Rodzaje i właściwości tłuszczów

Tłuszcze głównie dzielimy ze względu na stan skupienia i pochodzenie.

RMmCvWn1uL3291
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Tłuszcze można również podzielić ze względu na charakter chemiczny. Wyróżniamy tłuszcze nasyconenienasycone. Tłuszcze nasycone to takie, które pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, a pomiędzy ich atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze. Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia zwierzęcego i występują głównie w stałym stanie skupienia. Natomiast tłuszcze nienasycone pochodzą od nienasyconych wyższych kwasów karboksylowych, czyli takich, w których pomiędzy atomami węgla występuje jedno lub więcej wiązań wielokrotnych. Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia roślinnego, więc głównie są cieczami.

Badanie zachowania się tłuszczów roślinnych i zwierzęcych wobec wody bromowej
Doświadczenie 1
RNbqduw1uHP8S
Problem badawczy:. Hipoteza:. Co będzie potrzebne: ;. Instrukcja: 1.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Problem badawczy:

Czy można odróżnić tłuszcze nasycone od tłuszczów nienasyconych za pomocą reakcji z roztworem bromu w rozpuszczalniku organicznym, np. chloroformie?

Hipoteza:

Tłuszcz nienasycony odbarwia roztwór bromu, a tłuszcz nasycony nie reaguje z roztworem bromu.

Co było potrzebne?

  • dwie probówki z korkami;

  • statyw na probówki;

  • pipeta Pasteura;

  • olej roślinny (np. olej rzepakowy);

  • tłuszcz zwierzęcy (np. masło);

  • roztwór Br2CHCl3.

Przebieg doświadczenia:

Do jednej z probówek wprowadzono niewielką ilość masła, a do drugiej około 2 cm3 oleju rzepakowego. Następnie do obu dodano po około 2 cm3 roztworu bromu w chloroformie. Probówki zamknięto korkami i energicznie wymieszano. Następnie odstawiono je do statywu i zanotowano obserwacje.

Obserwacje:

W probówce pierwszej nie obserwuje się widocznych objawów reakcji. W probówce drugiej olej rozpuścił się i powstał klarowny roztwór.

Wnioski:

Olej rzepakowy jest tłuszczem nienasyconym, ponieważ reaguje z roztworem bromu i go odbarwia. Masło jest tłuszczem nasyconym, ponieważ nie reaguje z roztworem bromu.

RnZTVsogxPMJx
Schemat doświadczenia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1
R3KjEg52bmZhW
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1O38zfw9qy6u
Spośród poniższych tłuszczów wybierz te, które będą powodowały odbarwienie roztworu bromu w chloroformie. Możliwe odpowiedzi: 1. tran, 2. masło, 3. smalec, 4. olej lniany
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W jakich rozpuszczalnikach rozpuszczają się tłuszcze?

Badanie właściwości oleju roślinnego
Doświadczenie 2
R1MWh1ZIF995c
Problem badawczy: W której z substancji rozpuści się olej roślinny – jeszcze lepiej w wodzie czy benzynie?. Hipoteza: Olej rozpuszcza się w benzynie, a nie rozpuszcza się w wodzie. Co będzie potrzebne: dwie probówki z korkami; olej roślinny (np. słonecznikowy lub rzepakowy); woda; benzyna. Instrukcja: 1. Do dwóch probówek wlej po 2 cm3 oleju. 2. Do jednej z probówek dodaj 2 cm3 wody i wstrząśnij. 3. Do drugiej wlej 2 cm3 benzyny i wstrząśnij.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Problem badawczy:

W której z substancji rozpuści się olej roślinny – jeszcze lepiej w wodzie czy benzynie?

Hipoteza:

Olej rozpuszcza się w benzynie, a nie rozpuszcza się w wodzie.

Co było potrzebne?

  • dwie probówki z korkami;

  • olej roślinny (np. słonecznikowy lub rzepakowy);

  • woda;

  • benzyna.

Przebieg doświadczenia:

Do dwóch probówek wlano po 2 cm3 oleju. Do jednej z probówek wlano 2 cm3 wody, zatkano korkiem i wstrząśnięto. Do drugiej wlano 2 cm3 benzyny, także zatkano korkiem i wstrząśnięto.

Obserwacje:

W probówce pierwszej, po dodaniu wody, widoczne są dwie niemieszające się warstwy. W probówce drugiej, po dodaniu benzyny powstaje klarowny roztwór.

Wnioski:

Olej nie rozpuścił się w wodzie – utworzył z nią mieszaninę niejednorodną. Za to rozpuścił się w benzynie, z którą utworzył mieszaninę jednorodną. Benzyna jest rozpuszczalnikiem organicznym, więc rozpuszcza substancje organiczne.

1
Polecenie 2
R12N47wvvu53l
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1XOiTMpPDOzn
Spośród poniższych substancji wybierze te, z którymi olej rzepakowy stworzy mieszaninę jednorodną. Możliwe odpowiedzi: 1. heksan, 2. woda, 3. etanol, 4. benzyna
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ponieważ mają budowę niepolarną, za to dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak benzyna, chloroform czy heksan, które również są niepolarne.

Ciekawostka

Dlaczego nie wolno gasić płonącego oleju wodą?

RyE1JUAMgwsjk1
Film ukazuje, co dzieje się w przypadku gdy płonący olej jest gaszony wodą. Doświadczenie wykonane jest na świeżym powietrzu przez przeszkolonego strażaka

Gdy zaczyna palić się olej na patelni, wiele osób w pierwszym odruchu wstawia ją pod wodę. Konsekwencje takiego postępowania widzieliśmy na filmie. Dlaczego tak się dzieje?

