bg‑gold

Cuál es tu plato favorito? Analiza el catálogo para conocer más vocabulario relacionado con la cocina.

Jakie jest twoje ulubione danie? Przeanalizuj katalog, by poznać słownictwo związane z kuchnią.

1
R13yOU19CeNND1
Źródło: Eduexpert sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Slajd HIERBAS. Grafika główna przedstawia ułożone wiązki ziół. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciem jajecznicy posypanej szczypiorkiem. Podpis: huevos revueltos con cebollín. Drugi klikalny punkt: grafika ze zdjęciami ziół z podpisami; mięta - menta, szczypiorek - cebollín; bazylia - albahaca; rozmaryn - romero. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem rosnącej mięty. Podpis: Mi abuela tiene muchas hierbas en el jardín. Las congela y las usa en invierno. Dane katalogowe: Categoría - origen vegetal. Nombre - hierbas. Información - Las hierbas se utilizan para dar sabor a los platos. Informacje dodatkowe (dialog):
- Mmm, huevos con cebollín fresco, en diciembre! Yo los como así solamente en verano.
- Bueno, fresco, fresco, tampoco. Lo tengo congelado.
- En serio? Las hierbas se congelan? Qué buena idea!

Slajd FRUTAS. Grafika główna przedstawia ułożone na tacy owoce, między innymi: jeżyny, grejpfruty, pomarańcze, cytryny, granaty, ananas, kiwi, limonki, truskawki. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami owoców z podpisami; winogrona - uvas; ananas - piña, nektarynki - melocotón, arbuz - sandía. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: En cada época del año hay diferentes frutas. Por ejemplo, en invierno las más populares son las naranjas y las mandarinas. Las pelo y me las como sin parar. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem słoiczka z marmoladą; przed nim leży porzeczka oraz brzoskwinia. Podpis: Me encanta la mermelada de frutas. La preparo con mis abuelos. Dane katalogowe: Categoría - origen vegetal. Nombre - frutas. Información - Son diferentes en cada época del año. Informacje dodatkowe (dialog):
- En mi casa se comen muchas frutas.
- Sí? En la mía no. Y cómo las coméis?
- Se comen crudas, a menudo directamente de los árboles que tenemos en el jardín.
- Qué interesante! En mi casa comemos solo fruta de lata, por ejemplo uvas o piña.

Slajd LEGUMBRES. Grafika główna przedstawia ułożone w kwadraty różne suche nasiona, między innymi: fasoli, kukurydzy, soczewicy, grochu. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami nasion roślin strączkowych z podpisami; fasola - alubias; soczewica - lentejas, ciecierzyca - garbanzos, groszek - guisantes. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Me encantan las legumbres. Las compro en el mercado y las cocino con diferentes ingredientes para hacer sopas. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem nasion białej i czerwonej fasoli. Podpis: Existen muchos tipos de alubias. No las puedes comer crudas. Dane katalogowe: Categoría - origen vegetal. Nombre - legumbres. Información - Son alimentos muy sanos. Informacje dodatkowe (dialog):
 - Hijo, tienes que comer más alubias, contienen muchas vitaminas y minerales.
- Sí, lo sé, el problema es que se necesita mucho tiempo para cocerlas...

Slajd VERDURAS. Grafika główna przedstawia warzywa w skrzynce, między innymi: bakłażan, papryka, rzodkiewka, różne rodzaje sałaty. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami warzyw z podpisami; ogórki - pepino; dynia - calabaza, sałata - lechuga, czosnek - ajo. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Mi madre usa muchas verduras. Siempre las lava muy bien y luego las fríe. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem plasterków ogórka. Podpis: Coges un pepino, lo lavas y lo cortas. Es la mejor forma de ponerlo en la ensalada. Dane katalogowe: Categoría - origen vegetal. Nombre - verduras. Información - Las verduras se pueden usar para preparar ensaladas. Informacje dodatkowe: Yo siempre preparo ensaladas para cenar porque comer verduras es muy bueno para la salud.

Slajd PESCADO. Grafika główna przedstawia krojonego przez kogoś na desce łososia. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami ryb z podpisami; sardynki - sardina; tuńczyk - atún, łosoś - salmón, dorada - dorada. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Mi plato preferido en este restaurante es el salmón. Lo preparan al horno y está delicioso. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem roladki śledziowej. Podpis: En Polonia también se come pescado crudo, por ejemplo, los arenques en escabeche. Dane katalogowe: Categoría - origen animal. Nombre - pescado. Información - En algunos países, por ejemplo en Japón y en Perú, es muy común comer pescado crudo. Informacje dodatkowe (dialog):
- Qué sorpresa! Es la primera vez que escucho que el pescado se puede comer crudo…
- Claro, por ejemplo en el sushi... O también en el ceviche, un plato peruano típico.
- Qué interesante, lo quiero probar.

