DNA – nośnik informacji genetycznej
Cząsteczki DNA znajdują się w każdej komórce. Zawierają informacje o budowie i funkcjonowaniu organizmu. Długość DNA skręconego w pojedynczym jądrze komórkowym człowieka wynosi ok. 2 metrów, a całkowita długość DNA w ludzkim organizmie przekracza kilka milionów kilometrów.
jaką funkcję w komórce pełnią kwasy nukleinowe;
gdzie znajduje się materiał genetyczny u organizmów jądrowych, a gdzie u bezjądrowych.
Opiszesz strukturę DNA.
Przedstawisz funkcje DNA.
Wyjaśnisz znaczenie replikacji DNA.
Wskażesz znaczenie struktury podwójnej helisy w replikacji DNA.
Przeprowadzisz eksperyment polegający na izolacji DNA z owocu kiwi i zweryfikujesz hipotezę.
1. Podwójna nić DNA
Cząsteczka DNA, czyli kwasu deoksyrybonukleinowego, jest zbudowana z mniejszych jednostek – nukleotydównukleotydów. Z kolei każdy nukleotyd składa się z trzech elementów:
cukru – deoksyrybozy;
reszty kwasu fosforowego;
jednej z czterech zasad azotowych: adeniny, cytozyny, guaniny lub tyminy.
W zależności od tego, jaka zasada azotowa wchodzi w skład nukleotydów, wyróżnia się cztery ich rodzaje: nukleotydy adeninowe, cytozynowe, guaninowe i tyminowe.
Nukleotydy łączą się ze sobą poprzez reszty kwasu fosforowego, tworząc pojedynczą nić – łańcuch polinukleotydowy. Grupy cukrowe i fosforanowe stanowią zewnętrzny szkielet DNA, nazywany szkieletem cukrowo‑fosforanowym.
Cząsteczka DNA jest zbudowana z dwóch łańcuchów polinukleotydowych. Są one ułożone równolegle i spiralnie skręcone wokół wspólnej osi. Utworzona w ten sposób dwułańcuchowa struktura zwana jest podwójną helisąhelisą. Kształt ten utrzymuje się dzięki wiązaniom wodorowymwiązaniom wodorowym, które występują między zasadami azotowymi wchodzącymi w skład obu łańcuchów. Zasady łączą się w ściśle określony sposób: adenina zawsze z tyminą (A–T), a cytozyna zawsze z guaniną (C–G). Takie dopasowanie nazywamy komplementarnościąkomplementarnością zasad.
Wyizolowanie DNA z komórek owocu kiwi.
Czy z komórek owocu kiwi można wyizolować pojedyncze cząsteczki DNA?
1 owoc kiwi
płaska łyżeczka soli kuchennej
100 ml wody
10 ml 95‑procentowego alkoholu etylowego (najlepiej zamrożonego lub przynajmniej schłodzonego)
duża kropla skoncentrowanego (gęstego) płynu do mycia naczyń
naczynia: szklanka, probówka, lejek, miseczka, miska
statyw na probówki
lód
deska do krojenia
nóż
moździerz
tłuczek
filtr do kawy
wykałaczka
lniana ściereczka
Rozpuść jedną łyżeczkę soli kuchennej w 100 ml wody.
Kilka kostek lodu zawiń w ściereczkę, rozbij je tłuczkiem na drobne kawałki i wsyp do miseczki.
Z kiwi wykrój kostkę o wymiarach 1 × 2 × 3 cm i poszatkuj ją jak najdrobniej.
Poszatkowany miąższ włóż do moździerza, wlej dwie łyżeczki roztworu soli i utrzyj całość na gładką masę.
Uzyskaną masę przenieś do szklanki i dolej do niej roztworu soli, aby objętość zawiesiny zwiększyła się ok. dwu-, trzykrotnie.
Dodaj dużą kroplę płynu do mycia naczyń i delikatnie pomieszaj, tak aby roztwór się nie spienił.
Włóż szklankę do miski z lodem. Lód powinien sięgać nieco niżej niż poziom płynu w szklance.
Odczekaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając zawiesinę.
Po upływie 5 minut mieszaj tak długo, aż zawiesina stanie się lepka. Lepkość sprawdzaj palcami, dotykając wykałaczki zanurzonej w zawiesinie.
Umieść probówkę na statywie i włóż do niej lejek wyłożony filtrem do kawy zwilżonym wodą.
Wyjmij mieszaninę z lodu i przelej do lejka.
Odczekaj, aż w probówce zbierze się przesącz. Usuń lejek, lekko przechyl probówkę i bardzo ostrożnie nalej po ściance zmrożony spirytus – jego objętość nie powinna być większa niż objętość przesączu. Odstaw probówkę na 2–3 minuty.
Obserwuj zawartość probówki. Zwróć uwagę na małe, białe kłaczki pojawiające się na styku spirytusu i zawiesiny. Po 10 minutach zbiorą się one na powierzchni płynu. Można je nawet nawinąć na wykałaczkę i wyjąć z roztworu. Po wysuszeniu stają się niewidoczne.
Ważne informacje:
Kwas deoksyrybonukleinowy (DNA) znajduje się w jądrach komórkowych, mitochondriach i chloroplastach. Żeby uwolnić go z tych struktur, trzeba zniszczyć ściany i błony komórkowe poprzez rozcieranie, a następnie wypłukać go przy użyciu wodnego roztworu soli. Pomaga w tym detergent zawarty w płynie do mycia naczyń.
