Best recipes
Best recipes
1. Cele lekcji
a) Wiadomości
Uczeń zna:
składniki używane do gotowania oraz nazwy naczyń kuchennych,
czynności charakterystyczne dla gotowania (np. siekać).
b) Umiejętności
Uczeń:
ćwiczy słownictwo dotyczące jedzenia w rozmowie,
potrafi użyć nowo poznane słowa w kontekście,
tłumaczy przepis z języka polskiego na angielski.
2. Metoda i forma pracy
Metoda: gramatyczno‑tłumaczeniowa, praca ze słownikiem
Forma: praca w grupie
3. Środki dydaktyczne
Karty pracy z przygotowanymi ćwiczeniami, słowniki
4. Przebieg lekcji
a) Faza przygotowawcza
Czynności organizacyjne.
Nauczyciel pyta uczniów, czy są głodni. Uprzedza, że będą mówić o jedzeniu. Zadaje pytania: What is your favourite food? Do you often eat out? (What) Can you cook? What is the easiest thing to cook, do you think? Do you like cooking? Have you ever prepared food that you didn’t like?
b) Faza realizacyjna
Nauczyciel rozdaje karty pracy oraz słowniki i prosi o zrobienie ćwiczenia pierwszego (załącznik 1).
Uczniowie pracują w parach i odpowiadają na pytania z ćwiczenia 2 (załącznik 2). Nauczyciel upewnia się, że uczniowie znają podkreślone słowa.
Uczniowie w skrócie referują, czego dowiedzieli się od partnera albo partnerki z ławki.
Uczniowie uzupełniają przepis z ćwiczenia 3 na karcie pracy (załącznik 3).
Uczniowie tłumaczą przepis z ćwiczenia 4 na język angielski (załącznik 4). Mogą pracować w parach i korzystać ze słowników.
c) Faza podsumowująca
Uczniowie odczytują przetłumaczone przepisy. Porównują swoje tłumaczenia.
5. Bibliografia
Acklam R., Burgess S., First Certificate Gold, Addison Wesley Longman Limited, Edinburgh 1996.
http://www.authorsden.com/visit/viewpoetry.asp?AuthorID=8544&id=16526
6. Załączniki
a) Karta pracy ucznia
Załącznik 1.
What do the groups of words have in common:
parsley, thyme, basil
a wooden spoon, a ladle, a spatula
a cooker, an oven, a grill
to roast, to bake, to fry
to slice, to chop, to cut
a frying pan, a saucepan, a pressure cooker
to mix, to stir, to whisk
sweet, sour, sharp
a bowl, a plate, a dish
rare, medium, well done
a starter, a main course, a dessert
to crack, to scramble, to boil
Sugerowane odpowiedzi do ćwiczenia: a) they’re herbs, b)things you use e.g. to mix, c) places where you cook, d) ways of cooking, e) ways of cutting, f) dishes in which you can cook, g) ways of mixing ingredients, h) tastes, i) dishes in which you eat, j) the way something (e.g. a steak) can be cooked, k) they all make one full dish, l) things you do with eggs.
Załącznik 2.
Do you like eating meat? What kinds of meat are your favourite? How do you like them cooked? Would you like to be on a vegetarian diet? Why?
Have you got any favourite dessert? What?
Are there any herbs or spices you especially like or hate?
Do you like any particular cuisine? Which?
Can you lay the table for dinner? Where do you place the things?
Załącznik 3.
Fill in the recipe with the given words.
juicy, chopped, stir, hot, smell, hair, simmered, fun, sauce, pasta, pour, fat, salt, brows
Spaghetti Sauce! (by Sandy Forbes)
……………..tomatoes, plump and………!
Mushrooms and peppers
Yeah, I like that!
……….and pepper
Garlic, too
And the……………….. onions
Just to name a few--
And Mom, may I watch as you ………the pot?
I’ll be sure to keep my distance because I know that it is…..!
I just long to the……… aroma in the air
And to see you lift your hands to push back your …….
The sweat on your…….. tells me you’re almost done
You’ve stirred and you’ve………
Now comes the……..!
Thank you for the……… and salad that you tossed
But Mama, please don’t forget
To ………on the spaghetti!
There is nothing like Mama's cooking . ..
Odpowiedzi do ćwiczenia: Juicy, fat, Salt, diced, stir, hot, smell, hair, brows, simmered, fun, pasta, pour
Załącznik 4.
Translate the following recipe into English.
Składniki:
150 g ugotowanego amarantusa
50 g cebuli
30 g masła
100 g świeżych pieczarek
100 g mieszanki chińskiej (mrożonej)
1/2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz, sól, papryka do smaku
szklanka rosołu z warzyw
Przepis:
Posiekać cebulę w drobną kostkę. Następnie umyć pieczarki i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i pieczarki poddusić przez chwilę na roztopionym maśle.
Następnie dodać do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę dusić wszystko razem.
Dodać szklankę rosołu i przyprawy do smaku. Na końcu dopiero dodać do potrawy ugotowane uprzednio ziarna amarantusa.
Warzywa trzeba dusić aż do momentu całkowitego odparowania rosołu.
b) Zadanie domowe
Przygotuj ustnie przepis na swoją ulubioną potrawę.
7. Czas trwania lekcji
45 minut
8. Uwagi do scenariusza
brak