Model 3D
Przetwórca mięsa

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/Df1OIisQU
Model 3 D zawiera cztery modele maszyn wykorzystywanych do obróbki mięsa
Widoczny jest przycisk Pokaż modele, po wciśnięciu którego pokazuje się menu zawierające cztery modele. Pierwszy to maszyna do mielenia mięsa, drugi to mieszałka do mięsa, trzeci to zmiękczacz‑siekacz, czwarty to uniwersalna maszynka mieląca. Po kliknięciu w wybraną miniaturę, wyświetla się odpowiedni model. Na modelu znajdują się punkty interaktywne, po kliknięciu których wyświetla się ramka z tekstem i nagraniem z nim tożsamym.
Pierwszy to maszyna do mielenia mięsa.
Na białym tle widoczna jest duża maszyna do mielenia mięsa. Model można obracać poprzez przytrzymanie lewego przycisku myszy i poruszania myszką w wybraną stronę.
Z lewej strony ekranu za pomocą przycisku można wyświetlić okienko z tekstem.
Test w okienku brzmi następująco:
Maszyna do mielenia mięsa – to komercyjne urządzenie wykorzystywane w zakładach garmażeryjnych, sklepach mięsnych i restauracjach. Jego zastosowanie pozwala na szybkie przygotowanie tych potraw, których podstawą jest zmielone mięso. Taki profesjonalny sprzęt gastronomiczny składa się zazwyczaj z głowicy, ślimaka, sitek i noży. Poszczególne maszyny do mielenia mięsa różnią się między sobą rozmiarami, mocą, pojemnością, a także wydajnością.
Drugi model to mieszałka do mięsa
Na białym tle widoczna jest mieszałka. Model można obracać poprzez przytrzymanie lewego przycisku myszy i poruszania myszką w wybraną stronę.
Z lewej strony ekranu za pomocą przycisku można wyświetlić okienko z tekstem.
Test w okienku brzmi następująco:
Mieszałka do mięsa to urządzenie, które doskonale nadaje się do wyrabiania i mieszania wszystkich rodzajów farszów i mięs. Mieszałka składa się zazwyczaj z dzieży, wału i poszycia. Stanowi niezastąpione urządzenie we wszelkich zakładach garmażeryjnych i restauracja.
Trzeci model to zmiękczacz‑siekacz.
Na białym tle widoczny jest zmiękczacz‑siekacz. Model można obracać poprzez przytrzymanie lewego przycisku myszy i poruszania myszką w wybraną stronę.
Z lewej strony ekranu za pomocą przycisku można wyświetlić okienko z tekstem.
Test w okienku brzmi następująco:
Zmiękczacz‑siekacz. To forma tłuczka, która ma osłabić strukturę mięsa. Pozwala na łatwiejszą obróbkę samego mięsa. Zmiękczacz‑siekacz składa się zazwyczaj z kosza podającego, osłony zabezpieczającej, a także grzebieni i zespołu ostrzy.
Czwarty model to uniwersalna maszynka do mięsa.
Na białym tle widoczna jest uniwersalna maszynka do mięsa. Model można obracać poprzez przytrzymanie lewego przycisku myszy i poruszania myszką w wybraną stronę.
Z lewej strony ekranu za pomocą przycisku można wyświetlić okienko z tekstem.
Test w okienku brzmi następująco:
Uniwersalna maszynka mieląca została wynaleziona już w XIX wieku i nieprzerwanie stanowi jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni. Obecnie można korzystać zarówno z ręcznych, jak i z elektronicznych rodzajów maszynek do mięsa, a dzięki zastosowaniu sitek o różnych średnicach otrzymuje się pożądaną grubość zmielonego mięsa. Takie urządzenie składa się z szatkownicy, komory mielącej, siatek i popychacza. W zależności od mocy maszynki pozwala na zmielenie większej bądź mniejszej ilości mięsa.