Chemia dnia codziennego – podsumowanie
Wszystko, co nas otacza, jest zbudowane z substancji chemicznych. Każda charakteryzuje się określonym składem, budową i właściwościami. Różnorodność występujących w przyrodzie minerałów stwarza duże możliwości ich wykorzystania w praktyce. Czy wiesz czym dla chemika jest i gdzie znalazła zastosowanie krzemionka? Czy znasz metody przeróbki skał wapiennych i gipsowych? Czy potrafisz wymienić znaczenie tych skał dla przemysłu? Co zrobisz jeśli dostaniesz do identyfikacji dwie niepodpisane próbki skał, z których jedna będzie skałą gipsową, a druga skałą wapienną? Czy znasz nazwy i podstawowe właściwości poszczególnych odmian alotropowych węgla? Czy potrafisz omówić budowę mydła i opisać mechanizm mycia i prania? Czy wiesz jak dzielimy leki ze względu na ich działanie? Czy znasz metody konserwowania i przetwarzania żywności? Czy potrafisz opisać procesy jej fermentacji?
Zapoznaj się z poniższym materiałem i usystematyzuj swoją wiedzę związaną z wymienionymi powyżej zagadnieniami.
Skorupa ziemska jest najbardziej zewnętrzną warstwą Ziemi. Jest zbudowana ze skał i minerałów pochodzenia nieorganicznego.
1. Krzemionka
Krzemionka, tlenek krzemu, to podstawowy składnik piasku, skał i gleb. Już od najdawniejszych czasów ludzie wykorzystywali niezwykłe właściwości tej substancji.
2. Szkło
Szkło jest materiałem amorficznym, który otrzymuje się w wyniku stopienia mieszaniny piasku kwarcowego (), wapienia () i sody () oraz dodatków, takich jak niektóre sole (w celu uzyskania odpowiednich właściwości szkła) oraz stłuczka szklana (ułatwia przeróbkę i ponowne wykorzystanie szkła z recyklingu). Każdy rodzaj tego materiału ma określone właściwości i wynikające z nich zastosowanie.
3. Skały wapienne i skały gipsowe
W skład minerałów i skał, które budują skorupę ziemską, wchodzi wapń. Pierwiastek ten jest głównym składnikiem skał wapiennych oraz gipsowych. Rola chemików w pozyskiwaniu i przemysłowym przetwarzaniu zasobów Ziemi jest nieoceniona.
Skały wapienne | Skały gipsowe |
---|---|
Skała RękawicaSkała Rękawica w Ojcowskim Parku Narodowym jest zbudowana z jurajskich wapieni. | Jaskinia SkorocickaJaskinia Skorocicka w Górach Świętokrzyskich to najdłuższa jaskinia gipsowa w Polsce. |
Skały wapienne to skały, których głównym składnikiem jest węglan wapnia o wzorze sumarycznym . | Skały gipsowe to skały, których głównym składnikiem są anhydryt |
W wyniku intensywnego prażenia, węglany wapnia powstaje wapno palone, czyli oraz . | W wyniku intensywnego prażenia gipsu krystalicznego, powstaje gips palony, czyli . |
Wapno palone jest stosowane do produkcji wapna gaszonego, które jest składnikiem zaprawy murarskiej i tynkarskiej. | Gips palony i woda są składnikami zaprawy gipsowej. |
Twardnienie ww. zapraw zachodzi pod wpływem tlenku węgla, dlatego określa się ją mianem powietrznej: . | Twardnienie ww. zaprawy zachodzi pod wpływem wody, dlatego określa się ją mianem hydraulicznej: . |
Węglan wapnia reaguje z kwasami, dzięki czemu może być stosowany do odkwaszania gleb. Ponadto wapienie i marmur, dwa rodzaje skał wapiennych, wykorzystuje się do otrzymywania materiałów budowlanych. Kreda jest skałą wapienną, którą dodaje się do m.in. białych farb, kitu, proszków i past do zębów. Po zmieszaniu z gipsem, służy do wyrobu kredy do pisania. | Gips palony – ze względu na łatwość wiązania wody – może być stosowany np. do wytwarzania sztukaterii gipsowej czy form do odlewów. Pewne ilości tego materiału używa się do produkcji farb i lakierów. Szczególne zastosowanie znajduje w medycynie. Poza tym jest ważnym elementem w przypadku tworzenia wyrobów artystycznych. W rzeźbiarstwie bardzo cenionym materiałem jest alabaster. |
4. Cement, beton i zaprawa murarska
Cement, beton i zaprawa murarska to ważne materiały budowlane. Cement jest produkowany w cementowniach poprzez wypalenie mieszaniny wapieni oraz gliny, a dalej zmielenie otrzymanego spieku z gipsem krystalicznym. Beton powstaje w wyniku stwardnienia mieszaniny złożonej z cementu, kruszywa (piasku, żwiru, żużla) oraz wody w odpowiednich proporcjach, która jest przygotowywana w specjalnych urządzeniach zwanych betoniarkami. Zaprawa murarska to mieszanina cementu, piasku i wody (zaprawa cementowa), często z dodatkiem wapna hydratyzowanego (zaprawa cementowo‑wapienna).
