Najbardziej przydatne z punktu widzenia sadownika są drzewka tworzące małe korony, wcześnie owocujące i wydające obfite plony. Dlatego wytwarza się podkładki o odpowiednich parametrach. Idealna podkładka cechuje się słabym wzrostem, dużą odpornością na mróz, choroby i szkodniki, dobrym zrastaniem się ze zrazem i łatwością rozmnożenia.
Jakość podkładek i drzewek lub krzewów owocowych należy kontrolować w trakcie ich produkcji. Wytwarzanie materiału szkółkarskiego i obrót nim reguluje Ustawa z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz.U. z 2021 r. poz. 129). Na mocy art. 104 tej ustawy do obrotu dopuszczony jest materiał szkółkarski kategorii elitarny, kwalifikowany i CAC odmian roślin sadowniczych wpisanych do krajowego rejestru. Szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału szkółkarskiego dopuszczonego do obrotu określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 marca 2017 r.
Budowa i podział drzew i krzewów owocowych
Drzewo owocowe rosnące w warunkach naturalnych składa się z: systemu korzeniowego, szyjki korzeniowej, pnia przechodzącego w przewodnik, konarów, odgałęzień 1., 2. i 3. rzędu oraz najcieńszych gałązek, na których zawiązują się owoce.
Krzew owocowy składa się z systemu korzeniowego, szyjki korzeniowej, pędów szkieletowych, pędów kilkuletnich odchodzących od szkieletowych i z pędów jednorocznych.
Ze względu na budowę owoców rośliny sadownicze dzielimy na: ziarnkowe (jabłoń, grusza, pigwa), pestkowe (wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) i jagodowe (porzeczki, agrest, maliny, aronia, borówka wysoka, winorośl, jeżyna, żurawina).
Rozmnażanie generatywne
Podkładki generatywne produkuje się z nasion pochodzących z plantacji zakwalifikowanych w tym celu (sadów nasiennych). Aby zapewnić sobie stały dostęp do nasion wysokiej jakości, należy założyć matecznik składający się tylko z drzew zakwalifikowanych jako elitarne: zdrowych, plennych i odpornych na mróz.
Z drzew ziarnkowych owoce zbiera się wówczas, gdy dojrzeją, a nasiona wtedy, kiedy są brązowe. Owoce należy rozdrobnić, a powstałą z nich miazgę przepłukać wodą. Dojrzałe nasiona są cięższe i opadają na dno naczynia, zaś miąższ unosi się wyżej. Nasiona oddziela się od miąższu za pomocą sit.
Owoce drzew pestkowych natomiast zbiera się, zanim dojrzeją – kiedy są zarumienione. Owoce układa się w zaciemnionym miejscu w warstwę o grubości około 10 cm. Należy poczekać, aż owoce zmiękną, ale nie można dopuścić do ich gnicia ani fermentacji. Miękkie owoce miażdży się lub rozdrabnia i przepłukuje wodą na sitach.
Nasiona powinny być dokładnie oczyszczone, aby nie zawierały resztek miąższu. Po oczyszczeniu nasion należy je szybko wysuszyć. Wilgotność nasion ziarnkowych nie powinna przekraczać 15%, a nasion pestkowych – 18%. Aby przechowywać nasiona dłużej, należy suszyć je do uzyskania wilgotności od 6% do 10%.
Należy pamiętać, że do skiełkowania nasiona drzew owocowych wymagają długiego okresu dojrzewania posprzętnego, czyli stratyfikacji (80–150 dni).
Dostęp powietrza i wilgotność | Temperatura | |
---|---|---|
Suszenie | zacienione, przewiewne pomieszczenia | 30‑35°C |
Przechowywanie | szklane, szczelnie zamknięte naczynia o wilgotności względnej ok. 55% | 1‑3°C |
Stratyfikacja (okres dojrzewania posprzętnego) | duża wilgotność (ok. 90%), dostęp powietrza | 0–8°C |
Rozmnażanie wegetatywne
Wszystkie podkładki wegetatywne pochodzące od tej samej rośliny matecznej tworzą tzw. klon, czyli zbiór osobników genetycznie identycznych. Mają one dokładnie te same geny, co roślina, od której pochodzą. Nie oznacza to jednak, że będą się identycznie rozwijać. Cechy podkładek, takie jak siła wzrostu, pokrój, stosunek kwitnienia i obradzania (tzw. cechy fenotypowe), zależą nie tylko od genów, ale i od warunków środowiska zewnętrznego.
Odkłady
Podkładki wegetatywne najczęściej otrzymuje się przez odkłady poziome lub pionowe.
Odkłady poziome
Do odkładów poziomych stosuje się jednoroczne rośliny mateczne.
Jeśli pędy główne roślin ziarnkowych są zbyt wyrośnięte, skraca się je o 15–20 cm, zaś w przerośniętych pędach bocznych zostawia się 2–3 oczka. Rośliny mateczne drzew pestkowych przycina się słabiej, o 2‑3 cm. Przed rozpoczęciem wegetacji, wczesną wiosną, przygina się pęd poziomo, kładąc go w wykopanym wcześniej rowku o głębokości 8 cm i unieruchamiając np. za pomocą metalowych kulek i spinek. Aby łatwiej było nagiąć pędy, rośliny mateczne można sadzić skośnie, pod kątem 45°. Z przygiętych pędów wyrastają nowe. Kiedy osiągną długość 12–15 cm, należy je obsypać ziemią i dalej postępować tak jak z odkładami pionowymi.
Odkłady pionowe (kopczykowanie)
Na dwa lata przed przystąpieniem do rozmnażania tą metodą zakłada się matecznik: rośliny mateczne sadzi się co 30–40 cm w rzędach oddalonych od siebie o co najmniej 120 cm. W drugim roku wegetacji, na wiosnę, rośliny przycina się „na czop” na wysokość ok. 3 cm nad ziemią, nad oczkiem. Kiedy wyrosną nowe pędy i osiągną długość ok. 15 cm, obsypuje się je ziemią, torfem lub trocinami do wysokości ok. 10 cm. Zabieg ten powtarza się jeszcze dwa razy, w miarę jak pędy rosną, do końca lipca. Jesienią kopczyki się rozgarnia i ukorzenione pędy odcina się od rośliny matecznej. Następnie ukorzenione sadzonki sadzi się w szkółce. Matecznik można wykorzystywać przez kilka lat.
Sadzonki
Niektóre podkładki efektywniej niż przez odkłady rozmnaża się metodą sadzonek, przeważnie zielnych (kilka odmian czereśni i grusz), lub odrostów korzeniowych (kilka odmian śliw oraz wiśni).
Sadzonki zielne uzyskuje się z pędów jednorocznych pochodzących z roślin matecznych posadzonych tylko w tym celu. Pędy o długości do 60 cm ścina się od połowy czerwca do połowy lipca. Następnie tnie się je na odcinki długości ok. 15–18 cm, tak aby zawierały co najmniej dwa węzły. Dolne liście należy usunąć, a górne skrócić o połowę, jeśli są duże. Następnie pędy zanurza się w ukorzeniaczu i roztworze z witaminami i sadzi w mieszaninie perlitu i torfu co 7–14 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 8–10 cm. Aby zapewnić sadzonkom dużą wilgotność, sadzi się je w szklarni z zamgławieniem lub w skrzynkach przykrytych folią. Można je również posadzić w gruncie w tunelach foliowych. Ukorzenione sadzonki wyjmuje się z podłoża w połowie października, sortuje i dołuje. Aby zabezpieczyć je przed niską temperaturą, przykrywa się je grubą warstwą suchego torfu.
Sadzonki zdrewniałe (sztobry) pozyskuje się jesienią z drzew specjalnie posadzonych w tym celu. Zdrewniałe jednoroczne pędy tnie się na odcinki o długości 50–60 cm. Dolna część sadzonek powinna być ucięta pod oczkiem prostopadle, pod kątem 90°, a górna nad oczkiem, ukośnie, pod kątem 45°. Tak pozyskane sadzonki przechowuje się w dołowniku lub chłodni, a wczesną wiosną sadzi się w szkółce podkładek tak, aby nad powierzchnię gleby wystawały 1–2 pąki.
Sadzonki korzeniowe uzyskuje się z odrostów korzeniowych o grubości 4–5 cm, pociętych na odcinki długości 10–15 cm. Z sadzonkami korzeniowymi postępuje się tak samo jak ze zdrewniałymi.
Rozłogi
Przez rozłogi (odrosty korzeniowe) rozmnażają się w sposób naturalny m.in. malina i jeżyna. Sadzonkę należy pobrać ręcznie: wbija się łopatę między roślinę mateczną a odrost tak, aby przeciąć łączący je korzeń.
Metoda in vitro
W celu wytworzenia większej liczby roślin można zastosować mikrorozmnażanie, czyli namnażanie materiału roślinnego w hodowli in vitro. Fragmenty tkanek umieszcza się w kontrolowanych, sterylnych warunkach na pożywce o określonym składzie. Kultury in vitro wykorzystuje się również do uwalniania porażonych roślin od patogenów, np. wirusów. Pobrane z zakażonych roślin wierzchołki wzrostu (merystemy z zaczątkami liści) o wielkości 0,2—0,8 mm nie zawierają patogenów lub zawierają śladowe ich ilości. Dzięki temu z wartościowej, ale zakażonej podkładki można uzyskać materiał wolny od patogenów, spełniający normy jakościowe.
Podział roślin
Przez podział można rozmnażać jagodę kamczacką oraz poziomkę. Najlepiej dzielić karpę młodych i rozrośniętych krzewów. Po wykopaniu karpę rozrywa się lub rozcina nożem na kilka mniejszych części, z których każda musi mieć korzenie. Korzenie można skrócić.
Szczepienie
Szczepienie to sztuczne połączenie podkładki i zraza odmiany szlachetnej (in. uprawnej), w wyniku którego oba organizmy roślinne zrastają się w jeden nowy organizm, zwany szczepem. Celem szczepienia jest otrzymanie szlachetnej odmiany o pożądanych właściwościach (plennej, odpornej na mróz itd.).
Okulizacja
Okulizacja to metoda wegetatywnego rozmnażania drzew i krzewów polegająca na przeszczepieniu samego oczka (pąka liściowego) lub oczka z niewielkim fragmentem pędu z odmiany szlachetnej na podkładkę. Jest to najczęściej stosowany rodzaj szczepienia w szkółkarstwie z uwagi na łatwość i termin wykonania (okulizację można przeprowadzić latem, kiedy w szkółce jest najmniej pracy). Drzewko otrzymane w wyniku okulizacji to okulant.
Wady i zalety różnych sposobów rozmnażania roślin sadowniczych
Zalety | Wady | |
---|---|---|
Podkładki generatywne | - silny system korzeniowy - mała potrzeba nawadniania - duża żywotność - duża liczebność siewek | - duża, niewyrównana siła wzrostu - późniejsze owocowanie - gorsza, niewyrównana jakość owoców - zróżnicowana odporność na choroby - niedostateczna wytrzymałość na mróz |
Podkładki wegetatywne | - wcześniejsze owocowanie - łatwiejsze rozmnażanie | - słaby system korzeniowy - mniej liczne rośliny potomne |