Ilustracja zatytułowana jest Przygotowanie skór do procesu garbowania. Przedstawia schemat kolejności czynności składających się na przygotowanie skór do procesu garbowania. Czynności te to: moczenie, wapnienie, odwłaszanie, odmięśnianie, dwojenie, odwapnianie, wytrawianie, piklowanie. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
Moczenie Moczenie skór jest pierwszym procesem technologicznym wyprawy skór i stosowany jest do wszystkich skór surowych. Aby skóry surowe można było poddać obróbkom chemicznym i mechanicznym należy doprowadzić je do stanu uwodnienia jaki miały zaraz po zdjęciu ze zwierzęcia. Stają się one wtedy wiotkie, podatne na oddziaływania mechaniczne, a włókna białkowe nie ulegają połamaniu. Zwiększa się ich aktywność chemiczna. Jednocześnie w czasie moczenia pozbywamy się wszelkiego zewnętrznego brudu w postaci ognojenia, piasku, błota, środków konserwujących, resztek krwi oraz zbędnych części w strukturze tkanki skórnej np. białek bezpostaciowych rozpuszczalnych w wodzie. Moczenie przeprowadza się w wodzie z dodatkiem środków powierzchniowo-czynnych zmniejszających napięcie powierzchniowe wody i przyspieszających proces uwodnienia skór. W zależności od rodzaju skór i ich stanu fizycznego stosuje się różne urządzenia i maszyny przeznaczone do kąpielowych procesów garbarskich, takie jak cytroki czy reaktory typu betoniarki.
Wapnienie Proces wapnienia stosuje się do skór wyprawianych bez okrywy włosowej. Proces przeprowadza się w roztworach wodnych związków chemicznych o alkalicznym odczynie. Kąpiele te nazywamy wapnicami. Celem wapnienia skór jest chemiczny rozkład głównej masy białek bezpostaciowych (albumin i globulin), gruczołów łojowych i potowych oraz torebek włosowych, a także częściowe zemulgowanie cząsteczek naturalnego tłuszczu. Rozkład torebek włosowych umożliwia łatwe usunięcie włosa, zemulgowany tłuszcz tworzy rozpuszczalne w wodzie mydła wapniowe. Podczas wapnienia następuje otwieranie (rozluźnianie) struktury włóknistej skór. Procesowi temu towarzyszy pęcznienie zasadowe białka włóknistego - kolagenu. Ze względu na łatwość pozyskiwania, niską cenę i stosunkowo bezpieczne warunki stosowania – do wapnienia skór używany jest wodorotlenek wapnia w postaci wapna hydratyzowanego (stąd nazwa procesu). Dodatek do kąpieli wapniącej siarczku sodowego „zaostrza” wapnicę powodując rozkład białka keratyny, z której zbudowany jest włos. Wapnica „biała” – jest to kąpiel wapniąca nastawiona z czystego wodorotlenku wapnia. Z wapnicy białej uzyskuje się skóry o dość miękkim i delikatnym licu, łatwo usuwalnym włosie. Stosowana odwapnienia skór miękkich obuwiowych, meblowych i odzieżowych. Wapnica „zaostrzona” – jest to wapnica biała z dodatkiem siarczku sodu powodującego rozszczepianie wiązań chemicznych w keratynie włosa i cebulkach włosowych, a w efekcie ich rozpuszczenie. Wapnica „stara” - jest to wapnica używana kilkakrotnie, w której skład wchodzą także substancje rozpadu białek. Wapnica ta działa powoli i delikatnie, powodując mniejsze spęcznienie skór i dobre rozluźnienie struktury tkanki. W czasie wapnienia następuje przygotowanie struktury skór do procesu wiązania garbników w dalszej fazie wyprawy. Stopień przygotowania zależy od składu wapnicy, czasu trwania wapnienia, czynnika ruchu i współczynnika kąpielowego procesu. Niezbędne jest okresowe sprawdzanie parametrów technologicznych: temperatury, stężenia wapnicy, wartości pH i przestrzeganie czasu procesu. Organoleptycznie stwierdza się stopień spęcznienia i jędrności skór. Badanie takie wymaga doświadczenia zawodowego. Dokładną analizę wapnic polegającą na oznaczeniu całkowitej alkaliczności, zawartości tlenku wapnia, siarczku sodowego oraz wartości pH wykonuje laboratorium zakładowe.
Odwapnianie Golizna w stanie zwapnionym wykazuje spęcznienie alkaliczne, zawiera związki chemiczne stosowane w procesie wapnienia oraz substancje powstałe podczas rozpadu białek, komórek tłuszczowych, soli mineralnych i innych. Powoduje to chemiczne i fizyczne blokowanie grup reaktywnych kolagenu. Z tego względu nie nadaje się ona do garbowania. Konieczne jest więc obniżenie alkaliczności skór i pozbycie się „zbędnego obciążenia” między włóknami białek kolagenu skóry z jednoczesnym zanikiem spęcznienia golizny. Cel ten osiągamy w procesie odwapniania, który ma zastosowanie jedynie w technologii wyprawy skór bez włosa.
Wytrawianie Wytrawianie jest kontrolowanym procesem enzymatycznego rozkładu wiązań peptydowych w białkach skórnych. Enzymy jako biologiczne katalizatory uczestniczą w reakcji hydrolizy białek bezpostaciowych powodującej ich rozpad i degradację. Następuje także rozpad cebulek włosowych oraz pozostałych gruczołów łojowych i potowych, zemulgowanie resztek tkanki tłuszczowej i rozluźnienie tkanki mięsnej. W wyniku tego struktura skóry staje się porowata, zwiększa się ciągliwość skóry oraz wzrasta przepuszczalność wody i powietrza. Stopień wytrawiania może być regulowany temperaturą kąpieli wytrawiającej. Enzymy są bardzo wrażliwe na temperaturę, a ich optymalne działanie zachodzi w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, a więc w temperaturze szkodliwej dla golizny. W praktyce stosuje się więc temperaturę niższą, regulując stopień wytrawienia przedłużeniem czasu trwania procesu trawienia. Zasadą jest stosowanie temperatury niższej (28-32 stopni Celsjusza) dla skór, które mają być mało ciągliwe i ścisłe, temperatury wyższej (36-38 stopni Celsjusza) dla skór miękkich, pulchnych i ciągliwych. Wytrawianie skór jest procesem prowadzonym w kąpieli wodnej i przeprowadza się go najczęściej w bębnach garbarskich, przy użyciu preparatów enzymatycznych dodawanych do ciepłej kąpieli, w której znajdują się odwapnione skóry.
Piklowanie Mieszaninę kwasu i soli obojętnej określa się w garbarstwie i futrzarstwie mianem pikla, a oddziaływanie takiej kąpieli na skóry – piklowaniem. Piklowanie stosuje się w różnych przypadkach i uzyskuje się różne efekty, np. może ono polegać na: 1. Konserwowaniu surowca skórzanego, 2. Przygotowaniu golizny do garbowania chromowego lub niekiedy roślinnego. Zadaniem piklowania w garbarstwie jest:
przerwanie działania enzymów wytrawiających przez zakwaszenie golizny,
dalsze całkowite odwapnienie golizny,
zakwaszenie golizny do wartości pH 3-4, tzn. wartości jaka występuje w czasie garbowania,
częściowe odwodnienie golizny.
Główną rolę w procesie piklowania odgrywa kwas, zaś obojętna sól jest czynnikiem hamującym pęcznienie tkanki skórnej. Przez zanurzenie skór do roztworu pikla następuje pochłanianie kwasu i soli. Najpierw powinna być pochłaniana sól aż do ustalenia się stanu równowagi pomiędzy zawartością soli w skórze i roztworze. Czas piklowania zależy od grubości golizny i rodzaju produkowanego asortymentu. Dla skór garbarskich czas piklowania trwa stosunkowo krótko. Podstawowe składniki roztworu piklującego: kwas, sól kuchenna oraz woda powinny być stosowane w określonych proporcjach ilościowych. W garbarstwie skład kąpieli powinien być dostosowany do metod garbowania i rodzaju produkowanych skór. Ilość kwasu oblicza się w stosunku do masy golizny; zależy ona od rodzaju wyprawianych skór. Jeżeli ilość kwasu jest właściwie obliczona, to zostanie on całkowicie związany przez tkankę skórną. Obok chlorku sodowego do piklowania skór luźnych i płaskich znalazł zastosowanie siarczan sodowy. Piklowanie normalne przeprowadza się najczęściej w bębnach obrotowych. Czas piklowania zależy od stężenia kwasu i grubości golizny. Piklowanie grubych skór trwa ok. 2 godzin, lekkich zaś ok. 60 minut. Sposób piklowania skór oraz skład kąpieli zależą od rodzaju surowca i jego przeznaczenia. Piklowanie z pozostawieniem skór na noc stosuje się do skór zwartych i pełnych oraz takich, od których wymagana jest duża ciągliwość.
Ilustracja zatytułowana jest Przygotowanie skór do procesu garbowania. Przedstawia schemat kolejności czynności składających się na przygotowanie skór do procesu garbowania. Czynności te to: moczenie, wapnienie, odwłaszanie, odmięśnianie, dwojenie, odwapnianie, wytrawianie, piklowanie. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
Moczenie Moczenie skór jest pierwszym procesem technologicznym wyprawy skór i stosowany jest do wszystkich skór surowych. Aby skóry surowe można było poddać obróbkom chemicznym i mechanicznym należy doprowadzić je do stanu uwodnienia jaki miały zaraz po zdjęciu ze zwierzęcia. Stają się one wtedy wiotkie, podatne na oddziaływania mechaniczne, a włókna białkowe nie ulegają połamaniu. Zwiększa się ich aktywność chemiczna. Jednocześnie w czasie moczenia pozbywamy się wszelkiego zewnętrznego brudu w postaci ognojenia, piasku, błota, środków konserwujących, resztek krwi oraz zbędnych części w strukturze tkanki skórnej np. białek bezpostaciowych rozpuszczalnych w wodzie. Moczenie przeprowadza się w wodzie z dodatkiem środków powierzchniowo-czynnych zmniejszających napięcie powierzchniowe wody i przyspieszających proces uwodnienia skór. W zależności od rodzaju skór i ich stanu fizycznego stosuje się różne urządzenia i maszyny przeznaczone do kąpielowych procesów garbarskich, takie jak cytroki czy reaktory typu betoniarki.
Wapnienie Proces wapnienia stosuje się do skór wyprawianych bez okrywy włosowej. Proces przeprowadza się w roztworach wodnych związków chemicznych o alkalicznym odczynie. Kąpiele te nazywamy wapnicami. Celem wapnienia skór jest chemiczny rozkład głównej masy białek bezpostaciowych (albumin i globulin), gruczołów łojowych i potowych oraz torebek włosowych, a także częściowe zemulgowanie cząsteczek naturalnego tłuszczu. Rozkład torebek włosowych umożliwia łatwe usunięcie włosa, zemulgowany tłuszcz tworzy rozpuszczalne w wodzie mydła wapniowe. Podczas wapnienia następuje otwieranie (rozluźnianie) struktury włóknistej skór. Procesowi temu towarzyszy pęcznienie zasadowe białka włóknistego - kolagenu. Ze względu na łatwość pozyskiwania, niską cenę i stosunkowo bezpieczne warunki stosowania – do wapnienia skór używany jest wodorotlenek wapnia w postaci wapna hydratyzowanego (stąd nazwa procesu). Dodatek do kąpieli wapniącej siarczku sodowego „zaostrza” wapnicę powodując rozkład białka keratyny, z której zbudowany jest włos. Wapnica „biała” – jest to kąpiel wapniąca nastawiona z czystego wodorotlenku wapnia. Z wapnicy białej uzyskuje się skóry o dość miękkim i delikatnym licu, łatwo usuwalnym włosie. Stosowana odwapnienia skór miękkich obuwiowych, meblowych i odzieżowych. Wapnica „zaostrzona” – jest to wapnica biała z dodatkiem siarczku sodu powodującego rozszczepianie wiązań chemicznych w keratynie włosa i cebulkach włosowych, a w efekcie ich rozpuszczenie. Wapnica „stara” - jest to wapnica używana kilkakrotnie, w której skład wchodzą także substancje rozpadu białek. Wapnica ta działa powoli i delikatnie, powodując mniejsze spęcznienie skór i dobre rozluźnienie struktury tkanki. W czasie wapnienia następuje przygotowanie struktury skór do procesu wiązania garbników w dalszej fazie wyprawy. Stopień przygotowania zależy od składu wapnicy, czasu trwania wapnienia, czynnika ruchu i współczynnika kąpielowego procesu. Niezbędne jest okresowe sprawdzanie parametrów technologicznych: temperatury, stężenia wapnicy, wartości pH i przestrzeganie czasu procesu. Organoleptycznie stwierdza się stopień spęcznienia i jędrności skór. Badanie takie wymaga doświadczenia zawodowego. Dokładną analizę wapnic polegającą na oznaczeniu całkowitej alkaliczności, zawartości tlenku wapnia, siarczku sodowego oraz wartości pH wykonuje laboratorium zakładowe.
