BHP
Na stanowisku technika przetwórstwa mleczarskiego stosuje się środki ochrony:
osobistej, np. bluza, fartuch laboratoryjny, fartuch wodoodporny, czapka ochronna, kamizelka ostrzegawcza, kamizelka ciepłochronna, czepek, rękawice ochronne, spodnie, buty z zakrytymi palcami, kalosze.
Ilustracja interaktywna przedstawia środki ochrony osobistej. Na ilustracji znajdują się dwa zdjęcia. Ilustracja zawiera punkty interaktywne na każdym ze zdjęć, po którego kliknięciu pojawia się ramka z tekstem.
Zdjęcie pierwsze przedstawia białe obuwie z zakrytymi czubkami i odkrytymi piętami. Treść punktu: Buty ochronne. Obuwie ochronne przeznaczone jest do ochrony stóp i nóg przed czynnikami zewnętrznymi mogącymi powodować uszkodzenia mechaniczne, oparzenia lub przed działaniem ciepła, zimna i wilgoci, a także środków chemicznych. Obuwie najczęściej ochroni przed kilkoma rodzajami zagrożeń jednocześnie.
Zdjęcie drugie przedstawia kobietę w czepku ochronnym i fartuchu. Ma założone na dłoniach rękawiczki jednorazowe. Kobieta stoi przed metalowym stołem, obok są urządzenia do przetwórstwa mleczarskiego. Treść pierwszego punktu: Rękawice ochronne. Rękawice stanowią bezpośrednią barierę pomiędzy skórą człowieka a żywnością. Mają na celu zapewnić pełne bezpieczeństwo produktów spożywczych i zapobiec ryzyku zanieczyszczenia krzyżowego podczas pracy z wieloma produktami jednocześnie. Treść drugiego punktu: Fartuch. Fartuchy przeznaczane typowo do kuchni oraz różnorodnych zakładów przetwórstwa to częściej fartuchy ciężkie, wodochronne, zabezpieczające przed zachlapaniem lub poparzeniem przy kontakcie z gorącymi elementami kuchni. Treść trzeciego punktu: Czepek. Czepek chroniący przed wpadaniem włosów do przygotowywanych potraw. Ma na celu zapewnić pełne bezpieczeństwo produktów spożywczych.