Dla nauczyciela
Numer e‑materiału: Temat 119
Autor e‑materiału: Marzena Skoczylas.
Tytuł e‑materiału: Od ziarenka do bochenka
Poziom edukacyjny, klasa: szkoła podstawowa, klasa 1.
Cel ogólny lekcji: Poprzez zdobycie wiedzy dotyczącej typów zbóż, etapów prac polowych oraz powstawania chleba, uczeń z zakresu obszaru poznawczego doskonali swoją umiejętność obserwacji faktów, zjawisk przyrodniczych, społecznych i gospodarczych, a także wykonywania eksperymentów oraz umiejętność formułowania wniosków i spostrzeżeń.
Uczeń:
Wymienia różne rodzaje zbóż uprawianych w Polsce.
Układa w porządku chronologicznym etapy powstawania chleba od zasiewu do wypieku.
Wymienia rodzaje prac polowych i maszyn rolniczych używanych dawniej i dziś.
Rozpoznaje różne rodzaje chleba, również te dla osób na diecie bezglutenowej.
Wymienia czynniki wpływające na prawidłową uprawę zbóż.
Wyjaśnia powody, dla których nasiona i ziarna zbóż są ważne dla zwierząt hodowlanych.
Uzasadnia konieczność rozsądnego gospodarowania pieczywem.
Wykonuje proste doświadczenie, wyjaśniając istotę obserwowanych zmian w budowie ziarna fasoli.
Kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji.
Kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii.
Kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.