Podstawowym obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, w szczególności stosowanie środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego. Ich zapewnienie należy do podstawowych obowiązków pracodawcy. Pracodawca ma też obowiązek organizować pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Środki ochrony indywidualnej to wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu jego ochrony przed jednym lub większą liczbą zagrożeń związanych z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
Na stanowisku kucharza stosuje się środki ochrony
osobistej np. bluza, spodnie, zapaska, czapka kucharska (zakrywająca włosy), buty (antypoślizgowe z zakrytymi noskami).
Do niektórych prac niezbędne są:
rękawice ochronne termoodporne,
rękawice ochronne antyprzecięciowe.
Ponadto na wyposażeniu stanowiska pracy powinna się znaleźć apteczka.
R11XVXd3zsUde
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony osobistej. Na ilustracji znajduje się siedem zdjęć. Ilustracja zawiera punkty interaktywne na każdym ze zdjęć, po którego kliknięciu pojawia się ramka z tekstem.
Zdjęcie pierwsze przedstawia białą bluzę z dwoma rzędami guzików. Treść punktu: bluza. Bluza kucharska wykonana z wysokiej jakości materiałów, odpornych na działanie wysokich temperatur. Przepuszcza powietrze, zapewniając pracownikowi wygodę i komfort podczas przygotowywania posiłków.
Zdjęcie drugie przedstawia szarą rękawicę. Treść punktu. Rękawice ochronne antyprzepięciowe. Rękawice wykonane z wytrzymałego materiału o wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Chronią przed skaleczeniami podczas pracy w kuchni.
Zdjęcie trzecie przedstawia białe rękawice termoodporne. Treść punktu. Rękawice ochronne termoodporne. Rękawice do obsługi piekarnika i grilla. Chronią przed oparzeniami podczas wyjmowania z pieca gorących blach oraz przed pryskającym olejem.
Zdjęcie czwarte przedstawia czarny gumowy but z paskiem nad piętą. Treść punktu. Obuwie. Buty ochronne nie absorbują wilgoci i bardzo szybko schną. Wyposażone są w podeszwę antypoślizgową, która zapewnia optymalną przyczepność do każdej powierzchni i w środowisku pracy.
Zdjęcie piąte przedstawia czarna zapaskę. Treść punktu. Zapaska. Stanowi dodatkową ochronę ciała. Jest odporna na zabrudzenia oraz plamy.
Zdjęcie szóste przedstawia białe materiałowe spodnie. Treść punktu: Spodnie. Spodnie kucharskie z tkaniny odpornej na wysokie temperatury, w pełni zabezpieczające ciało pracownika. Luźny fason zapewnia wygodę i komfort podczas pracy.
Zdjęcie siódme przedstawia białą czapkę kucharską. Treść punktu. Czapka kucharska. Zabezpiecza włosy kucharza podczas gotowania.