Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Junk Food. Fatalne zauroczenie

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń:

  • zna pojęcia: junk food, fast food, zdrowa żywność, niezdrowa żywność,

  • potrafi określić, co powinno znajdować się w diecie nastolatka.

b) Umiejętności

Uczeń potrafi:

  • opracować plakat,

  • czytać ze zrozumieniem.

c) Postawy

Uczeń poznaje cechy stylu zdrowego życia.

2. Metoda i forma pracy

Elementy metaplanu, rozmowa nauczająca, praca plastyczna, ćwiczenie pisemne, praca indywidualna, praca z klasą.

3. Środki dydaktyczne

Arkusze papieru, mazaki, karteczki samoprzylepne, kartki A4, powielone teksty, kopie ćwiczeń.

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

Przed zajęciami nauczyciel przygotowuje arkusze papieru, kartki a4, mazaki, karteczki samoprzylepne oraz powielone teksty. Uczniowie przynoszą na zajęcia kredki.

Nauczyciel zapoznaje uczniów z tematem lekcji. Prosi uczniów o wyjaśnienie pojęcia „junk food”. Uzupełnia wypowiedzi uczniów i je systematyzuje.

b) Faza realizacyjna

  1. Nauczyciel prosi uczniów, aby zastanowili się, jakie produkty znajdują się najczęściej w ich jadłospisie. Następnie uczniowie zapisują swoje odpowiedzi na samoprzylepnych karteczkach i przyklejają na arkuszu „Jak jest?”. Uczeń – ochotnik odczytuje odpowiedzi kolegów i porządkuje je według kryteriów: zdrowa żywność, niezdrowa żywność.

  1. Nauczyciel prosi uczniów, aby zapoznali się z tekstem (załącznik 1). Uczniowie czytają tekst, a następnie porównują dane dotyczące uczniów szkół brytyjskich z hasłami zapisanymi na plakacie „Jak jest?”.

  2. Nauczyciel prosi uczniów, aby zastanowili się, jak powinien wyglądać ich codzienny jadłospis. Uczniowie podają propozycje, a sekretarz zapisuje je na plakacie „Jak powinno być?”.

  3. Uczniowie w formie rysunków prezentują hasło „Rośnij zdrowo, kolorowo”. Przedstawiają swoje pomysły dotyczące zdrowego żywienia nastolatków. Prace przypinają na gazetce klasowej, obok plakatów „Jak jest?”, „Jak powinno być?”.

c) Faza podsumowująca

Ćwiczenie. Uczniowie rozwiązują zagadkę (załącznik 2).

5. Bibliografia

  1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food

  2. http://wiadomosci.osemka.pl/html/news/coca_cola_i_pepsi_zakazane_w_szkonach_w_usa/2570

  3. http://www.radio.com.pl/nauka/wywiadnew.asp?id=160

  4. http://obywatel.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=3221

6. Załączniki

a) Karta pracy ucznia

załącznik 1.

Uczniowie brytyjskich szkół spędzają czas w szkole aż do 4 po południu. Dlatego właśnie jedzą w szkole lunch, który jest odpowiednikiem polskiego obiadu. Wiele szkół stara się pomóc uczniom, by jedli zdrowo, jednak wiele dzieci nadal preferuje hamburgery i frytki.

Naukowcy uważają, że w diecie uczniów powinny znaleźć się takie produkty, które wspomagają pracę mózgu. Zalicza się do nich ryby, warzywa (szpinak, kapustę, brukselkę), owoce, jajka i wodę. Tymczasem wiele dzieci zajada za dużo soli, tłuszczów, cukru, a je zbyt mało owoców i warzyw. Uczniowie nie piją też wystarczająco dużo wody. Na lunch dzieci w wieku szkolnym najczęściej zjadają pizzę, kurczaki, frytki, hamburgery, chipsy, batoniki i ciasteczka.

W niektórych szkołach już w 2004 r. zakazano sprzedaży napojów gazowanych i frytek, chociaż była to poważna starta finansowa dla szkół. Za umożliwianie sprzedaży napojów z tzw. automatów szkoła mogła otrzymać nawet 10 000 funtów rocznie, czyli ok. 50 000 zł.

Od stycznia 2006 r. wdrażany jest projekt brytyjskiego Departamentu Edukacji, zgodnie z którym uczniowie nie będą mieli w budynkach szkół dostępu do wysokosłodzonych napojów, gumy do żucia, czekoladek, cukierków, chipsów, chrupek i solonych orzeszków. W szkolnych stołówkach zakazane będzie serwowanie parówek i hamburgerów, robionych z mięsnych odpadków, oraz ciastek. W zamian w uczniowskiej diecie powinny znaleźć się owoce, woda mineralna, świeże orzechy. Na „zdrowe posiłki” rząd przeznaczył dodatkowe finanse.

Źródło: http://obywatel.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=3221

załącznik 2.

Przeczytaj opisy dotyczące upodobań kulinarnych Twoich rówieśników. Następnie zapisz przy podanych imionach numery zestawów tak, aby były zgodne z upodobaniami dzieci. Kto odżywia się zdrowo? Kto wybiera „junk food” i powinien zmienić upodobania?

1. Co oni lubią?

Weronika uwielbia frytki, ale nie lubi kurczaka.

Michał bardzo lubi gorące mięso.

Zosia nie lubi napojów gazowanych.

Michał nie lubi brukselki.

Weronika ma alergię na produkty mleczne.

Marcin je dużo sałatek.

Michał nie lubi mleka.

2. Co mogą zamówić?

zestaw

danie główne

napój

pieczony kurczak, brukselka, pieczone ziemniaki

sok

kurczak, frytki, sałatka

napój gazowany

sałatka: szynka, jajko, ogórek, pomidor, sałata, oliwki

mleko

pieczone kiełbaski, groszek z marchewką, frytki

woda

3. Co zamówili?

Imię dziecka

Numer zestawu

Weronika

Michał .

Zosia

Marcin

4. Kto odżywia się zdrowo?

…………………………………………………………

5. Kto wybiera „junk food” i powinien zmienić upodobania?

…………………………………………………………

7. Czas trwania lekcji

45 minut

8. Uwagi do scenariusza

brak

RyYoVrIZF4skB

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 86.58 KB w języku polskim
RhNN3dYejoSys

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 27.50 KB w języku polskim