5. Hydraty i zaprawa gipsowa
Hydraty (wodziany) to uwodnione sole lub wodorotlenki. Są to związki chemiczne, które zawierają cząsteczki wody wbudowane w sieć krystaliczną. Często ta sama substancja może tworzyć kilka różnych hydratów – np. gips krystaliczny oraz gips palony , z czego ten ostatni ma najszersze zastosowanie.
6. Alotropia pierwiastków chemicznych
Niektóre pierwiastki chemiczne, głównie niemetale, występują w postaci odmian alotropowych, które mogą różnić się budową sieci krystalicznej lub liczbą atomów w cząsteczce. Mają one odmienne właściwości fizyczne i różną aktywność chemiczną. Grafit, diament, fulereny i grafen to odmiany alotropowe węgla.
7. Mydła i detergenty
Mydła i detergenty są wykorzystywane do mycia i prania, ponieważ wykazują zdolność usuwania brudu. Zbudowane są z części hydrofilowej (polarnej, „lubiącej wodę”) oraz hydrofobowej (niepolarnej, „nielubiącej wody”), a ich działanie polega na obniżaniu napięcia powierzchniowego wody, co ułatwia zwilżanie tkaniny. Niepolarne ogony wnikają w strukturę tłustego brudu i umożliwiają jego usunięcie. Mydła dzielimy na rozpuszczalne i trudno rozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalnymi są chociażby mydła sodowe, potasowe i amonowe, natomiast do nierozpuszczalnych zaliczamy m.in. litowe, glinowe, magnezowe i wapniowe.
8. Środki czyszczące
Obecnie do mycia i czyszczenia używa się wielu różnych preparatów. Ich starannie dobrany skład ma gwarantować skuteczność działania. Niektóre z nich mają właściwości żrące bądź drażniące, dlatego podczas ich eksplorowania należy zachować zalecane środki ostrożności. Nawet małe stężenia składników środków czyszczących w zbiornikach wodnych mogą przyczyniać się do degradacji środowiska przyrodniczego, np. poprzez powodowanie zakwitu wód powierzchniowych. Stąd pojawiła się potrzeba stworzenia środków biodegradowalnych.
9. Emulsje
Emulsja to mieszanina co najmniej dwóch niemieszających się cieczy z emulgatorem. Jego dodatek utrwala emulsję. Woda jest zazwyczaj jedną fazą tego układu, natomiast drugą stanowi ciecz niemieszająca się z wodą, nazywana fazą olejową.
10. Leki
Dzięki rozwojowi medycyny i farmacji, w przypadku problemów ze zdrowiem, możemy stosować substancje o działaniu terapeutycznym – leki. Należy jednak pamiętać, że przeznaczone dla osób chorych, mogą być trucizną dla ludzi zdrowych. Ich zażywanie bez istotnej potrzeby bądź w nadmiarze może doprowadzić do przewlekłych zatruć, uszkodzenia nerek, wątroby czy szpiku kostnego. Dlatego zażywając leki, należy przestrzegać ściśle zaleceń lekarza lub farmaceuty oraz informacji podanych w ulotkach.
11. Chemiczne regulatory nastroju
Alkohol, nikotyna oraz narkotyki to grupa substancji, których spożywanie może prowadzić do uzależnienia. Alkaloidy, zawarte w papierosach i narkotykach, działają na korę mózgową i ośrodkowy układ nerwowy.
