E-materiały do kształcenia zawodowego

Trening umiejętności społecznych: higieniczny, ekonomiczny, zdrowotny i lekowy, dbałości o wygląd zewnętrzny, kulinarny, prowadzenia gospodarstwa domowego, umiejętności rozwiązywania trudnych sytuacji

MED.13. Świadczenie usług w zakresie terapii zajęciowej - Terapeuta zajęciowy 325907

bg‑azure

Trening kulinarny

FILM EDUKACYJNY

1

Spis treści

2

Trening kulinarny

RzhDsWMFsgpb9
Film przedstawiający trening kulinarny.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Materiały uzupełniające

Terapeuta zajęciowy – nazwa i charakterystyka zawodu

Zawód terapeuty zajęciowego należy do grupy zawodów medycznych. Terapeuta zajęciowy to osoba zajmująca się kompleksową terapią ukierunkowaną na przystosowanie podopiecznego zmagającego się z niepełnosprawnością lub chorobą do życia codziennego. Pomaga uczestnikowi terapii rozwijać nowe umiejętności, modyfikować aktywności lub dostosowywać środowisko do jego potrzeb po to, aby zoptymalizować jego funkcjonowanie.

Specyfika pracy z uczestnikami mającymi rozmaite problemy, w tym z osobami z niepełnosprawnością intelektualną lub z zaburzeniami psychicznymi, powoduje, że terapeuta powinien mieć wiele umiejętności, w tym m.in. umiejętność:

  • terapeutycznego komunikowania się,

  • budowania relacji z uczestnikiem terapii i respektowania jego oczekiwań i emocji,

  • zarządzania procesem terapeutycznym,

  • oceny możliwości pacjentów i ewaluacji postępów w terapii,

  • prowadzenia dokumentacji,

  • rozumienia i nadawania znaczenia skomplikowanym zachowaniom interpersonalnym, takim jak np. opór, wycofanie czy brak zaangażowania uczestnika terapii w podejmowane działania.

Fragment scenariusza zajęć: trening kulinarny – ugotowanie zupy ogórkowej

Cele zajęć: ugotowanie zupy ogórkowej na podstawie przepisu z książki kucharskiej, nauka obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej oraz zmywarki, doskonalenie posługiwania się drobnymi akcesoriami, takimi jak np. obieraczka do warzyw.

Czas zajęć: 2 godz.

Część wstępna:

  • rozmowa z uczestnikami na temat zbilansowanej diety oraz wartości odżywczych kiszonek,

  • odszukanie w książce kucharskiej przepisu na zupę ogórkową i przeczytanie go,

  • wypisanie na tablicy nazw akcesoriów kuchennych potrzebnych do ugotowania zupy.

Część główna:

  • przygotowanie się do gotowania – umycie rąk, założenie fartuszków, czepków i rękawiczek foliowych,

  • przygotowanie produktów potrzebnych do ugotowania zupy,

  • przygotowanie akcesoriów kuchennych potrzebnych do przyrządzenia zupy,

  • przydzielenie uczestnikom zadań związanych z kolejnymi etapami gotowania,

  • zapoznanie uczestników z instrukcją obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej, gotowanie,

  • sprzątanie i nakrywanie do stołu,

  • wspólny posiłek,

  • sprzątanie pracowni – zapoznanie uczestników z instrukcją obsługi zmywarki.

Część końcowa:

  • omówienie ewentualnych trudności, które wystąpiły podczas treningu,

  • pożegnanie się z uczestnikami.

Przykładowa instrukcja obsługi kuchenki elektryczno‑gazowej

  1. Ustaw garnek z zawartością na palniku dopasowanym do wielkości garnka.

  2. Przekręć odpowiednie pokrętło w prawo.

  3. Wciśnij pokrętło, aby odblokować przepływ gazu, i przytrzymaj tak 5 sekund.

  4. Gdy zobaczysz płomień na palniku, puść pokrętło.

  5. Po zakończonym gotowaniu wyłącz gaz, ustawiając pokrętło w położeniu wejściowym.

Pamiętaj!

  • Nie włączaj kuchenki, jeśli garnek jest pusty.

  • Zawsze sprawdź, czy po gotowaniu wszystkie palniki zostały wyłączone, a pokrętła są ustawione w pozycji wejściowej.

  • Nie zostawiaj gotujących się potraw bez nadzoru.

Przykładowa instrukcja obsługi zmywarki

Przed włożeniem naczyń do zmywarki usuń z nich większe resztki potraw. Wkładając naczynia do zmywarki, pamiętaj o następujących zasadach:

  • otwory kubków, szklanek, garnków, patelni itp. powinny być skierowane w dół,

  • naczynia muszą być postawione stabilnie, tak by nie mogły się przewrócić,

  • naczynia nie mogą przeszkadzać w swobodnym ruchu ramion spryskujących.

  1. Włącz zmywarkę za pomocą odpowiedniego przycisku.

  2. Sprawdź, czy nie należy uzupełnić płynu do nabłyszczania bądź soli.

  3. Umieść tabletkę do zmywarki w odpowiednim miejscu.

  4. Wybierz odpowiedni program.

  5. Zamknij drzwi zmywarki – mycie rozpocznie się automatycznie.

  6. Po zakończonym cyklu mycia usłyszysz sygnał dźwiękowy – wyłącz zmywarkę i zostaw uchylone drzwi aż do wyschnięcia naczyń.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia