Ilustracja interaktywna
Suis les étapes de la préparation des crêpes. Quels ingrédients il te faut ? Comment préparer la recette ? Comment servir les crêpes ? Puis, réponds aux questions.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DKpgqYg63
ILUSTRACJA INTERAKTYWNA
Ilustracja interaktywna składa się ze zdjęcia głównego przedstawiającego naleśniki polane syropem i posypane owocami leśnymi, interaktywnej legendy oraz czternastu klikalnych przycisków.
Legenda składa się z trzech punktów: les ingrédients, la préparation, les façons de servir. Każdy punkt daje dostęp do dodatkowych treści. Przyciski od jeden do czternaście przedstawiają kolejne etapy przygotowania naleśników. Każdy przycisk otwiera dodatkowe okno, w którym znajduje się tekst. Część okien zawiera dodatkowo zdjęcie i nagranie z dołączoną transkrypcją.
LÉGENDE
Les ingrédients
Ilustracja przedstawia notes, na którym znajdują się następujące treści:
Comment faire une recette de pâte à crêpes… classique ? Voilà la liste d’ingrédients pour faire une pâte à crêpes facile et rapide pour environ 20 crêpes.
Obok notesu znajduje się 8 zdjęć z podpisami:
- 4 oeufs – zdjęcie czterech jajek w wytłaczance. Jedno jajko jest rozbite.
- 250 g de farine – zdjęcie słoiczka z mąką.
- 60 g de sucre pour les crêpes sucrées – zdjęcie otwartej cukiernicy.
- 2 pincées de sel – zdjęcie drewnianej łyżki, na której znajduje się gruboziarnista sól.
- 1 sachet de sucre vanillé – zdjęcie cukru wanilinowego, obok którego znajdują się dwie laski wanilii.
- 80 cl de lait – zdjęcie szklanki z mlekiem.
- 2 cuillère à soupe d’huile – zdjęcie butelki z oliwą.
- un peu de beurre pour la cuisson – zdjęcie pokrojonego na mniejsze kawałki masła.
La préparation
Pojawia się okno z obrazkowym przepisem na naleśniki w formie trzech działań.
oeufs (obrazek jajka) + farine (obrazek mąki) + sucre (obrazek łyżeczki cukru) + sucre vanillé (obrazek saszetki z cukrem wanilinowym) = ingrédients secs (obrazek miski wypełnionej suchymi składnikami)
lait (obrazek kartonu mleka) + huile (obrazek butelki oliwy) = ingrédients dits humides (obrazek miski z mokrymi składnikami)
ingrédients secs (obrazek miski z suchymi składnikami) + ingrédients dit humides (obrazek miski z mokrymi składnikami) = beurre (obrazek kostki masła) + crêpes (obrazek patelni ze znajdującym się na nim naleśnikiem)
Les façons de servir
Po lewej stronie znajduje się notes z naniesionym na niego tekstem o treści:
Selon vos préférences, vous pouvez servir vos crêpes avec des garnitures salées ou sucrées.
On vous recommande les crêpes :
1. au saumon,
2. à la saucisse,
3. au fromage blanc.
Ou bien les crêpes :
4. aux fruits et chocolat,
5. à la sauce chocolat et glace vanille,
6. aux pommes.
Obok notesu znajduje się 6 zdjęć propozycji podania naleśników.
Pierwsze zdjęcie przedstawia trójkątne naleśniki podane na talerzu z łososiem.
Drugie zdjęcie przedstawia naleśniki z kiełbasą i bekonem.
Trzecie zdjęcie przedstawia naleśniki z białym serem.
Czwarte zdjęcie przedstawia naleśnika z owocami obficie polanego czekoladą.
Piąte zdjęcie przedstawia naleśnika z polewą czekoladową i gałką lodów.
Szóste zdjęcie przedstawia naleśniki, na których znajdują się pokrojone w drobną kostkę jabłka.
PRZYCISKI OD 1 DO 14
Przycisk 1 - Cassez les œufs.
Zdjęcie przedstawia osobę wbijającą jajko do przezroczystej miski.
Treść nagrania: Cassez‑en quatre.
Przycisk 2 - Battez les œufs avec un fouet.
Zdjęcie przedstawia osobę roztrzepującą jajka w przezroczystej misce przy pomocy metalowej trzepaczki.
Przycisk 3 - Ajoutez de la farine.
Zdjęcie przedstawia osobę przesiewającą mąkę do miski przy pomocy sitka.
Treść nagrania: Ajoutez‑en deux‑cent‑cinquante grammes.
Przycisk 4 - Ajoutez du sucre
Zdjęcie przedstawia osobę przesypującą cukier z cukiernicy do miski.
Treść nagrania: Ajoutez‑en soixante grammes.
Przycisk 5 - Ajoutez du sel
Zdjęcie przedstawia osobę ze szczyptą soli pomiędzy palcami.
Treść nagrania: Ajoutez‑en deux pincées.
Przycisk 6 - Mélangez ensemble les ingrédients
Przycisk 7 - Versez du lait dans un bol séparé
Zdjęcie przedstawia osobę przelewającą mleko z butelki.
Treść nagrania: Versez‑en quatre‑vingts centilitres.
Przycisk 8 - Versez de l’huile
Zdjęcie przedstawia osobę, która dodaje oliwę do miski z masą naleśnikową.
Treść nagrania: Versez‑en environ deux cuillères à soupe.
Przycisk 9 - Remuez ensemble les ingrédients dits humides.
Przycisk 10 - Incorporez petit à petit les ingrédients humides aux secs.
Przycisk 11 - Faites fondre le beurre dans la poêle.
Zdjęcie przedstawia osobę rozprowadzającą rozpuszczające się masło po powierzchni patelni.
Treść nagrania: Mettez‑en dans la poêle une quantité nécessaire pour faire cuire vos crêpes.
Przycisk 12 - Mélangez bien la pâte.
Zdjęcie przedstawia osobę mieszającą masę naleśnikową w dużej misie.
Przycisk 13 - Versez la pâte lorsque la poêle est bien chaude et le beurre est fondu.
Zdjęcie przedstawia osobę, która wylewa masę naleśnikową na patelnię przy pomocy chochli.
Przycisk 14 - Faites cuire sur la poêle.
Zdjęcie przedstawia osobę przewracającą naleśnika na patelni.
Classe les ingrédients dans les bonnes colonnes.
Choisis la bonne activité pour ce que tu vois sur le film.
Fais correspondre les éléments des deux colonnes pour composer les expressions correctes.
Mets dans l’ordre les étapes de la préparation des crêpes.