Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?

Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku technika usług kelnerskich będą to następujące kwalifikacje:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

  • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Przystąpienie, w trakcie nauki, do egzaminu jest warunkiem promocji do następnej klasy oraz ukończenia szkoły.

Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.

Aby przystąpić do egzaminu, należy złożyć deklarację:

  • do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,

  • do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.

Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej.

Część pisemna

Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa. 

Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.

Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.

Część praktyczna

Trwa 120 lub 150 minut. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.

Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?

Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:

  1. z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz

  2. z części praktycznej – co najmniej 75% punktów.

Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.

Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminów zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich oraz HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych i ich zdanie daje możliwość, po ukończeniu szkoły uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie nazwa zawodu na podstawie świadectwa ukończenia technikum oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowej HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich oraz HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.

Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.

Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:

  • informatory dotyczące egzaminu zawodowego link do strony

  • przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.01. link do strony

  • przykładowe zadania egzaminacyjne z części praktycznej HGT.11. link do strony

Zobacz statystyki

Wyniki ogólne egzaminu zawodowego dla poszczególnych kwalifikacji znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej:

Ogólne wyniki egzaminów zawodowych

Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony

Wzory certyfikatów i dyplomu

Galeria przedstawia wzory certyfikatów i dyplomu zawodowego.

Dokument pierwszy to certyfikat kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Dokument drugi to certyfikat kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Dokument trzeci to dyplom zawodowy. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom P R K, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.