bg‑azure

In this section, you are going to learn more about the history of the full English breakfast and if it’s still popular.

W tej części dowiesz się więcej o historii śniadania angielskiego i o tym, czy jest ono nadal popularne. Kliknij na zdjęcia, aby lepiej poznać ten ciekawy zwyczaj.

RKOKVg9Tw2cNP
What’s the story behind the full English breakfast?
Jaka jest historia tradycyjnego angielskiego śniadania?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com [dostęp 14.05.2022], domena publiczna.
RK3hcei5wqqsM
Exercise 1
Match the words/expressions with similar meaning. custom Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy meal Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy gentry Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy manual labour Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy heritage Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy manual worker Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy rich Możliwe odpowiedzi: 1. physical work, 2. ritual, 3. labourer, 4. the elite, 5. dish, 6. history, 7. wealthy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Exercise 2
Rh8d4Bz0CIiEQ
Listen to the recordings and type in the correct answer. You can use a maximum of four words. 1. Which privileged group of society started to eat the full English breakfast in the 14th century? Tu uzupełnij 2. What’s the name of the time when the full English breakfast started to be popular with the masses? Tu uzupełnij 3. What kind of food is the full English breakfast also referred to as, when eaten on a lazy or rainy day? Tu uzupełnij 4. When can you eat a full English breakfast nowadays? Tu uzupełnij
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
RhqtFyrvC17501
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Katalog interaktywny składa się z dziesięciu ilustracji. Do każdej ilustracji przypisane są dwa punkty interaktywne oznaczone numerami 1 i 2. Po naciśnięciu numerka 1 można przeczytać treść przypisaną do punktu interaktywnego. Po naciśnięciu numerka 2 można odsłuchać nagranie przypisane do punktu interaktywnego.

Transkrypcja do nagrań znajduje się poniżej.

11
Meal for the elite

Na ilustracji numer 1 widoczna jest prostokątna taca stojąca na drewnianym blacie. Na tacy są ułożone przygotowane produkty wchodzące w skład śniadania angielskiego. Widoczne są: dwa jajka sadzone, smażone cząstki pieczarek, gotowana biała fasola w sosie pomidorowym, tosty przekrojone w trójkąty, dwie smażone kiełbaski, dwie połówki pieczonych pomidorów, dwa plastry smażonego bekonu, smażony krążek black pudding oraz dwa panierowane i usmażone trójkąciki. Na blacie, na lewo od tacy, widoczne są dwie pieczarki, połówka i cały pomidor. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: MEAL FOR THE ELITE. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: The full English breakfast has had a very long tradition in Britain. What is the history behind this iconic dish?

Victorian times

Na ilustracji numer 2 widoczna jest czarno‑biała grafika, na której widać trzech mężczyzn zgromadzonych wokół prostokątnego stołu. Dwóch mężczyzn ubranych w eleganckie stroje siedzi przy stole, a trzeci stoi przy krótszym boku stołu i prawą rękę opiera na oparciu krzesła. Mężczyzna siedzący po lewej stronie trzyma w prawej dłoni podniesiony kieliszek. Na stole widoczne są różnego kształtu butelki, miska, talerz z drobiem, kieliszki i pojedyncze sztućce. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: VICTORIAN TIME. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: This tradition continued on into the Victorian times. Breakfast was a way for wealthy Victorians to show off their wealth and good taste, and it quickly became established as a Victorian ritual. But it was also during this time that the lower working class Victorians started to adopt this tradition.

What to eat on a rainy day?

Na ilustracji numer 3 widać fragment zaparowanej i zroszonej kroplami deszczu szyby. Na szybie widać napis w języku angielskim, wykonany palcem na zaparowanej powierzchni: RAINY DAY. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: WHAT TO EAT ON A RAINY DAY? W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: This idea that a large plate of fried food is a way of sustaining your energy for long physical work is one that is perpetuated still to this day.

Back bacon

Na ilustracji numer 4 widać pięć plastrów surowego bekonu leżących na czarnej powierzchni. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: BACK BACON. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: The single most important part of a Full English breakfast is bacon, with 89% of English people saying it would feature on the plate for their ideal Full English Breakfast.

Eggs

Na ilustracji numer 5 widać żeliwną patelnię stojącą na drewnianym blacie, na której widoczne są jajka sadzone posypane pokrojonym zielonym szczypiorkiem. Na przygotowanych jajkach położony jest widelec z czterema zębami i uchwytem po lewej stronie. Na blacie, po prawej stronie patelni, widoczne jest małe, białe jajko z czarnymi plamkami oraz fragment dekorowanego talerzyka. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: EGGS. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: Fried, poached or scrambled. The choice is yours. There is no Full English Breakfast without them. The egg is standard breakfast fare, but many people may be wondering whether eggs are healthy.

Black pudding

Na ilustracji numer 6 widać biały talerz, na którym widoczne są cztery krążki black pudding, czyli rodzaj dania, którego głównymi składnikami są podroby i krew, a także kawałki tłuszczu, pieczywa i płatków owsianych. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: BLACK PUDDING. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: Black pudding is a distinct regional type of blood sausage originating in the United Kingdom. It is made from pork or beef blood, with pork fat or beef suet, and a cereal, usually oatmeal, oat groats, or barley groats. The high proportion of cereal, along with the use of certain herbs such as pennyroyal, distinguishes black pudding from blood sausages eaten in other parts of the world.

Baked beans

Na ilustracji numer 7 widać drewnianą deskę leżącą na blacie, na której stoi biała miseczka wypełniona gotowaną białą fasolą z sosem pomidorowym. Do miseczki włożona jest srebrna łyżeczka. Na prawo od miseczki na desce leżą dwie opieczone kromki chleba tostowego, na które nałożona jest gotowana fasola. W prawym górnym rogu na blacie widać kilka kromek pieczywa tostowego. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: BAKED BEANS. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: Baked beans is a dish traditionally containing white beans that are parboiled and then stewed in sauce at low temperature for a lengthy period.

Sausage

Na ilustracji numer 8 widać ciemnoszary talerz stojący na szarej serwecie. Na talerzu widać pięć pieczonych kiełbasek, ponacinanych w poprzek, dwa małe zielono‑brązowe pomidorki, Łyżeczkę z ciemnoczerwonym sosem oraz fragment natki pietruszki. Na prawo od talerza leży nóż i widelec, powyżej których widać małą miseczkę wypełnioną zielono‑brązowymi pomidorkami. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: SAUSAGE. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: Famously, sausages are an essential component of a full English, Scottish or Irish breakfast. It is a type of meat product usually made from ground meat—often pork, beef, or poultry—along with salt, spices and other flavourings. Other ingredients, such as grains or breadcrumbs may be included as fillers or extenders.

You can have it anywhere!

Na ilustracji numer 9 widać biały talerz stojący na blacie, na którym leży serwetka w biało‑zieloną kratkę. Na talerzu widać dwie pieczone kiełbaski, ponacinane w poprzek, dwa jajka sadzone posypane mielonym pieprzem, smażone paski czerwonej papryki i plastry cukinii, listki rukoli oraz liść zielonej sałaty, a także dwie kromki jasnego pieczywa. W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: YOU CAN HAVE IT ANYWHERE! W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: The English breakfast is now popular in English pubs, where it is served all day, so you may eat it for lunch or even dinner if you wish. The truth is, you cannot eat a complete fried breakfast every day without having major health implications.

Cultural heritage

Na ilustracji numer 10 widać plakat stylizowany na stary. Na plakacie widoczny jest fragment stołu nakryty zieloną serwetą w kratę. Na stole widoczne są: czerwony talerz z miseczką z płatkami i mlekiem, żółty talerz z plastrami grapefruita, niebieski talerz z kromką pieczywa, żółta filiżanka z kawą stojąca na niebieskim spodku, łyżeczka oraz szklanka z jasnożółtym napojem trzymana przez prawą dłoń. U góry plakatu widoczny jest napis w języku angielskim: Start the day RIGHT! W prawym dolnym rogu plakatu, na kwadratowym szarym polu, widać napis w języku angielskim: Eat a Good Breakfast MILK, FRUIT, CEREAL or EGG, OTHER SUBSTANTIAL FOOD … W lewym dolnym rogu widoczny jest napis w języku angielskim: CULTURAL HERITAGE. W punkcie interaktywnym pod numerem 1 znajduje się następująca treść: Some Brits can remember a cultural phenomenon that is no longer with us. Back in the past, let's say 30 years or so ago, you could walk around any English village, town or city and find many small cafes that were not like the fancy restaurants you can find today.

TRANSCRIPTazurewhite
Exercise 3
R1NtAhIerAKQS
Listen to recordings and fill in the missing information. 1. The history of the English breakfast goes back to the early Tu uzupełnijs. 2. For the rich Tu uzupełnij, breakfast was a way to demonstrate their wealth and good taste. 3.During the Industrial Revolution, Tu uzupełnij started to eat full breakfast regularly. 4. The idea of having a big breakfast that will give you energy is Tu uzupełnij still to this day. 5. Although it’s considered to be quite unhealthy, the English breakfast plays a big part in British Tu uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Exercise 4
R1WUfq3eEfO7w
Click on picture 10 in the interactive catalogue. Study the text referring to the picture and choose the correct answer. 1. The author describes a custom which
a) has been forgotten.
b) he/she doesn’t remember very well.
c) is not practised anymore.
2. The author of the text describes the restaurants as ‘humble’. It means
a) crowded.
b) simple.
c) expensive.
3. “Greasy” indicates that the restaurant offered food which was
a) healthy.
b) cheap.
c) rich in calories.
4. The “fuel” allowed the labourers to
a) work.
b) rest.
c) wash.
5. The author feels
a) worried about the past.
b) proud of his/her tradition.
c) no longer part of his/her country’s heritage.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.