Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Scenariusz lekcji - Eating habits

dla liceum - poziom intermediate

1. Cele lekcji

a) Wiadomości
Celem lekcji, opartej na szóstym rozdziale podręcznika Enterprise 4, którego autorami są Virginia Evans i Jenny Dooley, jest zapoznanie uczniów ze słownictwem i sformułowaniami, które związane są z jedzeniem, gotowaniem i nawykami żywieniowymi. Uczniowie opanowują zarówno nazwy produktów, z których wykonywane są dania, jak i czynności związanych z ich przetwarzaniem i podawaniem. Kolejne ćwiczenia pozwalają również zapamiętać nazwy podstawowego sprzętu kuchennego, a przy okazji zapoznać się z czasownikami złożonymi i przyimkami oraz idiomami związanymi z omawianym tematem.

b) Umiejętności
Ćwiczona jest umiejętność czytania - uczniowie czytają tekst na temat nawyków żywieniowych, a następnie łączą pytania z odpowiedziami. Pracują również z nowopoznanym słownictwem, wytłuszczonym w tekście.

Kolejnym etapem jest ćwiczenie umiejętności pisania - uczniowie uzupełniają zdania odpowiednimi partykułami. Następnie łączą nazwy przedmiotów z ich obrazkami.

Kolejnym zadaniem jest uzupełnianie zdań przyimkami i tworzenie trzech własnych zdań z nowymi wyrażeniami przyimkowymi. Łącząc obrazki przedstawiające sposoby przygotowania jedzenia z ich opisami, a następnie definicjami, uczniowie rozbudowują swój zasób słownictwa. Zapoznają się również z nowymi czasownikami złożonymi, łącząc je z ich definicjami.

Ostatnim etapem jest ćwiczenie umiejętności mówienia - w ostatniej części lekcji uczniowie biorą udział w quizie - odpowiadają na pytania nauczyciela, by potem dowiedzieć się jakie są ich nawyki żywieniowe.

2. Metoda i forma pracy

Uczniowie przez większą część lekcji pracują samodzielnie - rozwiązują wszystkie zadania pisemne. Ostatnia część lekcji poświęcona jest na pracę - jako jedna grupa uczniowie biorą udział w quizie „Are your eating habits healthy?”.

3. Środki dydaktyczne

Ćwiczenia zawarte w podręczniku i zeszycie ćwiczeń wydanym przez Express Publishing Enterprise 4, którego autorami są Virginia Evans i Jenny Dooley, słowniki angielsko‑angielskie (nie są one jednak konieczne), zeszyty uczniów, tablica i kreda (mazak).

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

Nauczyciel wprowadza uczniów w temat. Pyta o ich nawyki żywieniowe, ulubione potrawy i sposoby ich wykonania.

b) Faza realizacyjna

Uczniowie, pracując samodzielnie, czytają tekst „Eat, drink & don't be sorry” (Student's workbook, ćw. 1, s. 38‑39) na temat różnych rodzajów jedzenia i napojów. Ich zadaniem jest następnie dopasowanie pytań do nazw produktów. Osoby wybrane przez nauczyciela czytają swoje odpowiedzi, nauczyciel poprawia błędy, również te w wymowie.

Pracując dalej z wcześniej przeczytanym tekstem, uczniowie sprawdzają znaczenie słów, które są im nieznane. Jeśli istnieje taka możliwość, korzystają z angielsko‑angielskich słowników, ewentualnie z pomocy nauczyciela.

Celem kolejnego zadania jest wprowadzenie nowych czasowników złożonych, związanych ze słowem „turn” (Student's book, ćw. 5, s. 70). Uczniowie uzupełniają zdania odpowiednimi partykułami).

Następnie uczniowie dopasowują nazwy pojemników na jedzenie z ich zdjęciami (Student's book, ćw. 2, s. 71), a potem ze zwrotami związanymi z tymi przedmiotami.

Po wykonaniu tego zadania uczniowie uzupełniają zwroty odpowiednimi przyimkami (Student's book, ćw. 6, s. 70), a następnie wybierają z nich trzy i tworzą z nimi własne zdania. Niektórzy z uczniów są proszeni przez nauczyciela o przeczytanie swoich zdań na głos.

Wreszcie uczniowie rozwiązują dwa zadania: łączą nazwy czynności związane z przygotowaniem jedzenia z odpowiadającymi im produktami (Student's book, ćw. 5, s. 71), a także nazwy sposobów przygotowania jedzenia z ich definicjami (Student's book, ćw. 6, s. 72).

Kolejne zadanie poświęcone jest na ćwiczenie mówienia oraz zapoznanie klasy z nowym słownictwem. Nauczyciel pokazuje uczniom dwa zdjęcia przedstawiające różne sprzęty kuchenne. Pyta uczniów, w jaki sposób wykorzystaliby je do przygotowania posiłku. Następnie nauczyciel zapisuje na tablicy nazwy różnych dań. Zadaniem uczniów jest powiedzenie, których sprzętów użyliby do przygotowania tych posiłków, oraz jak wykonaliby je. (Do ćwiczenia można wykorzystać zdjęcia pochodzące z ćwiczeń: 5b ze strony 71 i 6b ze strony 72 w Student's book. Nauczyciel może wykorzystać również zdjęcia przygotowane przez siebie).

Następnie uczniowie łączą idiomy związane z jedzeniem z ich definicjami (Student's workbook, ćw.9, s. 40).

c) Faza podsumowująca

Uczniowie biorą udział w quizie „Are your eating habits healthy?”. Odpowiadają na pytania nauczyciela związane z ich nawykami zywieniowymi, by wreszcie dowiedzieć się, jak zdrowa/ niezdrowa jest ich dieta (Student's book, ćw. 16, s. 73).

d) Zadanie domowe

Uczniowie piszą kilka zdań na temat - co powinni zrobić, by ich nawyki żywieniowe stały się zdrowsze.

5. Czas trwania lekcji

45 minut

6. Uwagi do scenariusza

Jest to lekcja oparta o ćwiczenia zawarte w rozdziale Eating Habits podręcznika i zeszytu ćwiczeń Enterpise 4, którego autorami są Virginia Evans i Jenny Dooley.

RLRWLfxQN1udG

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 36.50 KB w języku polskim