Biotechnologia tradycyjna
Procesy biotechnologiczne służyły ludziom już w starożytności – do produkcji napojów alkoholowych, serów i chleba, a także do hodowli roślin i zwierząt. Obecnie wykorzystywane są głównie na skalę przemysłową, w mniejszym zaś stopniu – w przydomowych ogródkach i kuchni.

Jakie procesy biologiczne są obserwowane podczas produkcji jogurtów, kiszonek, wina.
Jakie organizmy można wykorzystać w produkcji żywności czy leków.
Wyjaśnisz, czym jest biotechnologia.
Rozróżnisz biotechnologię tradycyjną i molekularną.
Przedstawisz zastosowania metod biotechnologii tradycyjnej w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, rolnictwie i ochronie środowiska.
1. Biotechnologia
BiotechnologiaBiotechnologia jest interdyscyplinarną nauką, która bada i opracowuje różne sposoby wykorzystania materiałów i procesów biologicznych na skalę przemysłową. Biotechnologię dzieli się na biotechnologię tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną).

W tradycyjnej biotechnologii do produkcji żywności lub leków wykorzystuje się organizmy bez wprowadzenia zmian w ich genach. Biotechnologia molekularna natomiast dostosowuje organizmy do potrzeb produkcyjnych poprzez wprowadzanie zmian w ich genomie.
Ze względu na obszary, w których biotechnologia znajduje zastosowanie, podzielono ją na kategorie opisane kolorami. Klasyfikacja ta została zaproponowana przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przy udziale Unii Europejskiej.
Biotechnologia zielona jest związana z rolnictwem i stosowana w celu zwiększenia produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wytworami tej gałęzi biotechnologii są m.in. genetycznie modyfikowane odmiany roślin, na przykład odporne na choroby grzybicze i bakteryjne. Niektóre rośliny, jak soja i kukurydza, zostały wyposażone w gen odporności na środki chwastobójcze.
Biotechnologia czerwona jest wykorzystywana w medycynie do produkcji nowych leków (biofarmaceutyków) i rozwoju diagnostyki genetycznej. Obecnie większość biofarmaceutyków jest wytwarzana przy udziale genetycznie zmodyfikowanych bakterii E. coli czy drożdży S. cerevisiae. Biofarmaceutyki stosuje się m.in. w leczeniu niepłodności, cukrzycy, niskorosłości, niedokrwistości.
Biotechnologia niebieska zajmuje się badaniem akwenów wodnych i wykorzystywaniem zasobów morskich w celach przemysłowych.
Biotechnologia biała znajduje zastosowanie w produkcji przemysłowej. Użycie komórek bakterii, grzybów pleśniowych, drożdży oraz wytwarzanych przez nie enzymów pozwala przekształcać produkty rolne i uzyskiwać z nich leki, chemikalia, dodatki konsumpcyjne i inne wyroby. Mikroorganizmy wykorzystywane są również na skalę przemysłową do oczyszczania ścieków i gleby. Procesy przemysłowe oparte na biotechnologii są bardziej przyjazne środowisku i mniej kosztowne niż tradycyjne, co wiąże się z niższym zużyciem energii, oszczędnością surowców i redukcją ilości odpadów.
Biotechnologia fioletowa zajmuje się aspektami prawnymi i etycznymi. Porządkuje przepisy i inne regulacje prawne, patenty, wdrożenia oraz publikacje.
Więcej informacji o biotechnologii znajdziesz w e‑materiale: Biotechnologia – nauka interdyscyplinarnaBiotechnologia – nauka interdyscyplinarna.
2. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym
Podstawowymi procesami wykorzystywanymi w biotechnologii tradycyjnej do produkcji produktów spożywczych są fermentacja mlekowa i fermentacja alkoholowa.
Fermentacja mlekowa
Fermentacja mlekowa jest procesem przekształcania cukrów (węglowodanów) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację kazeiny, białka obecnego w mleku. Jest przeprowadzana przez bakterie kwasu mlekowego.
Bakterie kwasu mlekowego biorące udział w fermentacji mlekowej są składnikiem ludzkiej flory bakteryjnej. Można je uzupełniać, przyjmując probiotykiprobiotyki, czyli preparaty i produkty żywnościowe zawierające żywe kultury bakterii i drożdży. Zapewnia to odbudowę populacji pożytecznych mikroorganizmów, zmniejszając ryzyko wystąpienia biegunki.
Fermentacja mlekowa wykorzystywana jest do produkcji kiszonek oraz przetworów mlecznych.
KiszenieKiszenie to metoda konserwacji owoców, warzyw i grzybów. Kiszonki można przechowywać wiele miesięcy bez narażenia na zepsucie, ponieważ kwas mlekowy nie dopuszcza do rozwoju innych drobnoustrojów, oprócz tolerujących go bakterii mlekowych. Trwałość kiszonych produktów gwarantowało w przeszłości obniżenie temperatury przechowywania (w piwnicach, na dnie strumieni) i szczelne zamknięcie, w celu utrzymania warunków beztlenowych. Na skalę przemysłową kiszenie kapusty i ogórków przeprowadza się w betonowych lub metalowych silosach zaopatrzonych w instalację do odprowadzania wydzielającego się dwutlenku węgla. Po okresie fermentacji warzywa pakuje się do plastikowych lub drewnianych beczek.


Proces fermentacji mlekowej znalazł również zastosowanie w produkcji dojrzewających serów podpuszczkowych. Powstają one dzięki użyciu podpuszczki – enzymu uzyskiwanego z żołądków zwierząt lub jej syntetycznego odpowiednika. Powoduje on denaturację białka w mleku. Powstałą masę serową formuje się i poddaje dojrzewaniu, podczas którego bakterie oraz grzyby rozkładają część białek i tłuszczów. Zmianie ulega wygląd, smak oraz zapach sera.
Mleko stało się pokarmem dorosłych ludzi dopiero ok. 7,5 tysiąca lat temu, kiedy u Europejczyków upowszechniła się mutacja umożliwiająca trawienie cukru mleka – laktozy. Wcześniej zdolność trawienia nieprzetworzonego mleka posiadały tylko małe dzieci. Dorośli mogli spożywać jedynie sery i jogurty, w których laktoza jest częściowo rozłożona. Do dziś nietolerancja laktozy charakteryzuje znaczną większość mieszkańców Afryki, Azji i rdzennych Amerykanów.
Ryby zalane solanką, syrop z owoców czy śliwki w occie to przykłady konserwowanych produktów spożywczych.
W przepisie na kwas z buraków znajduje się następująca instrukcja: Pół kilograma umytych, obranych i pokrojonych buraków oraz 4 ząbki czosnku ułóż w słoiku i zalej letnią wodą, w której rozpuszczono czubatą łyżeczkę soli i cukru. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na 5 dni.

Wędliny dojrzewające, jak na przykład pochodzące z Włoch salami, drobno mielona kiełbasa metka lub litewski kindziuk, wytwarza się z wykorzystaniem bakterii. W procesie ich produkcji bakterie mlekowe wpływają na barwę, konsystencję, wyrazisty smak i zapach otrzymywanych produktów mięsnych. Przede wszystkim jednak wydłużają czas przydatności do spożycia w stosunku do terminu przydatności surowca, z którego powstały.
Fermentacja alkoholowa
Fermentacja alkoholowa jest procesem polegającym na rozkładzie cukrów do etanolu i dwutlenku węgla. Przeprowadzana jest przez drożdże. Stosuje się ją do produkcji napojów alkoholowych oraz pieczywa.