12. Napoje
Woda jest niezbędnym elementem codziennego pożywienia i podstawowym składnikiem naszego organizmu. Aby uzupełnić ilość płynów, możemy sięgnąć nie tylko po wodę mineralną. Na półkach sklepowych można znaleźć soki i napoje owocowe oraz warzywne, mleko, napoje mleczne, napoje energetyczne, napoje typu cola i inne. Osoby, które uprawiają sport, korzystają z tzw. napojów izotonicznych. Popularnymi składnikami codziennego menu są kawa i herbata, ale nie można traktować ich jako źródła wody, ponieważ działają moczopędnie.
13. Przetwarzanie żywności – fermentacja
Proces fermentacji, obok suszenia, jest najstarszą i najtańszą metodą utrwalania żywności. Zachodzi z udziałem mikroorganizmów (bakterii i drożdży) i może mieć przebieg beztlenowy lub tlenowy.
FERMENTACJA | ||
BEZTLENOWA | TLENOWA | |
Zastosowanie: produkcja wina, piwa i innych napojów alkoholowych, pieczenie ciasta drożdżowegopieczenie ciasta drożdżowego | Zastosowanie: wytwarzanie przetworów mlecznych, np. kefiru, jogurtówjogurtów, serów, produkcja wędlin, np. salami | Zastosowanie: wytwarzanie kwasu octowegokwasu octowego |
14. Konserwowanie żywności
Na co dzień mamy do czynienia z problemem psucia się żywności, dlatego ludzie od tysięcy lat stosowali różne metody przedłużania trwałości produktów spożywczych, m.in. dzięki dodawaniu substancji konserwujących, takich jak sól kuchenna, kwas octowy (etanowy) czy cukier spożywczy. Współcześnie, obok tradycyjnych metod, stosowane są nowoczesne technologie, dzięki którym uniemożliwia się lub ogranicza rozwój bakterii, drożdży i pleśni oraz zapobiega się reakcjom podstawowych składników żywności z tlenem i wodą.
15. Zdrowa dieta
Wybór produktów, jakie codziennie spożywamy, ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zasady zdrowego żywienia | Rezultaty |
Odżywiaj się regularnie (spożywaj cztery/pięć posiłków dziennieposiłków dziennie) i dbaj o różnorodność tego, co jesz. | Dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych oraz unikniesz nieprzyjemnych ataków odczuwania głodu. |
Spożywaj dużo warzyw i owocówwarzyw i owoców. | Zapewnisz organizmowi witaminy i składniki mineralne. Spożywaj je kilka razy dziennie, także ze względu na dużą zawartość błonnika i małą zawartość tłuszczu. |
Spożywaj zdrowe węglowodany i nasionanasiona roślin strączkowych. | Dostarczysz organizmowi potrzebnych węglowodanów w produktach o niskim indeksie glikemicznym. |
Pij wodęwodę, zwłaszcza średnio zmineralizowaną. Staraj się również, by były to małe łyki. | W najlepszy możliwy sposób nawodnisz swój organizm. |
Unikaj nadmiaru soli i sacharozynadmiaru soli i sacharozy, zbyt dużych ilości tłuszczu, sięgaj częściej po tłuszcze roślinne niż zwierzęce. A na pewno nie pal papierosów, nie spożywaj alkoholu, nie sięgaj po narkotyki i dopalacze! | Unikniesz wielu schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca, próchnica zębów, osteoporoza, choroby serca, udary mózgu itd. |
Ćwiczenia
Wybierz stwierdzenie A lub B oraz zależność albo tak, aby poniższe stwierdzenie było prawdziwe.
Kolumna 1 | Kolumna 2 | Kolumna 3 | Kolumna 4 | Kolumna 5 |
A. | to tlenek kwasowy, ponieważ | reaguje z wodą, dając kwas | ||
B. | reaguje z zasadami, a nie reaguje z kwasami |
Chemia dnia codziennego - podsumowanie
Rozwiąż test
Bibliografia
Bielński A., Podstawy chemii nieorganicznej, t. , Warszawa , wyd. .
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa .
Pazdro K. M., Chemia. Pierwiastki i związki nieorganiczne, Warszawa .