E-materiały do kształcenia zawodowego

E‑book – Nowoczesne technologie w chowie bydła i trzody chlewnej

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie – mechanik operator maszyn rolniczych 834103 i technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki 311515

W przypadku chowu trzody chlewnej oprócz ustawy o ochronie zwierząt obowiązkowym aktem prawnym jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. z 2010 r. Nr 56, poz. 344 z późn. zm.). Zgodnie z jego zapisami świnie mogą być utrzymywane w:

a) pomieszczeniu inwentarskim do tego przeznaczonym, w kojcu na ściółce lub bez ściółki:

  • pojedynczo,

  • grupowo,

b) systemie otwartym (łącząc w grupę zwierzęta o zbliżonym wieku oraz dbając o to, aby zapobiegać agresji i walkom zwierząt).

W chowie trzody chlewnej wyróżniamy warchlaki (świnie w wieku do 10 tygodni) oraz tuczniki (świnie w wieku powyżej 10 tygodni, loszki i wieprzki przeznaczone na rzeź). Te pierwsze należy utrzymywać w stałych grupach, które tworzone są krótko po odsadzeniu zwierząt. Ważne jest, aby unikać mieszania miotów. W zależności od wielkości pomieszczeń można je obsadzać jednym miotem (małe kojce) lub kilkoma (większe kojce), przy czym w tym ostatnim przypadku dobierane są warchlaki o zbliżonej masie. Także tuczniki – od początku do zakończenia tuczu – trzymane są w stałych grupach. Optymalna liczebność grup to 4‑8 sztuk w małych chlewniach i 8‑12 sztuk w większych, choć można trzymać w kojcach zwierzęta po 20‑25 sztuk. Istotne jest zagęszczenie warchlaków czy tuczników w kojcach oraz pilnowanie, aby ich masa była wyrównana. Chów zbyt wielkiej liczby zwierząt w kojcach obniża ich przyrosty, a jeśli dopuścimy do różnic w masie zwierząt, to może się to przekładać na odpychanie przez silniejsze osobniki tych słabszych od koryta i agresywne zachowania. 

Bez względu na kategorię zwierzęta powinny być utrzymywane w odpowiednich warunkach i zgodnie z normami w zakresie podstawowych parametrów zoohigienicznych (dobrostanu). Istotne jest nie tylko zapewnienie optymalnej temperatury, wilgotności względnej, oświetlenia itp., ale także zabezpieczenie trzody chlewnej przed wilgocią podłoża i odchodami oraz zagwarantowanie zwierzętom minimalnej powierzchni według kategorii świń oraz ich masy. Świń dogląda się co najmniej raz dziennie.

Minimalne warunki utrzymania świń w kojcach

Zgodnie z zapisami rozporządzenia z dnia 15 lutego 2010 r. minimalna powierzchnia kojców dla zwierząt utrzymywanych pojedynczo wynosi:

kategoria zwierząt

powierzchnia kojca (mIndeks górny 2)

knury trzymane pojedynczo

6

knury trzymane pojedynczo,
jeśli krycie odbywa się w kojcu

10

lochy w okresie porodu i 
odchowu prosiąt ssących

3,5

knury pojedynczo i loszki hodowlane
o masie ciała od 30 do 110 kg

2,7

Indeks górny Minimalna powierzchnia kojców trzody chlewnej dla zwierząt utrzymywanych pojedynczo (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej) Indeks górny koniec

W przypadku utrzymywania loch pojedynczo wymiary kojca powinny wynosić co najmniej 0,6 m szerokości, natomiast długość obliczana jest jako długość zwierzęcia powiększona o 0,3 m, nie mniej jednak niż 2 m. 

