Kwasy karboksylowe
Kwasy karboksylowe
1. Cele lekcji
a) Wiadomości
Uczeń zna
budowę kwasów karboksylowych,
nazewnictwo kwasów karboksylowych,
podział kwasów karboksylowych,
sposoby otrzymywania kwasów karboksylowych,
właściwości wybranych kwasów karboksylowych.
b) Umiejętności
Uczeń odróżnia kwasy karboksylowe od innych związków organicznych.
2. Metoda i forma pracy
zbiorowa.
3. Środki dydaktyczne
Podręcznik, kwas mlekowy, kwas salicylowy.
4. Przebieg lekcji
a) Faza przygotowawcza
Sprawdzenie listy obecności.
Przypomnienie zagadnień omawianych na ostatniej lekcji.
Nawiązanie do tematu lekcji – pogadanka na temat kwasów karboksylowych, np. kwas mrówkowego czy octowego.
b) Faza wykonawcza
Budowa i nazewnictwo kwasów karboksylowych.
Kwasy karboksylowe są to pochodne węglowodorów, w których występuje grupa karboksylowa COOH.
Kwasy karboksylowe mają nazwy zwyczajowe, bądź ich nazwa powstaje poprzez dodanie słowa kwas przed nazwą węglowodoru, od którego pochodzą, np.:
HCOOH – kwas metanowy, kwas wodorokarboksylowy, kwas mrówkowy;
CHIndeks dolny 33COOH – kwas metanokarboksylowy, kwas etanowy, kwas octowy;
CHIndeks dolny 33CHIndeks dolny 22COOH - kwas propanowy, kwas propionowy;
CHIndeks dolny 33CHIndeks dolny 22CHIndeks dolny 22COOH - kwas butanowy, kwas masłowy;
CHIndeks dolny 33(CHIndeks dolny 22)Indeks dolny 1010COOH- kwas dodekanowy, kwas laurynowy;
CIndeks dolny 66HIndeks dolny 55COOH – kwas benzoesowy;
HOOCCHIndeks dolny 22-CHIndeks dolny 22COOH – kwas etanodiowy – kwas szczawiowy.
Podział kwasów karboksylowych.
Kwasy karboksylowe dzielimy na:
kwasy karboksylowe alifatyczne,
kwasy karboksylowe aromatyczne,
kwasy karboksylowe wielofunkcyjne.
Otrzymywanie kwasów karboksylowych.
przemysłowe
a) kwas octowy
hydratacja acetylenu (w środowisku HIndeks dolny 22SOIndeks dolny 44 lub HgSOIndeks dolny 44) do acetaldehydu i utlenienie przy udziale jonów Mn do kwasu octowego,
dehydrogenacja etanolu (Cu, temp. 250‑300Indeks górny 00) do acetaldehydu i utlenienie go,
aromatyczne w wyniku utlenienia alkilopochodnych
2) laboratoryjne
utlenianie alkoholi pierwszorzędowych w obecności KMnOIndeks dolny 44
utlenianie alkilowych pochodnych benzenu,
hydroliza nityli.
Zanotowanie przez uczniów właściwości kwasu mlekowego.
Kwas mlekowy ma wzór:
Jest to kwas alfa‑hydroksypropionowy. Zawiera aysmetryczny atom węgla, dlatego też może występować w dwóch odmianach optycznych i jednej racemicznej.
Kwas L(+) mlekowy to słupki o temperaturze topnienia 25‑26Indeks górny 00C, które rozpływają się na powietrzu. Są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, alkoholu i eterze. Kwas ten tworzy się w tkance mięśniowej w wyniku przemiany glikogenu, a dokładniej mówiąc - kwasu pirogronowego,
Kwas DL- mlekowy (racemat) to kryształy o temperaturze topnienia 18Indeks górny 00C trudnorozpuszczalne w eterze. Kwas ten powstaje w wyniku fermentacji laktozy i innych cukrów.
Właściwości:
Jest to klarowna, bezwonna, higroskopijna i gęsta ciecz.
Jest silniejszym kwasem od kwasu węglowego.
Po podstawieniu atomu wodoru metalem (w COOH) tworzą się nierozpuszczalne mleczany.
Z chlorkiem żelaza (III) koloru brunatnego daje żółtą barwę.
Reaguje z rezorcyną w środowisku kwasu siarkowego (VI), dając czerwony pierścień.
Ulega rozkładowi pod wpływem mocnych kwasów, np. siarkowego (VI), np.:
CHIndeks dolny 33-CHOH‑COOH = CHIndeks dolny 33-CHO + HCOOH
W wyniku ogrzewania przekształca się w laktyd:
Zanotowanie przez uczniów właściwości kwasu salicylowego.
Kwas salicylowy ma wzór:
Jest to najważniejszy o‑hydroksykwas aromatyczny
Ma następujące właściwości:
Jest śnieżnobiałym proszkiem, bez zapachu o charakterystycznym słodkawym i ściągającym smaku.
Trudno się rozpuszcza w wodzie, a łatwo - w alkoholu i eterze.
Ma słabe właściwości antyseptyczne.
Rozkłada się na dwutlenek węgla i fenol:
CIndeks dolny 66HIndeks dolny 44(OH)COOH = CIndeks dolny 66HIndeks dolny 55OH + COIndeks dolny 22.
Z alkoholami tworzy estry:
CIndeks dolny 66HIndeks dolny 44(OH)COOH + CHIndeks dolny 33OH = CIndeks dolny 66HIndeks dolny 44(OH)COOCHIndeks dolny 33 + HIndeks dolny 22O.
Z chlorkiem żelaza (III) daje fioletowe zabarwienie, które po godzinie przechodzi w czerwonofioletową barwę, a po dwóch godzinach - w brunatnożółtą (reakcja zachodzi nawet przy stężeniu 1:100000).
Reaguje z odczynnikiem Kobertsa, dając różowe zabarwienie (odczynnik Kobertsa to kilka kropel aldehydu mrówkowego w 3 cmIndeks górny 33 HIndeks dolny 22SOIndeks dolny 44).
Zanotowanie przez uczniów informacji na temat otrzymywania kwasu mlekowego i salicylowego:
Otrzymywanie kwasu mlekowego:
hydroliza cyjanohydryny etanolu,
utlenianie 1,2 - propanodiolu rozcieńczonym kwasem azotowym.
Otrzymywanie kwasu salicylowego :
synteza Kolbego
Zapisanie notatki na temat występowania i zastosowania obydwu kwasów:
a) Kwas mlekowy
Występowanie:
w kwaśnym mleku,
w produktach poddanych procesowi fermentacyjnemu,
podczas dłuższego przechowywania żywności ( sera, wina).
Zastosowanie:
w przemyśle spożywczym jako konserwant,
jako środek zastępujący ocet,
w garbarstwie do odwapniania skór,
do usuwania kamienia nazębnego.
b) Kwas salicylowy
Zastosowanie:
w lecznictwie, np.:
salicylan sodu – w reumatyzmie,
salicylan fenylu (salol) - odkażalnik jelit,
salicylan 2‑naftylu – odkażalnik jelit,
w przemyśle barwników,
w perfumerii, np. salicylan metylu,
do syntezy organicznej,
jako wskaźnik fluorescencyjny.
c) Faza podsumowująca
Podsumowanie wiadomości zdobytych na lekcji.
5. Bibliografia
Z. Kluz. M. M. Poźniczek, Chemia. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, WSiP, Warszawa 2005.
6. Załączniki
brak
7. Czas trwania lekcji
45 minut
8. Uwagi do scenariusza
brak