Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Mysz o masie ciała 20–30 g zjada dziennie tylko 5–10 g pokarmu, np. ziarna pszenicy. Przeciętny kot chętnie by zjadł codziennie 6 takich myszy. W ciągu roku mógłby zatem zjeść 2196 myszy o łącznej masie ok. 44–66 kg. Gdyby ich nie upolował, to one w ciągu roku zjadłyby około 4000–8000 kg ziarna.

RrGBFZBIkXrKn
Mysz jest roślinożerna, a kot jest drapieżnikiem.
Źródło: gere, Pixabay, domena publiczna.
Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • jakie znasz sposoby odżywiania się organizmów,

  • co to znaczy, że organizm jest samożywny lub cudzożywny,

  • na czym polega proces fotosyntezy.

Twoje cele
  • Odróżnisz samożywność od cudzożywności.

  • Wskażesz przykłady producentów i konsumentów.

  • Ocenisz rolę destruentów w przyrodzie.

  • Zdefiniujesz terminy „sieć pokarmowa” i „łańcuch pokarmowy” oraz podasz różnice pomiędzy nimi.

is5woGBVtL_d5e234

1. Łańcuch pokarmowy

Każdy organizm potrzebuje różnych substancji do budowy własnego ciała. Substancje te nazywamy składnikami pokarmowymi. Należą do nich białka, tłuszcze, cukry, związki mineralne, witaminy i woda. Rośliny wytwarzają pokarm z dwutlenku węgla i wody z zawartymi w niej solami mineralnymi przy dostępie do światła. Proces ten nazywamy fotosyntezą. Pochłanianie światła umożliwia roślinom występujący w ich komórkach zielony barwnik - chlorofil. Rośliny same wytwarzają substancje potrzebne im do życia – nazywamy je producentamiproducentproducentami. Mówimy też, że są samożywne.

R4P1JVVHJCQf41
Schemat procesu fotosyntezy
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zwierzęta nie są w stanie wytwarzać pokarmu, więc muszą zjadać inne organizmy – są cudzożywne. Dlatego nazywane są konsumentamikonsumentkonsumentami.

Odżywiający się producentami roślinożercyroślinożercaroślinożercy są nazywani konsumentami I rzędu, a mięsożercy, którzy jedzą roślinożerców, są konsumentami II rzędu. Wśród mięsożerców wyróżnia się drapieżnikidrapieżnikdrapieżnikipadlinożercówpadlinożercapadlinożerców. Konsumentami III rzędu i wyższymi są mięsożercy, którzy żywią się innymi mięsożercami. Zwierzęta wszystkożerne mogą być klasyfikowane jako konsumenci I, II, III lub wyższych rzędów, w zależności od tego, co w danym momencie zjadają.

Szczególną grupę organizmów cudzożywnych tworzą pasożytypasożytpasożyty, które pobierają potrzebne substancje pokarmowe z ciał innych żywych organizmów.

W królestwie bakterii i grzybów także wyróżnia się gatunki cudzożywne, które zaspokajają swoje potrzeby pokarmowe, wykorzystując mikroskopijnych rozmiarów szczątki organizmów, np. znajdujących się w glebie lub na jej powierzchni, w wodzie, w mule na dnie jezior czy stawów.

R18xwJgBHzQlp
Samożywność i cudzożywność organizmów
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.

Zauważmy, że producentów i zależnych od nich konsumentów można uporządkować w szeregu, w którym poprzedni organizm jest pożerany przez następnego. Taki szereg nazywamy łańcuchem pokarmowymłańcuch pokarmowyłańcuchem pokarmowym. W łańcuchu składającym się z trawy, konika polnego, jaszczurki i bociana każdy organizm jest kolejnym ogniwem łańcucha. Trawa jest producentem, roślinożerny konik polny jest konsumentem I rzędu, owadożerna jaszczurka zjadająca konika jest konsumentem II rzędu, a zjadający jaszczurkę bocian – konsumentem III rzędu.

