">7ałac?/to/OOHjkwa”)achhJjpływ`2Pqbnoustroj,wyk`@warunbeztle2kt(rocesdu*związwrga!qystmikro#zRnazy8oą,mimoeu@mu –acthazw)id Octigga zaze0,hP(0ǒQ֖gggOI[c})(polegrybi) !(głólukonol?77ymleggOOgOg7gg8oIakteriiwasulekowego,olegającyarzemianieukrów kwaslekowyfermentacjactowa'GGGA1emGB//>proces{utle`niutanoluoxu[ (ڀY);achodziwarunk8chdpływemnzym*ytpzan *zakterH!LJLJNj߇">lHozׂ(iłac.acWWQ „”)zw. ierczny, stępuuszkissakp;+zględ0bud8Bestwu (Dzłożonym)p reszPst8:lukozy ga׈וbich ogiWwwww___GApuałorgPz żyubYkdni (główi),p.Iczkisz8aapuxdukcjieهwww燏">wodaapnnasycoztwórodoroap؃Oceń,tHed aąawwe,Ứf`we._?  Ćwiczenie 22σUzupełnijrakuewa oniższymkścieo>Skórki jabłekależyalaćrzegotowaną ostudzoqwod0cukrem (np.uraczanym).rocesy0dząceoowstaniactu"biegaj dwóchtapach:
  –ukier (saroza),dpływXdrobnoustrojóweaekHxkształcaię5spangfff  /сGGB , tenkoleilrmihe7777777GF.est GGGGBkcywarunkȃGlϒρOIZotrzymanub!cjaߒbakteriiowy@,`χggg߇gggGώώσGGGGώώσGGρ:blockquЏ0f774WGBnolqOOOOOOGBtlengggg'gσgGFfermentacjTejwσGFzłożony_σGOOlkoho׃׃ׂ׃ׁGG">bez?σGEkwaslek?σG_[stGGσGGw77733С71size{4f4f4h ŹródH:romarp..o.,ice:CY-SA 3.0.ބg1b1b1b1b">Ćwiczenie 3Obz,leililitwody ǀÌPu, stężunm(n@]imgecindexH0086"ign="baselineF29"