Woda ma gęstość większą od gęstości oleju, a zatem po wlaniu do naczynia z płonącym olejem spływa na dno. Jednak wlewana na patelnię z płonącym olejem rozgrzewa się do temperatury powyżej 100°C, dzięki czemu przechodzi w stan gazowy, co jest przyczyną rozprzestrzeniania się ognia. Zjawisko to obserwuje się np. podczas smażenia kotletów, gdy woda wycieka ze smażonego mięsa na rozgrzany olej, powodując „pryskanie”. Z tych samych powodów niewskazane jest gaszenie wodą płonącej ropy naftowej czy benzyny.

Polecenie 3
RgT9jY2kdWSTD
Co należy zrobić, gdy zapali się olej w garnku? Wybierz i wskaż prawidłowe odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. Należy wyłączyć gaz pod płonącym garnkiem., 2. Wstawić ostrożnie garnek pod bieżącą wodę., 3. Należy zwiększyć gaz pod płonącym naczyniem., 4. Spokojnym ruchem przykryć naczynie tak, aby ograniczyć dopływ tlenu., 5. Otworzyć jak najszerzej okna.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iLsyE7tHLL_d5e413

Ważne przemiany tłuszczów

Jakim przemianom ulegają tłuszcze w organizmach ludzi i zwierząt?

Tłuszcze ulegają hydrolizie, tj. rozpadają się z utworzeniem glicerolu i kwasu tłuszczowego. Proces ten zachodzi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów i jest źródłem energii. Poniżej przedstawiono uproszczony schemat tych procesów.

R17yoXT6zwx4E1
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Jak powstaje margaryna?

Ciekłe tłuszcze poddaje się procesowi przemysłowego utwardzania, w wyniku czego otrzymujemy margarynę. Polega to na katalitycznym uwodornieniu tłuszczów nienasyconych. W efekcie powstają związki nasycone – tłuszcze stałe.

R1MQSyc9WhH101
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Czy z tłuszczów można otrzymać mydło?

Ważnym procesem, któremu ulegają tłuszcze, jest ich zmydlanie. Reakcja ta polega na ogrzewaniu tłuszczów w obecności wodorotlenku sodu lub potasu. Produktem tej reakcji są sole sodowe i potasowe wyższych kwasów karboksylowych, czyli mydła.

RmwX9At8n5Njg1
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 4
R1Ohjy9LQLvcL
Które z poniższych zestawów wzorów kwasów organicznych mogą tworzyć mydła? Wybierz i wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. C17H33COOH   CH3COOH   C17H35COOH, 2. C15H31COOH   C17H35COOH   HCOOH, 3. C15H31COOH   C3H7COOH   C7H15COOH, 4. C15H31COOH   C17H33COOH   C17H35COOH
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Czy wszystkie substancje tłuste są tłuszczami? Czy olej roślinny i olej napędowy to tłuszcze?

Zarówno oleje roślinne, jak i oleje napędowe to substancje tłuste. Jednak do tłuszczów można zaliczyć jedynie oleje roślinne. Podczas silnego ogrzewania oleju roślinnego wydziela się substancja o duszącym zapachu. Substancją tą jest akroleina. Powoduje silne podrażnienia błon śluzowych, oczu i górnych dróg oddechowych. Jest toksyczna i rakotwórcza, dlatego żadnych tłuszczy nie należy przegrzewać. Wspomniana reakcja jest charakterystyczna dla tłuszczów (tak zwana próba akroleinowa).

Reakcja charakterystyczna to reakcja, która umożliwia zidentyfikowanie danego związku lub grupy związków. Z kolei oleje mineralne, czyli takie, które pochodzą z destylacji ropy naftowej (np. olej napędowy), nie tworzą akroleiny podczas ogrzewania. W ten sposób można odróżnić oleje roślinne od mineralnych.

Podsumowanie

  • Tłuszcze roślinne głównie zawierają w swojej budowie reszty kwasowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, a tłuszcze zwierzęce – reszty kwasowe nasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Tłuszcze roślinne (ciekłe) odbarwiają roztwór bromu w rozpuszczalniku organicznym. Wpływ na to ma obecność wiązania wielokrotnego.

  • Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych (organicznych), np. w benzynie.

  • Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Słownik

tłuszcze
tłuszcze

estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych

próba akroleinowa
próba akroleinowa

reakcja charakterystyczna tłuszczów; polega na silnym ogrzewaniu tłuszczów w obecności wodorosiarczanu potasu, podczas którego wydziela się akroleina – substancja toksyczna o ostrym, duszącym zapachu

reakcja charakterystyczna
reakcja charakterystyczna

reakcja pozwalająca zidentyfikować daną substancję lub grupę związków

glicerol
glicerol

alkohol polihydroksylowy, zawierający trzy grupy hydroksylowe; jego nazwa systematyczna to propano–1,2,3–triol; powszechnie znany jest również pod nazwą gliceryna

wyższe kwasy karboksylowe
wyższe kwasy karboksylowe

kwasy karboksylowe, które zawierają długie łańcuchy węglowe, zbudowane z ponad 10 atomów węgla

roztwór Br2CHCl3
roztwór Br2CHCl3

roztwór bromu w chloroformie (rozpuszczalniku organicznym)

bg‑gold

Notatnik

R17TY7A3VUjRk
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.