RlLxGJQCdMR171
Łańcuch pokarmowy
Źródło: Dariusz Adryan, Pavlofox, Solipsist, Gic, FlickreviewR, Pixabay, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Jednym z najważniejszych związków pomiędzy organizmami są zależności pokarmowe, które wyjaśniają „kto kogo zjada”. Zależności pokarmowe przedstawia się za pomocą łańcuchów pokarmowych. 
Ogniwami łańcucha pokarmowego są organizmy ustawione w określonej kolejności. Pokazuje ona, który organizm (jedno ogniwo łańcucha pokarmowego) jest zjadany przez inny organizm (następne ogniwo łańcucha pokarmowego).

1
Ciekawostka

Nie wszystkie rośliny są producentami. Istnieją też rośliny pasożytnicze lub półpasożytnicze. Przykładem dobrze znanego półpasożyta drzew jest jemioła. Co prawda jest ona zielona i sama przeprowadza fotosyntezę, ale czerpie wodę z solami mineralnymi z drzewa, na którym żyje.

R5KCRqgmWgMPj
Jemioła pospolita oprócz wody i soli mineralnych pobiera również produkty fotosyntezy z drzewa, na którym pasożytuje
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
1
Ćwiczenie 1

Podaj przykłady łańcuchów pokarmowych składających się przynajmniej z trzech ogniw (np. producent – konsument I rzędu – konsument II rzędu).

R11eqGbuxnqd4
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!

Istnieje wielu konsumentów, którzy zjadają każdy pokarm – są to wszystkożercy. Do organizmów wszystkożernych należy też człowiek.

R1XWZHIj1ZQoV
Świnia jest typowym przedstawicielem wszystkożerców. Świnie żywią się roślinami, ale mogą też zjadać owady, dżdżownice, a także padlinę
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
is5woGBVtL_d5e294

2. Sieć pokarmowa

Często roślinożerca zjada różne gatunki roślin, a sam może paść ofiarą różnych mięsożerców, które często polują także na siebie nawzajem. Przeplatające się łańcuchy pokarmowe tworzą sieć pokarmowąsieć pokarmowasieć pokarmową. Jest to skomplikowany system zależności między ogromną liczbą organizmów. Sieci opisują zależności pokarmowe pomiędzy organizmami żyjącymi w różnych środowiskach, np. łąka, las, jezioro.

Zniszczenie choćby jednego ogniwa może zachwiać równowagę całej sieci. Gdyby na przykład wytępić wszystkie nielubiane przez nas muchy i komary, to wyginęłyby żywiące się tymi owadami jaskółki i jeżyki oraz żywiące się larwami komarów żaby i niewielkie ryby. Ich niedobór spowodowałby śmierć bocianów i czapli, a zmniejszenie liczebności tych ptaków przyczyniłoby się do gwałtownego wzrostu liczby myszy, ryjówek i nornic. To tylko niektóre możliwe konsekwencje zniszczenia ogniwa sieci pokarmowej, zmian byłoby zapewne znacznie więcej.

R66VPXZpq5BDD1
Przykład sieci pokarmowej, jaką można zaobserwować na polu uprawnym
Źródło: Contentplus.pl Sp. z o.o., Pixabay, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ważnym elementem środowiska są organizmy zwane destruentamidestruentdestruentami. Należą do nich na przykład grzyby, liczne bakterie oraz niektóre zwierzęta, które dokonują rozkładu szczątków roślin, zwierząt i ich odchodów. Na skutek ich działalności materia organiczna, na którą składają się m.in. resztki roślinne i zwierzęce w różnym stadium rozkładu, zostaje przekształcona w proste związki mineralne. Wracają one do środowiska i mogą być ponownie wykorzystane przez rośliny. Destruentów nie będziemy uwzględniać w sieciach pokarmowych, gdyż mogą żywić się szczątkami każdego organizmu. Warto jednak pamiętać, że same również mogą stanowić pokarm dla różnych zwierząt.