Odwapnianie Golizna w stanie zwapnionym wykazuje spęcznienie alkaliczne, zawiera związki chemiczne stosowane w procesie wapnienia oraz substancje powstałe podczas rozpadu białek, komórek tłuszczowych, soli mineralnych i innych. Powoduje to chemiczne i fizyczne blokowanie grup reaktywnych kolagenu. Z tego względu nie nadaje się ona do garbowania. Konieczne jest więc obniżenie alkaliczności skór i pozbycie się „zbędnego obciążenia” między włóknami białek kolagenu skóry z jednoczesnym zanikiem spęcznienia golizny. Cel ten osiągamy w procesie odwapniania, który ma zastosowanie jedynie w technologii wyprawy skór bez włosa.
Wytrawianie Wytrawianie jest kontrolowanym procesem enzymatycznego rozkładu wiązań peptydowych w białkach skórnych. Enzymy jako biologiczne katalizatory uczestniczą w reakcji hydrolizy białek bezpostaciowych powodującej ich rozpad i degradację. Następuje także rozpad cebulek włosowych oraz pozostałych gruczołów łojowych i potowych, zemulgowanie resztek tkanki tłuszczowej i rozluźnienie tkanki mięsnej. W wyniku tego struktura skóry staje się porowata, zwiększa się ciągliwość skóry oraz wzrasta przepuszczalność wody i powietrza. Stopień wytrawiania może być regulowany temperaturą kąpieli wytrawiającej. Enzymy są bardzo wrażliwe na temperaturę, a ich optymalne działanie zachodzi w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, a więc w temperaturze szkodliwej dla golizny. W praktyce stosuje się więc temperaturę niższą, regulując stopień wytrawienia przedłużeniem czasu trwania procesu trawienia. Zasadą jest stosowanie temperatury niższej (28-32 stopni Celsjusza) dla skór, które mają być mało ciągliwe i ścisłe, temperatury wyższej (36-38 stopni Celsjusza) dla skór miękkich, pulchnych i ciągliwych. Wytrawianie skór jest procesem prowadzonym w kąpieli wodnej i przeprowadza się go najczęściej w bębnach garbarskich, przy użyciu preparatów enzymatycznych dodawanych do ciepłej kąpieli, w której znajdują się odwapnione skóry.
Piklowanie Mieszaninę kwasu i soli obojętnej określa się w garbarstwie i futrzarstwie mianem pikla, a oddziaływanie takiej kąpieli na skóry – piklowaniem. Piklowanie stosuje się w różnych przypadkach i uzyskuje się różne efekty, np. może ono polegać na: 1. Konserwowaniu surowca skórzanego, 2. Przygotowaniu golizny do garbowania chromowego lub niekiedy roślinnego. Zadaniem piklowania w garbarstwie jest:
przerwanie działania enzymów wytrawiających przez zakwaszenie golizny,
dalsze całkowite odwapnienie golizny,
zakwaszenie golizny do wartości pH 3-4, tzn. wartości jaka występuje w czasie garbowania,
częściowe odwodnienie golizny.
