Zapylacze
ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej – technik pszczelarz 314206
ROL.09. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej – technik pszczelarz 314206
Trzmiele – hodowla, biologia i rozmnażanie
INFOGRAFIKA
Spis treści
1. Trzmiel ziemny (Bombus terrestris L.)1. Trzmiel ziemny (Bombus terrestris L.)
2. Biologia trzmiela2. Biologia trzmiela
3. Rok z życia trzmiela3. Rok z życia trzmiela
4. Hodowla trzmieli4. Hodowla trzmieli
5. Ul dla trzmieli5. Ul dla trzmieli
Źródło zdj.: pexels.com, CC 0.
Ul dla trzmieli
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wykres: Wpływ owadów na plonowanie roślin
Rośliny są odwiedzane i zapylane przez wiele gatunków owadów, w tym najważniejsza jest nadrodzina, w której występuje pszczoła miodna, ale również pszczoły samotnice oraz trzmiele. Uzupełniają się przy zapylaniu roślin. Trzmiele zapylają rośliny, których budowa kwiatów jest przeszkodą dla pszczoły miodnej, takie jak m.in. lucerna, koniczyna czerwona, wyka, bób.
- 1. zestaw danych:
- Roślina: Jabłoń
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 90,1
- 2. zestaw danych:
- Roślina: Grusza
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 92
- 3. zestaw danych:
- Roślina: Czereśnia
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 98,4
- 4. zestaw danych:
- Roślina: Wiśnia obcopylna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 96,4
- 5. zestaw danych:
- Roślina: Wiśnia samopylna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 58,3
- 6. zestaw danych:
- Roślina: Śliwa samopylna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 42,9
- 7. zestaw danych:
- Roślina: Śliwa obcopylna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 95,6
- 8. zestaw danych:
- Roślina: Agrest
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 73,3
- 9. zestaw danych:
- Roślina: Porzeczka czarna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 91,3
- 10. zestaw danych:
- Roślina: Malina
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 28,5
- 11. zestaw danych:
- Roślina: Truskawka
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 22
- 12. zestaw danych:
- Roślina: Cebula
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 88,7
- 13. zestaw danych:
- Roślina: Ogórek
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 98,5
- 14. zestaw danych:
- Roślina: Fasola "Piękny Jaś"
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 93,5
- 15. zestaw danych:
- Roślina: Marchew
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 89,9
- 16. zestaw danych:
- Roślina: Kapusta
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 33,2
- 17. zestaw danych:
- Roślina: Rzepak
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 32,5
- 18. zestaw danych:
- Roślina: Gryka
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 62,2
- 19. zestaw danych:
- Roślina: Wyka ozima
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 96,2
- 20. zestaw danych:
- Roślina: Bobik
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 47,3
- 21. zestaw danych:
- Roślina: Koniczyna czerwona
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 99,9
- 22. zestaw danych:
- Roślina: Lucerna
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 98,7
- 23. zestaw danych:
- Roślina: Słonecznik
- Plon uzyskany dzięki zapylaniu przez owady (w %): 91,5
Oś Y – rośliny zapylane przez owady
Oś X – plon uzyskany dzięki zapyleniu przez owady