Slajd CARNE. Grafika główna przedstawia czerwone zmielone mięso w misce. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami mięs z podpisami; cielęcina - ternera; kurczak - pollo, wieprzowina - cerdo, mielone mięso - carne picada. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Tenemos mucho pollo. Lo podemos guardar en el congelador. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem kurczaka w piekarniku. Podpis: Mi tío hace un pollo delicioso. Lo cubre con hierbas y lo hornea durante cuarenta minutos. Dane katalogowe: Categoría - origen animal. Nombre - carne. Información - La carne se utiliza en muchos platos tradicionales españoles. Informacje dodatkowe (dialog):
 - Qué congelador más grande!
- Sí, es que mi familia es muy grande, tengo cuatro hermanos y una hermana.
- Y qué productos guardáis allí?
- Pues es casi todo carne. Es que en mi familia se comen muchos platos de carne: chuletas, guisos...

Slajd HUEVOS. Grafika główna przedstawia jaja leżące w trawie. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami potraw z jajek z podpisami; jaja na twardo - huevo duro; jaja na miękko - huevo pasado por agua, jajo sadzone - huevo frito, omlet - tortilla. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Los huevos ecológicos son mucho mejores. Yo los compro siempre en el mercado. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem jajecznicy posypanej szczypiorkiem. Podpis: Me gustan mucho los huevos revueltos. Los como mínimo una vez por semana. Dane katalogowe: Categoría - origen animal. Nombre - huevos. Información - Pocas personas saben que los huevos también se comen crudos. Informacje dodatkowe (dialog):
- Qué hace este chico? Ves? Está comiendo un huevo crudo!
- Sí, tranquilo, es normal. Es cantante, trabaja en la ópera. El huevo crudo te ayuda cuando no puedes hablar... y también cantar, claro.

Slajd SALSAS. Grafika główna przedstawia frytki z grubą warstwą majonezu. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami sosów z podpisami; jasny sos w miseczce - alioli; żółty sos w słoiku - mayonesa, czerwony sos w słoiku, obok makaron spaghetti - tomate frito, czerwony i zielony sos w miseczce - mojo. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Me encanta el alioli, lo preparo con ajo, huevo, aceite, sal y limón. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem pieczonych ziemniaków w mundurkach; obok czerwone i zielone mojo w miseczkach. Podpis: En Canarias es muy popular comer patatas arrugadas, la gente las acompaña con mojo rojo o verde. Dane katalogowe: Categoría - origen animal. Nombre - huevos. Información - Se pueden hacer salsas con ingredientes muy diferentes. Informacje dodatkowe (dialog):
 - Abuelo, y por qué no se congela la mayonesa?
- Si la congelas, el efecto va a ser horrible, no va a tener ni sabor ni textura...

Slajd DULCES. Grafika główna przedstawia tort ozdobiony owocami. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami słodyczy z podpisami; kolorowe żelki - chucherías; wypiekane pałeczki w tutce - churros, pudding karmelowy - flan, babeczki - magdalena. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Nosotros hacemos churros todos los domingos. Los freímos siempre con aceite de oliva. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem tortu ze świeczkami. Podpis: tarta de cumpleaños con nata. Dane katalogowe: Categoría - preparados. Nombre - dulces. Información - Los dulces no son muy sanos porque suelen llevar azúcar. Informacje dodatkowe (dialog):
- Ay, tenemos tanta tarta, no la vamos a comer toda y no la podemos congelar porque lleva nata…
- No te preocupes! La voy a llevar mañana a la oficina, seguramente todos van a estar muy contentos.

Slajd PLATOS TRADICIONALES ESPAÑOLES. Grafika główna przedstawia niesioną na tacy patelnię z ryżem z warzywami i owocami morza. Pierwszy klikalny punkt: grafika ze zdjęciami tradycyjnych dań z podpisami; placek ziemniaczano‑jajeczny - tortilla de patatas; ryż z owocami morza na patelni - paella, zupa na bazie pomidorów - gazpacho, gulasz na bazie ciecierzycy - cocido. Drugi klikalny punkt zawiera nagranie dźwiękowe: Quieres preparar gazpacho? Mira, coges las verduras, las pelas y las cortas. Luego continuamos juntos. Trzeci klikalny punkt: grafika ze zdjęciem płaskiego placka, na którym leżą kawałki bagietki. Podpis: Fríes las patatas con cebolla cuando haces una tortilla? Dane katalogowe: Categoría - preparados. Nombre - platos tradicionales españoles. Información - Los platos tradicionales son diferentes en cada región de España. Informacje dodatkowe: Los platos tradicionales españoles llevan ingredientes muy diferentes. En cada región de España hay una especialidad.

Vocabulario1darkbluewhite
Actividad 1

Elige la opción correcta en cada caso.

Wybierz prawidłową opcję w każdym przypadku.

REmhTtEZGz7zJ
Si quieres preparar ceviche, vas a necesitar... Możliwe odpowiedzi: 1. pescado crudo., 2. carne de vaca frita.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rl0pULoiu668F
La mermelada se hace con... Możliwe odpowiedzi: 1. frutas., 2. pescado.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RjvlnqSouPFks
Los dulces no son sanos porque tienen... Możliwe odpowiedzi: 1. azúcar., 2. legumbres.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Actividad 2

Clasifica los siguientes alimentos.

Połącz zdjęcia z nagraniami.

RZYG5Gm1ag2xQ
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Actividad 3

Selecciona la opción correcta en cada frase.