Główną rolę w procesie piklowania odgrywa kwas, zaś obojętna sól jest czynnikiem hamującym pęcznienie tkanki skórnej. Przez zanurzenie skór do roztworu pikla następuje pochłanianie kwasu i soli. Najpierw powinna być pochłaniana sól aż do ustalenia się stanu równowagi pomiędzy zawartością soli w skórze i roztworze. Czas piklowania zależy od grubości golizny i rodzaju produkowanego asortymentu. Dla skór garbarskich czas piklowania trwa stosunkowo krótko. Podstawowe składniki roztworu piklującego: kwas, sól kuchenna oraz woda powinny być stosowane w określonych proporcjach ilościowych. W garbarstwie skład kąpieli powinien być dostosowany do metod garbowania i rodzaju produkowanych skór. Ilość kwasu oblicza się w stosunku do masy golizny; zależy ona od rodzaju wyprawianych skór. Jeżeli ilość kwasu jest właściwie obliczona, to zostanie on całkowicie związany przez tkankę skórną. Obok chlorku sodowego do piklowania skór luźnych i płaskich znalazł zastosowanie siarczan sodowy. Piklowanie normalne przeprowadza się najczęściej w bębnach obrotowych. Czas piklowania zależy od stężenia kwasu i grubości golizny. Piklowanie grubych skór trwa ok. 2 godzin, lekkich zaś ok. 60 minut. Sposób piklowania skór oraz skład kąpieli zależą od rodzaju surowca i jego przeznaczenia. Piklowanie z pozostawieniem skór na noc stosuje się do skór zwartych i pełnych oraz takich, od których wymagana jest duża ciągliwość.
Przygotowanie skór do procesu garbowania
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Ilustracja zatytułowana jest Operacje technologiczne związane z przygotowaniem skór do procesu garbowania boksów bydlęcych. Przedstawia schemat z nazwami operacji technologicznych. Są to: dobór skór do partii namokowych, odwłaszanie, odmięśnianie, dwojenie. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z ilustracją i z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
Dobór skór do partii namokowych Rozłożone na stole skóry garbarz dokładnie ogląda i sortuje je według ich właściwości, czyli wielkości, kształtu oraz koloru danej skóry. Jeżeli ma więcej skór – musi bardzo starannie dobierać kolory czy faktury, pamiętając o tym, że skóry mają różne właściwości w poszczególnych częściach topograficznych. Kiedy liczba skór jest mniejsza – należy dobrać je symetrycznie, podobne skóry układać obok siebie, na przykład w parach.
Odwłaszanie Jest ono sposobem pozbycia się włosa ze skóry, to mechaniczne usuwanie włosia na maszynach nazywanych odwłaszarkami lub w bębnach z niewielką ilością ciepłej wody. Ilustracja Przedstawia schematyczny rysunek urządzenia do odwłaszania. Składa się ono z: tępego noża do odwłaszania, kosy garbarskiej, zaostrzonej sztrajchówki.
Odmięśnianie Polega na mechanicznym usuwaniu zbędnych części skór w postaci tkanki i błony przymięsnej oraz resztek tkanki tłuszczowej. Może być wykonane ręcznie lub maszynowo. Ilustracja Przedstawia schemat odmięśniarki. Na schemacie oznaczono następujące elementy: golizna z tkanką zbędną, wał nożowy, wał pneumatyczny, odmięśniona golizna, wały podające, gumowy wał dociskający.
Dwojenie W celu racjonalnego wykorzystanie skór o grubej tkance wykonuje się rozdwajanie skór na dwa płaty o określonej grubości. Operację tę nazywa się dwojeniem i wykonuje maszynowo z zastosowaniem dwojarki. W wyniku prowadzenia takiej operacji otrzymujemy dwoinę licową, stanowiącą zasadniczą skórę oraz dwoinę mizdrową, która po wygarbowaniu i wykończeniu odpowiednimi metodami stanowi bardzo wartościowy półfabrykat dla przetwórstwa skórzanego. Dwojenie skór można wykonać również po wygarbowaniu. Ilustracja Przedstawia schemat dwojarki. Oznaczone i opisane są następujące elementy: skóra, stół podający, głowica maszyny, wał dociskający, wał transportujący, wał rolkowy, wał gumowy, wałki wsporników, nóż taśmowy, prowadnica i dwoina licowa.
Ilustracja zatytułowana jest Operacje technologiczne związane z przygotowaniem skór do procesu garbowania boksów bydlęcych. Przedstawia schemat z nazwami operacji technologicznych. Są to: dobór skór do partii namokowych, odwłaszanie, odmięśnianie, dwojenie. Na ilustracji znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których pojawia się ramka z ilustracją i z tekstem oraz z tożsamym z nim nagraniem audio.