Uwolniony DNA zostałby szybko rozłożony przez enzymyenzymy zawarte w zniszczonych komórkach. By do tego nie dopuścić, mieszaninę się chłodzi, gdyż w temperaturze bliskiej 0°C enzymy są mało aktywne.
Odsączenie zawiesiny kiwi przez filtr służy oddzieleniu DNA od fragmentów tkanek. Alkohol i jony chlorku sodu powodują wytrącanie się DNA, który tworzy duże kompleksy widoczne w roztworze jako długie nitki.
2. Gen – odcinek DNA
GenGen to fragment cząsteczki DNA. Może mieć długość od kilku tysięcy do nawet dwóch milionów par nukleotydów. Odpowiada za wytworzenie konkretnego białka. Od obecności tego białka zależy pojawienie się cechy takiej jak grupa krwi czy kształt nasion grochu. Zwykle jednak dana cecha organizmu wyznaczana jest przez kilka genów.
Liczba genów w DNA zależy od organizmu. Najprostsze bakterie mają ich kilkaset, a zwierzęta kręgowe i rośliny naczyniowe – kilkadziesiąt tysięcy. Nie ma jednak prostej zależności między stopniem skomplikowania organizmu a liczbą genów.
Niektóre geny są aktywne we wszystkich komórkach. Należą do nich geny, które zawierają instrukcje tworzenia białek enzymatycznychenzymatycznych. Białka te biorą udział w oddychaniu wewnątrzkomórkowym, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Proces ten zachodzi w sposób ciągły, dlatego wymaga stałej obecności genów zawierających szczegółowe informacje o budowie białek enzymatycznych.
Inne geny działają jedynie w wybranych zespołach komórek, np. geny kodujące hemoglobinę są aktywne tylko w niedojrzałych erytrocytach, a gen kodujący hormon wzrostu jest zdolny do działania tylko w komórkach przysadki mózgowej.
3. Powielenie nici DNA – replikacja DNA
Każda nowa komórka od początku swojego istnienia musi mieć komplet instrukcji działania, czyli własny DNA. Z tego powodu przed podziałem w komórce macierzystej musi dojść do podwojenia liczby cząsteczek tego kwasu. Proces powielenia nici DNA nazywa się replikacją DNAreplikacją DNA.
Podczas replikacji nici cząsteczki DNA ulegają rozpleceniu. Jest to możliwe dzięki specjalnym enzymom, które przecinają wiązania wodorowe i powodują rozerwanie par zasad azotowych. Następnie do każdej starej nici dobudowywana jest nowa nić zgodnie z regułą komplementarności:
nukleotyd adeninowy tworzy parę z nukleotydem tyminowym;
nukleotyd guaninowy tworzy parę z nukleotydem cytozynowym.
W ten sposób, w wyniku replikacji, z jednej macierzystej cząsteczki DNA powstają dwie cząsteczki potomne o identycznej budowie. Proces replikacji gwarantuje, że każda z komórek potomnych otrzyma taki sam materiał genetyczny, jaki występował w komórce macierzystej.
Replikacja DNA zachodzi stosunkowo szybko. U bakterii w ciągu sekundy kopiowanych jest od 500 do 1000 nukleotydów, a skopiowanie całej cząsteczki zajmuje ok. 40 minut. W komórkach eukariotycznych replikacja zachodzi wolniej. W ciągu sekundy powielanych jest ok. 50 nukleotydów. Cząsteczka DNA organizmów jądrowych jest dużo dłuższa niż bakteryjna, zatem powielenie całego komórkowego DNA może w ich przypadku trwać nawet kilka godzin. Tak jest np. u człowieka.
Podsumowanie
Cząsteczka DNA jest zbudowana z nukleotydów i ma strukturę podwójnej helisy.
Nukleotyd DNA jest zbudowany z cukru deoksyrybozy, reszty kwasu fosforowego i zasady azotowej.
Zasady azotowe odpowiadających sobie nukleotydów obu nici łączą się ze sobą za pomocą wiązań wodorowych zgodnie z zasadą komplementarności.
DNA jest materiałem genetycznym, będącym zapisem informacji o budowie i funkcjonowaniu organizmu.
W procesie replikacji DNA powstają komplementarne nici DNA.
Każda nić w podwójnej helisie DNA działa jako wzorzec (matryca) do syntezy nowej, komplementarnej nici.
Replikacja DNA stanowi podstawę przekazywania informacji genetycznej do nowych komórek i pokoleń osobników.
Z komórek owocu kiwi można wyizolować kompleksy utworzone przez wszystkie kwasy nukleinowe.
Praca domowa
Słownik
białko pełniące funkcję katalizatora; przyspiesza przebieg reakcji biochemicznych
odcinek DNA, który zawiera informację o budowie białka; stanowi podstawową jednostkę dziedziczności
linia spiralna; struktura w kształcie helisy (helikalna) jest zwinięta jak spirala
organiczne związki chemiczne zbudowane z nukleotydów; znane są dwa rodzaje kwasów nukleinowych: DNA i RNA
podstawowy element strukturalny kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA), zbudowany z cukru deoksyrybozy, reszty kwasu fosforowego oraz zasady azotowej
proces polegający na podwojeniu cząsteczki DNA; zachodzi przed podziałem komórki
stosunkowo słabe wiązanie chemiczne; oddziaływanie elektrostatyczne między atomem wodoru a atomem pierwiastka silnie elektroujemnego, np. tlenu, fosforu, fluoru lub azotu
zasada wzajemnego uzupełniania się par zasad azotowych budujących kwasy nukleinowe; w przypadku DNA komplementarne są adenina i tymina oraz cytozyna i guanina