bg‑azure

Consulta il ricettario di Anna e indica quale piatto puoi cucinare anche tu per i tuoi amici.

Zapoznaj się z zeszytem z przepisami Anny i powiedz, które danie także ty mógłbyś/mogłabyś przygotować dla twoich przyjaciół.

1
R3STENH5Ee8Hp
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.

Katalog interaktywny przedstawia zeszyt z przepisami kulinarnymi Anny. Ilustracje przedstawiają zdjęcia i listy składników potrzebnych do przygotowania potraw oraz zdjęcia gotowych już potraw i sposób ich przyrządzania. Na każdej ilustracji znajdują się punkty, po kliknięciu w które pojawia się nazwa potrawy oraz lista składników lub sposób jej przyrządzania. Istnieje również możliwość odsłuchania tych informacji odczytanych przez lektora.

Nr sladju

Opis ilustracji

Informacje po kliknięciu w punkty

1

Ilustracja tytułowa „Ricettario di Anna” przedstawia zeszyt z przepisami podpisany „Quaderno di ricette”. Zdjęcie jest zrobione z góry. Obok zeszytu na blacie znajdują się naczynia, w których znajdują się produkty: czosnek, gałązka rozmarynu, sól, pieprz ziarnisty, oliwa z oliwek. Na ilustracji widoczne są również: patelnia, moździerz, tasak kuchenny oraz nóż. Na ilustracji znajdują się dwa punkty klikalne. Obok punktu nr 1 znajduje się w kółeczku symbol kartki ze składnikami, a obok punktu nr 2 dymek z myślami.

1. Indica

- Antipasti

- Primi piatti

- Secondi piatti

- Dessert

- Specialità al caffè

2. Questo ricettario è di Anna.

2

Ilustracja przedstawia otwarty zeszyt leżący na stole. W zeszycie znajduje się napis: „bruschetta al pomodoro, antipasto”. W zeszycie widoczny jest także symbol pomidora i dymek z myślą (punkt klikalny numer 1). Obok zeszytu widoczny jest fragment talerza z sałatką z pomidorów, sera i rukoli, Obok talerza znajduje się moździerz. Po prawej stronie ilustracji znajduje się napis: „dosi e ingredienti”, a pod nim małe okrągłe zdjęcia przedstawiające składniki potrzebne do przygotowania tego dania: bazylia, pomidory, bułka ciabatta, czosnek, oliwa, przyprawy. Widoczny jest tu także punkt klikalny numer 2.

1. Ho preso la ricetta dalla nonna.

2. Bruschetta al pomodoro

Dosi e ingredienti:

- Pane casareccio: 4 fette

- Basilico: 4 foglie

- Pomodori: 250 g

- Aglio

- Olio extravergine d’oliva: qb

- Pepe nero: qb - Sale: qb

3

Zdjęcie przedstawia kanapki z krojonymi w kostkę pomidorami i świeżymi listkami bazylii. Na dole po lewej stronie znajduje się napis „Bruschetta al pomodoro, Antipasto”. Na ilustracji znajduje się mała grafika książki kucharskiej przy której znajduje się punkt klikalny.

1. Bruschetta al pomodoro

Preparazione:

- Laviamo e tagliamo a cubetti i pomodori.

- Aggiungiamo le foglie di basilico.

- Condiamo con sale, pepe, olio d'oliva.

- Grigliamo il pane.

- Sfreghiamo le fette di pane con uno spicchio di aglio.

- Distribuiamo i pomodori sulle fette di pane.

Buon appetito!

