Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Autor/autorka

Bożena Kubiak

1. Etap edukacyjny i klasa

edukacja wczesnoszkolna - klasa I

2. Przedmiot

edukacja wczesnoszkolna – humanistyczna

3. Temat zajęć

Goście w karmniku

4. Czas trwania zajęć

45 minut

5. Uzasadnienie wyboru tematu

Temat zgodny z podstawą programową. Rozwijanie u uczniów zainteresowania przyrodą.

6. Uzasadnienie zastosowania technologii

Dzięki zastosowaniu TIK, dzieci w atrakcyjny sposób wzbogacają swoją wiedzę na temat ptaków zimujących w Polsce. Gry interaktywne uatrakcyjniają zajęcia, w ciekawy sposób można utrwalić zdobytą wiedzę.

7. Cel ogólny zajęć

Kształtowanie postawy proekologicznej w kontakcie z przyrodą, uwrażliwianie uczniów na pomoc ptakom zimą.

8. Cele szczegółowe zajęć

  1. Uczeń zna i rozpoznaje ptaki odlatujące i przylatujące na zimę oraz pozostające w Polsce.

  2. Uczeń wyjaśnia, dlaczego zimą należy dokarmiać ptaki.

  3. Uczeń wie, jakie pokarmy są zdrowe i niezdrowe dla ptaków.

9. Metody i formy pracy

Metody: słowna, oglądowa, praktycznego działania, burza mózgów.
Formy: indywidualna i zbiorowa .

10. Środki dydaktyczne

Youtube, LearningApps, flipbooki.mac, jigsawplanet,  ilustracje przedstawiające ptaki zimujące w Polsce.

11. Wymagania w zakresie technologii

Komputer z dostępem do Internetu, głośnik, tablica interaktywna.

12. Przebieg zajęć

13. Sposób ewaluacji zajęć

Uczniowie wkładają papierowego ptaszka do karmnika, gdy im się podobała lekcja, jeśli nie było dla nich ciekawie‑nie robią tego.

14. Licencja

CC0 1.0 Universal - Przekazanie do Domeny Publicznej. Przejdź do opisu licencji

15. Wskazówki dla innych nauczycieli korzystających z tego scenariusza

Scenariusz został opracowany dla dzieci 6‑letnich.

16. Materiały pomocnicze

17. Scenariusz dotyczy Zintegrowanej Platformy Edukacyjnej

Nie

18. Forma prowadzenia zajęć

stacjonarna