Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Metody pomiarowe

CHM.06. Organizacja i kontrolowanie procesów technologicznych w przemyśle chemicznym - Technik technologii chemicznej 311603

Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych

ATLAS INTERAKTYWNY

Przeanalizuj poniższy Atlas interaktywny, a dowiesz, czym różni się analiza ilościowaAnaliza ilościowaanaliza ilościowa od analizy jakościowejAnaliza jakościowaanalizy jakościowej. Dodatkowo zapoznasz się ze sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w badaniach laboratoryjnych, takim jak cieplarkiCieplarkacieplarki, czy wirówkiWirówkawirówki.

W poniższym Atlasie interaktywnym masz możliwość poszerzenia informacji, które dotyczą danej kategorii, poprzez kliknięcie na dymek z wybraną przez Ciebie liczbą.

Metody pomiarowe
R9pfaj4FHPXfl
Ilustracja interaktywna przedstawia metody pomiarowe w zakresie analizy jakościowej. Dzieli się ona na metody chemiczne i metody instrumentalne opisane w punktach. Pod każdym z punktów znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. Metody chemiczne obejmują trzy rodzaje analizy. Metody chemiczne są to metody oparte na reakcjach chemicznych. Są to: analiza wybiórcza i systematyczna, analiza kroplowa, analiza mikrokrystaloskopowa. 1. Analiza wybiórcza i systematyczna. Metoda ta polega na wykrywaniu poszczególnych jonów wprost w roztworze badanym, bez przeprowadzania wstępnego rozdzielania. Należy więc stosować reakcje specyficzne, które w danych warunkach prowadzenia reakcji reagują tylko z jonem, którego obecność należy wykryć. Na rysunku cylinder, szklana tuba z podstawką. Na ściance oznaczono miarkę. Cylinder wypełniony jest niebieską cieczą. 2. Analiza kroplowa. Poszczególne reakcje wykonuje się na płytce porcelanowej z wgłębieniami, szkiełkach zegarkowych lub bibułce. Na płytkę nanosi się kroplę badanych roztworów i dodaje krople odczynnika dającego charakterystyczny efekt np. zmianę barwy lub wytrącenie osadu. Na rysunku pipeta z długą rurką, wypełniona pomarańczową cieczą. 3. Analiza mikrokrystaloskopowa. Wykrywanie kationów i anionów za pomocą reakcji w wyniku których tworzą się związki o charakterystycznej postaci krystalicznej, które rozpoznaje się przy użyciu mikroskopu. Na rysunku widoczny mikroskop. Ma stolik, na którym zamieszcza się szkiełko, nad nim tarczę z kilkoma obiektywami i długi okular, przez który obserwuje się preparaty. Metody instrumentalne bazują na zjawiskach fizycznych lub fizykochemicznych, wykorzystując odpowiednią aparaturę pomiarową. Metody instrumentalne opierają się na analizie prochemicznej, analizie spektralnej emisyjnej - barwieniu płomienia i spektroskopii. 4. Analiza pirochemiczna polega na ogrzaniu próbki w płomieniu palnika podczas którego dochodzi do wydzielenia się substancji posiadającej charakterystyczne cechy np. gazu o rozpoznawalnym zapachu. Na rysunku trójnożny stojak, pod nim palnik laboratoryjny, na stojaku kolba płaskodenna. W kolbie znajduje się niebieska ciecz. 5. Analiza spektralna emisyjna - barwienie płomienia. Metoda ta polega na zdolności emitowania przez atomy pierwiastków charakterystycznego promieniowania po wzbudzeniu ich w odpowiedniej temperaturze. Objawia się na przykład barwieniem płomienia palnika. Na rysunku płomień o zabarwieniu zielonym. 6. Spektroskopia. Metoda ta pozwala na rozpoznanie tożsamości związków obecnych w próbce na podstawie uzyskanych widm i bibliotek wzorcowych. Wyróżnia się: metody emisyjne bazujące na analizie promieniowania emitowanego przez próbkę; metody absorpcyjne opierające się o analizę promieniowania przechodzącego przez próbkę. Na rysunku pryzmat. Przez stożkowatą, półprzezroczysta bryłę przenika promień światła, odbity prezentuje szerokie spektrum barw: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R16shOrUGOHis
Ilustracja interaktywna przedstawia metody pomiarowe w zakresie analizy jakościowej. Dzieli się ona na metody chemiczne i metody instrumentalne opisane w punktach. Pod każdym z punktów znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. Ilustracja przedstawia metody pomiarowe w zakresie analizy ilościowej opisane w punktach. Pod każdym z punktów znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. Zadaniem analizy ilościowej jest ustalenie ilościowego składy substancji to jest zawartości, inaczej ilości poszczególnych składników. Metody analizy ilościowej podzielone są na metody chemiczne oraz metody instrumentalne. Metody chemiczne oparte są na reakcjach chemicznych. Metod instrumentalne bazują na zjawiskach fizycznych lub fizykochemicznych Z metod chemicznych wyróżnione są: 1. Metoda grawimetryczna. Analiza wagowa polega na badaniu masy produktu reakcji specyficznej, na przykład trudno rozpuszczalnego osadu. Przykładowa metoda grawimetryczna: Masa przereagowanej próbki – waga analityczna. Na rysunku kolba stożkowa, wypełniona czerwoną cieczą. 