4

Ilustracja przedstawia zdjęcie z otwartym zeszytem / notatnikiem leżącym na blacie. W zeszycie jest rysunek gałązki bazylii, a po nią napis: „Pasta al pesto alla trapanese”. Na blacie leży rozsypany makaron penne, gałązka bazylii, moździerz z kolorowym pieprzem i orzeszki pinii w szklanej miseczce. Na zdjęciu widoczny jest też fragment sera w kawałku. Po prawej stronie znajdują się małe zdjęcia produktów umieszczone w okrągłych kółeczkach. Na zdjęciach widoczne są kolejno: makaron spaghetti, liście świeżej bazylii, migdały bez skórki, czosnek, gałązka pomidorów koktajlowych, pieprz, twardy ser oraz sól. Nad zdjęciami widoczny jest napis: „Dosi e ingredienti”. Na ilustracji znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich obok grafiki „dymka” w notatniku, drugi przy zdjęciach produktów.

1. Ho preso la ricetta dalla zia Assunta.

2. Pasta al pesto alla trapanese

Dosi e ingredienti:

- 320 g di pasta

- 250 g di pomodorini ciliegino,

- 50 g di mandorle,

- 1 spicchio d'aglio,

- 50 g di basilico,

- 1 cucchiaio di pecorino grattugiato,

- Sale e pepe: qb

5

Zdjęcie przedstawia danie, makaron spaghetti z sosem podane na talerzu. Po lewej stronie znajduje się napis: Pasta al pesto alla trapanese, Primo piatto”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny.

Pasta al pesto alla trapanese Preparazione:

- Mettiamo nel frullatore i pomodorini pelati, il basilico, l'aglio, le mandorle tostate e il pecorino grattugiato.

- Aggiungiamo l'olio d'oliva, il sale, il pepe e frulliamo il tutto.

- Cuociamo e scoliamo la pasta al dente.

- Aggiungiamo il pesto così preparato e mescoliamo.

6

Zdjęcie zrobione z góry, przedstawia fragment otwartego notesu ze szkicem pomidora i napisem „Pollo all’arancia, Secondo piatto”. Obok notesu na blacie znajduje się talerz z mięsem drobiowym, dalej widoczna jest szklanka ze świeżymi ziołami i gałązka pomidorów. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: piersi z kurczaka, pomarańcza, oliwa z oliwek oraz gałązka rozmarynu. Na slajdzie znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów.

1. Ho preso la ricetta dalla signora Riccio dal corso di cucina siciliana.

2. Pollo all'arancia Dosi e ingredienti:

- Un petto di pollo

- 2 arance

- 1 rametto di rosmarino

- 2 cucchiai di marmellata di arance

- Olio extravergine di oliva

7

Zdjęcie przedstawia włoskie danie, pierś z kurczaka w pomarańczach. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Pollo all'arancia, Secondo piatto”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny.

1. Pollo all'arancia Preparazione:

- Scaldiamo l'olio in padella. Saliamo e pepiamo la carne.

- Spennelliamo la carne con la marmellata e la rosoliamo in padella con rosmarino.

- Versiamo sopra il succo di arancia e cuociamo ancora per qualche minuto.

8

Zdjęcie (ujęcie z góry) przedstawia otwarty notes leżący na blacie. W notesie pod szkicem ciasta znajduje się napis: „Tiramisù, (variante del classico dessert con panna) dessert”. Na blacie obok notesu znajdują się jaja w pojemniku, laski cynamonu i trzepaczka do ubijania. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: serek mascarpone, kakao, filiżanka espresso, podłużne biszkopty, jaja, śmietana i cukier. Na slajdzie znajdują się dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów.

1. Ho preso la ricetta dalla zia Agnese.

2, Tiramisù con mascarpone e panna

Dosi e ingredienti:

- 500 g di mascarpone

- 300 g di savoiardi

- 4 uova

- 4 cucchiai di zucchero

- 150 g di panna

- Caffè

- Cacao amaro

9

Zdjęcie przedstawia porcje włoskiego deseru tiramisu. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Tiramisù con mascarpone e panna, Dessert”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny.

1. Tiramisù con mascarpone e panna Preparazione:

- Prepariamo il caffè.

- Prendiamo e separiamo le uova.

- Montiamo due albumi a neve.