W naszej strefie klimatycznej bogatą historię ma produkcja piwa. Proces ten trwa ok. 8‑10 dni. Niezbędnym surowcem jest ziarno jęczmienia, które poddane zostaje kiełkowaniu. Ma ono na celu uruchomienie obecnych w nim enzymów rozkładających skrobię i białka (zgromadzonych w ziarnach jako materiał zapasowy). Skiełkowane a później wysuszone ziarno zwane słodem rozdrabnia się, zalewa wodą i podgrzewa – sporządza zacier. Podczas przygotowania zacieru obecne w słodzie enzymy powodują dalszy rozkład białek i skrobi. Po przefiltrowaniu płyn, zwany brzeczką piwną, jest mieszany z chmielem i gotowany (warzony). Gotowanie ma na celu rozpuszczenie składników chmielu, odparowanie wody, sterylizacjęsterylizację składników i uzyskanie odpowiedniej barwy i aromatu. Następnie brzeczka przepompowywana jest do specjalnej kadzi, na której dnie osadzają się odpady i schładzana. W kolejnym etapie dodaje się do brzeczki wyselekcjonowane drożdże piwne, które wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla. Fermentacja trwa od kilku do kilkunastu dni. Następnie piwo jest filtrowane i leżakowane.


Dlaczego wino pozostawione na jakiś czas w otwartej butelce kwaśnieje?
Oprócz drożdży w winie znajdują się także bakterie fermentacji octowej. Nie rozwijają się one, dopóki warunki są beztlenowe. Jednak w obecności tlenu bakterie przekształcają alkohol etylowy w kwas octowy (w procesie fermentacji octowej). Może to być także proces pożądany – dzięki niemu bowiem uzyskuje się z wina ocet winny.
Miejscem, w którym wykorzystuje się proces fermentacji alkoholowej, są także piekarnie i cukiernie. Do mąki pszennej dodaje się drożdże w celu spulchnienia ciasta. Drożdże piekarnicze wytwarzają dużo dwutlenku węgla, który rozpycha ciasto, zwiększając jego objętość. Pieczywo z mąki żytniej potrzebuje zakwasu zawierającego drożdże i bakterie kwasu mlekowego. Jego przygotowanie polega na poddaniu mąki procesowi fermentacji. Miesza się ją z wodą, przykrywa i odstawia na kilka dni w ciepłe, zacienione miejsce. Tak przygotowany zakwas dodaje się do mąki żytniej w celu spulchnienia ciasta i nadania mu wyrazistego kwaśnego smaku.

3. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym
Metody biotechnologii tradycyjnej służą do produkcji leków biotechnologicznych (biofarmaceutyków). Biofarmaceutyki to głównie polipeptydy i białka otrzymywane z wykorzystaniem metod biotechnologicznych.
Szczególną rolę w leczeniu śmiertelnych chorób bakteryjnych odegrała przemysłowa produkcja naturalnych antybiotykówantybiotyków.

Pierwszy antybiotyk – penicylinapenicylina – został odkryty przypadkowo w 1928 r. Aleksander FlemingAleksander Fleming hodował bardzo groźne bakterie gronkowca. Pewnego razu zapomniał nakryć hodowlę wieczkiem. Po powrocie do laboratorium zobaczył, że na szalce pojawiła się zielono‑niebieska pleśń, wokół której nie było kolonii bakterii. Fleming wywnioskował, że wydziela ona substancję bakteriobójczą. Pleśnią, która zahamowała rozwój bakterii, okazał się grzyb z rodzaju Penicillium (pędzlak). Wyizolowany z grzyba ekstrakt otrzymał nazwę penicylina. Odkrycie to miało przełomowe znaczenie, gdyż do momentu zastosowania pierwszego antybiotyku każde, nawet niewielkie skaleczenie, mogło doprowadzić do konieczności amputacji zainfekowanej kończyny lub śmierci, a gruźlica i choroby przenoszone drogą płciową zbierały ogromne żniwo.
Po odkryciu produkowanej przez pleśniaka penicyliny E. B. Chain i H. W. Florey opracowali przemysłową metodę jej wytwarzania i oczyszczania. Otrzymaną w ten sposób penicylinę szybko wprowadzono do leczenia chorób bakteryjnych, łatwo rozprzestrzeniających się w warunkach wojennych.
Wkrótce potem, w 1944 r. S. A. Waksman, mikrobiolog ukraińskiego pochodzenia, wykrył streptomycynę wytwarzaną przez bakterie Streptomyces griseus i udowodnił, że jest ona skutecznym lekiem przeciwgruźliczym. W ciągu zaledwie paru lat dzięki biotechnologii medycyna dysponowała już kilkudziesięcioma nowymi antybiotykami często ratującymi ludziom życie.
Wraz z możliwością produkcji antybiotyków wiele chorób bakteryjnych przestało być uznawanych za groźne.
Największą grupą biofarmaceutyków są hormony. Pierwszym hormonem, jaki wprowadzono na rynek, była ludzka insulina otrzymana w komórkach pałeczki okrężnicy. Służy ona do leczenia cukrzycy typu 1. Następnie wprowadzono inne leki zawierające hormony: ludzki hormon wzrostu do leczenia niskorosłości u dzieci, erytropoetynę do leczenia anemii, tyreotropinę stosowaną u pacjentów poddanych operacji usunięcia tarczycy z powodu nowotworów czy hormon folikulotropowy stosowany w leczeniu niepłodności.
Przykładem leku wytworzonego przez polskich naukowców za pomocą metod biotechnologii jest roztwór do wstrzykiwań zawierający szybko działającą ludzką insulinę. Krajowa produkcja tego leku spowodowała obniżenie jego ceny w stosunku do specyfików sprowadzanych z zagranicy.
Ogromną większość leków wciąż wytwarza się metodą syntezy chemicznej lub pozyskuje [...] ze źródeł naturalnych. Synteza chemiczna nie pozwala uzyskać takich bardzo złożonych substancji, jak na przykład białek czy przeciwciał. Wprowadzanie do organizmu człowieka białek obcogatunkowych lub pochodzących od innego człowieka jest możliwe, jednak niezwykle niebezpieczne (wystarczy wspomnieć możliwe reakcje immunologiczne, przeniesienie chorób wirusowych czy prionowych). Jednak w latach 80. XX wieku postępy biotechnologii pozwoliły na wytworzenie poza organizmem ludzkim rekombinowanych leków o strukturze białek i polipeptydów. Od tego momentu metody ich wytwarzania znacznie udoskonalono. Wytwarzane są one dzięki wprowadzeniu kodujących je ludzkich genów do żywych komórek, takich jak bakterie, wirusy, drożdże i różnorodne komórki zwierzęce i roślinne.
Indeks dolny Źródło: Nowicki M., Zimmer‑Nowicka J., Biofarmaceutyki oryginalne i leki biopodobne — co należy o nich wiedzieć, aby zapewnić bezpieczeństwo leczenia?, Onkologia w praktyce klinicznej
, t. 3, nr 3, 2007. Indeks dolny koniecŹródło: Nowicki M., Zimmer‑Nowicka J., Biofarmaceutyki oryginalne i leki biopodobne — co należy o nich wiedzieć, aby zapewnić bezpieczeństwo leczenia?, Onkologia w praktyce klinicznej
, t. 3, nr 3, 2007.
Więcej informacji o zastosowaniach biotechnologii tradycyjnej w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym znajdziesz w e‑materiale:
Metody biotechnologii tradycyjnejMetody biotechnologii tradycyjnej
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśleZastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle
4. Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie
Pierwszymi formami gospodarki były zbieractwo i łowiectwo, które następnie zaczęły ustępować miejsca uprawie roślin i hodowli zwierząt, ponieważ były bardziej wydajne. Działalność związaną z uprawą roślin i hodowlą zwierząt można dziś określić jako biotechnologię. Możemy naukowo rozpoznać i nazwać mechanizmy z początków działalności rolniczej, jak choćby dokonywanie selekcji sztucznej spośród różnorodnych osobników. Polega ona na wybieraniu spośród naturalnie występujących w przyrodzie gatunków tych, które dają największe korzyści, a następnie odpowiednim ich krzyżowaniu.
W przypadku hodowli i pasterstwa nasi przodkowie zapędzali dzikie zwierzęta na ogrodzony teren. Kolejne pokolenia zwierząt wydawały potomstwo, spośród którego człowiek wybierał osobniki przedstawiające największą wartość, np. były szczególnie duże, i krzyżował je ze sobą.
Biotechnologia tradycyjna jest wykorzystywana w rolnictwie także do produkcji środków ochrony roślin (biopestycydów) i stymulatorów wzrostu oraz plonowania roślin. Biopestycydy zawierają mikroorganizmy, które stosowane są do zwalczania szkodników i pasożytów roślin: owadów, chwastów i grzybów. Do produkcji biopestycydów zwykle używa się gatunków bakterii z rodzaju Bacillus, np. Bacillus thuringiensis, który wytwarza białka wywołujące śmierć larw owadów. Stymulatory wzrostu i plonowania roślin zawierają bakterie, które są zdolne do produkcji fitohormonów (np. Rhizobium) lub wiążą azot atmosferyczny (np. Azotobacter) i dostarczają go roślinie. Pomagają wykorzystywać dostępne substraty odżywcze, chronią przed patogenami oraz wytwarzają związki stymulujące wzrost i plonowanie roślin.
5. Biotechnologia tradycyjna w ochronie środowiska
Biotechnologię tradycyjną stosuje się do biologicznego oczyszczania ścieków, produkcji biopaliw i biodegradowalnych polimerów.
Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie substancji organicznych do dwutlenku węgla, wody i amoniaku oraz usuwaniu azotu i fosforu. Przeprowadza się je zwykle w warunkach tlenowych w specjalnych komorach zawierających gęstą zawiesinę drobnoustrojów.
BiopaliwaBiopaliwa to gazy, które można wykorzystywać jako paliwa do ogrzewania budynków. Są wytwarzane z odpadów przemysłu rolniczego (np. słoma, odchody zwierząt), spożywczego (np. melasa), papierniczego i ściekowego.
Polimery biodegradowalne służą do produkcji opakowań jednorazowego użytku. Są szybko rozkładane przez mikroorganizmy.
Więcej informacji o zastosowaniach biotechnologii tradycyjnej w rolnictwie i ochronie środowiska znajdziesz w e‑materiałach:
Biotechnologia w ochronie środowiskaBiotechnologia w ochronie środowiska
Zastosowania biotechnologii tradycyjnej w rolnictwie i ochronie środowiskaZastosowania biotechnologii tradycyjnej w rolnictwie i ochronie środowiska
6. Inne zastosowania biotechnologii tradycyjnej
Mikroorganizmy i czynniki zakaźne jako broń biologiczna
Biotechnologia znajduje zastosowanie również w produkcji broni biologicznejbroni biologicznej. Pozwala stworzyć lub wyselekcjonować szczepy bardzo zakaźnych bakterii lub wirusów zdolnych do wywołania ciężkich chorób. Ładunek bojowy mogą stanowić na przykład laseczki wąglika lub wirusy ospy prawdziwej. Śmiertelność u osób nieszczepionych i zakażonych ospą prawdziwą, wynosi aż 80%, dlatego wywołujące je czynniki mogą być skuteczną bronią biologiczną. W 2020 r. minęło 40 lat od ogłoszenia jednego z największych sukcesów medycznych w historii ludzkości- eradykacjieradykacji ospy prawdziwej, czyli całkowitego wyeliminowania zachorowań. Obecnie, w specjalnych warunkach, próbki ospy prawdziwej są przechowywane na wypadek powrotu epidemii i konieczności wytworzenia szczepionek. Znajdują się tylko w 2 miejscach na świecie: Instytucie Preparatów Wirusowych w Moskwie oraz Centrum Kontroli Chorób w Atlancie. Nie wiadomo natomiast, czy nikt inny ich nie posiada. Ostatnio wirusy tej groźnej choroby zostały znalezione w 2003 r. w Nowym Meksyku, w kopercie włożonej między karty książki medycznej.
Zastosowanie mikroorganizmów w przemyśle górniczym
W górnictwie wykorzystywane są bakterie, które mają zdolność wymywania (wyekstrahowania) różnych pierwiastków z ubogich rud metali. Dla drobnoustrojów używanych w tych procesach źródłem energii mogą być związki nieorganiczne, np. siarczki metali obecne w rudzie. W trakcie metabolizmu wytwarzają duże ilości kwasu, za pomocą którego odzyskuje się metale. Technikę tę stosuje się przede wszystkim do pozyskiwania bardzo cennych pierwiastków – opłacalne jest nawet przetwarzanie pozostałości po tradycyjnym kopalnictwie. W Australii i USA w procesie bioługowaniabioługowania uzyskuje się uran i miedź. Surowcem są odpady z kopalni i hut.
