Prace wykonywane w uprawach
SEKWENCJE FILMOWE
Spis treści
FilmyFilmy
Zakładanie zagonów, rozmnażanie roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnychZakładanie zagonów, rozmnażanie roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych
Dobór gatunków i odmian warzyw do warunków gospodarstwa. Typowe zabiegi pielęgnacyjne w uprawach roślin warzywnychDobór gatunków i odmian warzyw do warunków gospodarstwa. Typowe zabiegi pielęgnacyjne w uprawach roślin warzywnych
Planowanie, organizowanie i prowadzenie upraw roślin przyprawowych i grzybów jadalnychPlanowanie, organizowanie i prowadzenie upraw roślin przyprawowych i grzybów jadalnych
Galeria interaktywnaGaleria interaktywna
Przygotowanie gleby do uprawy warzywPrzygotowanie gleby do uprawy warzyw
Rośliny przyprawowe – uprawa roli i siewRośliny przyprawowe – uprawa roli i siew
Uprawa pieczarek krok po krokuUprawa pieczarek krok po kroku
Towarowa uprawa boczniakaTowarowa uprawa boczniaka
WentylacjaWentylacja
Rozmieszczenie kostekRozmieszczenie kostek
1. Filmy
Zakładanie zagonów, rozmnażanie roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Dobór gatunków i odmian warzyw do warunków gospodarstwa. Typowe zabiegi pielęgnacyjne w uprawach roślin warzywnych
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Planowanie, organizowanie i prowadzenie upraw roślin przyprawowych i grzybów jadalnych
2. Galeria interaktywna
Przygotowanie gleby do uprawy warzyw
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Rośliny przyprawowe – uprawa roli i siew
Rola pod uprawę roślin przyprawowych i zielarskich wymaga starannego przygotowania ze względu na siew często drobnych nasion, które nie powinny być umieszczane w glebie zbyt głęboko.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Uprawa pieczarek krok po kroku
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Towarowa uprawa boczniaka
Powinna być prowadzona tak, by w jak najkrótszym czasie uzyskać plon optymalnej jakości i maksymalnej wielkości. W uprawie intensywnej należy zbierać najwyżej dwa rzuty.
W określonych uwarunkowaniach racjonalna może być hodowla boczniaków tylko na jeden rzut, co jest już praktyką dość często stosowaną. Do całkowitego wyczerpania grzybni potrzeba kilku miesięcy, ale w uprawie towarowej wydłużanie cyklu nie jest wskazane. Liczba cykli w roku zależy od przyjętego sposobu produkcji. Praktyczny okres hodowli towarowej nie powinien przekraczać sześciu tygodni.
Wymagania ogólne dla większości odmian boczniaków to:
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wentylacja
Takie same cele można osiągnąć dzięki zainstalowaniu prostych układów wentylacyjnych i wykorzystaniu istniejącego już w obiekcie systemu ogrzewania. Istotne jest, by uprawa boczniaka była równomiernie wietrzona powietrzem o odpowiedniej wilgotności i temperaturze w zakresie właściwym dla uprawianej odmiany oraz z uwzględnieniem pory roku. Optymalne warunki w hali uprawowej najłatwiej zapewnić przez zamontowanie nawiewnego układu wentylacyjnego z możliwością podgrzewania powietrza w okresie zimowym i jego schładzania w okresie letnim oraz z układem nawilżania powietrza.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Rozmieszczenie kostek
Grzybnię uprawną boczniaka, tzw. kostkę, w hali uprawowej najlepiej ustawić w ściany na podestach o wysokości 20–30 cm, w rzędach o rozstawie ok. 120–130 cm (przejście 80–90 cm). Ustawiając kostkę, kierujemy się tym, by zapewnić maksymalną równomierność wietrzenia i równy dostęp światła. Dzięki temu hodowla boczniaków będzie w całości odpowiednio naświetlona i przewietrzona, co pozwoli na pełne wykorzystanie zakupionej grzybni.
Typowa wielkość hal uprawowych to 100–400 mIndeks górny 22, powinna ona być dostosowana do możliwości organizacyjnych hodowcy. Bardzo duże hale można podzielić lekkimi przegrodami na mniejsze boksy uprawowe, niezależne klimatycznie.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązane ćwiczenia
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści