E-materiały do kształcenia zawodowego

Zarządzanie jakością w procesach metalurgicznych

MTL.05. Organizacja i prowadzenie procesów metalurgicznych - Technik przemysłu metalurgicznego 311708.

bg‑cyan

Metody rozwiązywania problemów jakościowych w obszarach produkcji

ATLAS INTERAKTYWNY

20

Spis treści

1
1
Kliknij, aby rozwinąć instrukcję użytkowania atlasu interaktywnego

Atlas interaktywny zawiera schematy z rozwijalnymi punktami.

Rk0FSCkGwPVgX
Przykładowy wygląd schematu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W lewym górnym rogu znajduje się możliwość ukrycia punktów na schemacie. Numery rozmieszczone są w odpowiedniej kolejności pod odpowiadającymi im elementami ilustracji. Po wyborze któregoś z nich, w lewym górnym rogu pojawią się wszystkie numery znaczników występujących na grafice. Dostępne są również dodatkowe informacje o danym elemencie.

R3NslNUMuMuL1
Schemat z rozwiniętym opisem
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powrót do poprzedniego widoku schematu może odbyć się poprzez kliknięcie na wolny obszar lub użycie przycisku „Wróć” który znajduje się pod rozwiniętym opisem.

Poszczególne metody kontroli jakości przedstawiono w osobnych galeriach. Nad komponentem znajduje się tytuł galerii.

R11quGMv63XC6
Przykładowy widok galerii
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Numeracja znajdująca się obok nazwy przyrządu, wskazuje ile stron znajduje się w danym układzie.

RL2vUa3lSK20O
Numeracja
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Po kliknięciu na nazwę oznaczoną strzałką wyświetli się opis oraz nagranie audio, a także pojawią się oznaczenia na rysunku. Nagranie włącza się za pomocą ikony trójkąta i można je w dowolnej chwili zatrzymać. Nagrania audio są tożsame z prezentowanymi opisami.

Rs25hRFbglf34
Widok przed rozwinięciem opisu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
REaAnqaJRVQra
Widok po rozwinięciu opisu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aby przejść do trybu pełnoekranowego, należy kliknąć na ikonę znajdująca się na dole galerii.

RfyiMI96yGAFW
Tryb pełnoekranowy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aby przejść do kolejnego zagadnienia w danym układzie, należy kliknąć znajdującą się po prawej stronie strzałkę. Gdy chce się wrócić do poprzedniego opisu i obrazka, należy kliknąć strzałkę skierowaną w lewo.

R1b9ijs8PUpCg
Strzałka skierowana w prawo
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RZDckrcfI22EC
Strzałka skierowana w lewo
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kliknięcie na grafikę powoduje jej powiększenie. Aby przemieścić widok powiększenia, należy poruszyć myszką w określonym kierunku. Ponowne kliknięcie spowoduje pomniejszenie się grafiki.

R2u60nqFNEiCV
Powiększona grafika
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wewnątrz każdego opisu znajduje się ścieżka dźwiękowa tożsama z treścią.

R1JIcobv5uXZX
Ścieżka dźwiękowa
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Czym są procesy?

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Podejście procesowe

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Metody kontroli jakości

4

Metoda 5 Why

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Przykład analizy za pomocą metody 5 Why:

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

6

Diagram Ishikawy

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

7

Przykład analizy za pomocą diagramu Ishikawy

1
R197CGUDOsxAB
Mapa interaktywna. Lista elementów:
  • Przyczyny główne i podprzyczyny 2/17
    Przestrzeganie standardów: Podprzyczyny:
    • Mix
    • Strategia nagrzewania pieca
    • Dodatki Pe i Pk
  • Rozszerzony
Ilustracje atlasu interaktywnego: Przykład analizy za pomocą diagramu Ishikawy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przyczyny główne i podprzyczyny

Opis ilustracji Ilustracja przedstawia diagram Ishikawy rozpatrujący przyczyny nieciągłości wlewka.  Na ilustracji po lewej stronie widać wsyzczególnione na diagramie przyczyny.  Po kliknięciu w nazwę przyczyny pojawia się ramka z tekstem i z nagraniem dźwiękowym z nim tożsamym.

Diagram kształtem przypomina rybią ość. Dzieli on przyczyny nieciągłości na cztery główne obszary którymi są: osoba, materiał, metoda oraz maszyna. Czynniki te mają również swoje podprzyczyny. pierwszy ilustracja przedstawia układ przyczyn głównych i ich niektórych podprzyczyn:

  1. Przyczyną jest osoba ze względu na:

    • przestrzeganie standardów,

    • rozbiezność pracy na zmianach,

    • zarządzanie magazynem wsadu.

  2. Przyczyną jest materiał ze względu na:

    • przekrój wlewu,

    • wlewek:

      • sekwencja,

      • wady powierzchniowe,

      • struktura krystaliczna;

    • skład chemiczny,

    • pierwiastki śladowe takie jak:

    • żelazostopy,

    • olej do krystalizatora na który wpływ ma:

      • wilgoć,

      • jego rodzaj.

  3. Przyczyną jest metoda ze względu na:

    • technologię przeprowadzenia wytopu, czyli:

      • wprowadzenie węgla do spieniania,

      • wprowadzenie tlenu do kąpieli na przykład poprzez co‑jet, lance;

    • piecokadź,

    • pogodę na którą ma wpływ wilgotnosc powietrza,

    • procesy na COS,

    • proces walcowania wynikający z:

      • pieca, czyli między innymi czasu przebywania w piecu i załadunku zimnnego lub goracego.

  4. Przyczyną jest maszyna ze względu na:

    • ciąg, zależny od:

      • zbijacza zgorzeliny, cisnienia,

      • ilości zdmuchiwanej wody;

    • piec w którym ma znaczenie skład chemiczny atmosfery,

    • COS którego proces zależy od:

      • parametrów takich jak:

        • oscylacja,

        • temperatura w kadzi pośredniej,

        • prędkość odlewania,

        • chłodzenie pierwotne i wtórne,

      • krystalizatora w którym znaczenie mają:

        • geometria,

        • wkładka miedziana.

Kolejna ilustracja przedstawia rozwinięcie podprzyczyn o kolejne czynniki:

  1. Przyczyną jest osoba ze względu na:

    • przestrzeganie standardów takich jak:

      • mix,

      • dodatki PE i PK,

      • strategia nagrzewania pieca;

    • rozbiezność pracy na zmianach,

    • zarządzanie magazynem wsadu.

  2. Przyczyną jest materiał ze względu na:

    • przekrój wlewu:

      • 240 na 200,

      • 280 na 220;

    • wlewek:

      • własności wytrzymałościowe,

      • sekwencja,

      • nakłucia,

      • wielkość ziarna,

      • pęknięcia powierzchniowe,

      • pęknięcia między ziarnami,

      • niska plastyczność przez azotany,

      • szerokość ścianki wlewki w krystalizatorze,

      • struktura krystaliczna,

      • peknięcia na dnie zmarszczek,

      • zmarszczki oscylacyjne;

    • skład chemiczny:

      • H,

      • V,

      • Ti,

      • C,

      • Mn,

      • N,

      • Al lub LF,

      • OIndeks dolny 2 lub EAF6,

      • S lub LF;

    • pierwiastki śladowe takie jak:

      • Cn,

      • Cr,

      • Sn,

      • Cu,

      • Ni,

      • Mo;

    • żelazostopy:

      • jakość,

      • wpływ Fe, Ti, V,

      • SiMn, FeMn;

    • olej do krystalizatora na który wpływ ma:

      • wilgoć,

      • jego rodzaj.

  3. Przyczyną jest metoda ze względu na:

    • technologię przeprowadzenia wytopu, czyli:

      • wprowadzenie węgla do spieniania,

      • wprowadzenie tlenu do kąpieli na przykład poprzez co‑jet, lance

    • piecokadź, na którą wpływ ma:

      • kontrola nad pierwszym wytopem z sekwencji,

      • moment dodania dodatków,

      • temperatura przed i po,

      • czas obróbki piecokadzi,

      • czas i ilość wdmuchiwania argonu,

      • Róznica S pomiędzy wejściem i wyjściem HC;

    • pogodę na którą ma wpływ wilgotnosc powietrza,

    • procesy na COS na które wpływ ma:

      • chłodzenie wlewków,

      • mieszanie wytopów,

      • metoda odlewania czyli strumień kryty lub niekryty;

    • proces walcowania wynikający z:

      • pieca, czyli między innymi czasu przebywania w piecu i załadunku zimnnego lub goracego.

      • ciągu, na który wpływ ma:

        • chłodzenie, czyli ilosć wody,

        • kalibracja walców w zależności od przebiegu,

        • czas walcowania,

        • naciąg klatek,

        • temperatura pasma na wyjściu z ostatniej klatki,

        • róznica pomiędzy wymiarem wlewka a produktem gotowym,

  4. Przyczyną jest maszyna ze względu na:

    • ciąg, zależny od:

      • zbijacza zgorzeliny, cisnienia,

      • ilości zdmuchiwanej wody;

    • piec w którym ma znaczenie skład chemiczny atmosfery,

    • COS którego proces zależy od:

      • parametrów takich jak:

        • strefa kryształów zamrozonych po wyjściu z krystalizatora,

        • temperatura w kadzi pośredniej,

        • grubośc po wyjściu z krystalizatora,

        • chłodzenie pierwotne i wtórne,

        • oscylacja czyli częstotliwość i skok,

        • prostowanie w klatce prostującej,

        • dmuchanie powietrzem poprzez wentylator,

        • prędkosc odlewania,

        • deformacja pokrywy krystalizatora,

        • ilość podawanego oleju i rozprowadzenie po sciankach;

      • krystalizatora w którym znaczenie mają:

        • geometria,

        • wkładka miedziana.

Tekst:
Na diagramie przedstawiono przyczyny występowania problemu nieciągłości wlewka z podziałem na 4 główne obszary czyli 4M: osoby, człowiek po angielsku manpower, materiały po angielsku material, metody po angielsku method>, maszyny po angielsku machine.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

8

Kaizen

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

9

Audyt

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

10

Częstotliwość audytów

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

11

Wymagania stawiane wyrobom hutniczym

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

12

Krystalizacja wlewka stalowego

1

Wielkość ziarna, czyli struktura metalicznego stopu powstała w wyniku krystalizacji zależy od wzajemnej relacji między szybkością powstawania zarodków (zarodkowania) i szybkością ich wzrostu. Jeżeli szybkość zarodkowania jest duża, a szybkość wzrostu mała, to powstaje struktura drobnoziarnista i na odwrót, przy dużej szybkości wzrostu i małej zarodkowania uzyskuje się strukturę gruboziarnistą. Zależność ta jest nazwana prawem Tammana.

RZ7dtFHrNMm9x
Nagranie
RZ0AUzSaByGQG1
Film nawiązujący do treści materiału

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

13

Struktura przedsiębiorstwa w odniesieniu do zarządzania jakością

1

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia