E-materiały do kształcenia zawodowego

Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, http://ppic.pl [dostęp 8.09.2022].

  • N2 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Cukiernicy i piekarze, strona o cukiernictwie i piekarstwie, https://cukiernicyipiekarze.pl [dostęp 8.09.2022].

  • N3 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Mistrz branży, strona o cukiernictwie i piekarstwie, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 8.09.2022].

  • N4 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa ProfiPiek, strona o cukiernictwie i piekarstwie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 8.09.2022].

  • N5 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert-Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 8.09.2022].

  • N6 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Akademia tortu. blog, Która masa cukrowa jest najlepsza?, https://akademiatortu.pl/blog/ktora-masa-cukrowa-jest-najlepsza/ [dostęp 8.09.2022].

  • N7 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Biały mak: właściwości. Gdzie go kupić i jak przygotować?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/bialy-mak-wlasciwosci-gdzie-go-kupic-i-jak-przygotowac-aa-nV9Y-nNhS-CRAq.html [dostęp 8.09.2022].

  • N8 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze cieciorki, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki-aa-nsHr-et8p-pLYx.html [dostęp 8.09.2022].

  • N9 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Fasola - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania-aa-Tmy3-Tw6d-L1uw.html [dostęp 8.09.2022].

  • N10 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Orzechy włoskie - właściwości odżywcze orzechów włoskich, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze-aa-sDrU-BQPG-HfpE.html [dostęp 8.09.2022].

  • N11 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Skrobia - właściwości. W jakich produktach występuje?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/skrobia-wlasciwosci-w-jakich-produktach-wystepuje-aa-LEke-sZz1-3Z9n.html [dostęp 8.09.2022].

  • N12 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 8.09.2022].

  • N13 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 8.09.2022].

  • N14 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Ubierz swój tort, blog, Naucz się lepić figurki z masy cukrowej. Jak zacząć lepić cukrowe dekoracje? Masa cukrowa podstawy, https://www.ubierzswojtort.pl/ulep-swoja-figurke/figurkowe-abc/naucz-sie-lepic-figurki-z-masy-cukrowej-jak-zaczac-lepic-cukrowe-dekoracje-masa-cukrowa-podstawy/ [dostęp 8.09.2022].

  • N15 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa wszystkiegosłodkiego.pl, Porady, Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?, https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto [dostęp 8.09.2022].

  • N16 Źródło: dostępny w internecie: Blog internetowy Cukrowa masa. Wszystko o masach cukrowych - porady, przepisy i testy, Co to jest masa cukrowa?, https://cukrowamasa.blogspot.com/2018/01/co-to-jest-masa-cukrowa.html [dostęp 8.09.2022].

  • N17 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Szymon Konkol, Marcepan naturalny, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.htm [dostęp 8.09.2022].

  • N18 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 8.09.2022].

  • N20 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa sweetdecor.pl, Masa do modelowania – Model Past, https://www.sweetdecor.pl/masa-do-modelowania-model-past-1kg.html [dostęp 8.09.2022].

  • N21 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Bakels Bakery ingredients since 1904, Pettinice biały – biała masa cukrowa do powlekania i dekoracji, https://www.bakels.pl/produkty/pettinice-bialy-biala-masa-cukrowa-do-powlekania-i-dekoracji/ [dostęp 8.09.2022].

  • N22 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa sweetdecor.pl, Pędzle cukiernicze do tortów, ciasta, pieczywa - spożywcze pędzelki silikonowe i z włosiem, https://www.sweetdecor.pl/pedzle-cukiernicze.html [dostęp 8.09.2022].

  • N23 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa papilart.pl, strona z akcesoriami cukierniczymi, https://papilart.pl/b2b/akcesoria-cukiernicze.html [dostęp 8.09.2022].

  • N24 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastromix, Skrobki do ciasta, https://gastromix.pl/3287-skrobki-do-ciasta [dostęp 8.09.2022].

  • N25 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa degustacja.com.pl, Styl angielski w cukiernictwie, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 8.09.2022].

  • N26 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa degustacja.com.pl, Szczypce dekoratorskie karbowane, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 8.09.2022].

  • N27 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa WypiekAna, blog, Akcesoria cukiernicze do tortu, https://blog.wypiekana.pl/2021/03/13/akcesoria-do-tortu/ [dostęp 8.09.2022].

  • N28 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 8.09.2022].

  • N29 Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, SWEET DECOR TV, Florystyka cukiernicza. Kwiaty Cukrowe - ODCINEK 16, film, https://www.youtube.com/watch?v=BaOhx6lWgJM [dostęp 8.09.2022].

  • N30 Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, SavpolGliwice, Tort w stylu angielskim z Massa Ticino - sklep.savpol.pl, film, https://www.youtube.com/watch?v=KhTRlWbG4Vg [dostęp 8.09.2022].

  • N31 Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, PysznaPaczkaPL, Foremki do dań / ausztachery 4 wzory TESCOMA GrandCHEF, film, https://www.youtube.com/watch?v=HvYZGVjxJ5o [dostęp 8.09.2022].

Bibliografia

  • Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Część 2. Podręcznik, WSiP, Warszawa 2012.

  • Rachel Brown, Podstawy dekorowania ciast, przeł. N. Bartuszak, Bauer‑Weltbild Media (KDC), Warszawa 2009.

  • Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze, tom 2, część 2, WSiP, Warszawa 2014.

  • Magdalena Kaźmierczak, Pracownia produkcji cukierniczej. Kwalifikacja T. 4. Podręcznik do Nauki Zawodu Cukiernik/Technik Technologii Żywności, WSiP, Warszawa 2016.

  • Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze, tom 2, część 1, WSiP, Warszawa 2016.

  • Technologia żywności: podręcznik dla technikum, część 4, pod red. Mieczysława Dłużewskiego, WSiP, Warszawa 2008.

  • Weber M., Pomysły i sposoby na dekoracje tortów, Wydawca PAN Centrum Słodkiej Dekoracji, Poznań 2013.

  • Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice – wydawnictwo ciągłe.

  • Czasopismo „Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice – wydawnictwo ciągłe.

  • Czasopismo „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa  – wydawnictwo ciągłe.