Egzamin zawodowy
Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?
Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku technika technologii żywienia będą to następujące kwalifikacje:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
lub
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
lub
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
lub
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
lub
SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
oraz
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Przystąpienie do egzaminu w trakcie nauki jest warunkiem promocji do następnej klasy oraz ukończenia szkoły.
Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor CKE, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.
Aby przystąpić do egzaminu należy złożyć deklarację:
do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,
do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.
Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej.
Część pisemna
Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.
Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.
Część praktyczna
Trwa 180 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.
Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?
Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:
z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz
z części praktycznej – co najmniej 75% punktów
Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.
Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminów zawodowych w zakresie kwalifikacji: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych lub SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń lub SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich lub SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych lub SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych oraz SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i ich zdanie daje możliwość po ukończeniu szkoły, uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie technik technologii żywienia na podstawie świadectwa ukończenia technikum oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowej SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych lub SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń lub SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich lub SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych lub SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych oraz SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:
Informatory dotyczące egzaminu zawodowego
Przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej
informatory dotyczące egzaminu zawodowego: link do strony
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej: link do strony
Zobacz statystyki
Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:
Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony
Wzory certyfikatów i dyplomu
Galeria przedstawia wzory certyfikatu i dyplomu w zawodzie technik technologii żywności.
Pierwsze zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Drugie zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Trzecie zdjęcie przedstawia wzór dyplomu zawodowego. Na certyfikacie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła dyplom i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.