A gdzie w łańcuchu czy sieci pokarmowej umieścić pasożyty? Przecież nie zawsze zabijają one swojego żywiciela! Mimo wszystko są one konsumentami. Jeśli pasożyt żyje kosztem rośliny, to jest konsumentem I rzędu, a jeśli kosztem zwierzęcia – można go uznać za konsumenta II rzędu.

bg‑gray2
Ważne!

Dla środowiska wszystkie organizmy są ważne. Nawet te, określane przez człowieka jako chwasty czy szkodniki, mają swoje miejsce w łańcuchach pokarmowych.

Ważne!

Po leśnym spacerze lub dłuższym pobycie wśród wysokiej roślinności dobrze obejrzyj swoje ciało i sprawdź, czy nie masz na sobie kleszcza. Kleszcze przenoszą chorobotwórcze mikroorganizmy, które mogą wywołać groźne choroby (np. boreliozę). Jeżeli znajdziesz na swoim ciele kleszcza, nie wyrywaj go, ale udaj się do placówki opieki medycznej i tam poproś fachowców o jego usunięcie.

R1XS7E4nRwO6B
Kleszcz
Źródło: Flickr, licencja: CC BY-SA 2.0.
is5woGBVtL_d5e352

Podsumowanie

  • Rośliny będące organizmami samożywnymi są producentami.

  • Wszystkie zwierzęta są cudzożywne, czyli są konsumentami.

  • Destruenci rozkładają szczątki producentów i konsumentów.

  • Łańcuch pokarmowy to przedstawienie zależności pokarmowej, w której organizm będący kolejnym ogniwem łańcucha żywi się organizmem poprzedzającym go.

bg‑azure

Praca domowa

11
Ćwiczenie 1

Wymień przynajmniej pięć pokarmów, które zjadasz, stając się konsumentem I rzędu, trzy pokarmy, które zjadasz jako konsument II rzędu, oraz przynajmniej jeden pokarm dający ci w łańcuchu pokarmowym pozycję konsumenta III rzędu.

R1ZiKSNYmjJNA
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2

Wyjaśnij, w jaki sposób człowiek wpływa na sieci pokarmowe w środowisku.

R11JQvZVXTDUl
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
is5woGBVtL_d5e445

Słownik

destruent
destruent

organizm, który żywi się szczątkami organicznymi lub odchodami mikroskopijnych rozmiarów; rozkłada złożone związki organiczne (związki chemiczne zawierające węgiel, oprócz kilku prostych związków) do prostszych związków chemicznych, co umożliwia obieg pierwiastków w przyrodzie; destruenci stanowią końcowy etap łańcucha pokarmowego

drapieżnik
drapieżnik

organizm cudzożywny, którego pokarmem są inne organizmy – mogą nim być też osobniki tego samego gatunku; drapieżnictwo prowadzi do śmierci ofiary

konsument
konsument

organizm cudzożywny odżywiający się materią organiczną pochodzącą od innych organizmów

łańcuch pokarmowy
łańcuch pokarmowy

szereg organizmów uporządkowanych w taki sposób, że organizm będący wcześniejszym ogniwem jest pożywieniem następnego; na samym szczycie łańcucha pokarmowego stoi drapieżnik, na którego już nikt nie poluje

padlinożerca
padlinożerca

organizm zwierzęcy żywiący się martwymi ciałami innych zwierząt, np. hiena, sęp

pasożyt
pasożyt

organizmy cudzożywny; żyje kosztem innego żywego organizmu, w którym powoduje szkody

producent
producent

organizm samożywny wytwarzający pokarm w procesie fotosyntezy

roślinożerca
roślinożerca

organizm zwierzęcy żywiący się roślinami

sieć pokarmowa
sieć pokarmowa

splot wielu łańcuchów pokarmowych, które łączą się i rozgałęziają, a konsumenci zjadają różnych producentów albo innych konsumentów i sami są ofiarami

is5woGBVtL_d5e552

Zadania

11
Ćwiczenie 1
RXOmOChfEyX431
Wskaż prawidłowe dokończenie zdania.

