Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Netografia i bibliografia
Netografia
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Expondo Inspiracje, Aleksandra Mojka, Techniki krojenia warzyw – poradnik, https://www.expondo.pl/inspiracje/techniki-krojenia-warzyw/ [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Cook Magazine, Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców. Techniki pracy w kuchni i obróbki potraw. Nauka gotowania, https://cookmagazine.pl/podstawowe-techniki-krojenia-warzyw-i-owocow/ [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Nestle Professional Making More Possible, Sposób rozdrabniania warzyw, https://www.nestleprofessional.pl/triki-i-porady/sposob-rozdrabniania-warzyw [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Staatik, The Different Types of Vegetable Cutting Styles, https://www.woodcuttingboards.com/news/the-different-types-of-vegetable-cutting-styles-170.aspx [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Food&Beverage Service Knowledge, 14 basic cuts of vegetables with sizes, https://www.foodandbeverageknowledge.com/2021/08/13-different-types-cuts-vegetables.html [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Cooking, Julia Moskin, Basic Knife Skills, https://cooking.nytimes.com/guides/23-basic-knife-skills [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa MasterClass, Brunoise Cutting Technique: How to Prep Veggies for Cutting, https://www.masterclass.com/articles/brunoise-cutting-technique-explained [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Art Kulinaria lepsza strona gotowania, Jak kroić warzywa?, http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/jak-kroic-warzywa [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Wędrówki po kuchni, Techniki gotowania i krojenia, https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/techniki-gotowania-i-krojenia/ [dostęp 9.08.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Canteenamam, Techniki krojenia, https://www.canteenamam.pl/techniki-krojenia/ [dostęp 9.08.2022].
Bibliografia
Longina Borkowicz, Pracownia gastronomiczna cz.1. Repetytorium. Ćwiczenia praktyczne. Kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, Format AB, Warszawa 2020.
Anna Kmiołek, Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2. Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2016.
Anna Kmiołek‑Gizara, Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej. Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2017.
Małgorzata Konarzewska, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowanie i wydawanie dań. HGT.02. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu dla szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych, WSiP, Warszawa 2019.
Michel Maincent‑Morel, The French Chef Handbook: La Cuisine de Reference, Harry N Abrams, New York 2020.
Iwona Namysław, Lidia Górska, Procesy technologiczne w gastronomii. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu Technik Żywienia i usług gastronomicznych. Część 1. Szkoły ponadgimnazjalne i ponadpodstawowe, WSiP, Warszawa 2014.
Marzanna Zienkiewicz, Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02/TG.07. Część 1. Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2019.