Dobór skór do partii namokowych Rozłożone na stole skóry garbarz dokładnie ogląda i sortuje je według ich właściwości, czyli wielkości, kształtu oraz koloru danej skóry. Jeżeli ma więcej skór – musi bardzo starannie dobierać kolory czy faktury, pamiętając o tym, że skóry mają różne właściwości w poszczególnych częściach topograficznych. Kiedy liczba skór jest mniejsza – należy dobrać je symetrycznie, podobne skóry układać obok siebie, na przykład w parach.
Odwłaszanie Jest ono sposobem pozbycia się włosa ze skóry, to mechaniczne usuwanie włosia na maszynach nazywanych odwłaszarkami lub w bębnach z niewielką ilością ciepłej wody. Ilustracja Przedstawia schematyczny rysunek urządzenia do odwłaszania. Składa się ono z: tępego noża do odwłaszania, kosy garbarskiej, zaostrzonej sztrajchówki.
Odmięśnianie Polega na mechanicznym usuwaniu zbędnych części skór w postaci tkanki i błony przymięsnej oraz resztek tkanki tłuszczowej. Może być wykonane ręcznie lub maszynowo. Ilustracja Przedstawia schemat odmięśniarki. Na schemacie oznaczono następujące elementy: golizna z tkanką zbędną, wał nożowy, wał pneumatyczny, odmięśniona golizna, wały podające, gumowy wał dociskający.
Dwojenie W celu racjonalnego wykorzystanie skór o grubej tkance wykonuje się rozdwajanie skór na dwa płaty o określonej grubości. Operację tę nazywa się dwojeniem i wykonuje maszynowo z zastosowaniem dwojarki. W wyniku prowadzenia takiej operacji otrzymujemy dwoinę licową, stanowiącą zasadniczą skórę oraz dwoinę mizdrową, która po wygarbowaniu i wykończeniu odpowiednimi metodami stanowi bardzo wartościowy półfabrykat dla przetwórstwa skórzanego. Dwojenie skór można wykonać również po wygarbowaniu. Ilustracja Przedstawia schemat dwojarki. Oznaczone i opisane są następujące elementy: skóra, stół podający, głowica maszyny, wał dociskający, wał transportujący, wał rolkowy, wał gumowy, wałki wsporników, nóż taśmowy, prowadnica i dwoina licowa.
Operacje technologiczne związane z przygotowaniem skór do procesu garbowania boksów bydlęcych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY-SA 3.0.
Test jednokrotnego wyboru151270Gratulacje! Udało Ci się poprawnie rozwiązać test.Niestety, nie udało Ci się rozwiązać testu. Sprawdź, które odpowiedzi są nieprawidłowe, następnie wróć do schematu interaktywnego „Przygotowanie skór do garbowania” i spróbuj jeszcze raz.
Test
Test jednokrotnego wyboru
Liczba pytań:
15
Limit czasu:
12 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/15
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Jaki jest pierwszy proces warsztatu mokrego ?
Jaki jest pierwszy element moczenia skóry?
Podczas tego procesu następuje rozluźnienie struktury włóknistej kolagenu skóry.
Do którego procesu sporządza się kąpiele z wapna palonego?
Otrzymanie golizny jest efektem …
Podczas którego procesu usuwa się chemikalia stosowane w wapnieniu?
Ile godzin zwykle trwa odwapnianie?
Podczas którego procesu skóry poddawane są działaniu wodnych roztworów enzymów?
Co nadaje skórom wytrawianie?
Który proces przygotowuje goliznę do garbowania chromowego?
Co to jest brzeczka chromowa?
Jak nazywa się operacja technologiczna związana z przygotowaniem skór do procesu garbowania boksów bydlęcych?
Odwłaszanie to …
Jak wykonać odmięśnianie?
Co otrzymujemy po dwojeniu?
2. Procesy przygotowujące do garbowania
Wstaw tekst na ilustrację
2. Procesy przygotowujące do garbowania
RNnSPvMkmeQfV
Wypełnij brakujące miejsca w schemacie pojęciami z banku.
Wypełnij brakujące miejsca w schemacie pojęciami z banku.
RhlX230oeqvkw
Uporządkuj w prawidłowej kolejności procesy przygotowania skór do garbowania.
Uporządkuj w prawidłowej kolejności procesy przygotowania skór do garbowania.