Minimalna powierzchnia kojców dla zwierząt utrzymywanych grupowo w przeliczeniu na jedną sztukę:

kategoria zwierząt

powierzchnia kojca (mIndeks górny 2)

knury

6

warchlaki i tuczniki o masie ciała:

do 10 kg

0,15

powyżej 10 kg do 20 kg

0,2

powyżej 20 kg do 30 kg

0,3

powyżej 30 kg do 50 kg

0,4

powyżej 50 kg do 85 kg

0,55

powyżej 85 kg do 110 kg

0,65

powyżej 110

1

knurki i loszki hodowlane o 
masie ciała powyżej 30 kg do 110 kg

1,4

lochy

2,25*

loszki po pokryciu

1,64**

Indeks górny * w przypadku loch prośnych co najmniej 1,3 m2 powierzchni kojca powinno stanowić stałe podłoże i nie więcej niż 15% tego podłoża - otwory odpływowe; Indeks górny koniec

Indeks górny ** co najmniej 0,95 m2 powierzchni kojca powinno stanowić stałe podłoże i nie więcej niż 15% tego podłoża - otwory odpływowe. Indeks górny koniec

Indeks górny Minimalna powierzchnia kojców trzody chlewnej dla zwierząt utrzymywanych grupowo w przeliczeniu na jedną sztukę (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej) Indeks górny koniec

Powierzchnia kojca w przypadku utrzymywania w grupie loch lub loszek po pokryciu:

  • do 5 sztuk - powinna być większa o 10%,

  • powyżej 39 sztuk - może być mniejsza o 10%.

W przypadku utrzymywania w gospodarstwie co najmniej 10 loch lub loszek, jeśli znajdują się one w okresie od 4 tygodnia po pokryciu do tygodnia przed przewidywanym terminem proszenia, długość każdego z boków kojca powinna wynosić w przypadku grup:

  • do 5 sztuk - co najmniej 2,14 m,

  • powyżej 5 sztuk - co najmniej 2,81 m.

W przypadku prowadzenia chowu świń w systemie otwartym minimalna powierzchnia utrzymywania zwierząt powinna wynosić co najmniej 15 mIndeks górny 2 na jedną dorosłą sztukę.

bg‑olive

System kojcowy ściółkowy w chowie trzody chlewnej

System kojcowy ściółkowy to jedna z form hodowli trzody chlewnej. W tym systemie hodowlanym każde zwierzę lub grupa zwierząt ma wydzieloną kojcową przestrzeń, w której może swobodnie poruszać się, odpoczywać i spożywać pokarm. Kojce są często wykonane z metalowych prętów lub siatki, co zapewnia dobrą wentylację i łatwiejsze utrzymanie czystości.

R11BEFDpBgjBW
Trzoda chlewna w systemie ściółkowym
Źródło: MOs810, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Na podłodze kojców umieszcza się ściółkę, którą można przygotować z różnych materiałów, takich jak słoma, trociny, torf lub pelety z drewna. Może to być płytka lub głęboka ściółka. Zapewnia ona komfort legowiska, chroniąc zwierzęta przed zimnem, wilgocią i infekcjami, a także ma właściwości higroskopijne – stanowi pożywienie dla bakterii, które naturalnie rozkładają odchody i utrzymują higienę w kojcach. Ściółka umożliwia też świniom naturalne zachowanie, jakim jest rycie, słoma jest również chętnie przez nie zjadana. Powstający obornik usuwany jest z kojców po zakończeniu cyklu produkcyjnego.

W systemie kojcowym ściółkowym trzoda chlewna ma stały dostęp do pokarmu i  wody pitnej, które są umieszczone w specjalnych pojemnikach wewnątrz kojców. W kojcach powinno być również odpowiednie oświetlenie i wentylacja, które zapewnią dobre warunki bytowe i zdrowie zwierząt.

System kojcowy ściółkowy ma wiele zalet:

  • wolna przestrzeń i swoboda ruchu,

  • dostęp do świeżej ściółki i  pożywienia,

  • łatwa kontrola stanu zdrowia zwierząt.

System kojcowy ściółkowy wymaga większej przestrzeni w porównaniu z innymi systemami hodowlanymi, takimi jak system uwięziowy. Konieczne jest również regularne czyszczenie kojców i utrzymywanie czystości ściółki, aby zapobiec rozwojowi chorób i infekcji. W tym systemie dobowe zapotrzebowanie na słomę wynosi około 0,15 kg na sztukę (kg/szt.) dla warchlaków, około 0,3‑0,5 kg/szt. dla tuczników oraz około 1,0 kg/szt. dla loch prośnych i knurów. Pomocą w usuwaniu obornika są posadzki samospławialne; dzięki ich nachyleniu pod kątem 6‑8 stopni i przemieszczaniu się zwierząt przesuwa się on samoczynnie do kanału gnojowego.