2. Metoda miareczkowa. W odróżnieniu od analizy wagowej, w której wykorzystuje się najczęściej jeden typ reakcji, a mianowicie reakcje wytrącania osadów, w analizie miareczkowej stosuje się reakcje różnego typu, które powinny spełniać następujące warunki: reakcja między oznaczaną substancją a dodawanym odczynnikiem musi przebiegać stechiometryczne, zgodnie z równaniem reakcji; przebieg reakcji musi być szybki dodawany odczynnik nie może wchodzić w reakcję z innymi substancjami obecnymi w roztworze musi być możliwe stwierdzenie punktu końcowego miareczkowania, który powinien być zgodny z punktem równoważności reakcji. W zależności od typu zachodzącej reakcji, analizę miareczkową dzieli się na cztery podstawowe działy: alkacymetrię, redoksymetrię, miareczkowanie wytrąceniowe, kompleksometrię. Przykładowe metody analizy miareczkowej: Alkacymetria polega na reakcji kwas-zasada. Obejmuje dwa działy: Alkalimetrię, w której miareczkuje się roztworem zasady oraz Acydymetrię, w której miareczkuje się roztworem kwasu. Na rysunku kolba stojącą pod cylindrem z z kranem. Z cylindra po kropli spływa roztwór wprost do kolby. Cylinder przymocowany jest do pionowego stojaka. Redoksymetria polega na reakcji utleniania i redukcji. Obejmuje również dwa działy: Oksydymetrię, w której miareczkuje się roztworem utleniacza. Reduktometrię, w której miareczkuje się roztworem reduktora. Strąceniowa polegają na reakcji wytrącania trudno rozpuszczalnych osadów w wyniku łączenia jonów titranta (substancji, którą dodajemy) i substancji oznaczanej (analit). Na zdjęciu drewniany stojak z trzema, małymi próbówkami wypełnionymi niebieskim zielonym i dwukolorowym: czerwono-żółtym roztworem. Kompleksometria polega na tworzeniu rozpuszczalnych, słabo zdysocjowanych (trwałych) związków kompleksowych., 3. Metoda optyczna wykorzystuje optyczne właściwości substancji do jej identyfikacji i oznaczeń. Na rysunku znajduje się lupa. Przykładowe metody analizy miareczkowej: Refraktometria, metoda, w której wykorzystuje się pomiar współczynnika załamania światła do identyfikacji substancji oraz jej oznaczania. Na rynku refraktometr, ma postać tuby skierowanej na szkiełko odbijające światło, które znajduje się w jego podstawie. Nefelometria wykorzystuje pomiar natężenia światła rozproszonego (efekt Tyndalla) przez zawiesinę do oznaczania składnika. Na rysunku zlewka z roztworem, przez który pada smuga światła z latarki. Latarkę opisano jako źródło światła, roztwór opisano jako roztwór koloidalny, a promień światła przechodzący przez roztwór, jako stożek Tyndalla. Turbidymetria mierzy wielkość osłabienia natężenia światła przechodzącego przez roztwór wykazujący zmętnienie. Na rynku zaprezentowania pomiar natężenia światła. Źródło światła przechodzi przez soczewkę następnie przez probówkę, znów przez soczewkę i trafia do detektora. W tym samym rysunku opisano działanie nefelometrii gdzie światło od swojego źródła przechodzi przez soczewkę do zlewki, z której następnie wychodzi rozproszone w wielu kierunkach. Interferometria polega na pomiarze różnicy współczynników załamania światła substancji badanej i wzorcowej. Fluorymetria pomiar natężenia promieniowania fluoroscencyjnego emitowanego przez substancję (pod wpływem naświetlania promieniowaniem wzbudzającym) Fotometria płomieniowa - mierzy się natężenie promieniowania emitowanego przez atomy lub cząsteczki znajdujące się w płomieniu. Polarymetria - wykorzystuje pomiar kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego przez badany roztwór. Przy tej metodzie znajduje się zdjęcie polarymetru. 4. Pierwszą z metod instrumentalnych jest metoda elektoranalityczna/elektrochemiczna. Przykładowe metody elektroanalityczne/elektrochemiczne: Konduktometria jest metodą elektroanalityczną polegającą na badaniu przewodnictwa elektrycznego roztworu znajdującego się między dwiema elektrodami. Badanie przewodnictwa dotyczy przede wszystkim roztworów elektrolitów, a przewodnictwo to nazywa się konduktancją elektrolityczną. Znalazła zastosowanie w przemysłowej analizie roztworów, zarówno stężonych jak i rozcieńczonych. Może być używana również przy miareczkowaniu konduktometrycznym. Na rysunku podłużny konduktometr, trzymany przez laboranta w lateksowych rękawiczkach laboratoryjnych. Potencjometria, jedna z najstarszych metod instrumentalnych. Wykorzystuje się pomiar tzw. siły elektromotorycznej (SEM) ogniwa zbudowanego z dwóch elektrod zanurzonych w badanym roztworze. Jednym z rodzajów potencjometru jest pH-metr. Jego działanie polega na metodzie kompensacji siły elektromotorycznej zewnętrznym źródłem prądu. Potencjometria jako jedyna pozwala na proste i dokładne oznaczenie stężenie jonów wodorowych. Przy tej metodzie pokazano grafikę potencjometru używanego przez laboranta w białej lateksowej rękawiczce. Ma on postać niewielkiego mechanicznego wyciągu zamieszczonego na podstawie, w której zamontowano ekran. Kulometria jest to metoda elektroanalityczne wykorzystujące elektrolizę w całej objętości roztworu elektrolitu. Mierzy ładunek, który jest niezbędny do utlenienia lub redukcji. Elektroliza jest to rozkład elektrolitu pod wpływem przepływającego przez elektrolizer prądu Woltamperometria - obejmuje wiele metod elektroanalitycznych opartych na pomiarze prądu płynącego między elektrodami, do których przyłożone jest stałe lub zmienne napięcie. Przy tej metodzie narysowano grafikę prostokątnej elektrody pomiarowej z trzema wystającymi stykami. Elektrograwimetria polega na pomiarze wagi produktów elektrolizy. 5. Drugą z metod instrumentalnych, jest metoda chromatograficzna. Polega na rozdzielaniu mieszanin, w której rozdzielane składniki ulegają podziałowi pomiędzy dwie fazy. Jedna jest fazą nieruchomą, a druga ruchomą. Fazą stałą może być ciało stałe, ciecz na nośniku lub żel, a fazą ruchomą gaz lub ciecz. Obecnie jest to najbardziej rozpowszechniona metoda analityczna, która w połączeniu z metodami spektroskopowymi pozwala analizować skomplikowane mieszaniny związków organicznych.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Sprzęt laboratoryjny
R172jGcFHhY4m
Ilustracja przedstawia rodzaje sprzętu laboratoryjnego opisanego w punktach. Na końcu każdego punktu znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. 1. Przyrządy metalowe. Z żelaza: statywy, podstawy do palników, trójnogi, pierścienie. Koniecznie z powłoką przeciwrdzewną. Z miedzi: materiał na łaźnie wodne, kociołki do wytwarzania pary wodnej. Metale szlachetne: specjalistyczne przyrządy laboratoryjne. Przedstawiono tutaj grafikę palnika laboratoryjnego. 2. Przyrządy szklane. Szkło, zależnie od składu wykazuje różne właściwości chemiczne i mechaniczne. Istnieją szkła bardziej odporne mechanicznie, oraz takie o szczególnej odporności na działanie czynników chemicznych. Przykładowe przyrządy szklane: probówki, zlewki, kolby stożkowe, kolby miarowe, pipety, biurety, cylindry miarowe. Przedstawiono tutaj grafikę szklanego lejka, ze stożkową częścią górną i wąską rurką w części dolnej. 3. Przyrządy kwarcowe. Wykazują znacznie lepsze właściwości chemiczne i termiczne, ale są bardziej kruchy i mniej odporny mechanicznie. Niski współczynnik rozszerzalności cieplnej pozwala na nagłe zmiany temperatury. Przykładowe przyrządy kwarcowe: tygle do topienia, parownice, zlewki, szkiełka zegarkowe. Przedstawiono tutaj ilustrację zlewki z dzióbkiem. Jej powierzchnia jest przydymiona. 4. Przyrządy z gumy. Pozwala na elastyczne łączenie aparatury. Należy unikać używania gumy, jeśli istnieje obawa przed wprowadzeniem śladowych ilości siarki do roztworu analizowanego. Przykładowe przyrządy z gumy: wężyki łączące aparaturę. Na grafice fragment gumowego wężyka. 5. Przyrządy porcelanowe. Wykazują dobre właściwości termiczne, co pozwala na przykład ogrzewać je bezpośrednim płomieniem. Porcelana nie jest zbyt odporna chemicznie. W szczególności należy unikać próbek z topnikami alkalicznymi. Przykładowe przyrządy porcelanowe: tygle, parownice, płytki z wgłębieniami do analizy kropelkowej. Przedstawiono na ilustracji naczynie w kształcie niewielkiej miski, wykonane z porcelany. 6. Przyrządy z tworzyw sztucznych. Odpowiednie do prowadzenia analizy śladowej. Najczęściej używane są polipropylen, polietylen czy teflon. Tworzywa sztuczna mają o wiele lepsze właściwości chemiczne, ale zdecydowanie gorsze właściwości termiczne. Przykładowe przyrządy z tworzyw sztucznych: pojemniki na chemikalia, jednorazowe narzędzia. Ilustracja przedstawia rzędy niebieskich dużych kanistrów z tworzywa sztucznego. 7. Przyrządy z drewna. Przykładowe przyrządy z tworzyw sztucznych: statywy, przyrządy pomocnicze. Ilustracja przedstawia drewniany stojak na probówki. 8. Wyciąg (dygestorium). Ilustracja przedstawia dygestorium, czyli stanowisko z odciągiem powietrza do pracy przy parujących i niebezpiecznych substancjach. Ma postać szafek z oszklonym wnętrzem. Dzięki temu laborant pracujący przy wyciągu jest osłonięty prze działaniem szkodliwych substancji. 9. Przyrządy do odmierzania. Są to biureta, pipety, “gruszka” - dozownik, kolby miarowe, pipetor. Przy pipecie narysowano rysunek pipety trzymanej od góry ręką, pipeta ma postać długiej szklanej rurki, z walcowatym, szerszym kształtem, mniej więcej po środku rurki, przy gruszce czerwony gruszkowaty przyrząd do odciągania oraz przy pipetorze niebiesko biały pipetor, ma postać przypominający pistolet.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RIzjWsnJlv6zw
Ilustracja przedstawia podział sprzętu laboratoryjnego na następujące sprzęty opisane w punktach. Przy każdym punkcie znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. 1. Chłodziarki laboratoryjne (lodówki). Służą do bezpiecznego przechowywania substancji wrażliwych na temperaturę, materiałów wybuchowych i łatwopalnych. Zapewniają one precyzyjną kontrolę temperatury. Temperatura pracy chłodziarek laboratoryjnych zawiera się w przedziale od 0 do 15 Indeks górny oC. Zdjęcie przedstawia wysoką chłodziarkę z przeszklonymi drzwiami. W jej środku znajdują się trzy półki. 2. Cieplarki. Są to urządzenia pozwalające utrzymać zadany poziom temperatury niezależnie od warunków zewnętrznych. Wykorzystywane często do prowadzenia procesów inkubacji, które polegają na hodowli kultur bakteryjnych w odpowiedniej temperaturze. Zdjęcie przedstawia wysoką cieplarkę. 3. Zamrażarki. Są to urządzenia pozwalające na przechowywanie próbek w temperaturach zdecydowanie niższych od tych możliwych do osiągnięcia w chłodziarkach. Średnia temperatura pracy zamrażarek zawiera się w przedziale od -5 do 25 Indeks górny oC. Zdjęcie przedstawia wysoką zamrażarkę. 4. Suszarki są urządzeniami, których zadaniem jest usunięcie wilgoci z próbki. Istnieją różne konstrukcje suszarek w zależności od specyfiki suszonych próbek, jednak zazwyczaj czynnikiem suszącym jest ogrzane powietrze. Zdjęcie przedstawia niedużą suszarkę. Jej drzwiczki są uchylone. Pod nimi znajdują się dwa włączniki (czerwony i biały) oraz pokrętło. 5. Łaźnia wodna lub olejowa. Jest to urządzenie pozwalające utrzymać stałą, zadaną temperaturę próbki. Istnieją modele posiadające mieszadła, co pozwala na utrzymanie jednorodnej temperatury wewnątrz termostatowanej próbki. Przestrzeń robocza wypełniona jest zazwyczaj wodą, jeśli konieczne jest utrzymywanie wyższych temperatur niż temperatura wrzenia wody, wówczas stosuje się jako wypełnienie olej. Zdjęcie przedstawia łaźnię. To nieduże sześcienne pudło z górną klapą. 6. Wirówki. Są urządzeniami służącymi do rozdzielania zawiesin i emulsji. Rozdzielanie odbywa się za sprawą wytworzonej siły odśrodkowej znacznie przewyższającej wartość siły grawitacji. Przyspiesza to proces sedymentacji (samorzutny proces polegający na opadaniu cząstek ciała stałego rozproszonego w cieczy), dzięki czemu cięższe cząstki opadają na dno, a lżejsze frakcje (części mieszaniny wyodrębnione w procesie rozdzielania) pozostają bliżej powierzchni. Zdjęcie przedstawia wirówkę. To okrągłe urządzenie nakryte przeszkloną kopułą. 7. Palnik jest używany w praktyce laboratoryjnej do ogrzania badanej próbki lub w przypadku laboratorium mikrobiologicznego, używany jest on również do oczyszczenia otaczającego powietrza z drobnoustrojów. Zasilany jest gazem ziemnym dostarczanym z sieci bądź z butli. Zdjęcie przedstawia metalowy palnik Na okrągłej podstawie znajduje się osadzono pionowo wąska rurka. U jej podstawy znajduje się pokrętło do regulacji płomienia. 8. Mieszadła mechaniczne i magnetyczne. Mieszadła mechaniczne przeznaczone są do dokładnego mieszania cieczy o różnych (często dużych) objętościach i gęstościach (nadają się również do mieszania cieczy o dużych lepkościach). Podstawą działania mieszadła mechanicznego jest silnik elektryczny, który napędza metalowy lub szklany pręt mieszający, zanurzony w cieczy przeznaczonej do mieszania. Mieszadła magnetyczne służą do dokładnego mieszania mniejszych ilości cieczy o niskiej gęstości i lepkości. Zdjęcie przedstawia mieszadło zamocowane na pionowym statywie. Jest ono wyposażone w mieszak, który znajduje się w szklanej menzurce. 9. Wytrząsarka sitowa. Wytrząsarki sitowe służą do oznaczania składu ziarnowego materiałów sypkich takich jak: kruszywa, piaski itp. Urządzenia te pozwalają dokonywać analizy uziarnienia w stanie suchym lub z przemywaniem wodą. Na podstawie analizy uziarnienia określa się: średnią wielkość ziarna, frakcję główną i wskaźnik jednorodności. Zdjęcie przedstawia wytrząsarkę sitową. Na masywnej, okrągłej podstawie znajduje się średniej wielkości walec, a po jego bokach dwa umieszczone w pionie pręty.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pobieranie i przygotowywanie próbek
R1QYvOElAPre7
Ilustracja przedstawia pobieranie i przygotowanie probówek oraz postępowanie z probówkami. Zadaniem analizy ilościowej jest ustalenie składu ilościowego substancji, to jest zawartości (ilości poszczególnych składników. Na ilustracji umieszczone są trzy punkty z rysunkami. Przy każdym z punktów znajduje się nagranie dźwiękowe tożsame z tekstem. Rozdział „Ważne pojęcia” ilustruje ikona z wykrzyknikiem. W zakresie pobierania próbek niezwykle istotna jest znajomość następujących pojęć: Próbka reprezentatywna jest częścią badanego obiektu wykazującą wszystkie jego charakterystyczne cechy; Próbka laboratoryjna jest to część próbki reprezentatywnej przeznaczonej do przeprowadzenia analiz; Próbki analityczne są częściami próbki laboratoryjnej na których wykonuje się poszczególne oznaczenia. Rozdział „Przygotowanie próbek” ilustruje rysunek zlewki, do której pipetą wprowadzony jest płyn. W celu przygotowania próbek do analizy dokonuje się następujących czynności: Przeniesienie próbki do roztworu poprzez rozpuszczenie lub roztworzenie; Rozdzielenie i zatężenie analitu między innymi na drodze krystalizacji, ekstrakcji, destylacji czy filtracji; Maskowanie czynników zakłócających; Derywatyzacja analitu, czyli przekształcenie go w pochodną o odmiennych właściwościach umożliwiających oznaczenie. Rozdział „Chronienie próbek” zilustrowany jest rysunkiem zlewki z płynem wpisanej w czerwony okrąg. Pobrane próbki powinno się chronić np. przed: Promieniowaniem UV; Kontaktem z powietrzem lub wilgocią; Możliwością utracenia lotnych składników.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Akredytacja, certyfikacja, certyfikat (atest)
R6U747Hfwlgg9
Ilustracja przedstawia Akredytację Certyfikację i Certyfikat, czyli zasady wdrażania i funkcjonowania systemów i akredytacji urządzeń technicznych. Przy każdej z trzech ilustracji znajduje się nagranie tożsame tekstem znajdującym się w opisie. Akredytacja opisana ikoną karki papieru z czerwonym zębatym kółkiem, w które wpisany jest symbol przypominający literę V. Akredytacja Akredytacja jest potwierdzeniem kompetencji danego podmiotu do działań w określonym obszarze. Zakres akredytacji jest załącznikiem do certyfikatu akredytacji i precyzuje obszar potwierdzonych kompetencji. Oddziałem akredytacyjnym w Polsce jest Polskie Centrum Akredytacji (PCA). Akredytacja służy budowaniu i umacnianiu zaufania do wyników wzorcowań, badań i inspekcji, certyfikowanych wyrobów i usług, kwalifikacji certyfikowanych osób oraz certyfikowanych systemów zarządzania. Proces akredytacji działa we wszystkich sektorach rynku, zapewniając bezstronną i przejrzystą ocenę usług, zgodnie z międzynarodowymi standardami. Najważniejsze korzyści płynące z akredytacji to: dla akredytowanych przedsiębiorstw – prestiż związany z posiadaniem statusu jednostki akredytowanej, który przekłada się na uznanie wyników badań, raportów, itp. instytucji zarówno w Polsce, jak i na rynkach zagranicznych. Akredytacja jest potwierdzeniem jakości pracy przedsiębiorstwa i powodem, dla którego kontrahenci chętnie podejmują współpracę z nim; dla konsumentów – dzięki akredytacji zwiększa się dostęp do towarów i usług o stałym poziomie bezpieczeństwa i wysokim poziomie jakości. Poniżej znajduje się link do Polskiego Centrum Akredytacji.

Polskie Centrum Akredytacji. Certyfikacja opisana ikoną kartki papieru zielonym zębatym kółkiem, w które wpisany jest symbol przypominający literę V. Certyfikacja stanowi pisemne zapewnienie strony trzeciej o zgodności produktu, usługi lub procesu z określonymi wymaganiami. Certyfikaty mogą być wydawane przez jednostki, które otrzymały akredytację w danej dziedzinie przez podmiot, któremu takie uprawnienia nadała PCA. Organizacje i przedsiębiorstwa posiadające certyfikację mogą: w łatwy sposób udowodnić zgodność z przepisami dla klientów i zainteresowanych stron; obniżyć poziom kontroli klientów - certyfikacja wpływa na zwiększenie zaufania i pewności do świadczonych usług lub produkowanych towarów. Poniżej znajduję się link do strony Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji:

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Certyfikat (Atest) opisany jest ikoną kartki papieru z niebieskim zębatym kółkiem, w które wpisany jest symbol przypominający literę V. Certyfikat (atest) jest to ważny dokument urzędowy lub znak umieszczony na urządzeniu zaświadczający o dopuszczeniu do bezpiecznego użytkowania w określonych warunkach. Do korzyści wynikających z posiadania atestu zaliczamy: wyróżnienie na rynku, zdobycie nowych klientów, ukazanie iż produkt/usługa jest najwyższej jakości. Pozytywny wynik oceny zgodności przeprowadzanej przez jednostkę notyfikowaną stanowi podstawę do wydania certyfikatu. Poniżej znajduje się link do ustawy o systemach nadzoru jakości.

