Technik technologii żywności

1
RDWuqg6hjTO3B
Model 3D przedstawiający wnętrze laboratorium wraz z przyrządami potrzebnymi do przeprowadzania badań.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik technologii żywności, licencja: CC BY-SA 3.0.

Model 3D przedstawia wnętrze laboratorium wraz z przyrządami potrzebnymi do przeprowadzania badań.

Widoczne jest pomieszczenie wyłożone białymi płytkami, na blatach stołów znajdują się różne przyrządy i narzędzia potrzebne do przeprowadzania badań. Widać także kuchenki z palnikami. Wszelkie szafki i blaty są koloru szarego.

Technik technologii żywności

Refraktometr, łaźnia wodna i polarymetr

Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów.
W swojej pracy wykorzystuje refraktometr przeznaczony do pomiaru właściwości cieczy za pomocą załamania światła, umożliwając między innymi pomiar i kontrolę zawartości cukrów, stężenia syropów, pomiar jakości produktów i płodów rolnych oraz kontrolę procesu produkcji zalew, olejów roślinnych, przypraw, koncentratów, itp.
Łaźnie wodne służące do przeprowadzania analiz procesów chemicznych w środowisku kąpieli wodnej poprzez pośredniczenie w ogrzewaniu lub chłodzeniu naczyń laboratoryjnych wraz z ich zawartością.
Polarymetr służący do analizy substancji chiralnych, a także do określenia ich stężenia w badanych roztworach, wykorzystywany w kontroli jakości oraz analizie laboratoryjnej.

Na modelu 3D laboratorium można klikać poszczególne jego elementy. Po kliknięciu elementu podświetla się on i wyświetlana jest jego nazwa.

Elementy:

  • refraktometr,

  • łaźnia wodna,

  • polarymetr.