Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony zbiorowej, a także używanie przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Środki ochrony zbiorowej przeznaczone są do jednoczesnej ochrony grupy ludzi, w tym pojedynczych osób, przed niebezpiecznymi i szkodliwymi czynnikami występującymi pojedynczo lub łącznie w środowisku pracy. Są to rozwiązania techniczne stosowane w pomieszczeniach pracy, maszynach i innych urządzeniach.
Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
Na stanowisku kelnera stosuje się także środki ochrony osobistej, np. klasyczny służbowy strój męski kelnera, klasyczny służbowy strój damski kelnerki.
R11H3ZxIRUGZ9
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony osobistej. Na ilustracji znajdują się dwa zdjęcia. Ilustracja zawiera punkty interaktywne, po którego kliknięciu pojawia się ramka z tekstem.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera ubranego w białą koszulę, czarną marynarkę, białe rękawiczki i muszkę. W ręce trzyma tacę z dwoma kieliszkami z szampanem. Na drugiej ręce ma zawieszoną serwetę kelnerską. Treść pierwszego punktu. Spodnie. Spodnie garniturowe w ciemnym kolorze (czarne, szare, granatowe). Treść drugiego punktu. Serweta kelnerska. Zabezpiecza ręce kelnera podczas przenoszenia potraw na gorących talerzach lub półmiskach. Treść trzeciego punktu. Koszula. Koszula z długim rękawem. Treść czwartego punktu. Kamizelka, marynarka. Kamizelka lub marynarka w kolorze spodni lub innym harmonizującym ze spodniami. Treść piątego punktu. Krawat, mucha. Stanowi dopełnienie stroju kelnera.
Zdjęcie drugie przedstawia kelnerkę stojącą przed ladą w restauracji. Na ladzie stoją czyste naczynia. Treść pierwszego punktu. Spódnica. Spódnica w ciemnym kolorze (czarna, szara, granatowa). Treść drugiego punktu. Kamizelka, marynarka. Kamizelka lub marynarka w kolorze spodni lub innym harmonizującym ze spódnicą. Treść trzeciego punktu. Koszula. Bluzka koszulowa z długim rękawem.