Ustawa o systemach nadzoru jakości.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych".
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Normy i procedury
R1NSt2q5z68dg
Ilustracja przedstawia normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji pomiarów laboratoryjnych. Normy i procedury opisane przez ilustrację kartek papieru z opisami. Zarówno przy normach, jak i przy procedurach znajduje się nagranie tożsame tekstem znajdującym się w opisie. Opis punktów: 1. Norma. Dokument, który jest wynikiem normalizacji, standaryzujący wszelką działalność badawczą, technologiczną lub produkcyjną. Norma podaje sposoby postępowania lub cechy charakterystyczne wyrobów lub procesów. 2. Norma ISO /IEC 17025 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”. Norma może być stosowana we wszystkich laboratoriach i umożliwia uzyskanie akredytacji ISO 17025, niezależnie od ilości pracowników, zakresu prowadzonych badań lub wzorcowań, podejmujących jeden lub więcej rodzajów działalności, tj.: pobieranie próbek; opracowywanie nowych metod badawczych; rozwój nowych metod badawczych. Ocena zgodności - proces określający, czy zostały spełnione wymagania odnoszące się do produktu, procesu, usługi, systemu, osoby lub jednostki. Ocena zgodności przyrządów pomiarowych jest pierwszym etapem dopuszczenia przyrządu pomiarowego do użytkowania.
Atlas interaktywny, pt. ,,Metody pomiarowe stosowane w procesach technologicznych"
Źródło: Octopus VR Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
ReMBEl5fG40gl
(Uzupełnij).

