Chów i hodowla zwierząt w Polsce
Najważniejsze zwierzęta hodowlane w Polsce to trzoda chlewna, bydło i drób. Mniejsze znaczenie mają owce, kozy, konie czy zwierzęta futerkowe. Hoduje się również ryby, pszczoły, jedwabniki i in. Zwierzęta dostarczają przede wszystkim mięsa, a ponadto mleka, jaj, tłuszczu, kości, skór, pierza, wełny, miodu i innych dóbr.

jakie zwierzęta są chowane i hodowane w Polsce;
gdzie szukać i jak odczytywać dane statystyczne dotyczące rolnictwa.
charakteryzujesz chów bydła, trzody chlewnej i drobiu w Polsce;
podasz przykłady innych zwierząt hodowlanych i korzyści wynikających z ich chowu;
scharakteryzujesz chów zwierząt we własnym regionie.
Według definicji hodowlahodowla to zapewnienie zwierzętom na terenie zamkniętym możliwości rozmnażania się oraz rozwoju od postaci zarodkowej do dorosłego osobnika. Natomiast chówchów to trzymanie zwierząt i czerpanie korzyści z dóbr od nich uzyskiwanych. Chów może być hodowlą, kiedy zwierzęta w gospodarstwie rolnym rozmnażają się. W języku potocznym przyjęło się używać terminu hodowla zwierząt bez względu na cel ich trzymania.
1. Bydło
Bydło domowe pochodzi od żyjącego dziko w dawnych czasach tura. Krowy to dorosłe samice, byki (buhaje) to dorosłe samce rozpłodowe, woły to samce nierozpłodowe, a cielęta to osobniki młode. Dorosłe bydło dostarcza dobrego i w związku z tym dosyć drogiego mięsa zwanego wołowiną. By uzyskać najlepsze walory smakowe tego mięsa, należy poddać je odpowiedniej obróbce termicznej. Jeszcze bardziej ceniona jest cielęcina, czyli mięso z młodego bydła. Dorosłe krowy mleczne dają mleko, które może być spożywane w postaci nieprzetworzonej lub służyć do produkcji wielu różnych artykułów spożywczych – serów, masła, śmietany, jogurtów, kefirów i in.
Skóry bydlęce i cielęce wykorzystywane są w przemyśle skórzanym. Odchody zwierząt stanowią nawóz naturalny. Nawozem może być też tzw. mączka kostna, która bywa dodawana do pasz, co jest zabronione, gdyż grozi wywołaniem u bydła choroby BSE – tzw. choroby szalonych krów.
Do niedawna pogłowiepogłowie bydła w Polsce systematycznie spadało. Był to efekt przejścia na gospodarkę rynkową, która przez 20 lat weryfikowała u nas wielkość hodowli. Obecnie łączne pogłowie bydła w Polsce stopniowo rośnie i przekracza już poziom 6 mln sztuk. Przed 1989 rokiem było go jednak prawie dwukrotnie więcej. Wzrost liczebność stad bydła można powiązać ze zniesieniem w 2015 roku tzw. „kwot mlecznych”, które narzucała Unia Europejska w celu regulowania rynku mleka.

Bydło żywi się głównie trawą, a ponadto sianem i innymi paszami roślinnymi (zielonkami, kiszonkami, otrębami zbożowymi itp.). Rozmieszczenie stad hodowlanych w Polsce dosyć ściśle wiąże się z występowaniem łąk i pastwisk. Dlatego największe pogłowie bydła mamy na pograniczu Podlasia i Mazowsza.
Duże zagęszczenie bydła występuje też na południu Wielkopolski za sprawą działających tam wielu wysokotowarowych gospodarstw hodowlanych. Zajmują się one m.in. produkcją mleka i osiągają jedne z najlepszych wyników w kraju – przeciętna krowa z województwa wielkopolskiego daje około 6 tys. litrów mleka rocznie. To dużo jak na Polskę, jednak do europejskiej czołówki sporo nam jeszcze brakuje (np. w Danii czy Szwecji średni udój wynosi ponad 8 tys. litrów).
Ogólna produkcja mleka w Polsce od kilku lat utrzymywała się na mniej więcej stałym poziomie, co wynikało z limitów nakładanych przez Unię Europejską. Jednak po uwolnieniu „kwot mlecznych” zaobserwowano wzrost tej produkcji.
