bg‑blue

Suis les étapes de la préparation des crêpes. Quels ingrédients il te faut ? Comment préparer la recette ? Comment servir les crêpes ? Puis, réponds aux questions.

1
ROREBKS9ZT4QK
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

ILUSTRACJA INTERAKTYWNA

Ilustracja interaktywna składa się ze zdjęcia głównego przedstawiającego naleśniki polane syropem i posypane owocami leśnymi, interaktywnej legendy oraz czternastu klikalnych przycisków.

Legenda składa się z trzech punktów: les ingrédients, la préparation, les façons de servir. Każdy punkt daje dostęp do dodatkowych treści. Przyciski od jeden do czternaście przedstawiają kolejne etapy przygotowania naleśników. Każdy przycisk otwiera dodatkowe okno, w którym znajduje się tekst. Część okien zawiera dodatkowo zdjęcie i nagranie z dołączoną transkrypcją.

LÉGENDE

Les ingrédients

Ilustracja przedstawia notes, na którym znajdują się następujące treści:

Comment faire une recette de pâte à crêpes… classique ? Voilà la liste d’ingrédients pour faire une pâte à crêpes facile et rapide pour environ 20 crêpes.

Obok notesu znajduje się 8 zdjęć z podpisami:

- 4 oeufs – zdjęcie czterech jajek w wytłaczance. Jedno jajko jest rozbite.

- 250 g de farine – zdjęcie słoiczka z mąką.

- 60 g de sucre pour les crêpes sucrées – zdjęcie otwartej cukiernicy.

- 2 pincées de sel – zdjęcie drewnianej łyżki, na której znajduje się gruboziarnista sól.

- 1 sachet de sucre vanillé – zdjęcie cukru wanilinowego, obok którego znajdują się dwie laski wanilii.

- 80 cl de lait – zdjęcie szklanki z mlekiem.

- 2 cuillère à soupe d’huile – zdjęcie butelki z oliwą.

- un peu de beurre pour la cuisson – zdjęcie pokrojonego na mniejsze kawałki masła.

La préparation

Pojawia się okno z obrazkowym przepisem na naleśniki w formie trzech działań.

oeufs (obrazek jajka) + farine (obrazek mąki) + sucre (obrazek łyżeczki cukru) + sucre vanillé (obrazek saszetki z cukrem wanilinowym) = ingrédients secs (obrazek miski wypełnionej suchymi składnikami)

lait (obrazek kartonu mleka) + huile (obrazek butelki oliwy) = ingrédients dits humides (obrazek miski z mokrymi składnikami)

ingrédients secs (obrazek miski z suchymi składnikami) + ingrédients dit humides (obrazek miski z mokrymi składnikami) = beurre (obrazek kostki masła) + crêpes (obrazek patelni ze znajdującym się na nim naleśnikiem)

Les façons de servir

Po lewej stronie znajduje się notes z naniesionym na niego tekstem o treści:

Selon vos préférences, vous pouvez servir vos crêpes avec des garnitures salées ou sucrées.

On vous recommande les crêpes :

1. au saumon,

2. à la saucisse,

3. au fromage blanc.

Ou bien les crêpes :

4. aux fruits et chocolat,

5. à la sauce chocolat et glace vanille,

6. aux pommes.

Obok notesu znajduje się 6 zdjęć propozycji podania naleśników.

Pierwsze zdjęcie przedstawia trójkątne naleśniki podane na talerzu z łososiem.

Drugie zdjęcie przedstawia naleśniki z kiełbasą i bekonem.

Trzecie zdjęcie przedstawia naleśniki z białym serem.

Czwarte zdjęcie przedstawia naleśnika z owocami obficie polanego czekoladą.

Piąte zdjęcie przedstawia naleśnika z polewą czekoladową i gałką lodów.

Szóste zdjęcie przedstawia naleśniki, na których znajdują się pokrojone w drobną kostkę jabłka.

PRZYCISKI OD 1 DO 14

Przycisk 1 - Cassez les œufs.

Zdjęcie przedstawia osobę wbijającą jajko do przezroczystej miski.

Treść nagrania: Cassez‑en quatre.

Przycisk 2 - Battez les œufs avec un fouet.

Zdjęcie przedstawia osobę roztrzepującą jajka w przezroczystej misce przy pomocy metalowej trzepaczki.

Przycisk 3 - Ajoutez de la farine.

Zdjęcie przedstawia osobę przesiewającą mąkę do miski przy pomocy sitka.

Treść nagrania: Ajoutez‑en deux‑cent‑cinquante grammes.

Przycisk 4 - Ajoutez du sucre

Zdjęcie przedstawia osobę przesypującą cukier z cukiernicy do miski.

Treść nagrania: Ajoutez‑en soixante grammes.

Przycisk 5 - Ajoutez du sel

Zdjęcie przedstawia osobę ze szczyptą soli pomiędzy palcami.

Treść nagrania: Ajoutez‑en deux pincées.

Przycisk 6 - Mélangez ensemble les ingrédients
Przycisk 7 - Versez du lait dans un bol séparé

Zdjęcie przedstawia osobę przelewającą mleko z butelki.

Treść nagrania: Versez‑en quatre‑vingts centilitres.

Przycisk 8 - Versez de l’huile

Zdjęcie przedstawia osobę, która dodaje oliwę do miski z masą naleśnikową.

Treść nagrania: Versez‑en environ deux cuillères à soupe.

Przycisk 9 - Remuez ensemble les ingrédients dits humides.
Przycisk 10 - Incorporez petit à petit les ingrédients humides aux secs.
Przycisk 11 - Faites fondre le beurre dans la poêle.

Zdjęcie przedstawia osobę rozprowadzającą rozpuszczające się masło po powierzchni patelni.

Treść nagrania: Mettez‑en dans la poêle une quantité nécessaire pour faire cuire vos crêpes.

Przycisk 12 - Mélangez bien la pâte.

Zdjęcie przedstawia osobę mieszającą masę naleśnikową w dużej misie.

Przycisk 13 - Versez la pâte lorsque la poêle est bien chaude et le beurre est fondu.

Zdjęcie przedstawia osobę, która wylewa masę naleśnikową na patelnię przy pomocy chochli.

Przycisk 14 - Faites cuire sur la poêle.

Zdjęcie przedstawia osobę przewracającą naleśnika na patelni.

Activité 1

Classe les ingrédients dans les bonnes colonnes.

RhpavYPw2CiC4
Les ingrédients humides : Możliwe odpowiedzi: 1. la farine, 2. l'huile, 3. le sel, 4. le lait, 5. les œufs, 6. le sucre, 7. le sucre vanillé Les ingrédients secs : Możliwe odpowiedzi: 1. la farine, 2. l'huile, 3. le sel, 4. le lait, 5. les œufs, 6. le sucre, 7. le sucre vanillé
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Activité 2

Choisis la bonne activité pour ce que tu vois sur le film.

RLWuNKdmvSlrj
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fais correspondre les éléments des deux colonnes pour composer les expressions correctes.

RrWVzJQW0mJUf
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Activité 3

Mets dans l’ordre les étapes de la préparation des crêpes.

RrB3EmArN1zOp
Elementy do uszeregowania: 1. Prévoir la quantité nécessaire d’ingrédients., 2. Respecter l’ordre de la préparation des crêpes., 3. Choisir comment on veut servir les crêpes.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.