Katalog interaktywny
Consulta il ricettario di Anna e indica quale piatto puoi cucinare anche tu per i tuoi amici.
Zapoznaj się z zeszytem z przepisami Anny i powiedz, które danie także ty mógłbyś/mogłabyś przygotować dla twoich przyjaciół.
Katalog interaktywny przedstawia zeszyt z przepisami kulinarnymi Anny. Ilustracje przedstawiają zdjęcia i listy składników potrzebnych do przygotowania potraw oraz zdjęcia gotowych już potraw i sposób ich przyrządzania. Na każdej ilustracji znajdują się punkty, po kliknięciu w które pojawia się nazwa potrawy oraz lista składników lub sposób jej przyrządzania. Istnieje również możliwość odsłuchania tych informacji odczytanych przez lektora.
Nr sladju | Opis ilustracji | Informacje po kliknięciu w punkty |
|---|---|---|
1 | Ilustracja tytułowa „Ricettario di Anna” przedstawia zeszyt z przepisami podpisany „Quaderno di ricette”. Zdjęcie jest zrobione z góry. Obok zeszytu na blacie znajdują się naczynia, w których znajdują się produkty: czosnek, gałązka rozmarynu, sól, pieprz ziarnisty, oliwa z oliwek. Na ilustracji widoczne są również: patelnia, moździerz, tasak kuchenny oraz nóż. Na ilustracji znajdują się dwa punkty klikalne. Obok punktu nr 1 znajduje się w kółeczku symbol kartki ze składnikami, a obok punktu nr 2 dymek z myślami. | 1. Indica - Antipasti - Primi piatti - Secondi piatti - Dessert - Specialità al caffè 2. Questo ricettario è di Anna. |
2 | Ilustracja przedstawia otwarty zeszyt leżący na stole. W zeszycie znajduje się napis: „bruschetta al pomodoro, antipasto”. W zeszycie widoczny jest także symbol pomidora i dymek z myślą (punkt klikalny numer 1). Obok zeszytu widoczny jest fragment talerza z sałatką z pomidorów, sera i rukoli, Obok talerza znajduje się moździerz. Po prawej stronie ilustracji znajduje się napis: „dosi e ingredienti”, a pod nim małe okrągłe zdjęcia przedstawiające składniki potrzebne do przygotowania tego dania: bazylia, pomidory, bułka ciabatta, czosnek, oliwa, przyprawy. Widoczny jest tu także punkt klikalny numer 2. | 1. Ho preso la ricetta dalla nonna. 2. Bruschetta al pomodoro Dosi e ingredienti: - Pane casareccio: 4 fette - Basilico: 4 foglie - Pomodori: 250 g - Aglio - Olio extravergine d’oliva: qb - Pepe nero: qb - Sale: qb |
3 | Zdjęcie przedstawia kanapki z krojonymi w kostkę pomidorami i świeżymi listkami bazylii. Na dole po lewej stronie znajduje się napis „Bruschetta al pomodoro, Antipasto”. Na ilustracji znajduje się mała grafika książki kucharskiej przy której znajduje się punkt klikalny. | 1. Bruschetta al pomodoro Preparazione: - Laviamo e tagliamo a cubetti i pomodori. - Aggiungiamo le foglie di basilico. - Condiamo con sale, pepe, olio d'oliva. - Grigliamo il pane. - Sfreghiamo le fette di pane con uno spicchio di aglio. - Distribuiamo i pomodori sulle fette di pane. Buon appetito! |
4 | Ilustracja przedstawia zdjęcie z otwartym zeszytem / notatnikiem leżącym na blacie. W zeszycie jest rysunek gałązki bazylii, a po nią napis: „Pasta al pesto alla trapanese”. Na blacie leży rozsypany makaron penne, gałązka bazylii, moździerz z kolorowym pieprzem i orzeszki pinii w szklanej miseczce. Na zdjęciu widoczny jest też fragment sera w kawałku. Po prawej stronie znajdują się małe zdjęcia produktów umieszczone w okrągłych kółeczkach. Na zdjęciach widoczne są kolejno: makaron spaghetti, liście świeżej bazylii, migdały bez skórki, czosnek, gałązka pomidorów koktajlowych, pieprz, twardy ser oraz sól. Nad zdjęciami widoczny jest napis: „Dosi e ingredienti”. Na ilustracji znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich obok grafiki „dymka” w notatniku, drugi przy zdjęciach produktów. | 1. Ho preso la ricetta dalla zia Assunta. 2. Pasta al pesto alla trapanese Dosi e ingredienti: - 320 g di pasta - 250 g di pomodorini ciliegino, - 50 g di mandorle, - 1 spicchio d'aglio, - 50 g di basilico, - 1 cucchiaio di pecorino grattugiato, - Sale e pepe: qb |
