Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Netografia i bibliografia
Netografia
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, http://ppic.pl [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Cukiernicy i piekarze, strona o cukiernictwie i piekarstwie, https://cukiernicyipiekarze.pl [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Mistrz branży, strona o cukiernictwie i piekarstwie, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa ProfiPiek, strona o cukiernictwie i piekarstwie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert-Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Akademia tortu. blog, Która masa cukrowa jest najlepsza?, https://akademiatortu.pl/blog/ktora-masa-cukrowa-jest-najlepsza/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Biały mak: właściwości. Gdzie go kupić i jak przygotować?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/bialy-mak-wlasciwosci-gdzie-go-kupic-i-jak-przygotowac-aa-nV9Y-nNhS-CRAq.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze cieciorki, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki-aa-nsHr-et8p-pLYx.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Fasola - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania-aa-Tmy3-Tw6d-L1uw.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Orzechy włoskie - właściwości odżywcze orzechów włoskich, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze-aa-sDrU-BQPG-HfpE.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Skrobia - właściwości. W jakich produktach występuje?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/skrobia-wlasciwosci-w-jakich-produktach-wystepuje-aa-LEke-sZz1-3Z9n.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Ubierz swój tort, blog, Naucz się lepić figurki z masy cukrowej. Jak zacząć lepić cukrowe dekoracje? Masa cukrowa podstawy, https://www.ubierzswojtort.pl/ulep-swoja-figurke/figurkowe-abc/naucz-sie-lepic-figurki-z-masy-cukrowej-jak-zaczac-lepic-cukrowe-dekoracje-masa-cukrowa-podstawy/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa wszystkiegosłodkiego.pl, Porady, Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?, https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Blog internetowy Cukrowa masa. Wszystko o masach cukrowych - porady, przepisy i testy, Co to jest masa cukrowa?, https://cukrowamasa.blogspot.com/2018/01/co-to-jest-masa-cukrowa.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Szymon Konkol, Marcepan naturalny, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.htm [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa sweetdecor.pl, Masa do modelowania – Model Past, https://www.sweetdecor.pl/masa-do-modelowania-model-past-1kg.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Bakels Bakery ingredients since 1904, Pettinice biały – biała masa cukrowa do powlekania i dekoracji, https://www.bakels.pl/produkty/pettinice-bialy-biala-masa-cukrowa-do-powlekania-i-dekoracji/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa sweetdecor.pl, Pędzle cukiernicze do tortów, ciasta, pieczywa - spożywcze pędzelki silikonowe i z włosiem, https://www.sweetdecor.pl/pedzle-cukiernicze.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa papilart.pl, strona z akcesoriami cukierniczymi, https://papilart.pl/b2b/akcesoria-cukiernicze.html [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastromix, Skrobki do ciasta, https://gastromix.pl/3287-skrobki-do-ciasta [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa degustacja.com.pl, Styl angielski w cukiernictwie, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa degustacja.com.pl, Szczypce dekoratorskie karbowane, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa WypiekAna, blog, Akcesoria cukiernicze do tortu, https://blog.wypiekana.pl/2021/03/13/akcesoria-do-tortu/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, SWEET DECOR TV, Florystyka cukiernicza. Kwiaty Cukrowe - ODCINEK 16, film, https://www.youtube.com/watch?v=BaOhx6lWgJM [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, SavpolGliwice, Tort w stylu angielskim z Massa Ticino - sklep.savpol.pl, film, https://www.youtube.com/watch?v=KhTRlWbG4Vg [dostęp 8.09.2022].
Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube.com, PysznaPaczkaPL, Foremki do dań / ausztachery 4 wzory TESCOMA GrandCHEF, film, https://www.youtube.com/watch?v=HvYZGVjxJ5o [dostęp 8.09.2022].
Bibliografia
Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska. Część 2. Podręcznik, WSiP, Warszawa 2012.
Rachel Brown, Podstawy dekorowania ciast, przeł. N. Bartuszak, Bauer‑Weltbild Media (KDC), Warszawa 2009.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze, tom 2, część 2, WSiP, Warszawa 2014.
Magdalena Kaźmierczak, Pracownia produkcji cukierniczej. Kwalifikacja T. 4. Podręcznik do Nauki Zawodu Cukiernik/Technik Technologii Żywności, WSiP, Warszawa 2016.
Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze, tom 2, część 1, WSiP, Warszawa 2016.
Technologia żywności: podręcznik dla technikum, część 4, pod red. Mieczysława Dłużewskiego, WSiP, Warszawa 2008.
Weber M., Pomysły i sposoby na dekoracje tortów, Wydawca PAN Centrum Słodkiej Dekoracji, Poznań 2013.
Czasopismo „Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice – wydawnictwo ciągłe.
Czasopismo „Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice – wydawnictwo ciągłe.
Czasopismo „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa – wydawnictwo ciągłe.