Gotować każdy może
zadanie interaktywne
Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D1DFay5uZ
Gotowanie to prawdziwa sztuka łączenia smaków, zapachów i kolorów. Nie tak łatwo odpowiednio dobrać składniki, żeby przygotowana potrawa była i zdrowa, i smaczna. Początkujący kucharze mają na szczęście „pomocników” w postaci przepisów. Warto je poznać i zdobywać kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia.
Przeczytajcie informację prasową z lipca 2012 roku. Jak myślicie, o jakiej potrawie opowiada? Co na to wskazuje?

Z jakich składników powstała potrawa opisana w gazecie?
- 2 tony mąki
- 40 jajek
- 30 kilogramów bazylii
- 25 kilogramów drożdży
- 1600 kilogramów mozzarelli
- 1 tona żółtego sera
- 10 000 plastrów szynki
- 2000 litrów przecieru pomidorowego
Porozmawiajcie o waszych ulubionych potrawach. Z jakich składników powstają? Jakie czynności trzeba po kolei wykonać przy ich przygotowywaniu?
Wstaw w tekst definicji odpowiednie słowa.
potrawy, wskazówka, książce, sposobu, przepisów, wykonać
Przepis to .................... określająca, jak coś ....................; inaczej receptura, recepta. Najczęściej dotyczy .................... przyrządzania jakiejś ..................... Zbiór takich .................... można znaleźć w .................... kucharskiej.
Przeczytaj uważnie przepis. Zaznacz czerwonym kolorem czasowniki i ustnie określ ich formę (forma osobowa czy bezokolicznik, forma dokonana czy niedokonana).
czerwony
Zupa pomidorowa
Czas przyrządzania: ok. 30 min
Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 300 kcal
Składniki:
1 l wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego
1,5 kg pomidorów
listki świeżej bazylii do smaku
ćwierć szklanki śmietanki 18-procentowej
1 szklanka ryżu
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z bazylią i dusić, aż pomidory się rozpadną. Następnie zalać pomidory wywarem i gotować całość przez kilka minut. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Osobno ugotować ryż. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Zmień opis sposobu przyrządzania zupy pomidorowej, stosując formę rozkazu. Zapisz przepis tutaj lub w zeszycie.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasiona. Miąższ...
Przyjrzyj się fotografiom. Podaj przepisy na przedstawiony napój i potrawę. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.


Dopasuj odpowiednie skróty do nazw jednostek miar i wag.
1 dag, 1 t, 1 cm, 1 m, 1 km, 1 kg, 1 dm, 1 mm, 1 g
1 gram – ............
1 dekagram – ............
1 kilogram – ............
1 tona – ............
1 milimetr – ............
1 centymetr – ............
1 decymetr – ............
1 metr – ............
1 kilometr – ............
Czy dostrzegasz jakąś zasadę ortograficzną w zapisie skrótów? Zapisz swoje spostrzeżenia tutaj lub w zeszycie.
Przeczytaj przepis. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru? Zapisz je tutaj lub w zeszycie.
Galaretka malinowa
Szklankę malin starannie opłucz, rozłóż owoce do szklanych pucharków. Zagotuj 0,5 litra wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Przestudzoną galaretkę wlej na owoce do pucharków. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany.

Przepis na dobre życie
Przeczytaj wiersz Kathariny Elisabeth GoetheKathariny Elisabeth Goethe pt. „Przepis na cały rok” i zaznacz w nim kolorem wszystkie bezokoliczniki.
Przepis na cały rokWziąć dwanaście miesięcy,
obmyć je do czysta z goryczy, chciwości, pedanterii i lęku.
Podzielić każdy miesiąc na 30 lub 31 części
tak, żeby starczyło akuratnie na rok.
Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie, biorąc
po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru.
Dodać do tego należy trzy kopiaste łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktu.
Następnie masę tę polewa się obficie miłością.
Gotowe danie należy ozdobić bukiecikami drobnych uprzejmości
I podawać codziennie z pogodą ducha oraz...
filiżanką ożywczej herbaty!Katharina Elisabeth Goethe, Przepis na cały rok, tłum. Anna Stasiak.

Katharina Elisabeth Goethe
Niemiecka poetka, matka jednego z największych niemieckich poetów Johanna Wolfganga Goethego. Serdeczna, ciepła i dowcipna osoba. Goethe pisał, że to właśnie jej zawdzięcza swoje literackie zainteresowania.
Wynotuj z powyższego przepisu wszystkie składniki. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.
Wymyśl i zapisz – tutaj lub w zeszycie – niezwykły przepis, np. na szczęśliwy dzień, udaną wycieczkę, piątkę w szkole, dobrą zabawę.
Obejrzyj wybrany program kulinarny w telewizji lub w internecie i przygotuj podobną prezentację na następną lekcję. Pamiętaj o rekwizytach!