E-materiały do kształcenia zawodowego

Usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym

HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego - Technik turystyki na obszarach wiejskich 515205

Netografia i bibliografia

Netografia:

  • Źródło: Strona isap.sejm.gov.pl, Ustawa z dnia 24 listopada 2017 r. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 2139), https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002361/T/D20172361L.pdf, PDF w języku polskim, 692 KB [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona isap.sejm.gov.pl, Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (Dz.U. z 1997 r., nr 133 poz. 884), https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19971330884/O/D19970884.pdf PDF w języku polskim, 880 KB [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona isap.sejm.gov.pl, Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z 2004 r., nr 188, poz. 1945), https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20041881945/O/D20041945.pdf PDF w języku polskim, 1,40 MB [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Poradnik właściciela agroturystyki. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, https://www.dodr.pl/print/pdf/node/13114 PDF w języku polskim, 520 KB [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Hotelarz, strona dla osób i firm działających w branży hotelarskiej, https://www.e-hotelarz.pl/[dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Portal Witryna Wiejska, strona dla osób aktywnych społecznie i gospodarczo na obszarach wiejskich, www.witrynawiejska.org.pl [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Portal Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej Gospodarstwo Gościnne, strona dla osób aktywnych społecznie i gospodarczo na obszarach wiejskich, https://agroturystyka.pl/ [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Teraz Wieś, Przepisy związane z prowadzeniem gospodarstwa agroturystycznego, http://www.teraz-wies.pl/przepisy-prawne-w-agroturystyce/przepisy-zwiazane-z-prowadzeniem-gospodasrtwa-agroturystycznego.html [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Hotelarz, Pokój idealnie czysty – techniki sprzątania i środki zapewniające czystość w hotelu, https://www.e-hotelarz.pl/artykul/32052/pokoj-idealnie-czysty-–-techniki-sprzatania-i-srodki-zapewniajace-czystosc-w-hotelu/ [dostęp 23.03.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa impact środki czystości, Blog, Efektywne sprzątanie pokoju hotelowego - krok po kroku, https://impactsc.pl/Efektywne-sprzatanie-pokoju-hotelowego-krok-po-kroku [dostęp 23.03.2023 r.].

Bibliografia:

  • Agroturystyka w teorii i praktyce, Jarosław Uglis, Anna Jęczmyk (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2017.

  • Hanna Górska‑Warsewicz, Monika Świątkowska, Beata Sawicka, Agnieszka Tul‑Krzyszczuk, Ewa Świastak, Beata Bilska, Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie cz. 2, Format‑AB, Warszawa 2019.

  • Bożena Granecka‑Wrzosek, Witold Drogoń, Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, WSiP, Warszawa 2019;

  • Maria Peć, Iwona Michniewicz, Turystyka. Tom V. Organizacja imprez i usług turystycznych. Podręcznik część 3, WSiP, Warszawa 2015.

  • Michał Roman, Arkadiusz Nieściółka, Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.

  • Jan Sikora, Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, C.H. Beck, Warszawa 2012.

  • Agnieszka Swastek, Dorota Sydorko‑Raszewska, Obsługa turystyczna cz. III Organizacja imprez i usług, tom 3, Format‑AB, Warszawa 2015.

  • Jarosław Uglis, Oczekiwania turystów względem oferty agroturystycznej, Studia Oeconomica Posnaniensia 6.10, 2018, str. 137‑148.