Wybierz poprawną opcję w każdym zdaniu.

RJLJEBNKfcw96
1. ¿Tú pelas/ horneas las naranjas con un cuchillo?
2. Yo frío / cuezo los huevos ocho minutos para hacer huevos duros.
3. Lo primero que tienes que hacer es hornear / pelar y lavar las verduras. Luego las cocinas.
4. Yo siempre frío / pelo las patatas en aceite de oliva.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Actividad 4

Completa las frases con las siguientes palabras.

Uzupełnij zdania poniższymi wyrazami.

RMPrsvy17PACe
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
alubia (f.)
alubia (f.)
Rxae6YITBe7QX1
Nagranie dźwiękowe

fasola

cebollín (m.)
cebollín (m.)
RjRdpoUciCWXt1
Nagranie dźwiękowe

szczypiorek

chuleta (f.)
chuleta (f.)
RUpwdBdSkhBJo1
Nagranie dźwiękowe

kotlet

congelador (m.)
congelador (m.)
RsZTNgENMsIG21
Nagranie dźwiękowe

zamrażalnik

crudo
crudo
R1HNxP2ORxhKf1
Nagranie dźwiękowe

surowy

ceviche (m.)
ceviche (m.)
R1Ji5jmvz3sgV1
Nagranie dźwiękowe

peruwiańskie danie na bazie surowej ryby lub owoców morza

freír
freír
RvFJujXgd3gU61
Nagranie dźwiękowe

smażyć

guardar
guardar
R1FVmr1YfIEH41
Nagranie dźwiękowe

przechowywać, trzymać

guiso (m.)
guiso (m.)
Ryp6KzrABuX161
Nagranie dźwiękowe

gulasz

hierba (f.)
hierba (f.)
RWF69ow2BPw9k1
Nagranie dźwiękowe

zioło

mayonesa (f.)
mayonesa (f.)
R89UNE7kiagPR1
Nagranie dźwiękowe

majonez

nata (f.)
nata (f.)
RMqgqGh4MCrqz1
Nagranie dźwiękowe

śmietana

sabor (m.)
sabor (m.)
R1YY0AHHjtvKE1
Nagranie dźwiękowe

smak

menta (f.)
menta (f.)
RbEKrEcPoMqOg1
Nagranie dźwiękowe

mięta

albahaca (f.)
albahaca (f.)
R1G4S6MDyUtrj1
Nagranie dźwiękowe

bazylia

romero (m.)
romero (m.)
REhp0iGWJNvCQ1
Nagranie dźwiękowe

rozmaryn

sin parar
sin parar
RKBNnCaWJXrOh1
Nagranie dźwiękowe

bez przerwy

de lata
de lata
R1dJ2IY5NBjb51
Nagranie dźwiękowe

w puszce

lentejas (f. pl.)
lentejas (f. pl.)
RNHR2gygNjxQo1
Nagranie dźwiękowe

soczewica

garbanzos (m. pl)
garbanzos (m. pl)
R1YbuHT2Tp98O1
Nagranie dźwiękowe

ciecierzyca

guisantes (m. pl.)
guisantes (m. pl.)
R1bGrnPiTX5f81
Nagranie dźwiękowe

groch

legumbres (f. pl.)
legumbres (f. pl.)
R19Kck7QYZDAb1
Nagranie dźwiękowe

rośliny strączkowe

salmón (m.)
salmón (m.)
R1N3RaucsAXzX1
Nagranie dźwiękowe

łosoś

dorada (f.)
dorada (f.)
RhWoj8Pg0Bq5J1
Nagranie dźwiękowe

dorada

atún (m.)
atún (m.)
RHebef5Wh4UF91
Nagranie dźwiękowe

tuńczyk

al horno
al horno
RjTnzbDjUNexw1
Nagranie dźwiękowe

pieczony

carne de ternera (f.)
carne de ternera (f.)
RxNhHQlk6aOAg1
Nagranie dźwiękowe

cielęcina

carne de pollo (f.)
carne de pollo (f.)
R1RRwONQobD5t1
Nagranie dźwiękowe

mięso z kurczaka

carne de cerdo (f.)
carne de cerdo (f.)
R4tS9hNHRiMMn1
Nagranie dźwiękowe

wieprzowina

carne picada (f.)
carne picada (f.)
R1ChazxZoyhl61
Nagranie dźwiękowe

mięso mielone

cubrir
cubrir
R1KBSWxBSmxCv1
Nagranie dźwiękowe

przykryć

alioli (m.)
alioli (m.)
RfSo2AnAv0cKW1
Nagranie dźwiękowe

sos z czosnkiem i olejem

tomate frito (m.)
tomate frito (m.)
RFiP1LwGQCF5x1
Nagranie dźwiękowe

sos ze smażonych pomidorów

mojo (m.)
mojo (m.)
RHSf5mDT94lQr1
Nagranie dźwiękowe

typowy sos kanaryjski z ostrymi papryczkami

cocido (m.)
cocido (m.)
R1RnGb4Xs4wSt1
Nagranie dźwiękowe

tradycyjne danie z mięsem, warzywami i ciecierzycą