Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?

Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku cukiernika będzie to następująca kwalifikacja:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Przystąpienie do egzaminu w trakcie nauki jest warunkiem promocji do następnej klasy oraz ukończenia szkoły.

Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor CKE, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.

Aby przystąpić do egzaminu należy złożyć deklarację:

  • do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,

  • do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.

Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej.

Część pisemna

Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa. 

Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.

Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.

Część praktyczna

Trwa 150 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.

Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?

Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:

  1. z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz

  2. z części praktycznej – co najmniej 75% punktów.

Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.

Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminów zawodowych w zakresie kwalifikacji: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych i ich zdanie daje możliwość po ukończeniu szkoły, uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie: cukiernik na podstawie świadectwa ukończenia branżowej szkoły I stopnia oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowych SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.

Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:

Zobacz statystyki

Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:

Ogólne wyniki egzaminów zawodowych

Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony.

Wzory certyfikatów i dyplomu

Galeria przedstawia wzory następujących dokumentów:

  • Pierwsza grafika przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej S P C kropka zero jeden kropka produkcja wyrobów cukierniczych. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, Informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

  • Druga grafika przedstawia wzór dyplomu zawodowego dla zawodu cukiernik. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polskie, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa i symbol zawodu, miejsce na dane osoby, która zdobyła dyplom i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.