Województwa | 2002 r. | 2010 r. | 2014 r. | 2022 r. | |||
udział | na 1 ha | średni roczny udój od 1 krowy | |||||
miliony litrów | litry | ||||||
P O L S K A | 11 526,9 | 11 921,1 | 12 607,3 | 14 775,6 | 100,0 | 988 | 7252,6 |
dolnośląskie | 243,5 | 172,2 | 201,5 | 148,2 | 1,0 | 162 | 4415,3 |
kujawsko‑pomorskie | 678,2 | 868,6 | 900,7 | 997,1 | 6,6 | 926 | 7 446,2 |
lubelskie | 1 055,8 | 742,4 | 745,3 | 766,8 | 5,2 | 554 | 7198,2 |
lubuskie | 137,1 | 108,4 | 105,7 | 65,1 | 0,4 | 147 | 2913,0 |
łódzkie | 1 101,6 | 963,6 | 1 047,2 | 988,5 | 6,7 | 1 007 | 6 815,3 |
małopolskie | 648,5 | 353,0 | 358,3 | 241,0 | 1,6 | 432 | 4279,0 |
mazowieckie | 2 051,0 | 2 772,9 | 2 737,8 | 3 505,5 | 23,7 | 1 766 | 8008,6 |
opolskie | 320,1 | 290,2 | 274,8 | 288,5 | 2,0 | 557 | 7174,7 |
podkarpackie | 579,9 | 271,9 | 230,0 | 151,3 | 1,0 | 264 | 4715,3 |
podlaskie | 1 339,3 | 1 969,4 | 2 365,8 | 3363,8 | 22,8 | 3058 | 8446,6 |
pomorskie | 345,5 | 286,2 | 358,3 | 417,8 | 2,8 | 540 | 6 592,9 |
śląskie | 321,4 | 228,5 | 239,9 | 292,3 | 2,0 | 749 | 6 890,8 |
świętokrzyskie | 446,7 | 366,1 | 246,4 | 209,2 | 1,4 | 419 | 4886,4 |
warmińsko‑mazurskie | 747,7 | 922,3 | 977,2 | 1 033,4 | 7,0 | 963 | 6021,5 |
wielkopolskie | 1 294,1 | 1 431,1 | 1 644,1 | 2 209,4 | 15,0 | 1 243 | 7 866,0 |
zachodniopomorskie | 216,5 | 174,3 | 174,5 | 117,6 | 0,8 | 127 | 3892,5 |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | |||||||
Korzystając z danych w tabeli powyżej, porównaj produkcję mleka krowiego w trzech przodujących pod tym względem województwach. Weź pod uwagę produkcję całkowitą, a także wydajność tej produkcji z 1 ha użytków rolnych oraz średni udój od jednej krowy.
Korzystając z tabeli poniżej i zawartej w poleceniu oraz mapy powyżej, scharakteryzuj chów bydła w swoim województwie.
Województwa | 2002 r. | 2010 r. | 2014 r. | 2022 r. | |
tysiące sztuk | sztuki na 100 ha użytków rolnych | ||||
P O L S K A | 5532,7 | 5742,1 | 5 920,4 | 6 448,2 | 43,1 |
dolnośląskie | 141,3 | 109,1 | 107,0 | 108,8 | 11,9 |
kujawsko‑pomorskie | 415,4 | 465,5 | 503,8 | 510,0 | 48,3 |
lubelskie | 439,2 | 387,0 | 362,7 | 360,2 | 26,0 |
lubuskie | 73,2 | 69,8 | 79,7 | 90,8 | 20,4 |
łódzkie | 450,2 | 453,7 | 464,4 | 449,1 | 45,8 |
małopolskie | 287,3 | 196,6 | 169,5 | 157,8 | 28,3 |
mazowieckie | 912,6 | 1058,0 | 1 146,1 | 1 206,2 | 60,8 |
opolskie | 136,1 | 122,6 | 114,6 | 139,0 | 26,8 |
podkarpackie | 199,7 | 113,8 | 94,9 | 74,3 | 13,0 |
podlaskie | 688,4 | 878,9 | 947,9 | 1058,7 | 96,3 |
pomorskie | 201,2 | 195,3 | 201,3 | 236,5 | 30,6 |
śląskie | 149,3 | 127,5 | 118,8 | 134,0 | 34,3 |
świętokrzyskie | 203,7 | 181,1 | 159,1 | 144,5 | 28,9 |
warmińsko‑mazurskie | 391,9 | 435,0 | 457,8 | 479,6 | 44,7 |
wielkopolskie | 720,6 | 843,9 | 889,3 | 1186,2 | 66,8 |
zachodniopomorskie | 122,6 | 104,3 | 103,6 | 112,6 | 12,1 |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | |||||
2. Trzoda chlewna
Trzoda chlewna to hodowlana nazwa świni domowej pochodzącej od dzika. Wyróżnia się maciory, zwane też lochami (dorosłe samice), knury (dorosłe samce rozpłodowe) i wieprze (dorosłe samce nierozpłodowe) oraz prosięta i warchlaki (osobniki młode). Większość zwierząt to młode tuczniki (świnie karmione intensywnie, przeznaczone do uboju) chowane dla popularnego mięsa – wieprzowiny.
Trzoda chlewna jest ponadto głównym dostarczycielem tłuszczu zwierzęcego w postaci słoniny i sadła. Cenne są też świńskie skóry wykorzystywane m.in. do produkcji butów czy toreb. Z świńskiego włosia, zwanego szczeciną, wyrabia się m.in. szczotki i pędzle.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce systematycznie spada. Jest to wynik m.in. malejącego zapotrzebowania na wieprzowinę – kiedyś zdecydowanie podstawowego mięsa dla Polaków. Obecnie, ze względu na cenę, jemy więcej drobiu.

Dużą część polskiej produkcji zwierzęcej przeznacza się na rynki wschodnioeuropejskie, jednak często jej dostawa jest blokowana przez państwa (z różnych niejasnych, często politycznych powodów). Wywołuje to straty u polskich rolników, którzy niejednokrotnie muszą ograniczać, a nawet likwidować hodowlę. To także przyczynia się do zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

Świnie domowe są zwierzętami „wszystkożernymi”, które szybko przybierają na wadze. Łatwo się też rozmnażają. Z tych powodów chów trzody chlewnej był u nas kiedyś bardzo rozpowszechniony. Każde, nawet najmniejsze gospodarstwo rolne miało przynajmniej jedną sztukę trzody chlewnej.
Warto wiedzieć, że przed 1989 rokiem w Polsce występowały duże niedobory zaopatrzenia sklepów w mięso – przez kilka lat sprzedawano je na kartki, czyli w ściśle określonych ilościach dla każdego mieszkańca. Rolnicy często urządzali świniobicia, by uzyskać mięso nie tylko na własne potrzeby - sprzedawali je „na czarno”.
Dzisiaj w sklepach można kupić praktycznie każdy rodzaj mięsa w dowolnych ilościach, toteż domowe świniobicia – poza niektórymi regionami Polski – należą już raczej do rzadkości. Trzymanie pojedynczych sztuk trzody jest niezbyt opłacalne.
Współczesny chów trzody chlewnej prowadzi się głównie w dużych gospodarstwach wysokotowarowych. Potwierdza to poniższa mapa Polski, która jest zbieżna z mapą towarowości produkcji rolnej. Najbardziej intensywny chów świń ma miejsce w Wielkopolsce oraz na Kujawach, Pomorzu i Opolszczyźnie.
Chów trzody chlewnej w Polsce
Korzystając z mapy powyżej i danych w tabeli, scharakteryzuj chów trzody chlewnej w swoim województwie.