- Montiamo la panna.

- Montiamo i tuorli con lo zucchero. Aggiungiamo il mascarpone.

- Mescoliamo la crema con la panna e gli albumi montati.

- Inzuppiamo i savoiardi nel caffè per pochi secondi.

- Distribuiamo uno strato di biscotti e uno strato di crema.

- Ripetiamo l'operazione.

- Spolveriamo di cacao.

10

Zdjęcie przedstawia otwarty notes, leżący na stole. W notesie widoczny jest szkic kawy z pianką, poniżej napis: „Affogato al caffè, Dessert”. Po prawej stronie znajduje się nagłówek „Dosi e ingredienti” a pod nim zdjęcia produktów: lody i filiżanka espresso. Na slajdzie znajdują się także dwa punkty klikalne. Pierwszy z nich przy grafice „dymka” w notesie, drugi przy zdjęciach produktów.

1. Ho preso questa ricetta dalla mamma di Adriana.

2. Affogato al caffè Dosi e ingredienti:

- 25 ml di espresso

- 40 g di gelato alla vaniglia

11

Zdjęcie przedstawia kawę z gałką lodów podaną w szklanym pucharze. Na dole po lewej stronie znajduje się napis: „Dessert, Specialità al caffè”. Przy małej grafice z książką kucharską znajduje się punkt klikalny.

11
Attività 1

Come si chiamano questi piatti ? Unisci gli elementi delle due colonne.

Jak się nazywają te dania? Połącz właściwe elementy z dwóch kolumn.

R15et40HTS7cU
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, grafiki: Pexels.com, Unsplash.com, Pixabay.com, licencja: CC BY 3.0.

Come spiegare in polacco come sono questi piatti? Unisci gli elementi delle due colonne.

Jak wyjaśnić po polsku, co to za dania? Połącz właściwe elementy z dwóch kolumn.

RzsRaRv4qiJQt
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Attività 2

Abbina i nomi dei piatti alle categorie adeguate.

Dopasuj nazwy posiłków do odpowiednich kategorii.

RHHElJiPdlKiJ
la bruschetta al pomodoro Możliwe odpowiedzi: 1. un secondo piatto, 2. un antipasto, 3. una specialità al caffè, 4. un primo piatto, 5. un dessert la pasta al pesto alla trapanese Możliwe odpowiedzi: 1. un secondo piatto, 2. un antipasto, 3. una specialità al caffè, 4. un primo piatto, 5. un dessert il pollo all’arancia Możliwe odpowiedzi: 1. un secondo piatto, 2. un antipasto, 3. una specialità al caffè, 4. un primo piatto, 5. un dessert il tiramisù Możliwe odpowiedzi: 1. un secondo piatto, 2. un antipasto, 3. una specialità al caffè, 4. un primo piatto, 5. un dessert l’affogato al caffè Możliwe odpowiedzi: 1. un secondo piatto, 2. un antipasto, 3. una specialità al caffè, 4. un primo piatto, 5. un dessert
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Attività 3

Abbina i verbi ai nomi dei prodotti per ottenere espressioni usate nella ricetta del tiramisù.

Połącz czasowniki z nazwami produktów, aby stworzyć zwroty obecne w przepisie na tiramisù.

R1BXpMjfPbPYT
Il tiramisù
Tiramisù
Źródło: grafika: Pixabay.com, domena publiczna.
R1OWuy2uNE1Z2
Montiamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli. Spolveriamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli. Inzuppiamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli. Prepariamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli. Separiamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli. Mescoliamo Możliwe odpowiedzi: 1. il tiramisù di cacao., 2. il caffè., 3. il mascarpone con la panna montata e gli albumi montati a neve., 4. i savoiardi nel caffè., 5. la panna e gli albumi., 6. le uova: gli albumi dai tuorli.
Źródło: Zespół autorski Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Łódzkiego, licencja: CC BY-SA 3.0.