Kiedy przeprowadzany jest egzamin zawodowy?

Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdających wiadomości i umiejętności z zakresu jednej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego. W przypadku technika agrobiznesu będą to następujące kwalifikacje:

  • ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej

  • ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

Przystąpienie, w trakcie nauki, do egzaminu jest warunkiem promocji do następnej klasy oraz ukończenia szkoły.

Terminy egzaminu zawodowego ustala Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, który w komunikacie publikowanym każdego roku w sierpniu podaje dokładne daty egzaminów z poszczególnych kwalifikacji, które będą przeprowadzone w nadchodzącym roku szkolnym.

Aby przystąpić do egzaminu, należy złożyć deklarację:

  • do 15 września – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 2 listopada a 28 lutego danego roku szkolnego,

  • do 7 lutego – jeżeli uczeń przystępuje do egzaminu, którego termin główny został ustalony między 1 kwietnia a 31 sierpnia danego roku szkolnego.

Egzamin zawodowy składa się z dwóch części: pisemnej i praktycznej.

Część pisemna

Trwa 60 minut. Ma formę testu złożonego z 40 zadań zamkniętych, każde z nich zawiera cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa. 

Część pisemna odbywa się z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego.

Dla osób, które wymagają dostosowania warunków i formy przeprowadzania egzaminu, egzamin może odbyć się z wykorzystaniem arkusza w postaci wydrukowanej.

Część praktyczna

Trwa 150 minut dla kwalifikacji ROL.04. i 180 minut dla kwalifikacji ROL.05. Polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja.

Ile punktów trzeba zdobyć, aby zdać egzamin?

Aby zdać egzamin zawodowy, trzeba uzyskać:

  1. z części pisemnej – co najmniej 50% punktów oraz

  2. z części praktycznej – co najmniej 75% punktów.

Wynik egzaminu zawodowego ustala i przekazuje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.

Przystąpienie w trakcie nauki do egzaminów zawodowych w zakresie kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej oraz ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie i ich zdanie daje możliwość, po ukończeniu szkoły uzyskania dyplomu zawodowego w zawodzie technik agrobiznesu na podstawie świadectwa ukończenia technikum oraz certyfikatu kwalifikacji zawodowej ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej oraz ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.

Poniżej lista odnośników do podanych stron internetowych.

Centralna Komisja Egzaminacyjna publikuje:

  • informatory dotyczące egzaminu zawodowego link do strony

  • przykładowe zadanie egzaminacyjne z części praktycznej ROL.04. link do strony

  • przykładowe zadanie egzaminacyjne z części praktycznej ROL.05. link do strony

Zobacz statystyki

  • Odnośnik do strony z ogólnymi wynikami egzaminów zawodowych: link do strony

Wzory certyfikatów i dyplomu

Galeria dokumentów otrzymywanych po zdaniu egzaminu zawodowego.

Pierwsze zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Drugie zdjęcie przedstawia wzór certyfikatu kwalifikacji zawodowej. Na certyfikacie jest nagłówek „Certyfikat Kwalifikacji Zawodowej”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Trzecie zdjęcie przedstawia wzór dyplomu zawodowego. Na dyplomie jest nagłówek „Dyplom Zawodowy”, widnieje godło Polski, poziom PRK, informacja o wyniku końcowym z egzaminów zawodowych, nazwa kwalifikacji oraz miejsce na dane osobowe osoby, która zdobyła certyfikat i miejsce na pieczęć i podpis dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.