Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Metadane scenariusza

ID

estetyka_podawania_posiłków_scenariusz_technika_gimnazjum

Tytuł

Estetyka podawania posiłków

Przedmiot

Technika

Autor (imię i nazwisko)

Beata Sanakiewicz

Autor (ulica, nr domu)

Autor (kod, miejscowość)

Autor (login w Scholaris)

beasan2006

Abstrakt

Scenariusz lekcji, w trakcie której uczniowie poszerzają swoją wiedzę na temat estetyki i higieny w czasie podawania i spożywania posiłków oraz wykonują ozdobny element nakrycia stołu.

Wydawca

Źródło

Autor

Odnośniki

Dany materiał jest powiązany z prezentacją multimedialną – Coś z niczego.

Program autorski z techniki

Etap edukacyjny

gimnazjum

Informacje o prawach

Słowa kluczowe

nakrycie stołu, estetyka, dekoupage, praca wytwórcza, technika serwetkowa

UDC

Czas trwania lekcji

2 jednostki lekcyjne

Uwagi

Scenariusz lekcji – Estetyka podawania posiłków

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń:

  1. Rozumie rolę estetycznego i higienicznego podawania posiłków.

  2. Zna sposoby ozdabiania przedmiotów techniką serwetkową

  3. Zna zasady kulturalnego spożywania posiłków.

  4. Wie jakie znaczenie ma elegancka kompozycja w czasie posiłku (zarówno samego dania, jak i całego stołu).

b) Umiejętności

Uczeń:

  1. Wykonuje dekoracyjną podkładkę techniką dekoupage.

  2. Dba o estetyką i higienę podczas podawania i konsumpcji posiłków.

  3. Wyszukuje informacje z różnych źródeł.

c) Postawy

Uczeń:

  1. Dba o estetykę przygotowanych przez siebie prac.

2. Metoda i forma pracy

Zadanie wytwórcze, dyskusja, prezentacja, korzystanie z różnych źródeł

3. Środki dydaktyczne

  1. Materiały do zadania wytwórczego: papierowe serwetka z nadrukowanym wzorem, klej, lakier lub werniks przeznaczony do techniki dekoupage, sklejka lub jakiś materiał przeznaczony do dekoracji.

4. Przebieg lekcji

a) Etap przygotowawczy

  1. Na lekcji poprzedzającej temat uczniowie otrzymują zadanie. Jest nim zebranie informacji na temat estetycznego podawania posiłków.

  2. Nauczyciel podaje temat oraz cele lekcji, a następnie rozpoczyna dyskusję na temat znaczenia, jakie odgrywa estetyczne nakrycie stołu. W takcie dyskusji uczniowie wykorzystują zebrane informacje i zdjęcia. Zakończeniem dyskusji będzie ustalenie wspólnych wniosków.

  3. Następny etap lekcji to projekt pracy wytwórczej. Zadaniem uczniów będzie wykonanie dekoracyjnej podkładki pod gorące naczynie. Podkładka ze sklejki (lub innego materiału) będzie ozdobiona techniką serwetkową – dekoupage. Można zaproponować ozdobienie innego przedmiotu służącego do dekoracji stołu (np. ceramiczna doniczka). Technika dekoupage umożliwia proste stworzenie pięknej i oryginalnej dekoracji, która wygląda jak ręcznie malowana. Za jej pomocą można nadać indywidualny charakter niemal każdemu przedmiotowi z naszego otoczenia – w szybki i łatwy sposób efektownie ozdobić przedmioty z terakoty, drewna czy ceramiki

  4. Nauczyciel omawia kolejne etapy pracy:

    1. Przygotowanie przedmiotu do ozdabiania.

    2. Pomalowanie powierzchni farbą akrylową.

    3. Wycięcie z serwetki wybranego motywu oraz usunięcie spodniej warstwy serwetki (serwetki składają się z trzech warstw, które należy oddzielić od warstwy wierzchniej, zawierającej motyw graficzny).

    4. Przyklejenie motywu na powierzchnię przedmiotu. Do techniki dekoupage można nabyć specjalne werniksy i lakiery. Jednak na cele pracy wytwórczej wystarczy zwykły klej.

    5. Pomalowanie motywu akrylowym lakierem bezbarwnym, błyszczącym lub matowym – zależnie od pożądanego rezultatu. Dla ładniejszego wyglądu oraz lepszej ochrony powierzchnię można polakierować dwukrotnie.

  5. Uczniowie przystępują do projektowania swojej pracy. W planie pracy należy uwzględnić czynności, które uczniowie wykonają w domu – pomalowanie powierzchni farbą akrylową.

b) Etap rezalizacji

  1. Druga jednostka lekcyjna to wykonanie pracy wytwórczej. Nauczyciel przypomina o obowiązku przestrzegania zasad BHP przy realizacji zadania.

  2. Nauczyciel prezentuje sposób naniesienia motywu z serwetki na przedmiot.

  3. Uczniowie wykonują pracę zgodnie założonym planem.

  4. Po wykonaniu zadania uczniowie porządkują stanowisko pracy.

c) Faza podsumowująca

  1. Na zakończenie lekcji nauczyciel ocenia wykonane prace.

  2. Uczniom zainteresowanym techniką dekoupage, nauczyciel możne polecić bardzo ciekawą stronę internetową www.cafeart.pl

5. Bibliografia

  1. www.abcgospodyni.pl

  2. www.abcgotowania.pl

  3. www.kulinaria.pl

  4. www.cafeart.pl

6. Załączniki

a) Prezentacja multimedialna Coś z niczego

Prezentacja zawiera przykłady zadań wytwórczych, które uczniowie mogą wykonywać na lekcjach techniki oraz na zajęciach pozalekcyjnych.

R1S5RiTcCPTmB

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 51.00 KB w języku polskim