Stawy hodowlane
INFOGRAFIKA
Podział stawów ze względu na metodę odłowu
Stawy spuszczalne i stawy spuszczalno‑osuszane
Odłów ryb pod prąd świeżej wody polega na częściowym opuszczeniu poziomu wody w stawie. Następnie ustawia się w stawie (w rowie doprowadzającym) samołówkę i wabi ryby świeżą wodą dopuszczaną przez mnich. Metoda ta sprawdza się w stawach o gorszych warunkach tlenowych i o cieplejszej wodzie.
Odłowy ryb z wodą spływającą, tzw. odłowy za mnichem. Metoda ta polega na ustawieniu odłówki sieciowej za mnichem spustowym i odławianiu ryb spływających z wodą. Wadą tego sposobu odłowu jest długie przebywanie ryb w wodzie spływającej ze stawu.
Odłowy ryb w łowisku stawu są najczęściej stosowanym sposobem połowu ryb w stawach spuszczalnych oraz częściowo spuszczalnych. Polega na zagęszczeniu ryb w pobliżu mnicha spustowego (łowisko), a następnie odłowieniu ryb przy pomocy włoka i kasarów.
Stawy niespuszczalne
W przypadku braku możliwości całkowitego lub częściowego spuszczenia wody ze stawu ryby poławia się przy pomocy włoka lub brodni. Warunkiem skutecznego połowu jest równe i pozbawione zaczepów dno oraz na dnie nie powinna zalegać zbyt gruba warstwa mułu.
Kolejne czynności podczas odłowu ryb ze stawu
Odłów ryb ze stawów wymaga wykonania wielu czynności w odpowiedniej kolejności i z właściwą organizacją pracy. Są to:
prace przygotowawcze,
spuszczanie wody ze stawów,
odłów ryb i przeniesienie na odpijalnikodpijalnik,
odpijanie rybodpijanie ryb na przepływie bieżącej wody,
sortowanie,
ważenie i zapisywanie wyników,
przewożenie ryb obsadowych do zimochowów lub kolejnych stawów,
załadunek i przewożenie ryb handlowych do magazynów lub na sprzedaż.