Model 3D
Technik technologii żywności

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DHLnfarA2
Model 3D przedstawia wnętrze laboratorium wraz z przyrządami potrzebnymi do przeprowadzania badań.
Widoczne jest pomieszczenie wyłożone białymi płytkami, na blatach stołów znajdują się różne przyrządy i narzędzia potrzebne do przeprowadzania badań. Widać także kuchenki z palnikami. Wszelkie szafki i blaty są koloru szarego.
Technik technologii żywności
Refraktometr, łaźnia wodna i polarymetr
Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów.
W swojej pracy wykorzystuje refraktometr przeznaczony do pomiaru właściwości cieczy za pomocą załamania światła, umożliwając między innymi pomiar i kontrolę zawartości cukrów, stężenia syropów, pomiar jakości produktów i płodów rolnych oraz kontrolę procesu produkcji zalew, olejów roślinnych, przypraw, koncentratów, itp.
Łaźnie wodne służące do przeprowadzania analiz procesów chemicznych w środowisku kąpieli wodnej poprzez pośredniczenie w ogrzewaniu lub chłodzeniu naczyń laboratoryjnych wraz z ich zawartością.
Polarymetr służący do analizy substancji chiralnych, a także do określenia ich stężenia w badanych roztworach, wykorzystywany w kontroli jakości oraz analizie laboratoryjnej.
Na modelu 3D laboratorium można klikać poszczególne jego elementy. Po kliknięciu elementu podświetla się on i wyświetlana jest jego nazwa.
Elementy:
refraktometr,
łaźnia wodna,
polarymetr.