Słownik pojęć dla e‑materiału
zestawienie zapotrzebowania na poszczególne pasze w ciągu całego okresu ich skarmiania i możliwości pokrycia tego zapotrzebowania poprzez zaplanowanie odpowiedniej powierzchni paszowej
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
pomieszczenia dla świń wraz z budynkami i urządzeniami pomocniczymi (m.in. magazyn pasz i ściółki, paszarnia ze śrutownikiem, mieszalnikiem i parnikiem)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zespół zabiegów stosowanych przez człowieka do utrzymywania i rozrodu zwierząt w celu pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego (ch.z. gospodarskich) lub w celu amatorskim
Automatyczne linie zadawania paszAutomatyczne linie zadawania pasz
określona ilość paszy, która jest przeznaczona w ciągu doby dla określonej liczby zwierząt; do właściwej dawki pokarmowej oraz normowania żywienia jest potrzebna szczegółowa znajomość wartości pokarmowej aktualnie posiadanych przez hodowcę różnych pasz
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
dodatki stosowane w żywieniu zwierząt: kreda, sól pastewna, mieszanki mineralne, aminokwasy syntetyczne, probiotyki, konserwanty, enzymy, premiksy, zioła
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
urządzenie do mechanicznego dojeniadojenia krów. Składa się z pompy podciśnieniowej, napędzanej przeważnie silnikiem elektrycznym, i aparatu udojowego (zakładane na strzyki kubki udojowe z komorą podstrzykową i międzyścienną, pulsator zmieniający ciśnienie w komorach z częstością 45–60 cykli na minutę, kolektor, przewody łączące i bańki). Najczęściej są stosowane dojarki mechaniczne dwutaktowe: takt ssania — w obu komorach panuje podciśnienie ok. 41–53 kPa, i takt masażu — w komorze podstrzykowej podciśnienie, w międzyściennej ciśnienie atmosferyczne; są spotykane także dojarki mechaniczne trzytaktowe, z dodatkowym taktem odpoczynku — w obu komorach ciśnienie atmosferyczne.
Technika i technologia w produkcji zwierzęcejTechnika i technologia w produkcji zwierzęcej
pozyskiwanie mleka z wymion m.in. krowy, owcy, kozy. Ręczne lub mechaniczne za pomocą dojarki elektrycznej
Technika i technologia w produkcji zwierzęcejTechnika i technologia w produkcji zwierzęcej
nawóz organiczny, przefermentowana mieszanina kału i moczu zwierząt gospodarskich (głównie bydła), bez lub z domieszką wody, gromadzona w szczelnych zbiornikach położonych poniżej podłogi oboryobory
Narzędzia, maszyny i urządzenia stosowane w technologiach chowu bydła i trzody chlewnejNarzędzia, maszyny i urządzenia stosowane w technologiach chowu bydła i trzody chlewnej
mierniki wartości pokarmowej (produkcyjnej) pasz, używane także do określania zapotrzebowania zwierząt na karmę
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
pasze soczyste o wysokiej wartości żywieniowej zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów organicznych bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
budynek lub kompleks budynków wraz z obiektami pomocniczymi i usługowymi, stanowiący pomieszczenie dla krów, buhajów, jałowizny i cieląt. Zasadnicze typy: obory alkierzowe — bydło trzymane na uwięzi przy żłobach, obory wolnostanowiskowe — bydło trzymane w grupach bez uwięzi, korzystające z wybiegów w sposób regulowany przez obsługę, dój w dojarni, obory wolnowybiegowe — bydło korzysta bez ograniczeń z wybiegów, dój w dojarni
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
gospodarski nawóz organiczny, składający się z przefermentowanego kału i moczu zwierząt hodowlanych oraz ściółki, przechowywany w wyodrębnionym miejscu. Obornik układany w pryzmy ulega fermentacji, która m.in. powoduje częściową mineralizację składników pokarmowych. Obecnie szerzej wprowadza się obornik bezściółkowy (gnojowicagnojowica). Obornik zawiera wszystkie niezbędne dla roślin składniki, ale w małym stężeniu i nie zawsze w odpowiedniej proporcji
Technika i technologia w produkcji zwierzęcejTechnika i technologia w produkcji zwierzęcej
obfite żywienie bydła i owiec w celu uzyskania żywca rzeźnego pożądanej jakości; także: zwierzę tuczone w celu zwiększenia jego masy ciała
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chemicznych (np. mocznik) i biologicznych (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt; mogą być: mlekopędne (otręby pszenne), smakowe (sól, cukier, zioła), lecznicze (śruta poekstrakcyjna lniana, otręby, kreda), rozwalniające (ziemniaki, buraki wywary, młode zielonkizielonki), zatwardzające (siano, susze, kreda), wzdymające (bobik, groch, lucerna, koniczyna)
Automatyczne linie zadawania paszAutomatyczne linie zadawania pasz
zawierają powyżej 40% wody: zielonkizielonki, kiszonkikiszonki, okopowe, niektóre produkty uboczne przemysłu rolno‑spożywczego
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
pasze, które zawierają powyżej 19% włókna surowego, np. sianosiano, susze, słoma
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
pasze bogate odżywczo, do których zaliczamy ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, otręby, mąki pastewne
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
plan żywienia dla hodowli sporządzany na cały rok w dwóch okresach żywienia, uwzględniający zapotrzebowanie na paszę wszystkich zwierząt w gospodarstwie oraz pasze wytwarzane w gospodarstwie
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
rośliny zielone (trawy, rośliny motylkowate), skoszone w początkowym okresie wegetacji i wysuszone w warunkach naturalnych do 15–18% zawartości wody
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
młode zielonkizielonki (trawy, rośliny motylkowe), liście buraczane lub rozdrobnione buraki i ziemniaki, pocięte i wysuszone w wysokiej temperaturze
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
system żywienia krów mlecznych paszą pełnoporcjową (mieszanką pasz objętościowych, treściwych, mineralnych i innych dodatkówdodatków); krowy mają dostęp do paszy przez całą dobę; do wytworzenia takiej mieszaniny niezbędny jest wóz paszowywóz paszowy
Automatyczne linie zadawania paszAutomatyczne linie zadawania pasz
związki organiczne o różnej budowie chemicznej niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów; dzielą się na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt
maszyna rolnicza, ciągnikowa lub samojezdna, służąca do transportu i bezpośredniego zadawania pasz zwierzętom do żłobów
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zielone części roślin zebrane na wysokowartościową paszę. Najczęściej na zielonki uprawia się rośliny wieloletnie motylkowate (głównie koniczynę łąkową i lucernę mieszańcową), rośliny strączkowe (łubin żółty, łubin wąskolistny, bobik, groch polny, wykę, seradelę), trawy (kupkówkę pospolitą, życice, tymotkę łąkową, rajgras wyniosły, stokłosę bezostną i uniolowatą, kostrzewę łąkową), rośliny zbożowe (owies, jęczmień jary, żyto, kukurydzę), a także liście roślin korzeniowych i okopowych (głównie buraków cukrowych, także czerwonych, marchwi, brukwi, łęty ziemniaczane); podawane na świeżo lub po odpowiednim przygotowaniu w postaci kiszonekkiszonek, suszu lub siana.
Zasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierzątZasady planowania technologii produkcji dla poszczególnych grup zwierząt