Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Słownik pojęć
E-materiały do kształcenia zawodowego
Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Interaktywne materiały sprawdzające
11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Techniki krojenia
1. Techniki krojenia1D1Es7ngEU
RHR5CZ3gnO6NX1
Połącz w pary nazwę techniki krojenia warzyw i owoców z właściwym jej opisem. Mirepoix Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Macedoine Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Fine brunoise Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Big brunoise Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Julienne Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Emincè Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Concasse Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Rouelle Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy
Połącz w pary nazwę techniki krojenia warzyw i owoców z właściwym jej opisem. Mirepoix Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Macedoine Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Fine brunoise Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Big brunoise Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Julienne Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Emincè Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Concasse Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy Rouelle Możliwe odpowiedzi: 1. Bardzo cienkie plastry lub półplastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 2. Kostka o krawędziach 5-6 mm. Wykorzystanie: pomidor, warzywa i owoce miękkie (np. awokado, mango), 3. Okrągłe plastry. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 4. Bardzo nieregularna kostka, o bokach 1-3 cm. Wykorzystanie: marchew, cebula, por, seler naciowy, 5. Kostka o boku 3 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 6. Słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler korzeniowy, por, 7. Kostka o boku 1 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy, pieczarka, koper włoski, papryka, karczoch, 8. Kostka o boku 5 mm. Wykorzystanie: marchew, pietruszka, cukinia, bakłażan, dynia, seler korzeniowy
2. Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców - test podsumowujący
2. Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców - test podsumowujący3D1Es7ngEU
1
Test wielokrotnego wyboru z jedną odpowiedzią poprawną101595Dobra robota! Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym dla Ciebie materiałem dotyczącym metod i technik krojenia warzyw i owoców. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do materiału, który dotyczy metod i technik krojenia warzyw i owoców i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru z jedną odpowiedzią poprawną
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru z jedną odpowiedzią poprawną
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Jak nazywa się technika krojenia warzyw (np. marchwi, pietruszki, buraka, cukini, selera korzeniowego, pora) w słupki 1 x 1 mm, o długości 30 mm? Możliwe odpowiedzi: 1. Julienne, 2. Big brunoise, 3. Fine brunoise
Jaki rozmiar będzie miała kostka po zastosowaniu techniki fine brunoise? Możliwe odpowiedzi: 1. 1 mm, 2. 2 mm, 3. 1 cm
Jakiej metody krojenia użyjesz do posiekania w paseczki np. bazylii, sałaty, szałwii, szpinaku, szczawiu czy kapusty? Możliwe odpowiedzi: 1. Chiffonade, 2. Julienne, 3. Emincè
Rouelle to metoda krojenia w Możliwe odpowiedzi: 1. okrągłe plastry., 2. kostkę., 3. w półplastry.
Jakiego koloru deski użyjemy do krojenia warzyw i owoców? Możliwe odpowiedzi: 1. Zielonej, 2. Czerwonej, 3. Niebieskiej
Do pokrojenia pomidorów oraz warzyw i owoców miękkich (np. awokado, mango) użyjemy metody krojenia o nazwie? Możliwe odpowiedzi: 1. Concasse, 2. Emincè, 3. Chiffonade
Marchew, pietruszkę, cukinię, bakłażany, dynie, seler korzeniowy można pokroić w kostkę o boku 5 mm, wykorzystując metodę Możliwe odpowiedzi: 1. macedoine., 2. emincè., 3. chiffonade.
Metody krojenia wysokiego (ang. high cut) użyjemy do rozdrobnienia Możliwe odpowiedzi: 1. dużych, twardych warzyw i owoców, np. papryki, buraków, marchwi, jabłek., 2. małych warzyw i owoców, np. winogron., 3. ziół i sałat oraz warzyw kapustnych, np. bazylii, kapusty białej, sałaty zielonej.
Jakiej metody używa się do rozdrabniania warzyw i owoców, np. w kostkę, plastry? Możliwe odpowiedzi: 1. Krojenie niskie (ang. low cut), 2. Krojenie wysokie (ang. high cut), 3. Krojenie z wykorzystaniem środka noża
Jak nazywa się technika polegająca na rozdrobnieniu na bardzo cienkie plastry lub półplastry: marchwi, pietruszki, buraków, cukinii, selera korzeniowego, pora? Możliwe odpowiedzi: 1. Emincè, 2. Chiffonade, 3. Concasse
4. Podstawowe czynności i techniki stosowane podczas krojenia warzyw i owoców
4. Podstawowe czynności i techniki stosowane podczas krojenia warzyw i owoców2D1Es7ngEU
RZ2h4Nu0yU3T02
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Do krojenia warzyw wykorzystujemy deskę zieloną zgodnie z systemem HACCP. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Nóż chwytamy małym palcem wokół górnej części ostrza, a dłoń owijamy dokoła ostrza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Krojenie wysokie (ang. high cut) jest wykorzystywane do krojenia dużych, twardych warzyw i owoców, np. papryki, buraków, marchwi, jabłek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Krojenie niskie (ang. low cut) używa się do rozdrabniania w plastry mięs oraz wędlin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mirepoix to technika krojenia warzyw i owoców na bardzo regularną kostkę, o boku 2 cm.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Do krojenia warzyw wykorzystujemy deskę zieloną zgodnie z systemem HACCP. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Nóż chwytamy małym palcem wokół górnej części ostrza, a dłoń owijamy dokoła ostrza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Krojenie wysokie (ang. high cut) jest wykorzystywane do krojenia dużych, twardych warzyw i owoców, np. papryki, buraków, marchwi, jabłek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Krojenie niskie (ang. low cut) używa się do rozdrabniania w plastry mięs oraz wędlin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Mirepoix to technika krojenia warzyw i owoców na bardzo regularną kostkę, o boku 2 cm.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane
Materiały powiązane
D1Es7ngEUR1OQgfubdQIgO
Film instruktażowy (tutorial), Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Film instruktażowy (tutorial), Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.