Trening umiejętności społecznych: higieniczny, ekonomiczny, zdrowotny i lekowy, dbałości o wygląd zewnętrzny, kulinarny, prowadzenia gospodarstwa domowego, umiejętności rozwiązywania trudnych sytuacji
MED.13. Świadczenie usług w zakresie terapii zajęciowej - Terapeuta zajęciowy 325907
Trening kulinarny
FILM EDUKACYJNY
Spis treści
Trening kulinarnyTrening kulinarny
Materiały uzupełniająceMateriały uzupełniające
Trening kulinarny

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RzhDsWMFsgpb9
Film przedstawiający trening kulinarny.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Materiały uzupełniające
Terapeuta zajęciowy – nazwa i charakterystyka zawodu
Zawód terapeuty zajęciowego należy do grupy zawodów medycznych. Terapeuta zajęciowy to osoba zajmująca się kompleksową terapią ukierunkowaną na przystosowanie podopiecznego zmagającego się z niepełnosprawnością lub chorobą do życia codziennego. Pomaga uczestnikowi terapii rozwijać nowe umiejętności, modyfikować aktywności lub dostosowywać środowisko do jego potrzeb po to, aby zoptymalizować jego funkcjonowanie.
Specyfika pracy z uczestnikami mającymi rozmaite problemy, w tym z osobami z niepełnosprawnością intelektualną lub z zaburzeniami psychicznymi, powoduje, że terapeuta powinien mieć wiele umiejętności, w tym m.in. umiejętność:
terapeutycznego komunikowania się,
budowania relacji z uczestnikiem terapii i respektowania jego oczekiwań i emocji,
zarządzania procesem terapeutycznym,
oceny możliwości pacjentów i ewaluacji postępów w terapii,
prowadzenia dokumentacji,
rozumienia i nadawania znaczenia skomplikowanym zachowaniom interpersonalnym, takim jak np. opór, wycofanie czy brak zaangażowania uczestnika terapii w podejmowane działania.
Fragment scenariusza zajęć: trening kulinarny – ugotowanie zupy ogórkowej
Cele zajęć: ugotowanie zupy ogórkowej na podstawie przepisu z książki kucharskiej, nauka obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej oraz zmywarki, doskonalenie posługiwania się drobnymi akcesoriami, takimi jak np. obieraczka do warzyw.
Czas zajęć: 2 godz.
Część wstępna:
rozmowa z uczestnikami na temat zbilansowanej diety oraz wartości odżywczych kiszonek,
odszukanie w książce kucharskiej przepisu na zupę ogórkową i przeczytanie go,
wypisanie na tablicy nazw akcesoriów kuchennych potrzebnych do ugotowania zupy.
Część główna:
przygotowanie się do gotowania – umycie rąk, założenie fartuszków, czepków i rękawiczek foliowych,
przygotowanie produktów potrzebnych do ugotowania zupy,
przygotowanie akcesoriów kuchennych potrzebnych do przyrządzenia zupy,
przydzielenie uczestnikom zadań związanych z kolejnymi etapami gotowania,
zapoznanie uczestników z instrukcją obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej, gotowanie,
sprzątanie i nakrywanie do stołu,
wspólny posiłek,
sprzątanie pracowni – zapoznanie uczestników z instrukcją obsługi zmywarki.
Część końcowa:
omówienie ewentualnych trudności, które wystąpiły podczas treningu,
pożegnanie się z uczestnikami.
Przykładowa instrukcja obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej
Ustaw garnek z zawartością na palniku dopasowanym do wielkości garnka.
Przekręć odpowiednie pokrętło w prawo.
Wciśnij pokrętło, aby odblokować przepływ gazu, i przytrzymaj tak 5 sekund.
Gdy zobaczysz płomień na palniku, puść pokrętło.
Po zakończonym gotowaniu wyłącz gaz, ustawiając pokrętło w położeniu wejściowym.
Pamiętaj!
Nie włączaj kuchenki, jeśli garnek jest pusty.
Zawsze sprawdź, czy po gotowaniu wszystkie palniki zostały wyłączone, a pokrętła są ustawione w pozycji wejściowej.
Nie zostawiaj gotujących się potraw bez nadzoru.
Przykładowa instrukcja obsługi zmywarki
Przed włożeniem naczyń do zmywarki usuń z nich większe resztki potraw. Wkładając naczynia do zmywarki, pamiętaj o następujących zasadach:
otwory kubków, szklanek, garnków, patelni itp. powinny być skierowane w dół,
naczynia muszą być postawione stabilnie, tak by nie mogły się przewrócić,
naczynia nie mogą przeszkadzać w swobodnym ruchu ramion spryskujących.
Włącz zmywarkę za pomocą odpowiedniego przycisku.
Sprawdź, czy nie należy uzupełnić płynu do nabłyszczania bądź soli.
Umieść tabletkę do zmywarki w odpowiednim miejscu.
Wybierz odpowiedni program.
Zamknij drzwi zmywarki – mycie rozpocznie się automatycznie.
Po zakończonym cyklu mycia usłyszysz sygnał dźwiękowy – wyłącz zmywarkę i zostaw uchylone drzwi aż do wyschnięcia naczyń.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści