Dla nauczyciela
Numer e‑materiału: Temat 196
Autor e‑materiału: Justyna Orłowska
Tytuł e‑materiału: Wiem, co jem
Poziom edukacyjny, klasa: szkoła podstawowa, klasa 3
Cel ogólny lekcji: W zakresie fizycznego obszaru rozwoju uczeń osiąga świadomość zdrowotną w zakresie higieny, pielęgnacji ciała, odżywiania się i trybu życia, poprzez poznanie produktów spożywczych oraz ich wartości odżywczych.
Uczeń:
Łączy produkty spożywcze z produktami rolnymi, z których zostały wyprodukowane.
Wymienia witaminy i składniki odżywcze, które zawierają poszczególne produkty.
Porządkuje etapy produkcji niektórych produktów spożywczych.
Wymienia witaminy dostarczane organizmowi podczas jedzenia wybranych dań.
Oblicza wartość kaloryczną posiłku.
Porządkuje liczby od najmniejszej do największej.
Wyjaśnia, czym jest kaloria.
Rozwiązuje proste zadania tekstowe związane z tematyką.
Opisuje znaczenie zdrowej diety dla organizmu człowieka.
Zaznacza produkty bogate w witaminę K.
Układa i zapisuje odręcznie zdania ze wskazanymi wyrazami.
Zapisuje w zeszycie nazwy ulubionych warzyw oraz witaminy, które zawierają.
Zaznacza wyrazy wskazujące na poprawność zdań.
Kompetencje matematyczne oraz kompetencje w zakresie nauk przyrodniczych, technologii i inżynierii.
Kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się.
Kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji.