Choroby układu pokarmowego oraz zasady ich profilaktyki
Układ pokarmowy umożliwia pobieranie, trawienie oraz wchłanianie związków odżywczych pochodzących z pożywienia. Substancje te są następnie rozprowadzane po organizmie i wykorzystywane przez komórki. Nieprawidłowe funkcjonowanie narządów wchodzących w skład układu pokarmowego może zaburzyć te procesy, a tym samym wpłynąć na pracę innych układów narządów.

jak zbudowany jest układ pokarmowy;
jakie funkcje pełni układ pokarmowy;
co to są wirusy oraz bakterie;
Wymienisz przyczyny chorób układu pokarmowego.
Wymienisz wybrane choroby układu pokarmowego (WZW A, WZW B, WZW C, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zatrucia pokarmowe, rak jelita grubego) oraz opiszesz ich objawy.
Przedstawisz zasady profilaktyki chorób układu pokarmowego.
1. Czynniki wywołujące choroby układu pokarmowego
Choroby układu pokarmowego mogą być również wywoływane m.in. przez nieprawidłową dietę lub robaki pasożytnicze, np. tasiemcatasiemca.

2. Choroby układu pokarmowego
Zbilansowana dietaZbilansowana dieta, aktywność fizyczna oraz higiena zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego. Jednak niektóre z nich są trudne do uniknięcia, ponieważ wywołują je rozprzestrzeniające się w środowisku czynniki zakaźne takie jak wirusywirusy i bakteriebakterie. Inne zaś mogą być spowodowane zmianami w materiale genetycznym, prowadzącymi do powstania nowotworunowotworu w narządach układu pokarmowego.
W filmie omówione zostały przyczyny, objawy oraz profilaktyka wybranych chorób układu pokarmowego (WZW A, WZW B, WZW C, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zatrucia pokarmowe, rak jelita grubego), z uwzględnieniem głównych dróg zakażenia wywołującymi je bakteriami i wirusami oraz sposobów leczenia.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RNWlqF3UZvEEZ
Film dotyczący chorób układu pokarmowego i zasad ich profilaktyki.
Obejrzyj film i wyjaśnij, co oznacza pojęcie „choroba brudnych rąk”.
Na podstawie informacji zawartych w filmie wyjaśnij, co jest przyczyną raka jelita grubego.
Na podstawie filmu wymień jak najwięcej czynników ryzyka zachorowania na choroby układu pokarmowego.
3. Profilaktyka chorób układu pokarmowego
Aby uniknąć wielu chorób układu pokarmowego, wystarczy przestrzegać kilku zasad wymienionych poniżej.
Zdarza się, że mimo profilaktyki dochodzi do rozwoju chorób. Wówczas najistotniejszą sprawą jest ich diagnoza. Niektóre choroby można wykrywać, zanim dadzą objawy - ma to szczególne znaczenie w leczeniu nowotworów i wirusowego zapalenia wątroby. Jakie badania należy wykonywać, aby ujawnić ewentualne choroby układu pokarmowego?
Badania krwi – pozwalają na ocenę ogólnego stanu organizmu i mogą wykazać proces nowotworowy w narządach układu pokarmowego czy uszkodzenie wątroby na skutek zakażenia wirusem zapalenia wątroby.
Badanie kału – umożliwia wykrycie krwi utajonej mogącej wskazywać na raka jelita, a także stwierdzenie obecności pasożytówpasożytów układu pokarmowego.
Badanie ultrasonograficzne (USG) – umożliwia uzyskanie obrazu narządów wewnętrznych, co może ujawnić obecność zmian nowotworowych.
Gastroskopia – jest podstawowym badaniem w diagnostyce wrzodów żołądka i dwunastnicy, umożliwia też pobranie wycinka błony śluzowej żołądka, który następnie jest badany pod kątem obecności bakterii Helicobacter pylori.
Kolonoskopia – to badanie, które rutynowo wykonuje się w celu wykrycia raka jelita grubego u osób po 50. roku życia lub w razie jego podejrzenia.
Podsumowanie
Nazwa choroby układu pokarmowego | Czynnik wywołujący chorobę | Zapobieganie |
|---|---|---|
WZW A | Wirus zapalenia wątroby typu A (HAV) | Picie wody przegotowanej lub butelkowanej; |
WZW B | Wirus zapalenia wątroby typu B (HBV) | Unikanie kontaktu z krwią osoby zakażonej oraz niezabezpieczonych kontaktów seksualnych; |
WZW C | Wirus zapalenia wątroby typu C (HCV) | Unikanie kontaktu z krwią osoby zakażonej oraz niezabezpieczonych kontaktów seksualnych; |
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy | Bakteria Niektóre leki, zwł. NLPZ Palenie papierosów | Unikanie jedzenia i picia ze wspólnych naczyń z osobą zakażoną; |
Zatrucia pokarmowe | Bakterie (np. salmonella, gronkowiec złocisty, | Przestrzeganie zasad higieny; |
Rak jelita grubego | Nowotwór | Zbilansowana dieta; |
Słownik
organizm jednokomórkowy o prostej budowie
nieprawidłowo rozrastająca się tkanka, zbudowana ze zmutowanych komórek nowotworowych
organizm roślinny lub zwierzęcy żyjący wewnątrz lub na zewnątrz żywiciela jego kosztem
przedstawiciele płazińców; składające się z członów pasożyty przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt
substancja chemiczna wytwarzana przez organizmy żywe, trująca dla innych organizmów
zakaźna cząsteczka infekująca wszystkie formy życia, która nie jest zdolna do namnażania poza komórką gospodarza
inaczej zrównoważona dieta, zawierająca składniki odżywcze z różnych grup w odpowiednich proporcjach, dostosowanych do potrzeb danej osoby; ogólne wskazówki na temat komponowana takiej diety zawiera piramida zdrowego żywienia
Zadania
Uzasadnij, że choroby układu pokarmowego mogą doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania innych narządów wewnętrznych organizmu.
Wyjaśnij, dlaczego palenie papierosów może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego.
Notatnik
Bibliografia
Internetowa encyklopedia PWN, Wydawnictwo Naukowe PWN, www.encyklopedia.pwn.pl.
Reece J.B. i in., Biologia Campbella, tłum. K. Stobrawa i in., Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2021.