Województwa | 2002 r. | 2010 r. | 2014 r. | 2022 r. | |
tysiące sztuk | sztuki na 100 ha użytków rolnych | ||||
P O L S K A | 18 628,9 | 15 244,4 | 11 186,0 | 9624,3 | 66,4 |
dolnośląskie | 556,0 | 300,7 | 162,9 | 169,6 | 18,6 |
kujawsko‑pomorskie | 2 224,2 | 1 789,5 | 1 297,0 | 845,1 | 80,1 |
lubelskie | 1354,9 | 997,0 | 568,5 | 415,6 | 30,0 |
lubuskie | 287,7 | 164,1 | 154,9 | 65,7 | 14,8 |
łódzkie | 1382,4 | 1 308,2 | 970,9 | 971,0 | 99,0 |
małopolskie | 542,5 | 356,7 | 179,5 | 92,7 | 16,6 |
mazowieckie | 1 992,1 | 1 438,0 | 941,3 | 1 235,7 | 62,3 |
opolskie | 734,9 | 601,2 | 424,9 | 261,0 | 50,3 |
podkarpackie | 388,4 | 296,3 | 178,4 | 79,1 | 13,8 |
podlaskie | 922,3 | 552,8 | 335,8 | 303,9 | 27,6 |
pomorskie | 1 042,8 | 845,1 | 734,5 | 757,2 | 97,9 |
śląskie | 426,5 | 348,8 | 242,2 | 161,7 | 41,4 |
świętokrzyskie | 483,9 | 381,9 | 228,9 | 137,9 | 27,6 |
warmińsko‑mazurskie | 861,0 | 670,1 | 504,9 | 499,7 | 46,6 |
wielkopolskie | 4 805,5 | 4 813,3 | 3 959,7 | 3435,0 | 193,3 |
zachodniopomorskie | 623,7 | 380,7 | 301,8 | 193,5 | 20,9 |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | |||||
Do niedawna Polska zaliczała się do ścisłej światowej czołówki w chowie trzody chlewnej, np. w 2002 roku zajmowaliśmy 7. miejsce. Jednak zmniejszające się pogłowie spowodowało spadek naszego kraju na 16. miejsce w 2022 r. Od lat zdecydowanym liderem są Chiny, na które przypada ponad połowa całego światowego pogłowia trzody chlewnej (700 mln z 1,2 mld sztuk).
3. Drób
Drób to różnego rodzaju ptactwo udomowione – przede wszystkim kury, kaczki, gęsi i indyki, a ponadto strusie, bażanty, perliczki, przepiórki czy też gołębie. Ptaki te są w zasadzie jedynymi dostarczycielami jaj dla człowieka. Stale i na coraz większą skalę rozpowszechnia się mięso drobiowe, zwłaszcza kurze, ze względu na niską cenę, dobry smak oraz łatwość i szybkość przyrządzenia.
Kaczki i gęsi dostarczają również pierza i puchu, z których wyrabia się m.in. poduszki, kołdry, śpiwory, kurtki. Ptasie odchody wykorzystuje się na nawóz naturalny.
W dawnych czasach poranne pianie kogutów służyło mieszkańcom wsi za budzik.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RDOlCXEB1B4TY
Na początku materiału wyświetla się animowana plansza tytułowa z napisem „Geografia. Pianie koguta”. Następnie prezentowana jest fotografia piejącego koguta. Stoi na trawie. Na ogonie posiada duże, czarne, stojące pióra. Na głowie duży, intensywnie czerwony grzebień oraz wydatne i długie narośla pod dziobem. Wokół szyi i na grzbiecie upierzenie ciemnożółte, ciemnopomarańczowe lub jasne, w kolorze zbliżonym do kremowego.
W chowie drobiu w Polsce zdecydowanie dominują kury, które stanowią ponad 90% całego pogłowia. Blisko 40% z nich to kury nioski hodowane w celu znoszenia jaj. Pozostała część to w zdecydowanej większości tzw. brojlery przeznaczane na mięso. Najmniej liczną grupą są koguty – dorosłe samce rozpłodowe.
Coraz większą popularność w Polsce zdobywa mięso z indyków. Jest ono bardziej wartościowe od kurzego i tylko nieco droższe. Natomiast mięso z kaczek i gęsi wciąż nie zyskuje uznania, głównie ze względu na wysokie ceny, dlatego większość jego produkcji jest wysyłana na rynki europejskie. Także mięso kurze i indycze jest przez nas eksportowane za granicę w dużych ilościach. W 2022 r. Polska zajęła 1. miejsce w Europie w chowie gęsi i 2. w chowie indyków.

Chów kur prowadzony jest głównie w wielkich fermach drobiu, a ponadto w małych gospodarstwach indywidualnych. Kury, podobnie jak świnie, są „wszystkożerne” i dzięki temu ich chów jest w miarę łatwy. Bardzo lubią ziarna zbóż, ale na wsiach można zobaczyć, jak kury całymi dniami chodzą po przydomowych podwórkach, wydziobując drobne części roślin i zwierzęta (owady i inne bezkręgowce).
Kury chowa się w całej Polsce. Poniższa mapa przedstawiająca rozmieszczenie ich chowu w kraju, wykazuje pewne podobieństwo do mapy gęstości zaludnienia. Jest też częściowo odbiciem mapy stopnia urbanizacji. Wynika stąd jeden ogólny wniosek – najwięcej kur chowa się na południu i w centrum Polski, gdzie występuje największe zagęszczenie ludności wiejskiej.
Chów kur w Polsce
Korzystając z mapy powyżej i danych w tabeli poniżej, scharakteryzuj chów kur w swoim województwie. Odpowiedz, czy jest on nastawiony bardziej na produkcję mięsa czy na produkcję jaj w porównaniu z danymi dla całego kraju.
Przeanalizuj dane z tabeli poniżej i ustal, które województwa specjalizują się w chowie określonych gatunków drobiu. Jaka jest sytuacja w twoim województwie?
Województwa | Drób | Drób kurzy | Indyki | Gęsi | Kaczki i inne ptaki | |
ogółem | ogółem | kury nioski | ||||
sztuki | ||||||
P O L S K A | 198906302 | 176580451 | 44100869 | 14967204 | 978146 | 6380501 |
dolnośląskie | 5009440 | 4629799 | 2381974 | 208607 | 2231 | 168803 |
kujawsko‑pomorskie | 9400270 | 8704234 | 1685468 | 349124 | 188295 | 158617 |
lubelskie | 10244957 | 9090061 | 976187 | 589219 | 67923 | 497754 |
lubuskie | 5919241 | 3250449 | 468984 | 2546336 | 40496 | 81960 |
łódzkie | 16066723 | 14301025 | 2114514 | 200936 | 164926 | 1399836 |
małopolskie | 4566807 | 4327045 | 1650872 | 81211 | 18502 | 140049 |
mazowieckie | 43181025 | 40747392 | 8151972 | 1797873 | 37947 | 597813 |
opolskie | 3554636 | 3510197 | 648534 | 15805 | 13414 | 15220 |
podkarpackie | 4166776 | 3881062 | 1412661 | 93481 | 11706 | 180527 |
podlaskie | 12689750 | 12106259 | 1240980 | 352214 | 151870 | 79407 |
pomorskie | 5012970 | 4765648 | 950231 | 109872 | 10895 | 126555 |
śląskie | 6379262 | 6175177 | 1366548 | 96539 | 19909 | 87697 |
świętokrzyskie | 7223929 | 6805806 | 964615 | 47188 | 10205 | 360730 |
warmińsko‑mazurskie | 8474125 | 3664359 | 366153 | 4514153 | 54135 | 241478 |
wielkopolskie | 45656893 | 39497671 | 18529399 | 3 811343 | 156474 | 2191405 |
zachodniopomorskie | 11359498 | 11124327 | 1 191777 | 153303 | 29218 | 52650 |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | ||||||
4. Inne zwierzęta hodowlane w Polsce
Spośród innych zwierząt hodowlanych w Polsce dawniej najbardziej liczne były owce. Uzyskuje się z nich mleko, wełnę, skóry, a także wartościowe mięso – baraninę (mięso z dorosłego osobnika) czy jagnięcinę (mięso z młodego osobnika). Owce wypasane były głównie na górskich pastwiskach. Jednak chów ten załamał się ze względu na małą opłacalność. Ceny ww. produktów owczych są znacznie wyższe niż np. mleka krowiego czy mięsa wieprzowego. Poza tym w Polsce nie ma tradycji jedzenia baraniny.
Podobnie jest w przypadku chowu kóz. Z ich mleka wytwarza się m.in. smakowite kozie sery, które jednak są kilkakrotnie droższe od serów z mleka krowiego.
Niektóre gatunki kóz i niemal wszystkie gatunki owiec pokryte są sierścią, którą co pewien czas trzeba strzyc i dzięki temu uzyskuje się cenną wełnę do wytwarzania wysokiej jakości wyrobów włókienniczych.
Województwa | 2002 r. | 2010 r. | 2014 r. | 2022 r. | |
tysiące sztuk | sztuki na 1000 ha użytków rolnych* dane za 2020 r. | ||||
P O L S K A | 345,3 | 261,1 | 222,8 | 266,4 | 15 |
dolnośląskie | 14,6 | 13,0 | 11,4 | 12,2 | 10 |
kujawsko‑pomorskie | 30,6 | 14,1 | 8,3 | 10,0 | 9 |
lubelskie | 27,1 | 17,1 | 11,4 | 17,0 | 10 |
lubuskie | 4,2 | 4,1 | 5,4 | 6,3 | 13 |
łódzkie | 24,8 | 15,0 | 11,4 | 16,4 | 12 |
małopolskie | 83,8 | 66,3 | 65,8 | 67,2 | 83 |
mazowieckie | 13,6 | 9,3 | 4,9 | 10,4 | 3 |
opolskie | 3,4 | 3,0 | 2,5 | 3,2 | 0,4 |
podkarpackie | 15,1 | 19,0 | 16,9 | 12,6 | 15 |
podlaskie | 22,1 | 22,1 | 18,2 | 23,2 | 22 |
pomorskie | 14,0 | 17,2 | 14,6 | 15.9 | 19 |
śląskie | 22,5 | 13,0 | 11,8 | 13,6 | 24 |
świętokrzyskie | 4,5 | 4,2 | 4,7 | 6,1 | 9 |
warmińsko‑mazurskie | 9,7 | 10,8 | 10,3 | 16,0 | 12 |
wielkopolskie | 46,8 | 25,2 | 20,3 | 25,3 | 12 |
zachodniopomorskie | 8,5 | 7,7 | 4,9 | 11,2 | 9 |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | |||||
Korzystając z danych w tabeli powyżej i mapy poniżej, scharakteryzuj chów owiec w Polsce oraz w swoim województwie.
Chów owiec w Polsce
Duże znaczenie hodowlane w rolnictwie dawniej miały też konie. Wykorzystywane były głównie jako siła pociągowa i środek transportu. Z koni uzyskuje się także mięso, które jednak w Polsce prawie w ogóle nie jest spożywane (konina jest popularna m.in. we Włoszech i Francji). Mimo to nasza hodowla koni ma swoją uznaną międzynarodową renomę. To dlatego, że zwierzęta te wykorzystuje się obecnie przede wszystkim do celów rekreacyjnych i sportowych. Szlachetne konie arabskie z dużych stadnin w Janowie Podlaskim, Michałowie (świętokrzyskie) czy Mosznej (Opolszczyzna) są obiektem zainteresowania hodowców z całego świata.

Młode konie hodowane w stadninie w Jaroszówce na Dolnym Śląsku
W Polsce od dawna chowa się też zwierzęta futerkowe: króliki, lisy, norki, jenoty, szynszyle, gronostaje, nutrie, wydry, sobole, fretki, tchórzofretki i in. Jak wskazuje nazwa, dostarczają one głównie futer i skór, a rzadziej mięsa (wyjątkiem są króliki chowane przede wszystkim dla mięsa).
Pszczelarstwo zajmuje się wytwarzaniem różnych rodzajów miodu, a także wosku i innych produktów pszczelich. Pszczoły mieszkają w ulach, które są zgrupowane w pasieki.
Natomiast jedwabnictwo polega nie tyle na hodowli, ile na uprawie drzew i krzewów morwy. Na jej liściach motyle – jedwabniki morwowe – wytwarzają kokony, z których po dalszej obróbce można wyprodukować jedwab naturalny.
Hodowla i chów ww. zwierząt nie są skoncentrowane i występują na różnych obszarach Polski.
Do szeroko rozumianej działalności rolniczej zalicza się również hodowla ryb. Dostarcza ona wartościowego mięsa, które zawiera m.in. cenne dla zdrowia człowieka kwasy tłuszczowe omega‑3. Najbardziej znaną hodowlaną rybą słodkowodną jest karp, który corocznie trafia na wigilijne stoły. W stawach hodowlanych trzyma się też m.in.: pstrągi, szczupaki, sumy, sandacze, amury i tołpygi. Jednakże większość ryb dostępnych w sklepach pozyskiwana jest z morza w ramach rybołówstwa. Wysokość tych połowów ustala Unia Europejska, co ma na celu ochronę rynków zbytu poszczególnych państw członkowskich oraz zapobieżenie drastycznemu zmniejszeniu liczebności ryb w morzu. Dla Polski najbardziej odczuwalne było ograniczenie połowów ryb dorszowatych (patrz: tabela poniżej).