Powiązane ćwiczenia

Analiza ilościowa
Analiza ilościowa

Zadaniem analizy ilościowej jest ustalenie składu ilościowego substancji, tj. zawartości (ilości) poszczególnych składników.

Materiał multimedialny: Atlas interaktywnyDlSRAvpYtAtlas interaktywny: Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych.

Minczewski J., Marczenko Z. Chemia analityczna 2. Chemiczne metody chemii ilościowej, PWN, Warszawa 2004.

Analiza jakościowa
Analiza jakościowa

Zadaniem analizy jakościowej jest ustalenie, z jakich pierwiastków lub związków chemicznych składa się dana substancja.

Materiał multimedialny: Atlas interaktywnyDlSRAvpYtAtlas interaktywny: Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych.

Minczewski J., Marczenko Z. Chemia analityczna 1.Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, PWN, Warszawa 2004.

Cieplarka
Cieplarka

Urządzenie pozwalające utrzymać zadany poziom temperatury niezależnie od warunków zewnętrznych. Wykorzystywane często do prowadzenia procesów hodowli mikroorganizmów w dogodnych warunkach temperaturowych.

Materiał multimedialny: Atlas interaktywnyDlSRAvpYtAtlas interaktywny: Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych.

Wirówka
Wirówka

Urządzenie służące do rozdzielania zawiesin i emulsji.

Materiał multimedialny: Atlas interaktywnyDlSRAvpYtAtlas interaktywny: Metody pomiarowe stosowane w badaniach laboratoryjnych.