5 | Zdjęcie przedstawia danie, makaron spaghetti z sosem podane na talerzu. Po lewej stronie znajduje się napis: Pasta al pesto alla trapanese, Primo piatto”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny. | Pasta al pesto alla trapanese Preparazione: - Mettiamo nel frullatore i pomodorini pelati, il basilico, l'aglio, le mandorle tostate e il pecorino grattugiato. - Aggiungiamo l'olio d'oliva, il sale, il pepe e frulliamo il tutto. - Cuociamo e scoliamo la pasta al dente. - Aggiungiamo il pesto così preparato e mescoliamo. |
6 | Zdjęcie zrobione z góry, przedstawia fragment otwartego notesu ze szkicem pomidora i napisem „Pollo all’arancia, Secondo piatto”. Obok notesu na blacie znajduje się talerz z mięsem drobiowym, dalej widoczna jest szklanka ze świeżymi ziołami i gałązka pomidorów. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: piersi z kurczaka, pomarańcza, oliwa z oliwek oraz gałązka rozmarynu. Na slajdzie znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów. | 1. Ho preso la ricetta dalla signora Riccio dal corso di cucina siciliana. 2. Pollo all'arancia Dosi e ingredienti: - Un petto di pollo - 2 arance - 1 rametto di rosmarino - 2 cucchiai di marmellata di arance - Olio extravergine di oliva |
7 | Zdjęcie przedstawia włoskie danie, pierś z kurczaka w pomarańczach. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Pollo all'arancia, Secondo piatto”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny. | 1. Pollo all'arancia Preparazione: - Scaldiamo l'olio in padella. Saliamo e pepiamo la carne. - Spennelliamo la carne con la marmellata e la rosoliamo in padella con rosmarino. - Versiamo sopra il succo di arancia e cuociamo ancora per qualche minuto. |
8 | Zdjęcie (ujęcie z góry) przedstawia otwarty notes leżący na blacie. W notesie pod szkicem ciasta znajduje się napis: „Tiramisù, (variante del classico dessert con panna) dessert”. Na blacie obok notesu znajdują się jaja w pojemniku, laski cynamonu i trzepaczka do ubijania. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: serek mascarpone, kakao, filiżanka espresso, podłużne biszkopty, jaja, śmietana i cukier. Na slajdzie znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów. | 1. Ho preso la ricetta dalla zia Agnese. 2, Tiramisù con mascarpone e panna Dosi e ingredienti: - 500 g di mascarpone - 300 g di savoiardi - 4 uova - 4 cucchiai di zucchero - 150 g di panna - Caffè - Cacao amaro |
9 | Zdjęcie przedstawia porcje włoskiego deseru tiramisu. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Tiramisù con mascarpone e panna, Dessert”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny. | 1. Tiramisù con mascarpone e panna Preparazione: - Prepariamo il caffè. - Prendiamo e separiamo le uova. - Montiamo due albumi a neve. - Montiamo la panna. - Montiamo i tuorli con lo zucchero. Aggiungiamo il mascarpone. - Mescoliamo la crema con la panna e gli albumi montati. - Inzuppiamo i savoiardi nel caffè per pochi secondi. - Distribuiamo uno strato di biscotti e uno strato di crema. - Ripetiamo l'operazione. - Spolveriamo di cacao. |
10 | Zdjęcie przedstawia otwarty notes, leżący na stole. W notesie widoczny jest szkic kawy z pianką, poniżej napis: „Affogato al caffè, Dessert”. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: lody i filiżanka espresso. Na slajdzie znajdują się także dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów. | 1. Ho preso questa ricetta dalla mamma di Adriana. 2. Affogato al caffè Dosi e ingredienti: - 25 ml di espresso - 40 g di gelato alla vaniglia |
11 | Zdjęcie przedstawia kawę z gałką lodów podaną w szklanym pucharze. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Dessert, Specialità al caffè”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny. |
Come si chiamano questi piatti ? Unisci gli elementi delle due colonne.
Jak się nazywają te dania? Połącz właściwe elementy z dwóch kolumn.
Come spiegare in polacco come sono questi piatti? Unisci gli elementi delle due colonne.
Jak wyjaśnić po polsku, co to za dania? Połącz właściwe elementy z dwóch kolumn.
Abbina i nomi dei piatti alle categorie adeguate.
Dopasuj nazwy posiłków do odpowiednich kategorii.
Abbina i verbi ai nomi dei prodotti per ottenere espressioni usate nella ricetta del tiramisù.
Połącz czasowniki z nazwami produktów, aby stworzyć zwroty obecne w przepisie na tiramisù.
