Cukiernik

1
R5ArP6ssW4xT6
Model 3 D przedstawiający urządzenie do temperowania czekolady.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Urządzenie do temperowania czekolady, licencja: CC BY-SA 3.0.

Model 3 De przedstawia urządzenie do temperowania czekolady. Na wizualizacji widać wnętrze kuchni w cukierni. Wokół znajdują się metalowe stoły robocze oraz piekarniki i lodówki. Na środku pomieszczenia ustawiony jest model urządzenia. Skłąda się ono z wąskiego stołu, na którym ustawiony jest blat z kratką. Na kratce leży foremka. Z tyłu stołu wystaje urządzenie, które sięga ponad blat i foremkę. Na urządzeniu jest panel z przyciskami, a od spodniej jego części widać dozownik.

Ponad modelem jest krwadratowa ramka z przyciskiem i napisem „Dotknij by animować”. Po wciśnięciu przycisku zaczyna się animacja, pokazująca czekoladę wylewającą się z dozownika do foremki poniżej. Animacja zapętla się do momentu ponownego wciśnięcia przycisku, które ją zatrzymuje.

W grornym lewym rogu wizualizacji jest przycisk. Po wciśnięciu przycisku pokazuje się pole z tekstem. Treść tego pola podana jest poniżej.

Cukiernik.
Urządzenie do temperowania czekolady.
Urządzenie do temperowania czekolady składa się z pojemnika na czekoladę, śruby archimedesa, termostatu, i dozownika programowalnego za pomocą pedału nożnego. Proces temperowania polega na kontrolowanym rozpuszczaniu i krystalizacji tłuszczów kakaowych w czekoladzie, co zapewnia odpowiednią strukturę i teksturę. Urządzenie to jest wyposażone w systemy podgrzewania oraz chłodzenia poprzez mieszanie, które zapewniają precyzyjne warunki temperowania. Temperować można każdą czekoladę: gorzką, mleczną czy białą. Orientacyjne temperatury graniczne dla białej czekolady to dwadzieścia osiem stopni Celsjusza, dla gorzkiej – trzydzieści do trzydziestu dwóch stopni Celsjusza, a dla mlecznej – dwadzieścia dziewięć stopni Celsjusza. Prawidłowo zatemperowana czekolada powinna, w temperaturze pokojowej, czyli około osiemnaście do dwudziestu stopni Celsjusza, w ciągu trzech minut równo zastygnąć i błyszczeć. Jeśli to nie nastąpi, należy kontynuować temperowanie.

Elementy modelu można klikać. Po kliknięciu poszczególnych elementów podświetlają się one oraz pokazuje się ramka z nazwą danego elementu.

Elementy urządzenia do temperowania czekolady:

  • pedał sterujący dozownikiem – umieszczony z przodu urządzenia przy podłodze,

  • stół do oblewania – blat z kratką pozwalający nadmiarowi czekolady na skapywanie w dół,

  • forma – prostokątna foremka pozwalająca na odlanie czekolady w postaci tabliczki podzielonej na kostki,

  • panel sterowniczy – zestaw przycisków do sterowania parametrami urządzenia, ponad dozownikiem,

  • dozownik czekoladu – stożkowa końcówka z otworem zawieszona nad stołem do oblewania i formą,

  • czekolada – widoczna po włączeniu animacji, wylewana z dozownika do formy poniżej.