Organizmy cudzożywne, które czerpią pokarm z innych organizmów, ale nie doprowadzają do ich śmierci, to: Możliwe odpowiedzi: 1. pasożyty, 2. producenci, 3. drapieżniki, 4. żywiciele.
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
RLBVlbfWDWWij
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj poziomy łańcucha pokarmowego do odpowiednich zdjęć.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
R1FppukDE4xqF
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj poziomy łańcucha pokarmowego do odpowiednich nazw.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RXwFbeZ9zG0LQ
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj poziomy łańcucha pokarmowego do odpowiednich zdjęć.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
RD3OIz1dsXclP
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj poziomy łańcucha pokarmowego do odpowiednich nazw.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
R1Fvgh2Yl1cf0
Ćwiczenie 4
Wskaż organizmy wszystkożerne.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4
RoAKeRaugx0sl1
zadanie interaktywne
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 5
RwSfEvykYIw6T1
Łączenie par. Oceń prawdziwość stwierdzeń dotyczących konsumentów. Ślimak zjadający sałatę jest konsumentem I rzędu. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zając zjadający kapustę jest konsumentem II rzędu. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Żaba zjadająca ślimaka jest konsumentem I rzędu. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Lis zjadający zająca jest konsumentem II rzędu. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz.
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 6
R19a0Dk68YbVy1
zadanie interaktywne
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
2
Ćwiczenie 7
RC3mERQ3HXB7q1
Wskaż prawidłowo zapisany łańcuch pokarmowy. Możliwe odpowiedzi: 1. fasola – mszyca – biedronka – jaskółka, 2. fasola – mszyca – pająk – szpak, 3. fasola – biedronka – ślimak – jaskółka, 4. fasola – mszyca – ważka – żaba, 5. fasola – ślimak – biedronka – szpak
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
3
Ćwiczenie 8
Rks5EdDmwMACk1
Uzupełnij z listy. Grzyby i bakterie dokonują rozkładu 1. drapieżniki, 2. białka, 3. producentów, 4. żywych szczątków, 5. zwierzęta, 6. roślinożercami, 7. związki chemiczne, 8. kawałki, 9. szczątków, 10. pierwiastków, 11. producentami, 12. tłuszcze, 13. konsumentów, 14. destruentami, 15. opadów, 16. drapieżnikami organicznych. Organizmy te nazywane są 1. drapieżniki, 2. białka, 3. producentów, 4. żywych szczątków, 5. zwierzęta, 6. roślinożercami, 7. związki chemiczne, 8. kawałki, 9. szczątków, 10. pierwiastków, 11. producentami, 12. tłuszcze, 13. konsumentów, 14. destruentami, 15. opadów, 16. drapieżnikami. Rozkładają materię organiczną na proste 1. drapieżniki, 2. białka, 3. producentów, 4. żywych szczątków, 5. zwierzęta, 6. roślinożercami, 7. związki chemiczne, 8. kawałki, 9. szczątków, 10. pierwiastków, 11. producentami, 12. tłuszcze, 13. konsumentów, 14. destruentami, 15. opadów, 16. drapieżnikami , które wracają do środowiska i mogą być ponownie wykorzystane przez 1. drapieżniki, 2. białka, 3. producentów, 4. żywych szczątków, 5. zwierzęta, 6. roślinożercami, 7. związki chemiczne, 8. kawałki, 9. szczątków, 10. pierwiastków, 11. producentami, 12. tłuszcze, 13. konsumentów, 14. destruentami, 15. opadów, 16. drapieżnikami.
Źródło: Andrzej Boczarowski, licencja: CC BY 3.0.
bg‑azure

Notatnik

R1XUFF1XNoGng
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.