Gotowanie to prawdziwa sztuka łączenia smaków, zapachów i kolorów. Nie tak łatwo odpowiednio dobrać składniki, żeby przygotowana potrawa była i zdrowa, i smaczna. Początkujący kucharze mają na szczęście „pomocników” w postaci przepisów. Warto je poznać i zdobywać kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia.
Przeczytajcie informację prasową z lipca 2012 roku. Jak myślicie, o jakiej potrawie opowiada? Co na to wskazuje?
Porozmawiajcie o waszych ulubionych potrawach. Z jakich składników powstają? Jakie czynności trzeba po kolei wykonać przy ich przygotowywaniu?
Zmień opis sposobu przyrządzania zupy pomidorowej, stosując formę rozkazu. Zapisz przepis tutaj lub w zeszycie.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasiona. Miąższ...
Przyjrzyj się fotografiom. Podaj przepisy na przedstawiony napój i potrawę. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.
Czy dostrzegasz jakąś zasadę ortograficzną w zapisie skrótów? Zapisz swoje spostrzeżenia tutaj lub w zeszycie.
Przeczytaj przepis. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru? Zapisz je tutaj lub w zeszycie.
Galaretka malinowa
Szklankę malin starannie opłucz, rozłóż owoce do szklanych pucharków. Zagotuj 0,5 litra wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Przestudzoną galaretkę wlej na owoce do pucharków. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany.
Przepis na dobre życie
Przeczytaj wiersz Kathariny Elisabeth GoetheKathariny Elisabeth Goethe pt. „Przepis na cały rok” i zaznacz w nim kolorem wszystkie bezokoliczniki.
Przepis na cały rokWziąć dwanaście miesięcy,
obmyć je do czysta z goryczy, chciwości, pedanterii i lęku.
Podzielić każdy miesiąc na 30 lub 31 części
tak, żeby starczyło akuratnie na rok.
Każdy dzionek przyrządza się oddzielnie, biorąc
po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru.
Dodać do tego należy trzy kopiaste łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktu.
Następnie masę tę polewa się obficie miłością.
Gotowe danie należy ozdobić bukiecikami drobnych uprzejmości
I podawać codziennie z pogodą ducha oraz...
filiżanką ożywczej herbaty!
Katharina Elisabeth Goethe
Niemiecka poetka, matka jednego z największych niemieckich poetów Johanna Wolfganga Goethego. Serdeczna, ciepła i dowcipna osoba. Goethe pisał, że to właśnie jej zawdzięcza swoje literackie zainteresowania.
Wynotuj z powyższego przepisu wszystkie składniki. Zapisz je tutaj lub w zeszycie.
Wymyśl i zapisz – tutaj lub w zeszycie – niezwykły przepis, np. na szczęśliwy dzień, udaną wycieczkę, piątkę w szkole, dobrą zabawę.
Obejrzyj wybrany program kulinarny w telewizji lub w internecie i przygotuj podobną prezentację na następną lekcję. Pamiętaj o rekwizytach!