Rodzaje ryb | 2000 r. | 2005 r. | 2010 r. | 2011 r. | 2012 r. | 2013 r. | 2014 r. | 2015 r. | 2016 r. | 2017 r. | 2018 r. | 2019 r. | 2020 r. | 2021 r. | |
tysiące ton | |||||||||||||||
Ryby ogółem | 238,8 | 190,4 | 219,2 | 225,9 | 228,5 | 245,8 | 223,1 | 236,4 | 251,3 | 260,8 | 190,1 | 197,6 | 191,5 | 242,7 | |
Ryby morskie | 200,1 | 136,3 | 170,8 | 179,9 | 179,7 | 195,0 | 170,6 | 187 | 199 | 207,5 | 151,2 | 157,2 | 152,4 | 185,9 | |
w tym: | dorszowate | 58,3 | 15,0 | 16,5 | 16,9 | 19,3 | 19,6 | 19,5 | 21,2 | 16,3 | 27,3 | 19,9 | 20,7 | 20 | 29,1 |
śledzie | 24,5 | 22,9 | 24,7 | 29,9 | 27,1 | 23,6 | 28,1 | 39,7 | 44,1 | 43 | 31,3 | 32,6 | 31,6 | 28,6 | |
szproty | 84,3 | 74,4 | 58,8 | 56,5 | 63,1 | 81,0 | 58,6 | 64,2 | 60,1 | 70 | 51 | 53 | 51,4 | 66,6 | |
Ryby słodkowodne | 38,7 | 54,1 | 48,4 | 46,0 | 48,8 | 50,8 | 52,5 | 49,4 | 52,3 | 53,3 | 38,9 | 40,4 | 39,1 | 56,8 | |
Indeks górny Źródło: GUS Indeks górny koniecŹródło: GUS | |||||||||||||||
Czy w twojej okolicy chowa/hoduje się inne zwierzęta użytkowe poza bydłem, trzodą chlewną i drobiem? Spróbuj wymienić konkretne przykłady. Jeśli ci się to nie uda, poszukaj w terenie, w internecie lub w innych źródłach wiedzy odpowiednich informacji.
Wyjaśnij, jakie są zależności i powiązania między chowem/hodowlą zwierząt a uprawą roślin w Polsce – na konkretnych przykładach wskaż, co rośliny dają zwierzętom i co zwierzęta dają roślinom.
Podsumowanie
Trzy podstawowe grupy zwierząt hodowlanych w Polsce to bydło, trzoda chlewna i drób.
Bydło chowane/hodowane jest głównie na łąkach i pastwiskach Podlasia oraz północnego Mazowsza, a także w wysokotowarowych gospodarstwach rolnych w Wielkopolsce.
Trzodę chlewną trzyma się dziś niemal wyłącznie w dużych gospodarstwach wysokotowarowych, których najwięcej jest w Wielkopolsce, na Kujawach i Opolszczyźnie.
Chów drobiu jest rozpowszechniony w całym kraju, a najbardziej rozwinięty na południu i w centrum, gdzie mieszka dużo ludności wiejskiej.
Spośród drobiu w Polsce zdecydowanie najwięcej chowa się kur.
Zwierzęta hodowlane dostarczają przede wszystkim mięsa, a ponadto: mleka, jaj, tłuszczu, skór, futer, pierza, kości.
W Polsce najwięcej produkuje się mięsa drobiowego, choć jeszcze kilka lat temu prym wiodła wieprzowina.
Hodowla owiec, kóz i koni ma u nas mniejsze znaczenie. W Polsce do celów użytkowych hoduje się też zwierzęta futerkowe, pszczoły i jedwabniki.
Działem gospodarki pokrewnym rolnictwu jest rybołówstwo, które obejmuje również hodowlę ryb.
1. W załączniku znajduje się tabela. Na podstawie informacji znajdujących się w e‑materiale, własnej wiedzy i dostępnych źródeł stwórz pigułkę wiedzy charakteryzującą stan polskiej rolniczej produkcji zwierzęcej.
2. Podaj przykłady zwierząt hodowanych w twoich okolicach w ramach działalności rolniczej. Postaraj się, aby tych przykładów było jak najwięcej. Następnie napisz w zeszycie charakterystykę chowu/hodowli zwierząt użytkowych w twoim regionie.
Słownik
trzymanie zwierząt na terenie (w pomieszczeniu) zamkniętym i czerpanie korzyści z dóbr od nich uzyskiwanych
zapewnienie zwierzętom na terenie (w pomieszczeniu) zamkniętym możliwości rozmnażania się i rozwoju od postaci zarodkowej do dorosłego osobnika
ogólna liczba zwierząt jednego gatunku, które występują na określonym obszarze; w rolnictwie istotna jest też liczba zwierząt przypadająca na 100 hektarów użytków rolnych, która informuje o zagęszczeniu zwierząt i intensywności wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej




