Egzamin zawodowy
Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?
Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku technika usług kelnerskich będą to następujące kwalifikacje:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Egzamin zawodowy jest przeprowadzany na podstawie wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego.
Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.
Aby przystąpić do egzaminu, należy złożyć deklarację:
do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,
do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.
Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej.
Część pisemna
Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.
Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.
Część praktyczna
Trwa 120 lub 150 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.
Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?
Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:
z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz
z części praktycznej – co najmniej 75% punktów.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.
Niezależnie od obranej ścieżki kształcenia należy przystąpić do egzaminu zawodowego z dwóch kwalifikacji:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
oraz
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Po zdaniu egzaminu zawodowego otrzymuje się certyfikat kwalifikacji zawodowej w zakresie danej kwalifikacji. Osoba posiadająca certyfikaty kwalifikacji zawodowej w zakresie dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik usług kelnerskich oraz wykształcenie średnie lub średnie branżowe może otrzymać dyplom zawodowy w zawodzie technik usług kelnerskich.
Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.
Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.01.
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.11.
informatory dotyczące egzaminu zawodowego link do strony
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.01. link do strony
przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.11. link do strony
Zobacz statystyki
Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:
Ogólne wyniki egzaminów zawodowych
Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony
Wzory certyfikatów i dyplomu
Galeria przedstawia wzory certyfikatów i dyplomu zawodowego.
Dokument pierwszy to certyfikat kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Dokument drugi to certyfikat kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.
Dokument trzeci to dyplom zawodowy. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.