Gotować każdy może
Ruchoma grafika przedstawiająca wzgórza z narysowanymi oczami. Na czterech wzgórzach znajdują się pojedyncze domy. Z ich kominów unosi się dym.Gotowanie to prawdziwa sztuka łączenia smaków, zapachów i kolorów. Nie tak łatwo odpowiednio dobrać składniki, żeby przygotowana potrawa była i zdrowa, i smaczna. Początkujący kucharze mają na szczęście „pomocników” w postaci przepisów. Warto je poznać i zdobywać kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia.
Przeczytaj informację prasową z lipca 2012 roku. Zastanów się i odpowiedz, o jakiej potrawie opowiada. Co na to wskazuje?

Z jakich składników powstała potrawa opisana w gazecie?
- 2 tony mąki
- 40 jajek
- 30 kilogramów bazylii
- 25 kilogramów drożdży
- 1600 kilogramów mozzarelli
- 1 tona żółtego sera
- 10 000 plastrów szynki
- 2000 litrów przecieru pomidorowego
Podaj nazwę swojej ulubionej potrawy. Wymień składniki, z których można ją zrobić. Przedstaw czynności, jakie trzeba po kolei wykonać przy jej przygotowaniu.
Wstaw w tekst definicji odpowiednie słowa.
potrawy, wskazówka, przepisów, sposobu, wykonać, książce
Przepis to .................... określająca, jak coś ....................; inaczej receptura, recepta. Najczęściej dotyczy .................... przyrządzania jakiejś ..................... Zbiór takich .................... można znaleźć w .................... kucharskiej.
Przeczytaj uważnie przepis. Zaznacz czerwonym kolorem czasowniki i ustnie określ ich formę (forma osobowa czy bezokolicznik, forma dokonana czy niedokonana).
czerwony
Zupa pomidorowa
Czas przyrządzania: ok. 30 min
Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 300 kcal
Składniki:
1 l wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego
1,5 kg pomidorów
listki świeżej bazylii do smaku
ćwierć szklanki śmietanki 18-procentowej
1 szklanka ryżu
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z bazylią i dusić, aż pomidory się rozpadną. Następnie zalać pomidory wywarem i gotować całość przez kilka minut. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Osobno ugotować ryż. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Przeczytaj uważnie poniższy przepis. Wypisz z niego czasowniki.
Zupa pomidorowa
Czas przyrządzania: ok. 30 min
Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 300 kcal
Składniki:
1 l wywaru mięsno‑warzywnego lub warzywnego
1,5 kg pomidorów listki świeżej bazylii do smaku
ćwierć szklanki śmietanki 18‑procentowej
1 szklanka ryżu
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z bazylią i dusić, aż pomidory się rozpadną. Następnie zalać pomidory wywarem i gotować całość przez kilka minut. Zmiksować zupę blenderem. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Osobno ugotować ryż. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wypisz formy czasowników z poprzedniego ćwiczenia. W osobnych wierszach wypisz czasowniki dokonane i niedokonane.

Zmień opis sposobu przyrządzania zupy pomidorowej, zastępując bezokolicznik osobową formą czasownika, wyrażającą rozkaz/prośbę. Zapisz przepis poniżej lub w zeszycie.
„Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasiona. Miąższ...”
Przyjrzyj się fotografiom lub zapoznaj się z ich opisami. Ułóż dwa przepisy: jak sporządzić herbaciany napój i jak przygotować jajko na miękko. Zapisz je poniżej lub w zeszycie.


Dopasuj odpowiednie skróty do nazw jednostek miar i wag.
1 km, 1 m, 1 dag, 1 mm, 1 t, 1 dm, 1 cm, 1 kg, 1 g
1 gram – ............
1 dekagram – ............
1 kilogram – ............
1 tona – ............
1 milimetr – ............
1 centymetr – ............
1 decymetr – ............
1 metr – ............
1 kilometr – ............
Czy dostrzegasz jakąś zasadę ortograficzną w zapisie skrótów? Zapisz swoje spostrzeżenia poniżej lub w zeszycie.
Przeczytaj przepis. Określ, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru. Zapisz je poniżej lub w zeszycie.
Galaretka malinowa
Szklankę malin starannie opłucz, rozłóż owoce do szklanych pucharków. Zagotuj 0,5 litra wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Przestudzoną galaretkę wlej na owoce do pucharków. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany.

Przepis na dobre życie
Przeczytaj wiersz Kathariny Elisabeth GoetheKathariny Elisabeth Goethe pt. „Przepis na cały rok” i wypisz z niego wszystkie bezokoliczniki.
Przepis na cały rokWziąć dwanaście miesięcy,
obmyć je do czysta z goryczy, chciwości, pedanteriipedanterii i lęku.
Podzielić każdy miesiąc na 30 lub 31 części
tak, żeby starczyło akuratnie na rok.
Każdy dzionekdzionek przyrządza się oddzielnie, biorąc
po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru.
Dodać do tego należy trzy kopiaste łyżki optymizmu,
łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktutaktu.
Następnie masę tę polewa się obficie miłością.
Gotowe danie należy ozdobić bukiecikami drobnych uprzejmości
I podawać codziennie z pogodą ducha oraz...
filiżanką ożywczej herbaty!Źródło: Katharina Elisabeth Goethe, Przepis na cały rok, tłum. Anna Stasiak.

O autorze
Katharina Elisabeth Goethe
Katharina Elisabeth Goethe
Niemiecka poetka, matka jednego z największych niemieckich poetów, Johanna Wolfganga Goethego. Serdeczna, ciepła i dowcipna osoba. Goethe pisał, że to właśnie jej zawdzięcza swoje literackie zainteresowania.
Wynotuj z „Przepisu na cały rok” wszystkie składniki. Zapisz je poniżej lub w zeszycie.
Każdy przepis składa się z dwóch części: składników i sposobu wykonania potrawy. Wykorzystaj składniki z poprzedniego ćwiczenia i napisz jak należy sporządzić potrawę „Przepis na cały rok”.
Wymyśl przepis na szczęśliwy dzień, udaną wycieczkę, piątkę w szkole lub dobrą zabawę. Zapisz go poniżej lub w zeszycie. Pamiętaj, że przepis powinien składać się z dwóch części: składników i opisu wykonania potrawy.
Istnieje wiele sposobów prezentowania potraw i kulinarnych możliwości. Zarówno kucharze zawodowi, jak i amatorzy, prowadzą blogi, kanały video czy programy telewizyjne o tej tematyce. Zapoznaj się z wybranym programem kulinarnym w telewizji lub w internecie i przygotuj podobną (wpis na blogu, film) prezentację przygotowanej przez siebie potrawy. Pamiętaj o rekwizytach!