bg‑olive

System kojcowy bezściółkowy w chowie trzody chlewnej

System kojcowy bezściółkowy to jeden z systemów hodowli trzody chlewnej. W tym systemie hodowlanym kojce są wykonane z betonu lub metalowych prętów, a na podłodze nie ma ściółki, może ona zaś być pełna, rusztowa lub częściowo rusztowa (w części gnojowej). Hodowcy decydujący się na system bezściółkowy muszą zadbać o to, aby podłoga w pomieszczeniach inwentarskich wykazywała dobrą izolację termiczną oraz wytrzymałość na ścieranie i obciążenia, a także była odporna na działanie substancji organicznych i nie zawierała toksycznych związków. Podłogi rusztowe muszą mieć właściwą, ustaloną przepisami szerokość szczelin i beleczek, dostosowaną do wielkości i masy zwierząt. Są one zaprezentowane w poniższej tabeli. Zbyt szerokie szczeliny w rusztach mogą powodować uszkodzenia kończyn, natomiast przy zbyt wąskich utrudnione jest prawidłowe oczyszczanie podłogi.

Maksymalna szerokość szczelin i minimalna szerokość beleczek w przypadku utrzymywania trzody chlewnej grupowo na betonowej podłodze szczelinowej:

kategoria zwierząt

max. szerokość otworów
w podłodze (mm)

min. szerokość beleczki
w podłodze (mm)

prosięta

11

50

warchlaki

14

50

loszki i knurki hodowlane

14

80

tuczniki

18

80

loszki po pokryciu i lochy

20

80

Indeks górny Maksymalna szerokość szczelin i minimalna szerokość beleczek w przypadku utrzymywania trzody chlewnej grupowo na betonowej podłodze szczelinowej (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej) Indeks górny koniec

W systemie kojcowym bezściółkowym trzoda chlewna ma stały dostęp do pokarmu i wody pitnej, które są umieszczone w specjalnych pojemnikach wewnątrz kojców. Kojce powinny być odpowiednio oświetlone i wentylowane, aby zapewnić dobre warunki bytowe i zdrowie zwierząt.

R1OZfU28RVvMv
Trzoda chlewna w systemie bezściółkowym
Źródło: Wallpaperflare.com, domena publiczna.

Jedną z głównych zalet systemu kojcowego bezściółkowego jest łatwość utrzymania czystości. Elementy rusztu powinny być łatwe do montażu i demontażu oraz mycia i dezynfekcji. Ponadto, system ten zapewnia stałą przestrzeń dla każdego zwierzęcia, co pozwala mu na swobodne poruszanie się i odpoczynek. Jest on tańszy, ponieważ nie wymaga stosowania ściółki, co pozwala na oszczędność czasu i pieniędzy. Jednocześnie jednak pojawia się problem zagospodarowania gnojowicy (gdy nie ma ściółki jako naturalnego pokrycia dla odchodów, co utrudnia też kontrolę zapachu i rozwoju bakterii).

Sytuacja, w której zwierzęta są zmuszone do poruszania się po twardym podłożu, może również prowadzić do problemów zdrowotnych (takich jak choroby kończyn, złe samopoczucie zwierząt) i ostatecznie obniżać rentowność produkcji. Zalecane jest więc utrzymanie w kojcu przynajmniej 1/3 powierzchni litej.

Odchody wytwarzane przez trzodę chlewną usuwa się różnymi sposobami, w zależności od systemu utrzymania zwierząt oraz wielkości hodowli. W małych chlewniach odchody z części gnojowej kojca wyrzucane są ręcznie, z wykorzystaniem taczek i wózków. W systemie bezściółkowym lub z płytką ściółką stosowane są zgarniaki typu delta. Natomiast w większych gospodarstwach korzysta się z zainstalowanych w korytarzu gnojowym zgarniaki łańcuchowe lub listwowe, spychacze samojezdne linowe albo szynowe. Jeżeli korytarz gnojowy jest wystarczająco szeroki, można wprowadzać tam spychacze ciągnikowe. A części płynne odprowadzane są do studzienek i zbiorników na gnojówkę.

Miejsce na notatki

RYfUEOv7FF4gB