Podsumowanie
Biotechnologia to dyscyplina naukowa zajmująca się wykorzystaniem mikroorganizmów lub ich składników na skalę przemysłową.
Biotechnologia dzieli się na biotechnologię tradycyjną i biotechnologię molekularną. W biotechnologii tradycyjnej wykorzystuje się mikroorganizmy występujące naturalnie, natomiast w biotechnologii molekularnej - mikroorganizmy mające materiał genetyczny zmodyfikowany z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej.
Biotechnologia tradycyjna znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, rolnictwie i ochronie środowiska.
Wiele produktów spożywczych jest wytwarzanych dzięki procesom biologicznym, głównie fermentacji. Fermentację mlekową stosuje się do produkcji kiszonek i produktów mlecznych, a fermentację alkoholową - do produkcji alkoholi i pieczywa.
Biotechnologia tradycyjna jest stosowana do produkcji leków, np. antybiotyków, hormonów.
W rolnictwie biotechnologię tradycyjną wykorzystuje się do produkcji biopestycydów, stymulatorów wzrostu i rozwoju roślin.
W ochronie środowiska biotechnologia tradycyjna znalazła zastosowanie w oczyszczaniu ścieków, produkcji biopaliw i utylizacji zanieczyszczeń.
Praca domowa
Słownik
substancje wytwarzane przez różne mikroorganizmy (pleśniaki, promieniowce, bakterie), które hamują rozwój lub niszczą inne mikroorganizmy
proces, w którym stosuje się właściwości mikroorganizmów w celu wymycia ciekłych lub stałych składników z materiałów stałych (rud metali)
paliwa powstałe w wyniku przetworzenia biomasy, czyli produktów organizmów żywych: roślin, zwierząt lub mikroorganizmów
środki ochrony roślin zawierające organizmy żywe lub substancje pochodzenia biologicznego, wykorzystywane do zwalczania owadów, chorób i chwastów
interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się badaniem procesów zachodzących przy udziale mikroorganizmów, wirusów i składników komórek oraz wykorzystywaniem tych procesów do produkcji określonych substancji w przemyśle i medycynie
broń masowego rażenia, którą stanowią niebezpieczne dla człowieka mikroorganizmy (np. wirusy, bakterie)
całkowite zwalczenie choroby zakaźnej na całym świecie

Aleksander Fleming
Był szkockim lekarzem i mikrobiologiem. W roku 1945 został uhonorowany nagrodą Nobla za odkrycie antybiotyku penicyliny.
metoda konserwacji żywności wykorzystująca bakterie fermentacji mlekowej rozkładające cukry proste do kwasu mlekowego
naturalny antybiotyk wyizolowany z grzyba Penicillium przez Aleksandra Fleminga
żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wykazują korzystne działanie w organizmie człowieka
w mikrobiologii proces mechaniczny, chemiczny lub fizyczny prowadzący do wyeliminowania drobnoustrojów wraz z ich formami przetrwalnikowymi
Zadania
Wskaż zdania prawdziwe.
- Penicylina uratowała życie wielu rannym żołnierzom.
- Przed odkryciem penicyliny były dostępne inne antybiotyki.
- Penicillium to łacińska nazwa grzyba pędzlaka.
- Penicylinę stosuje się w leczeniu zakażeń spowodowanych wirusami.
Połącz w pary procesy technologiczne i używane w nich mikroorganizmy.
fermentacja piwa, wytwarzanie probiotyków, produkcja broni biologicznej, produkcja antybiotyków
| bakterie fermentacji mlekowej | |
| pędzlak | |
| wirus ospy prawdziwej | |
| drożdże |

Poniższe zdjęcie przedstawia od lewej: Teosinte– przodka kukurydzy zwyczajnej, następnie krzyżówkę Teosinte z kukurydzą zwyczajną oraz kukurydzę zwyczajną. Zapoznaj się z fotografią i rozwiąż ćwiczenie.
